eyzamiel

17.2.19

Hatyai Trip : Day 3 ( Kim Yong Market dan Balik!)

Sunday, February 17, 2019 0
Hatyai Trip : Day 3 ( Kim Yong Market dan Balik!)

Finally. Last day kat Hatyai ni. Sedih tau nak tinggalkan bandar Hatyai. Rasa tak puas pulak 3 hari kat sini. Next time nak repeat lagi.


Last day ni kami ada plan nak ke Kim Yong Market. Dalam pukul 7 pagi macam tu, kami ambik tuk tuk ke Pasar tu. Kena dalam 100 Baht 1 tuk tuk. 

Maybe sebab kami pergi hari Ahad, penuh gila wei. Crowded sangat-sangat. Nak dapat jalan pun jenuh. Dengan motor lagi kat laluan jalan tu. Last-last kami masuk ikut dalam pasar basah. 

Tapi kan.. tahu je la pasar basah. Banyak giler oink oink dijual kat sini. Aku risau je air atau darah dia terpercik kat aku. Kang tak memasal plak kena samak.

Lain kali tak yah dah kut gi Pasar ni. Kalau nak pergi, pastikan bukan waktu cuti.


Kami pergi pasar semata-mata nak memborong pes tomyam, susu dengan kekacang je pun. 

Jalan-jalan dalam pasar, jumpa la sorang akak muslim ni jual. Kami pun dah malas nak masuk lagi dalam. Kami beli je kat situ. Harga quite murah la bagi aku.


Walaupun kedai dia kecik je, tapi macam-macam ada. Susu tiub tu, yg plain sekotak (6 tiub) 120 Baht dan coklat sekotak (6 tiub) 140 baht. Murah la nak dibandingkan dekat Malaysia.

Aku pulak just beli pes tomyam, kacang gajus dan kacang cerdik. Kacang gajus dan kacang cerdik tu sekilo baru 380 Baht. Murah wei dari Malaysia. Selalu aku beli RM 10 ciput giler. Ni beli setengah kilo pun puas makan.


Habis shopping kat situ, kami pun jalan kaki ke Restoran Salma untuk breakfast. Tapi kan.. dari jauh dah nampak ramai orang beratur kat Restoran tu. Takpe la.. Kami pun agak kejar masa, terus ke Restoran Hamid. 

Tak jauh pun dari situ. Tapi baca blog ramai yang cakap mahal sikit dari Restoran Salma.


Kat sini pun ramai jugak. Tapi, nasib baik cepat jugak dapat tempat duduk. Aku order Teh Ais dan Nasi goreng udang sambal. 


Bagi aku, Teh ais dia sedap. Nasi goreng udang sambal pun not bad sebab pedas. Tapi kan.. bila korg dah habis makan, rasa berapi dlm mulut. Tapi sedap la. 



Aku tak recommend korang order Nasi Goreng Pattaya sebab Nasi dia just goreng dengan sos tomato n balut telor. Sos cili pun xde kat atas telur tu. Tapi, kalau untuk budak-budak ok la nasi tu sebab tak pedas.

Selesai makan, kami terus ke 7eleven. Ala.. kat depan Hamid je pun. Tapi kecik je 7e ni. Datang sini bukan apa, aku nak beli Arabus dengan Meiji je pun. 


Aku ni tak boleh minum kopi sebab angin. So, ni aku beli untuk adik aku. Mak buyong tu ngidam. Gigih la kakak dia angkut bawak balik.


Untuk aku, just susu Meiji dan Greek Yogurt je. Rindu susu pisang Korea. Nasib baik kat Thailand ada versi Thai. Boleh la lepas rindu.

Selesai shopping, kami pun tahan tuk tuk dan balik ke hotel. Golek-golek jap dah nak turun check out. 

Untuk balik ni, kami still booking dengan James sebab senang sikit. Dia boleh ambik dekat hotel. Barang pun banyak dan berat. Memang berbaloi la. Kami janji pukul 10 pagi untuk dia ambik dekat hotel sebab dari hotel ke Imigresen Thailand je dah sejam. Waktu Malaysia dah 11 pagi. Train pukul 2.20 petang. Sesuai la waktu tu kami gerak supaya tak terkejar-kejar nanti.

Dari Hotel ke Border Thai, kami bayar 1000 Baht. Selesa dan sesuai la dengan barang yang banyak.


Yang baju biru tengah tu la James. Recommend sangat korang amik tour dengan dia.

Nasib kami baik, waktu kami keluar dari Thailand, orang Malaysia baru berpusu-pusu masuk. So, tak ramai la dekat Imigresen Thai dan Malaysia.


Dekat sini ramai yang dok menunggu untuk sesiapa yang nak tukar balik duit Baht ke duit Malaysia. Bagi aku berbaloi la korang tukar kat sini sebab diaorang ambik 1000 Baht RM 130. Sama dengan korang tukar mula-mula.

James just hantar kami dekat Imi Thai je. Dari Imi Thai ke KTM Padang Besar kena naik transport lain. Tapi kalau korang x banyak barang n gigih nak berjalan boleh la.

Kat imi Thai tu pun ramai yg offer service ke Padang Besar. Mula-mula kami dah setuju dah nak ambik sorang kakak ni. Dia nak cas 30 Baht sorang. Tapi yang ni dia just antar dekat jejantas je. Ko kena menapak naik sendiri untuk ke KTM.

Tapi, bila kami dah cop passport semua, akak tu bgtau kereta dia kecik je. Tak dapat nak bawak kami semua sebab barang pun banyak. Dia nak 2 orang naik motor. Tapi, aku tak setuju. Sebab masa tu panas terik kut. Bayar sama tapi kesian la dekat kawan-kawan aku yg kena naik motor tu.

Last-last, dia bawak kami jumpa Moksu. Moksu ambik RM 10 dan hantar sampai tangga KTM. Yeay.. Takpe la mahal sikit, janji tak payah jalan jauh.


Yang bawak kami ialah Poksu. Naik Hilux uolls. 3 membe aku volunteer nak duduk belakang. Best diaorang kata. Pengalaman sangat.


Kami sampai KTM pukul 12.50 macam tu. Sempat la kami minum dulu dekat kedai yang mula-mula kami sarapan masa datang tu.

Pukul 2.20 petang. Membe yang lagi 4 orang tu naik ETS balik KL. Tapi aku dengan Ummi naik Komuter sebab dah alang-alang kat sini baik kami balik kampung.

Ummi turun dekat Sg. Petani dan aku turun dekat Tasek Gelugur.


Alhamdulillah. Tamat dah percutian 3 hari 2 malam kami ke Hatyai. First time kami semua travel sama. Semua boleh ngam. So, lepas ni boleh plan trip ke tempat lain pulak.

Bajet (seorang) :

Tuk tuk ke Kim Yong Market (Pergi Balik) - 34 Baht (RM 4.42 )

Gajus, pes tomyam & kacang cerdik - 260 Baht (RM 33.80 )

Makan di Hamid Restaurant - 176 Baht ( RM 22.88)

Arabus, Meiji & Yogurt - 135 Baht (RM 17.55)

Bayar James utk ke Border - 137 Baht  (RM 21.71)

Bayar Poksu utk ke KTM (RM 10.00)

Arabus di Padang Besar  (RM 6.50)

Tiket Komuter ke Tasek Gelugur (RM 10.40)

Total : RM 118.26

*kadar tukaran 100 Baht = RM 13.00
*untuk shopping tu bajet masing-masing

15.2.19

Hatyai Trip : Day 2 (Dimsum Chabura, Municipal Park, Cable Car, Chang Puak Camp,Samila Beach, Floating Market dan Khlong Hae Seafood Buffet)

Friday, February 15, 2019 0
Hatyai Trip : Day 2 (Dimsum Chabura, Municipal Park, Cable Car, Chang Puak Camp,Samila Beach, Floating Market dan Khlong Hae Seafood Buffet)

Entry berkaitan Hatyai:




Hai korang. Gigih tau aku nak habiskan jugak entry Hatyai ni sebab ramai yang pm/dm/wasap tanya itenari dan bajet. Sabar ye. Nak karang satu-satu ni. Dah la gambar banyak. Susah tau nak pilih. Ikutkan hati semua gambar aku nak letak kat blog. Kang bosan plak korang nak tengok.

Ok.. Jom tengok mana kami pergi untuk hari kedua ni. Kan aku ada bgtau yang aku tak nak naik tuk tuk sebab dah sewa fortuner kan? Ha.. aku memang recommend korang ambik pakej macam kitaorang ni. Aku mula-mula nak ambik Yut, tu pun Mimy recommend. Tapi sehari sebelum kitaorang pegi jalan-jalan ni,  Yut wasap aku bgtau yang dia tak dapat bawak kitaorang sebab kereta dia rosak Tapi, nasib baik kawan dia James boleh bawak. Yeay. 

Kami ambik pakej round 8 jam dengan harga 2000 Baht. Berbaloi tau. Bagitahu je korang nak pergi mana. Dia bawakkan. Janji cukup 8 jam. Lagi selesa dari naik tuk tuk. James tu pun baik n layan je kepala gila kami.

Untuk second day ni, kami semua pakai baju sama yang beli dekat Asean Night Bazaar. Aku bagitau James pkl 10 nak keluar dan memang tepat pukul 10 dia sampai kat bawah hotel. Good.

First destinasi kami ialah ke Dimsum Chabura. Orang ramai tapi Alhamdulillah kami dapat tempat. Nak lagi best, diaorang bagi kitaorang meja tengah kedai dan ada lampu plak atas kepala. Dah la baju kami sama and warna terang. Memang jadi perhatian la.  Takpe, glamer sekejap kat Hatyai. Hihihi.

Dimsum Chabura


Konsepnya kat sini, nanti diaorang akan bagi nombor untuk korang.  1 utk korang dan 1 lagi dekat meja.Korang pilih la yang mana berkenan dihati. Bagi dekat diaorang nanti diaorang kukus.


Memang rambang mata la tengok Dim Sum kat sini. Rasa macam nak ambik semua je. Banyak jugak kami ambik. Penuh jugak la meja. 


Selain dari Dimsum, kami order jugak Nasi Goreng dengan Daging Bakar Thai.


Yang warni warni kat bawah ni rasa macam kuih je pun. Dalam ada inti kacang merah. Sedap jugak la.


Diaorang siap ajar lagi cara nak bancuh sos pencicah bagi sedap.


Daging bakar ni pun recommend. Wajib try kalau datang sini.




Kalau tengok atas meja tu, kami ingat dah kena 1000 Baht lebih dah bil. Tapi.. sebenarnya baru 840 Baht. Lepas tu owner siap bagi diskaun 40 Baht. Kami just bayar 800 Baht. Kali ni Abg Zahari plak belanja. Murah rezeki kawan-kawan belanja ni.


Municipal Park


Dah makan kenyang, kami gerak ke Municipal Park. Kat sini kita boleh nampak bandar Hatyai. Cantik sangat untuk port bergambar.


Cable Car Hatyai


Cable Car Hatyai ni kat sebelah je dengan Municipal Park. Jalan kaki je. Untuk naik ni sorang 200 Baht.


Pendapat aku, tak naik pun tak pe sebab atas tu cuma ada tempat ibadat je. Tapi kalau korang nak rasa naik Cable Car ok la.



Kat sini aku beli gambar kitaorang.Cantik plak aku rasa. Sekeping tu baru 200 Baht.


Chang Puak Camp


Plan asal, kami semua nak naik ATV. Tapi, bila kami sampai je. Ada lagi 20 orang dok menunggu nak naik ATV. Terus batalkan hasrat nak naik. Dah la masa tu hujan rintik-rintik. Malas nak tunggu giliran.


So, Emma dan Mas naik gajah tapi kami yang lagi 4 orang ni x naik pun. Kami just lepak makan buah sambil tunggu budak berdua tu habis naik gajah.



Dah la masa kat Hatyai, tetiba plak naik jerawat besar kat hidung. Dah tak memasal gambar aku nampak macam pakai subang hidung pulak.

Settle kat situ, kami terus ke Samila Beach.

Samila Beach


Masa kami sampai kat Samila Beach ni hujan dah start nak lebat. Kamk pun berlari masuk dalam kedai. Dah tershopping plak kat situ. 

Pendapat aku la. Kalau nak beli Souvenir macam Fridge Magnet dengan Kay Chain better beli kat sini murah. Tshirt harga lebih kurang Asean Night Bazaar. Kena rajin jalan semua kedai. Ada yg lagi murah.

Selesai Shopping, hujan pun reda. Dapat la kami bergambar dengan Duyung. Sebenarnya aku takut-takut jugak sbb sebelum ni kan patung tu pernah kena bom. Tapi tawakal je la. Nasib baik takde apa-apa.


FloatingMarket


Kitaorang sekejap je kat sini. Mals nak beli macam-macam sebab kejap lagi nak makan buffet. Simpan perut orang kata. Aku just beli Aiskrim Kelapa. Lagipun kat sini ada anjing dok berkeliaran. Risau la pulak takut terkena.




Khlong Hae Seafood Buffet


Kalau datang Hatyai, rugi kalau korang tak makan kat sini. Dah murah, banyak pilihan pulak tu. Puas hati sangat. Lepas ni kalau datang Hatyai memang aku nak repeat makan kat sini.


Wajib try Ikan garam kat sini. Ikan ni simple je tapi sedap. Isi ikan pun manis. Fresh.


Sebenarnya masa dekat Floating Market tu kami dah cukup 8 jam. So, James tggu kami habis kat Floating dan tinggalkan kami kat Tempat Buffet ni. So, kami pun tak ada la nak terkejar-kejar nak makan cepat. Boleh je santai-santai. 

Habis je makan, kami naik tuk tuk ke Lee Garden Plaza. Kat sini kami sambung shopping dan pergi Spa.


Aku just buat Pedicure & Manicure. Yang ni 200 Baht.

Dah settle semua kami pun naik tuk tuk balik Hotel.Sampai hotel, terus packing barang-barang sebab esok sebelum balik kami nak pergi satu tempat lagi untuk final shopping. Malam tu dapat tido nyenyak. Penat tapi best.

Bajet (seorang) :

Pakej Tour 2000 Baht bahagi 6 - 334 Baht (RM 43.29)

Dimsum Chabura - Abg Zahari Belanja

Beli Mineral dan Arabus - 45 Baht (RM 5.85)

Hatyai Cable Car - 200 Baht ( RM 26.00)

Beli Gambar - 200 Baht (RM 26.00)

Buah di Chang Puak Camp - 40 Baht (RM 5.20)

Beli T-shirt dan Fridge Magnet di Samila Beach -  (RM 41.60)

Aiskrim Kelapa di Floating Market - 30 Baht (RM 3.90)

Buffet Seafod - 289 Baht (RM 37.57)

Tuk tuk ke Lee Garden Plaza - 150 Baht (RM 19.50)

Shopping Seluar di Lee Garden - 200 Baht (RM 26.00)

Passport Holder di Lee Garden - 100 Baht (RM 13.00)

Pulut Mangga + Air Tembikai - 100 Baht (RM 13.00)

Pedicure Manicure - 200 Baht (RM 26.00)

Tuk Tuk Balik Hotel - 20 Baht (RM 2.60)

Total : RM 289.51

*kadar tukaran 100 Baht = RM 13.00
*untuk shopping tu bajet masing-masing






13.2.19

Prestasi Kutipan Zakat PPZ-MAIWP Tahun 2018

Wednesday, February 13, 2019 0
Prestasi Kutipan Zakat PPZ-MAIWP Tahun 2018

Sebagai Umat Islam, kita wajib membayar Zakat tak kira la Zakat Harta atau Zakat Pendapatan bagi yang mampu.

Aku tau mesti ramai yang selama ni dok tertanya-tanya berapa hasil kutipan setahun dan mana duit-duit tu semua pergi.

Sebab tu la, Aku sanggup pegi sampai Putrajaya semata-mata nak dengar sendiri jumlah kutipan dan Agihan duit Zakat masa Majlis Pengumuman Prestasi Kutipan Zakat bagi Tahun 2018 oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Dato' Seri Dr. Mujahid Yusof.


Sidang Media ni turut dihadiri oleh Pengerusi MAIWP, Dato' Sri Syed Hussien Abd Kadir, Pengerusi PPZ-MAIWP, Datuk Haji Che Mat Che Ali. Hadir sama Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan merangkap Setiausaha MAIWP, Tuan Hj Mohd Ajib Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff.

Selama ni aku tak pernah tau pulak yang PPZ-MAIWP hanya menguruskan bahagian kutipan dan Baitulmal-MAIWP serta Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sendiri yang bagi agihan langsung dan tidak langsung di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Dari apa yang dibentangkan oleh Dato' Seri  Dr Mujahid, jumlah kutipan zakat di PPZ-MAIWP bagi Tahun 2018 adalah sebanyak RM 651,228,032.94 iaitu ada peningkatan sebanyak 6% berbanding kutipan Tahun Lepas  (2017) iaitu RM 615,199,108.06.

Jumlah pembayar Zakat pun naik jugak iaitu dari 169,372 orang pada Tahun 2017 dah bertambah menjadi 180,958 pada Tahun 2018. Kenaikan sebanyak 7%.

Ni plak adalah Kutipan Zakat mengikut jenis Zakat:

1. Zakat Pendapatan
2017 - RM 408,848,038.25
2018 - RM 445,442,587.94
Peningkatan sebanyak 9%

2. Zakat Perniagaan
2017 - RM 122,142,889.95
2018 - RM 118,140,629.41
Penurunan sebanyak 3%

3. Zakat Simpanan
2017 - RM 42,812,531.38
2018 - RM 45,951,227.27
Peningkatan sebanyak 7%

4. Zakat Harta
2017 - RM 37,738,539.11
2018 - RM 38,021,846.21
Peningkatan sebanyak 1%

5. Qadha Zakat
2017 - RM 1,071,490.83
2018 - RM 777,187.42
Penurunan sebanyak 27%

6. Lain-lain kutipan
2017 - RM 2,585,618.54
2018 - RM 2,894,554.70
Peningkatan sebanyak 12%

Untuk Tahun 2019 ni pulak, Pihak PPZ-MAIWP target sebanyak RM 710 juta dengan pembayar Zakat seramai 190 ribu orang di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.


Selama ni ada je aku dengar Orang pertikaikan mana perginya duit Zakat. Susah nak faham kalau kita tak faham. Macam ni. Biar aku terangkan.

Agihan zakat dibuat menerusi 28 skim bantuan zakat yang membantu masyarakat asnaf daripada segala aspek merangkumi keperluan asasi, perumahan, pendidikan, perniagaan, kebajikan dan dakwah. Bantuan ini berjalan sepanjang tahun dan bukanlah bulan-bulan terpilih tau. Sepanjang tahun untuk yang memerlukan, iaitu Asnaf. 

Sebagai contoh satu keluarga yang dikenalpasti tergolong dalam golongan asnaf miskin, mereka akan dibantu dari segi:

- bantuan kewangan bulanan
-bantuan sewa rumah sekiranya tidak mampu membayar sewa rumah
-bantuan pelajaran kepada anak-anak
-bantuan perubatan sekiranya mereka ada masalah kesihatan
-bantuan perniagaan sekiranya mreka ada membuat perniagaan kecil-kecilan 

MAIWP juga memudahkan proses permohonan dan penyaluran zakat ye. Kalau nak tahu, sebelum ini, proses permohonan bantuan zakat hanya boleh dibuat di ibu pejabat Baitulmal MAIWP. 

Akan tetapi bermula tahun 2008, nak memudahkan orang ramai berurusan dengan Baitulmal, maka MAIWP telah membuka cawangan dikenali sebagai Pusat Agihan Zakat atau ringkasnya PAZA. Sehingga kini PAZA telah dibuka di 9 lokasi di Kuala Lumpur dan satu lagi di Labuan. 

Lagi best Skuad Jejak Asnaf Baitulmal ASNAF telah ditubuhkan untuk turun padang dan menjejaki kalau ada yang tercicir dan layak mendapat bantuan zakat. Skuad ini secara rutin turun padang ke PPR dan kawasan atau lokasi yang dipercayai memerlukan. 

Cara lain MAIWP agih zakat secara tidak langsung pun ada juga. Dana Zakat dimanfaat untuk penubuhan prasarana yang dapat memberi manfaat untuk jangka masa panjang. Dalam aktiviti pendidikan pula, MAIWP membuka institusi bermula dari peringkat usia muda sampailah pengajian tinggi. Ini senarai institusi pendidikan di bawah MAIWP. 

1. Sekolah Menengah Agama MAIWP Kuala Lumpur di Bandar Sri Permaisuri.
2. SMA- MAIWP Labuan
3. Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz (SMISTA) di Bandar Tun Razak.
4. Institut Kemahiran Baitulmal (IKB) di Kampung Pandan
5. Kolej Profesional Baitulmal Kuala Lumpur di Kampung Pandan
6. Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS di Taman Batu Muda
7. Darul Ilmi di Sungai Penchala
8. Pondok moden Al-A'Baqirah yang kini beroperasi di Taman Koperasi Polis Fasa 2 Gombak
9. Ma'alim al - Sunan Li dirasati al-Sunnah al- Nabawiyyah 

Institusi Perlindungan dan Kebajikan pula 

1. Darul Kifayah di Taman Koperasi Polis Fasa 2, Gombak untuk anak-anak yatim
2. Dar Assaadah di Kampung Batu, Jalan Ipoh untuk pemulihan wanita yang terjebak dalam gejala sosial.
3. Darul Hidayah - perlindungan untuk muallaf

Dah jelas kan? Lega rasanya sebab aku dah tau mana duit Zakat ni disalurkan. Senang lepas ni kalau nak jelaskan untuk sesiapa yang rasa MAIWP tak jalan agihan dengan betul. Terus pm page mereka okay kalau ada kemusykilan. Terima kasih MAIWP dengan penjelasan panjang lebar mengenai agihan zakat. Sekarang dah tahu. Boleh la share dengan kawan-kawan atau saudara mara tentang ni.

Jangan lupa online di www.zakat.com.my atau di ig Pusat Pungutan Zakat