eyzamiel

20.2.18

Jalan-Jalan Makan Angin ke Seoul, Korea ( Hari ketiga)

Tuesday, February 20, 2018 0
Jalan-Jalan Makan Angin ke Seoul, Korea ( Hari ketiga)
Hai korang.. Sekian lama pending entry Korea ni baru mai mood rajin. Lama nau mood tu nak sampai kan? Hihihi.

Untuk hari ketiga kami kat Bumi Korea ni, awal-awal pagi kami dah keluar. Tak sempat sarapan dekat Guest House sebab roti blom sampai, so Dayah belikan kami sarapan dekat Dunkin Donut area stesen Subway tu. Lepas dah kenyang, kami pun teruskan perjalanan untuk explore apa lagi yang best kat sini.


Eyza suka tengok mesin jual barang-barang ni. Senang je kan kalau nak apa-apa. Just masukkan duit dalam mesin, dah dapat barang.


Destinasi pertama kami ialah Chandeokgung Palace dan sebelum masuk kami mencari kedai yang buat perkhidmatan sewa Hanbok. Kebetulan yang dekat Istana ni tak banyak kedai yang ada. Jauh pulak tu kena berjalan untuk pergi kedai-kedai ni.. Dan yang paling sakit hati bila takde saiz Eyza!!!!! Frust betul.. Takde rezeki Eyza nak bergaya dengan Hanbok. Maybe kena datang Korea lagi nanti bila dah kurus. Eh.. hahahah..



Disebabkan Eyza dengan adik Eyza takde saiz, Ida sorang je la yang pakai. Ok la tu kan..ada jugak wakil yang pakai.

Chandeokgung Palace


Kat sini ianya lebih kurang dengan istana yang Eyza pergi hari kedua.  Kami just berjalan ambik gambar je dalam tu. Tapi yang bestnya kat sini angin kuat dan bunga-bunga cherry blossom pun gugur. Berangan la sekejap macam salji yang turun. 

Dalam ni bunga-bunga pun cantik. Ada macam-macam warna. 





Dah penat kat situ.. perut pun lapar... Eyza tak tahu mana Sally bawak kitaorang makan. Deko kedai ni unik dan semua makanan dihidangkan dalam pot tanah liat macam dekat belakang tu. Eyza paling suka pajeon kat kedai ni. Rasa macam tak cukup je. Rindunya nak makan kat sana lagi.



Dah kenyang, kami berjalan sekitar  situ untuk tengok cenderahati dan cuba street food. Adik Eyza beli Crepe dan Eyza beli Aiskrim dalam kon bentuk ikan. Unik sangat. Aiskrim tu siap ada sarang lebah dan madu lagi. Sedap.




Seterusnya kami ke Flower Festival.. 


First time Eyza tengok bunga tulip hidup depan mata. Selalu asyik bunga plastik je kan. Teruja betul bila dapat pegang.



Kat sini bukan taman tapi sepanjang jalan ada bunga bermacam jenis. Selain tu, ada juga persembahan yang dibuat oleh warga tempatan.


Untuk makan malam kami ke Myeongdong Street. Kedai ni memang ramai. Kena beratur untuk dapatkan meja. Tapi.. bagi Eyza berbaloi la beratur sebab makanan kat sini sedap walaupun macam nasi goreng je pun. Maybe rencah dia tu yang buat sedap.



Apa yang uniknya kat sini ialah bila diaorang goreng depan kita. Bolehlah kita makan panas-panas.



Selesai makan, rugi la kalau balik terus sebab sini ialah syurga membeli belah kosmetik Korea.

Tapi sebelum shopping, Eyza beli Aiskrim ni sebab tertarik dengan bentuk bunga ros. Sedap tau rasa masam-masam manis sebab ni aiskrim yogurt.




Eyza jugak sempat rasa Greyan Ppang iaitu sejenis roti lembut dan atasnya ada telur ..pastu tabur pulak dengan kuaci. Sedap tau makan panas-panas.


Dekat sini Eyza tak shopping sangat pun sebab tak tahu nak beli apa. Ada la beli losyen dengan mask muka. Masa kat Malaysia banyak list, dah sampai sini jadi blur kejap. Hahaha.


Apa pun ni adalah satu pengalaman yang best untuk Eyza. Eyza ni bukan kaki shopping sangat sebab Eyza more tu nak cuba makanan baru je sebab tu x shopping. 

P/S : Tak sabar nak habiskan entry Korea.. Hihihi..

Kira-kira :
Aiskrim Ikan - 4000 won ( RM 16.00)
Losyen tangan - 1000 won ( RM 4.20)
Mask Muka - 9500 won ( RM 38.19)
Air Mineral - 1000 won ( RM 4.20)
Aiskrim Bunga - 3800 won ( RM 15.28)
Greyan Ppang -2000 won ( RM 8.04)

Total : RM 85.91

Entry Korea yang lain:


17.2.18

Cari Makanan Sedap di Cheras? Singgahlah Restoran Emak Engku

Saturday, February 17, 2018 4
Cari Makanan Sedap di Cheras? Singgahlah Restoran Emak Engku
Hai korang... Buat apa cuti 3 hari ni? Eyza mula-mula plan nak pergi bercuti, tapi last minit tak jadi sebab ada hal yang jadi. So, kita mereput la kat umah sajo ye.

Nasib baik la cuti ni Hubby pun cuti.. Dapat la merayau sambil makan-makan ngan hubby. Eyza just masak utk sarapan dengan lunch aje,Dinner Hubby ajak makan kat luar. Yeay!

Disebabkan malam Tahun Baru Cina tu keluar pergi Tesco beli barang dapur, kami pun decide nak makan dekat Cheras je lepas shopping. Malas nak pegi jauh-jauh sebab ada ayam, ikan semua dalam bonet. Lama-lama kang busuk plak.

Ok.. makan kat Cheras.. tapi kat mana? takpe.. kita google dulu.. Jumpa la Restoran Mak Engku ni. Gigih pakai waze padahal dekat giler ngan umah. Hahaha..


First time datang sini. Hubby memang cakap nak makan Siakap Stim Limau. Naca review diaorang ckp Siakap Stim Limau lat sini terbaik! So, apa tunggu lagi. Lets order!


Bukak menu nampak Set ni. Wow.. murah ni. Selalunya klu ambik siakap mau 50+.. Sebab kami berdua je,Eyza ambik set ni.

Dalam set yng berharga RM 39.90 ni korang akan dapat Ikan Siakap Stim Limau atau 3 rasa (Eyza pilih Stim Limau), Tomyam Campur, Daging Masak Merah, Kailan Ikan Masin, Nasi Putih 2 dan air sirap selasih2. Murah kan?






Masa kami sampai tu orang agak ramai la. Masa menungggu lebih kurang 20 minit. Tak de la lama mana cuma kailan dengan daging masak merah je sampai lambat sikit. Takde gambar makanan penuh sebab kami dah lapar ngap je. Bila semua lauk dah berusik br la daging sampai, sebab tu gambar nampak ikan dh tggl separuh.Hahaha.


Overall Eyza puas hati makan kat sini. Harga murah dengan macam-macam boleh dapat dalam set ni. Dan yang paling penting sedap. Siakap Stim Limau kat sini memang Eyza recommed sangat. Ni dah jadi salah satu Restoran Favourite Eyza lepas ni.

Nak pergi? Boleh tengok alamat kat bawah ni.


13.2.18

Sista Stardust Berries Rose sesuai untuk yang ada alahan makanan laut

Tuesday, February 13, 2018 1
Sista Stardust Berries Rose sesuai untuk yang ada alahan makanan laut
Minum je cantik? Boleh percaya ke? Ha.. Eyza mula-mula pun tak percaya. Bukan setakat tak percaya, takut pun ada jugak sebab sekarang ni banyak sangat produk kecantikan dekat pasaran. Tak tahu mana satu yang berkesan. 


Tapi kan.. baru-baru ni Eyza diperkenalkan dengan produk dari Sista Stardust. Tengok packaging je buat Eyza tertarik. Lepas baca detail lagi la Eyza berkobar-kobar nak try.


Sista Stardust ni ada 3 jenis Campuran Minuman Botani iaitu Berries Rose, Fib're Rose dan Colla Rose. Satu kotak cuma berharga RM 150 untuk 60 hari. Wah.. jimat kan?


Ok.. antara tiga-tiga produk ni korang nak try yang mana? Eyza try Berries Rose sebab ianya adalah produk anti penuaan. Maklumlah tahun ni umur Eyza dah makin banyak. Memang sesuai la produk ni dengan Eyza.


Berries Rose ni adalah makanan tambahan yang berasaskan daripada campuran bahan botani semulajadi untuk kecantikan dan kesihatan.Ianya mengandungi ramuan istimewa iaitu Ekstrak Kelopak Rose (Japan Whitening) yang merupakan ramuan berpaten no.3818483 yang mana mampu merawat masalah kulit seperti pigmentasi, jeragat atau bintik hitam serta pelbagai masalah kulit yang lain.

Apa yang buat Eyza tertarik nak cuba produk ni ialah bila Eyza baca banyak testimoni dan feedback positif dari pengguna produk ni.



Berries Rose ni sesuai untuk yang ada alahan makanan laut.

9 kebaikan Berries Rose:
1) Mencerahkan dan memutihkan kulit seluruh badan
2) Menghalang pembentukan Black head dan White Head
3) Membantu mengurangkan masalah jerawat dan jeragat
4) Mengatasi masalah kulit berminyak
5) Mengatasi masalah liang pori terbuka
6) Menjadikan kulit lebih lembap
7) Membaiki tona kulit tidak sekata
8) Sesuai untuk masalah kulit sensitif
9) Menyihatkan penglihatan mata


Senang je nak bancuh Berries Rose ni. kalau ada shaker lagi best, masuk je dalam shaker, shake-shake dah boleh minum. Kalau takde, boleh je bancuh dalam cawan macam biasa. No hal la.

Ok.. Untuk bancuh Berries Rose ni, korang just ikut step macam kat bawah ni.


Campur 1 paket (10gm) ke dalam 150 ml air suam.


Shake-shake uolls bagi sebati.


dan terus minum serta merta selepas penyediaan.


Minum air yang secukupnya sepanjang hari untuk kesan yang terbaik. Ianya boleh diambil sepeket sehari sebelum tidur.

Kalau nak tengok versi Video pun ada Eyza buat. Jom layan kat Channel Youtube Eyza ni.


Eyza suka Sista Stardust Berries Rose ni sebab ianya rasa masam-masam dari Berries tu. Tapi, bukan la masam yang tak best, ni masam-masam manis. Rasa sekali minum tak cukup secawan. Hahaha.


Untuk maklumat lanjut, boleh layari:


Perhatian : Sekiranya anda sedang mengandung,menyusu atau sedang mengambil ubat, sila rujuk kepada Doktor atau penasihat perubatan sebelum mengambil sebarang makanan tambahan. Yang paling penting, pastikan ambil air yang cukup setiap hari.