eyzamiel

20.1.19

Trust Issue, Bandar Sri Permaisuri

Sunday, January 20, 2019 0
Trust Issue, Bandar Sri Permaisuri

Sejak aku tukar tempat kerja, memang aku ni super duper busy. Kadang-kadang dah azan maghrib baru sampai rumah. Maaf la kalau aku dah jarang sangat nak update blog ni. 

Tapi, InsyaAllah untuk Tahun 2019 ni aku akan cuba update sekarap mungkin. Tak nak la hilang terus mood tu kan. Harap-harap aku Istiqomah ye. Hihihi.

Ok. Ni aku nak cerita pasal satu kedai makan yang aku rasa ramai yang dah tahu kut. Boleh dikatakan aku selalu lalu kat kedai ni, tapi tak pernahnya nak singgah sebab hubby tak berapa gemar restoran hipster sebab dia kata kkdg xde nasi. Alamak. Nak buat macam mana. Tekak laki ai ni jenis kena ada nasi jugak.

Pujuk punya pujuk, akhirnya hubby nak datang Trust Issue yang terletak dekat Sri Permaisuri ni. Tapi bila belek-belek menu takde yang dia berkenan. Nak tak nak wife dia je la yang makan. 

No hal. Lepas makan aku teman dia tapau Nasi Lemak plak. Kesian Lelaki Melayu aku tu. Takde Nasi x boleh hidup tau.

Lokasi

Bagi aku lokasi agak stategik sebab terletak tepi jalan. Lalu je kat situ, dah nampak signboard Trust Issue besar. Konsep hiasan pun ok. Kalau tak nak makan kat dalam kedai (aircond), boleh je makan kat luar yang berkonsepkan open air.

Menu

Maybe sebab dah malam, ada beberapa menu yang aku n hubby pilih tak ada. So, aku tukar la dengan yang lain.


Aku pilih air Green Asam Boi (kalau x silap nama macam tu, sorry dah lupa). Tapi.. aku agak kecewa sebab aku ingatkan epal atau kedondong yang diblend n ditambahkan asam boi. Rupanya x. Aku dah la x minun air gas. Dalam tu kalau x silap aku ada sprite atau ais cream soda n asam boi. Memang aku x minum la jawab nya. Hubby order Ice Lemon Tea. Harga air pun boleh tahan jugak. Kalau x silap, air aku RM 8.90 n air hubby RM 7.90.


Ni Namanya Aglio Olio Smoked Duck. Yang ni aku memang recommend sangat. Harga sepinggan ni RM 20.00. Berbaloi sebab portion boleh tahan n terasa Smoked Duck tu. Memang sedap la. Lain kali boleh order lagi.


Cheese Roll ni harga RM 10.00. Sedap jugak sebab ada cheese dalam tu. Cicah pulak dengan Sos Thai. Memang best la. 


Last menu yang aku order ialah  Chicken Wings (RM 16.90). Rasanya unik sebab sos tu. Tapi masam sikit. Ok la kalau just nak makan ringan-ringan je.


Tu je la yang aku boleh cerita sbb ni first time aku makan kat situ. Lepas ni, aku nak try kek pulak kat sini.

Maklumat lanjut korang boleh tgk kat laman sosial diaorang.


13.1.19

Ais Kacang / ABC Bukit Bendera

Sunday, January 13, 2019 0
Ais Kacang / ABC Bukit Bendera

Entry ni dah lama dok dalam draft tapi aku lupa nak publish. Maklumlah faktor umur. Hihihi.

Aku tau ramai yang suka pergi Penang kan? Kalau pergi Penang tak sah kalau kita tak try semua makanan best-best kat sana. Aku ni walaupun kg kat sana, tapi jaranggg sangat nak berjalan-jalan. Kalau balik kg banyak duduk kat rumah je.

Kali ni balik, aku ajak Hubby pergi naik Bukit Bendera semata-mata nak makan Ais Kacang Bukit Bendera. Sebenarnya Ais Kacang kat sini dah lama dah. Cuma makin komersial dan jadi viral. Sebab tu la ramai.

Gigih tau aku ngan hubby beratur panjang nak naik kereta api Bukit Bendera. Nasib baik la hubby melayan tekak bini dia yang ntah apa2 ni.


Dekat situ ada banyak gerai Ais Kacang. Korang pilih je. Yang paling famous dah tentu la Lily Ais Kacang. Tapi aku tak pergi gerai tu. Aku pergi sebelah kedai dia iaitu Kak Nur Cafe.


Ada macam-macam jenis Ais yang kita boleh pilih. Rambang mata tau kalau korang ada kat situ. Aku ngan hubby plak baru lepas makan, so kami ambik satu mangkuk je la.


Pilih punya pilih, aku nak try Manggo Ice. Ramai yang recommend cakap sedap. Aku pun try la. Tapi, aku x nak buah mangga. Aku tukar dengan buah naga. Baru la nampak cantik sikit.


Harga ABC ni pun bagi aku tak mahal pun. Berbaloi la. Macam Ais Mangga yang aku beli ni baru RM 10. Portion pun banyak. Boleh share 2 orang. 


Aku suka Manggo Ice ni sebab x manis sangat. Sedang-sedang je org kata. Tambah pulak dengan buah Naga tu memang heaven la.


So, kalau korang pergi Bukit Bendera, jangan lupa try Ais Kacang kat sini. Gerai2 ni dekat bwh Owl Muzium. 

Selamat mencuba. 

1.1.19

Selamat Tahun Baru 2019

Tuesday, January 01, 2019 2
Selamat Tahun Baru 2019

Alhamdulillah. Kita masih lagi diberi peluang bernafas di pagi 1/1/2019. Sekejap je masa berlalu. Dah pun cukup setahun.

Tahun 2018 penuh suka dan duka untuk Eyza. Eyza dapat melancong ke Jogja dan Singapore. Dapat laksanakan hajat ayah dan buat family day. Dan yang palinggg akan Eyza kenang ialah bila Eyza diberi kesempatan oleh Allah untuk mengandung zuriat Eyza dan suami. Tapi Allah lebih sayangkan dia. Eyza keguguran.

Moga 2019 memberikan sinar baru buat kami. Moga kami dikurniakan cahaya mata yang dah lama kami tunggu. Moga kehidupan kami suami isteri bertambah baik dan bahagia serta moga Eyza dapat menjadi anak yang membahagiakan untuk mak ayah Eyza dan mak ayah mertua Eyza.

"Selamat Tahun Baru 2019"

26.12.18

Berzakat makin mudah dengan Perbankan Online

Wednesday, December 26, 2018 8
Berzakat makin mudah dengan Perbankan Online

Dalam Rezeki kita ada juga rezeki orang lain. Sebagai seorang Umat Islam, kita diwajibkan membayar zakat jika kita mampu. Tak kisah la sama ada zakat pendapatan atau Zakat Harta. Takkan jatuh miskin pun kalau kita tunaikan Zakat ni. Malah makin bertambah-tambah rezeki kita nanti.

Sekarang ni nak bayar zakat pun dah makin mudah. Melalui online pun boleh. Dah tak perlu nak ke Pusat Zakat.


3000 PEMBAYAR ZAKAT TERAWAL MELALUI PERBANKAN INTERNET BERPELUANG MENDAPAT DVD MP3 KOLEKSI HIMPUNAN CERAMAH MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN.
========================

Bermula bilakah pembayar yang terawal tu❓

✴Bermula pada 14 Disember (Jumaat) hingga 28 Disember 2018 (Jumaat)

Pembayaran zakat melalui Perbankan Internet boleh dilakukan oleh pemegang akaun bank seperti berikut:

1. www.maybank2u.com.my 
2. www.bankislam.com.my
3. www.ambank.com.my
4. www.cimbclicks.com.my
5. www.pbebank.com
6. www.rhb.com.my 
7. www.ocbc.com.my
8. www.hsbc.com.my 
9. www.posonline.com.my 
10. www.hlisb.com.my 
11. www.irakyat.com.my 
12. www.affinonline.com
13. www.i-muamalat.com.my
14. www.agronet.com.my
15. www.mybsn.com.my
16. www.myeg.com.my

Selamat Berzakat😊

"Hidup Menjadi Super Indah Dengan Berzakat"
_______________________________

Tunaikan zakat demi kehidupan sekeluarga yang lebih berkat.

📌 Tunaikan zakat harta & pendapatan anda sebelum 31 Disember ini untuk mendapat rebat cukai sehingga 100%.

Info lanjut hubungi : ☎️1300885757

#ppzmaiwp 
#yearendzakat 
#zakatakhirtahun