eyzamiel

21.5.18

Puas hati dapat menginap di Daddy's Inn,Lumut

Monday, May 21, 2018 0
Puas hati dapat menginap di Daddy's Inn,Lumut
Hotel Murah di Lumut|Sejak dua menjak ni Eyza asyik up gambar makanan je kan. Tapi kali ni Eyza tak mau cerita pasal makan tapi pasal hotel/motel best dan murah dekat Lumut.

Cuti Hari Buruh hari tu, Family Eyza ada buat plan nak buat Family Day dekat Pulau Pangkor. Family Day cuma 2 hari satu malam je pun. Tapi disebabkan Sabtu tu cuti, Eyza dengan hubby decide nak pergi Lumut sehari sebelum family Eyza sampai kat sana. Saja pergi awal, boleh jalan-jalan dulu kat Lumut.

Last minit plan, Eyza pun bukak la Agoda untuk booking bilik. Banyak yang dah sold out. Kami nak booking hotel biasa-biasa je. Yang bajet bawah 100. Ala.. nak tido je pun. Kalau gi honeymoon kita amik hotel best sikit. Hihihi.

Cari punya cari dekat Agoda jumpa la dengan Daddy's Inn. Tengok gambar macam cantik. Harga pun tak sampai RM 80 semalam. Ok, terus Eyza booking hotel ni.


Sampai je sana, Eyza rasa puas hati sebab receptionist baik dan ramah. Masa nak check in pun senang sangat. Parking pun banyk depan hotel. 

Eyza dapat bilik tingkat bawah. Bilik bersih dan wifi laju. Bilik tak la besar sangat tapi ada ruang untuk kita solat.


Ada juga air mineral dalam bilik. TV ada astro walau siaran agak limited. Ok la. Mana-mana hotel pun macam tu.


Bilik air pun bersih.Tekanan air laju. Siap ada water heater lagi.


Kat sini jugaada pakej kalau kita nak book. Tapi Eyza tak ambik kat sini pun.


Depan hotel ada buaian comel ni kalau kita nak bersantai. 


Pada sesiapa yang cari hotel murah dan bersih, memang Eyza recommed hotel ni. Nak ke Jetty lumut dari hotel ni cuma 4 minit je. Berbaloi sangat menginap dekat sini.

20.5.18

Resepi Paru Goreng Berlada Simple dan Sedap

Sunday, May 20, 2018 0
Resepi Paru Goreng Berlada Simple dan Sedap
Resepi Paru Goreng Berlada|Alhamdulillah.. Hari ni dah hari keempat kita semua berpuasa kan? Bila hari cuti macam ni mula la Eyza fikir nak masak macam-macam. Tapi bila kenangkan makan berdua je kita masak ala kadar sudah.

Untuk berbuka hari keempat ni Eyza masak Sup Ayam Kampung, Paru Goreng Berlada, Sayur Pak Choy dengan Sos Tiram dan buat pencuci mulut Sagu Gula Melaka. Nyam nyam.. Terliur la plak.. Sabar Eyza sabar..Ada 1 jam lebih je nak berbuka.

Eyza sebenarnya nak share resepi Paru Goreng Berlada cara Eyza. Eyza kalau masak memang simple. Eyza tak suka banyak sangat bahan. Tapi rasa InsyaAllah sedap. Hahaha. Maaf la kalau terpuji diri sendiri. 



Resepi Paru Goreng Berlada
Bahan-bahannya:

Untuk merebus paru:
500gm paru
Halia sebesar ibu jari
Sebatang Serai
Sekeping Asam Keping
sedikit garam

Untuk Sambal
15 tangkai cili kering
Bawang Besar 1 Labu
Bawang Putih 1 ulas
Serai Sebatang
Asam Keping
Garam & gula secukup rasa

Garam
serbuk kunyit
1 labu bawang besar

Cara-Caranya:
1. Rebus paru bersama halia,serai, asam keping dan garam lebih kurang 30 minit.
2.  Toskan Air Rebusan Paru dan potong paru kecil-kecil.
3. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Biar sekejap.
4. Goreng paru sampai garing. Angkat dan toskan minyak.
5.Untuk sambal, blender atau tumbuk cili kering (yg telah direndam dalam air panas), bawang besar dan bawang putih.
6. Tumiskan bahan blender guna minyak yg kita guna untuk goreng paru.
7. Dah pecah minyak, masukkan serai, asam keping,gula dan garam. Sambal dah masak, tutup api.
8. Biar sejuk sikit sambal gaulkan paru dan bawang besar yang dipotong bulat sampai sebati semua sambal dan paru. 
9. Siap!

Senang kan resepi ni? Cuba tau. 

19.5.18

Berbuka Puasa di Restoran Warung Makcik Kiah, Sri Petaling

Saturday, May 19, 2018 0
Berbuka Puasa di Restoran Warung Makcik Kiah, Sri Petaling
Berbuka Puasa di Warung Makcik Kiah, Sri Petaling| Alhamdulillah, hari ni dah hari ketiga kita semua berpuasa. First day berbuka Eyza masak je kat rumah. So, untuk second day puasa (semalam), Eyza dengan hubby berbuka dekat Warung Makcik Kiah. Sesekali berbuka kat luar ok la kan. Nak jugak rehat dari masak. Hihihi.

Warung Makcik Kiah (MCK) ni baru je beroperasi selama 5 bulan dan masakan dekat sini diinspirasi dari masakan Allahyarhamah Cik Kiah iaitu ibu kepada Y.Bhg. Dato' Paduka Syed Isa Syed Alwi owner restoran ni sendiri yang memang dikenali ramai dengan masakannya di kuantan lebih 4 dekad dah pun. 


MENU RAMADHAN
Untuk Bulan Ramadhan ni, MCK ada buat beberapa set menu yang kita boleh pilih untuk berbuka. Ni set menu yang akan ada dekat MCK sepanjang Ramadhan ni.

Set A
Hidangan untuk 2-3 orang makan
Menu:
Kurma
Nasi Putih
Daging Padprik
Sayur Campur
Tomyam Ayam
Sirap
Buah-buahan potong
Harga : RM 29.90

Set B
Hidangan untuk 4-5 orang makan
Menu:
Kuih-Muih
Nasi Putih
Ayam Padprik
Sayur Campur
Tomyam Campur
Telur Dadar
Sirap
Buah-buahan potong
Harga : RM 59.90







MCK menyediakan pelbagai masakan tempatan dan Thailand bermula dari jam 11 pagi hingga jam 10 malam. Kalau kita tak sempat nk pergi ke Restoran, boleh je just order dengan Food Panda. MCK terima bayaran tunai dan online seperti Fave.








MAKANAN LAUT SEGAR DARI SANDAKAN
Selepas ni, MCK akan perkenalkan masakan makanan laut segar dari Sandakan. Sabah memang terkenal dengan makanan laut yang fresh. Eyza kalau pergi Sabah, memang takkan lepaskan peluang makan Seafood. Lepas ni, dah x payah sampai ke Sabah, kita makan je dekat MCK. Best tu.

Diantara makanan laut yang akan ada dekat sini ialah Ikan Kerapu, Jenahak, Merah, Tenggiri, Siakap Liar, Pari, Udang Laut, Ketam Bunga dan macam-macam lagi  Semua ni akan diterbangkan harian dari Sandakan untuk dimasak segar oleh Chef dari dapur MCK kepada pelanggan dengan harga yang sangat berpatutan.

So, kalau korang mencari tempat berbuka untuk berbuka petang ni, korang boleh lah ke Restoran Warung Makcik Kiah di Sri Petaling. Waze je Warung Makcik Kiah.

Warung Makcik Kiah
No. 15, Jalan Radin Bagus 9,
Sri Petaling,
57000 Kuala Lumpur

Untuk maklumat lanjut boleh layari:
Email : info@premia.com.my atau hubungi En. Rizal di talian 017-2767273

16.5.18

Urut selepas keguguran di Terra Terra Spa Cheras, Kuala Lumpur.

Wednesday, May 16, 2018 2
Urut selepas keguguran di Terra Terra Spa Cheras, Kuala Lumpur.
Urut Badan selepas gugur di Cheras | Assalammualaikum dan Hai Uolls. Ramai jugak yang PM Eyza dan tanya dekat mana Eyza mengurut lepas gugur hari tu.

Masa gugur yang First tu, Eyza mengurut dekat kampung. Gugur kali kedua ni, Eyza tak balik kampung. Berpantang dekat KL je sebab husband jaga. 

Mula-mula terfikir jugak, boleh ke pantang sendiri ni sebab mak kat kampung. Nak urut dekat mana? Kalau ada pun tukang urut kat KL ni mesti mahal. Dah tu, sedap ke dia urut. Ha.. Macam-macam tau yang Eyza fikir masa tu.

Tanya member-member ramai la tukang urut yang diaorang suggest tapi Eyza nak urut sekali dengan SPA. Ha.. ni susah nak cari orang urut sedap. Eyza try cari kat FB dan Instagram, Alhamdulillah Eyza jumpa Terra Terra Spa. 

First PM kat FB. Kak Za (Owner Spa ni) layan baik sangat. Apa je yang Eyza tanya Kak Za sabar layan karenah. Sorry akak. Eyza ni memang banyak tanya sikit. Hahaha. Pastu whatsapp pulak, dah dapat pakej n buat appoinment, Eyza pun pergi la Terra Terra Spa yang terletak dekat Alam Damai, Cheras.


Mula-mula masuk SPA ni Eyza dah rasa tenang je. Lagipun dekat sini, lelaki tak boleh masuk. Husband pun tunggu dalam kereta je sampai Eyza habis treatment. So, memang privacy sangat.

Banyak jugak yang Eyza buat dekat SPA ni. Eyza suka sebab Kak Za sendiri yang buat semua treatment ni untuk Eyza.

Mula-mula Eyza rendam kaki dalam Air Garam Bukit. Lepas tu, Eyza buat tangas, terapi rahim, mandi herba, lulur, tungku, sengkak dan urut. Untuk pakej ni cuma RM 210. 


Tempat urut pun privacy sangat. Jangan risau orang sekodeng. Hahaha. Eyza memang puas hati la bila buat treatment kat sini. Badan rasa ringan je lepas tu. Dah la Kak Za banyak bagi petua untuk Eyza amalkan. Lepas ni, InsyaAllah Eyza nak pergi berurut lagi kat sana. Puas hati sangat.

Ni harga pakej kat sini:


Kalau korang nak mengurut lepas bersalin pun boleh je call Kak Za.  Sekarang ni ada promo tau sempena Ramadhan. Pakej yang RM 150 tu just RM 99 je lepas Promo. Jimat dan berbaloi kan. Eyza pun nak grab promo ni. Jom la kita cantik-cantik sebelum raya ni. Promo ni dari 17 Mei sampai la 13 Jun 2018 ni. Kalau nak mix n match yg selain dari pakej pun boleh, bincang je dengan Kak Za.

Owner Spa ni iaitu Kak Za

So, korang yang mana dok mencari SPA area KL ni Eyza memang suggest datang sini. Kalau nak booking tu cakap la baca dr blog Eyza. Mana la tau ada rezeki dapat diskaun ke. Tapi serius pakej kat sini memang la berbaloi.

Maklumat lanjut korang boleh tgk dekat:

Selamat Cantik-cantik di Hari Raya ye.