eyzamiel

15.2.19

Hatyai Trip : Day 2 (Dimsum Chabura, Municipal Park, Cable Car, Chang Puak Camp,Samila Beach, Floating Market dan Khlong Hae Seafood Buffet)

Friday, February 15, 2019 0
Hatyai Trip : Day 2 (Dimsum Chabura, Municipal Park, Cable Car, Chang Puak Camp,Samila Beach, Floating Market dan Khlong Hae Seafood Buffet)

Entry berkaitan Hatyai:




Hai korang. Gigih tau aku nak habiskan jugak entry Hatyai ni sebab ramai yang pm/dm/wasap tanya itenari dan bajet. Sabar ye. Nak karang satu-satu ni. Dah la gambar banyak. Susah tau nak pilih. Ikutkan hati semua gambar aku nak letak kat blog. Kang bosan plak korang nak tengok.

Ok.. Jom tengok mana kami pergi untuk hari kedua ni. Kan aku ada bgtau yang aku tak nak naik tuk tuk sebab dah sewa fortuner kan? Ha.. aku memang recommend korang ambik pakej macam kitaorang ni. Aku mula-mula nak ambik Yut, tu pun Mimy recommend. Tapi sehari sebelum kitaorang pegi jalan-jalan ni,  Yut wasap aku bgtau yang dia tak dapat bawak kitaorang sebab kereta dia rosak Tapi, nasib baik kawan dia James boleh bawak. Yeay. 

Kami ambik pakej round 8 jam dengan harga 2000 Baht. Berbaloi tau. Bagitahu je korang nak pergi mana. Dia bawakkan. Janji cukup 8 jam. Lagi selesa dari naik tuk tuk. James tu pun baik n layan je kepala gila kami.

Untuk second day ni, kami semua pakai baju sama yang beli dekat Asean Night Bazaar. Aku bagitau James pkl 10 nak keluar dan memang tepat pukul 10 dia sampai kat bawah hotel. Good.

First destinasi kami ialah ke Dimsum Chabura. Orang ramai tapi Alhamdulillah kami dapat tempat. Nak lagi best, diaorang bagi kitaorang meja tengah kedai dan ada lampu plak atas kepala. Dah la baju kami sama and warna terang. Memang jadi perhatian la.  Takpe, glamer sekejap kat Hatyai. Hihihi.

Dimsum Chabura


Konsepnya kat sini, nanti diaorang akan bagi nombor untuk korang.  1 utk korang dan 1 lagi dekat meja.Korang pilih la yang mana berkenan dihati. Bagi dekat diaorang nanti diaorang kukus.


Memang rambang mata la tengok Dim Sum kat sini. Rasa macam nak ambik semua je. Banyak jugak kami ambik. Penuh jugak la meja. 


Selain dari Dimsum, kami order jugak Nasi Goreng dengan Daging Bakar Thai.


Yang warni warni kat bawah ni rasa macam kuih je pun. Dalam ada inti kacang merah. Sedap jugak la.


Diaorang siap ajar lagi cara nak bancuh sos pencicah bagi sedap.


Daging bakar ni pun recommend. Wajib try kalau datang sini.




Kalau tengok atas meja tu, kami ingat dah kena 1000 Baht lebih dah bil. Tapi.. sebenarnya baru 840 Baht. Lepas tu owner siap bagi diskaun 40 Baht. Kami just bayar 800 Baht. Kali ni Abg Zahari plak belanja. Murah rezeki kawan-kawan belanja ni.


Municipal Park


Dah makan kenyang, kami gerak ke Municipal Park. Kat sini kita boleh nampak bandar Hatyai. Cantik sangat untuk port bergambar.


Cable Car Hatyai


Cable Car Hatyai ni kat sebelah je dengan Municipal Park. Jalan kaki je. Untuk naik ni sorang 200 Baht.


Pendapat aku, tak naik pun tak pe sebab atas tu cuma ada tempat ibadat je. Tapi kalau korang nak rasa naik Cable Car ok la.



Kat sini aku beli gambar kitaorang.Cantik plak aku rasa. Sekeping tu baru 200 Baht.


Chang Puak Camp


Plan asal, kami semua nak naik ATV. Tapi, bila kami sampai je. Ada lagi 20 orang dok menunggu nak naik ATV. Terus batalkan hasrat nak naik. Dah la masa tu hujan rintik-rintik. Malas nak tunggu giliran.


So, Emma dan Mas naik gajah tapi kami yang lagi 4 orang ni x naik pun. Kami just lepak makan buah sambil tunggu budak berdua tu habis naik gajah.



Dah la masa kat Hatyai, tetiba plak naik jerawat besar kat hidung. Dah tak memasal gambar aku nampak macam pakai subang hidung pulak.

Settle kat situ, kami terus ke Samila Beach.

Samila Beach


Masa kami sampai kat Samila Beach ni hujan dah start nak lebat. Kamk pun berlari masuk dalam kedai. Dah tershopping plak kat situ. 

Pendapat aku la. Kalau nak beli Souvenir macam Fridge Magnet dengan Kay Chain better beli kat sini murah. Tshirt harga lebih kurang Asean Night Bazaar. Kena rajin jalan semua kedai. Ada yg lagi murah.

Selesai Shopping, hujan pun reda. Dapat la kami bergambar dengan Duyung. Sebenarnya aku takut-takut jugak sbb sebelum ni kan patung tu pernah kena bom. Tapi tawakal je la. Nasib baik takde apa-apa.


FloatingMarket


Kitaorang sekejap je kat sini. Mals nak beli macam-macam sebab kejap lagi nak makan buffet. Simpan perut orang kata. Aku just beli Aiskrim Kelapa. Lagipun kat sini ada anjing dok berkeliaran. Risau la pulak takut terkena.




Khlong Hae Seafood Buffet


Kalau datang Hatyai, rugi kalau korang tak makan kat sini. Dah murah, banyak pilihan pulak tu. Puas hati sangat. Lepas ni kalau datang Hatyai memang aku nak repeat makan kat sini.


Wajib try Ikan garam kat sini. Ikan ni simple je tapi sedap. Isi ikan pun manis. Fresh.


Sebenarnya masa dekat Floating Market tu kami dah cukup 8 jam. So, James tggu kami habis kat Floating dan tinggalkan kami kat Tempat Buffet ni. So, kami pun tak ada la nak terkejar-kejar nak makan cepat. Boleh je santai-santai. 

Habis je makan, kami naik tuk tuk ke Lee Garden Plaza. Kat sini kami sambung shopping dan pergi Spa.


Aku just buat Pedicure & Manicure. Yang ni 200 Baht.

Dah settle semua kami pun naik tuk tuk balik Hotel.Sampai hotel, terus packing barang-barang sebab esok sebelum balik kami nak pergi satu tempat lagi untuk final shopping. Malam tu dapat tido nyenyak. Penat tapi best.

Bajet (seorang) :

Pakej Tour 2000 Baht bahagi 6 - 334 Baht (RM 43.29)

Dimsum Chabura - Abg Zahari Belanja

Beli Mineral dan Arabus - 45 Baht (RM 5.85)

Hatyai Cable Car - 200 Baht ( RM 26.00)

Beli Gambar - 200 Baht (RM 26.00)

Buah di Chang Puak Camp - 40 Baht (RM 5.20)

Beli T-shirt dan Fridge Magnet di Samila Beach -  (RM 41.60)

Aiskrim Kelapa di Floating Market - 30 Baht (RM 3.90)

Buffet Seafod - 289 Baht (RM 37.57)

Tuk tuk ke Lee Garden Plaza - 150 Baht (RM 19.50)

Shopping Seluar di Lee Garden - 200 Baht (RM 26.00)

Passport Holder di Lee Garden - 100 Baht (RM 13.00)

Pulut Mangga + Air Tembikai - 100 Baht (RM 13.00)

Pedicure Manicure - 200 Baht (RM 26.00)

Tuk Tuk Balik Hotel - 20 Baht (RM 2.60)

Total : RM 289.51

*kadar tukaran 100 Baht = RM 13.00
*untuk shopping tu bajet masing-masing






13.2.19

Prestasi Kutipan Zakat PPZ-MAIWP Tahun 2018

Wednesday, February 13, 2019 0
Prestasi Kutipan Zakat PPZ-MAIWP Tahun 2018

Sebagai Umat Islam, kita wajib membayar Zakat tak kira la Zakat Harta atau Zakat Pendapatan bagi yang mampu.

Aku tau mesti ramai yang selama ni dok tertanya-tanya berapa hasil kutipan setahun dan mana duit-duit tu semua pergi.

Sebab tu la, Aku sanggup pegi sampai Putrajaya semata-mata nak dengar sendiri jumlah kutipan dan Agihan duit Zakat masa Majlis Pengumuman Prestasi Kutipan Zakat bagi Tahun 2018 oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Dato' Seri Dr. Mujahid Yusof.


Sidang Media ni turut dihadiri oleh Pengerusi MAIWP, Dato' Sri Syed Hussien Abd Kadir, Pengerusi PPZ-MAIWP, Datuk Haji Che Mat Che Ali. Hadir sama Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan merangkap Setiausaha MAIWP, Tuan Hj Mohd Ajib Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff.

Selama ni aku tak pernah tau pulak yang PPZ-MAIWP hanya menguruskan bahagian kutipan dan Baitulmal-MAIWP serta Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sendiri yang bagi agihan langsung dan tidak langsung di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Dari apa yang dibentangkan oleh Dato' Seri  Dr Mujahid, jumlah kutipan zakat di PPZ-MAIWP bagi Tahun 2018 adalah sebanyak RM 651,228,032.94 iaitu ada peningkatan sebanyak 6% berbanding kutipan Tahun Lepas  (2017) iaitu RM 615,199,108.06.

Jumlah pembayar Zakat pun naik jugak iaitu dari 169,372 orang pada Tahun 2017 dah bertambah menjadi 180,958 pada Tahun 2018. Kenaikan sebanyak 7%.

Ni plak adalah Kutipan Zakat mengikut jenis Zakat:

1. Zakat Pendapatan
2017 - RM 408,848,038.25
2018 - RM 445,442,587.94
Peningkatan sebanyak 9%

2. Zakat Perniagaan
2017 - RM 122,142,889.95
2018 - RM 118,140,629.41
Penurunan sebanyak 3%

3. Zakat Simpanan
2017 - RM 42,812,531.38
2018 - RM 45,951,227.27
Peningkatan sebanyak 7%

4. Zakat Harta
2017 - RM 37,738,539.11
2018 - RM 38,021,846.21
Peningkatan sebanyak 1%

5. Qadha Zakat
2017 - RM 1,071,490.83
2018 - RM 777,187.42
Penurunan sebanyak 27%

6. Lain-lain kutipan
2017 - RM 2,585,618.54
2018 - RM 2,894,554.70
Peningkatan sebanyak 12%

Untuk Tahun 2019 ni pulak, Pihak PPZ-MAIWP target sebanyak RM 710 juta dengan pembayar Zakat seramai 190 ribu orang di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.


Selama ni ada je aku dengar Orang pertikaikan mana perginya duit Zakat. Susah nak faham kalau kita tak faham. Macam ni. Biar aku terangkan.

Agihan zakat dibuat menerusi 28 skim bantuan zakat yang membantu masyarakat asnaf daripada segala aspek merangkumi keperluan asasi, perumahan, pendidikan, perniagaan, kebajikan dan dakwah. Bantuan ini berjalan sepanjang tahun dan bukanlah bulan-bulan terpilih tau. Sepanjang tahun untuk yang memerlukan, iaitu Asnaf. 

Sebagai contoh satu keluarga yang dikenalpasti tergolong dalam golongan asnaf miskin, mereka akan dibantu dari segi:

- bantuan kewangan bulanan
-bantuan sewa rumah sekiranya tidak mampu membayar sewa rumah
-bantuan pelajaran kepada anak-anak
-bantuan perubatan sekiranya mereka ada masalah kesihatan
-bantuan perniagaan sekiranya mreka ada membuat perniagaan kecil-kecilan 

MAIWP juga memudahkan proses permohonan dan penyaluran zakat ye. Kalau nak tahu, sebelum ini, proses permohonan bantuan zakat hanya boleh dibuat di ibu pejabat Baitulmal MAIWP. 

Akan tetapi bermula tahun 2008, nak memudahkan orang ramai berurusan dengan Baitulmal, maka MAIWP telah membuka cawangan dikenali sebagai Pusat Agihan Zakat atau ringkasnya PAZA. Sehingga kini PAZA telah dibuka di 9 lokasi di Kuala Lumpur dan satu lagi di Labuan. 

Lagi best Skuad Jejak Asnaf Baitulmal ASNAF telah ditubuhkan untuk turun padang dan menjejaki kalau ada yang tercicir dan layak mendapat bantuan zakat. Skuad ini secara rutin turun padang ke PPR dan kawasan atau lokasi yang dipercayai memerlukan. 

Cara lain MAIWP agih zakat secara tidak langsung pun ada juga. Dana Zakat dimanfaat untuk penubuhan prasarana yang dapat memberi manfaat untuk jangka masa panjang. Dalam aktiviti pendidikan pula, MAIWP membuka institusi bermula dari peringkat usia muda sampailah pengajian tinggi. Ini senarai institusi pendidikan di bawah MAIWP. 

1. Sekolah Menengah Agama MAIWP Kuala Lumpur di Bandar Sri Permaisuri.
2. SMA- MAIWP Labuan
3. Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz (SMISTA) di Bandar Tun Razak.
4. Institut Kemahiran Baitulmal (IKB) di Kampung Pandan
5. Kolej Profesional Baitulmal Kuala Lumpur di Kampung Pandan
6. Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS di Taman Batu Muda
7. Darul Ilmi di Sungai Penchala
8. Pondok moden Al-A'Baqirah yang kini beroperasi di Taman Koperasi Polis Fasa 2 Gombak
9. Ma'alim al - Sunan Li dirasati al-Sunnah al- Nabawiyyah 

Institusi Perlindungan dan Kebajikan pula 

1. Darul Kifayah di Taman Koperasi Polis Fasa 2, Gombak untuk anak-anak yatim
2. Dar Assaadah di Kampung Batu, Jalan Ipoh untuk pemulihan wanita yang terjebak dalam gejala sosial.
3. Darul Hidayah - perlindungan untuk muallaf

Dah jelas kan? Lega rasanya sebab aku dah tau mana duit Zakat ni disalurkan. Senang lepas ni kalau nak jelaskan untuk sesiapa yang rasa MAIWP tak jalan agihan dengan betul. Terus pm page mereka okay kalau ada kemusykilan. Terima kasih MAIWP dengan penjelasan panjang lebar mengenai agihan zakat. Sekarang dah tahu. Boleh la share dengan kawan-kawan atau saudara mara tentang ni.

Jangan lupa online di www.zakat.com.my atau di ig Pusat Pungutan Zakat

12.2.19

Forever Dewi HQ mencari ejen dan Dropship untuk Minuman Sarang Burung

Tuesday, February 12, 2019 0
Forever Dewi HQ mencari ejen dan Dropship untuk Minuman Sarang Burung

Hari tu pergi Hatyai, aku tak sempat nak pergi tempat untuk minum sarang burung. Aku memang penggemar minuman sarang burung ni. Tapi, nak cari yang Halal tu yang susah sikit.

Bila balik KL, aku dok cari jugak dekat mana aku boleh minum air sarang burung ni. Bukan apa, aku suka sebab dapat sejukkan badan. 

Dalam dok cari tu, aku pun jumpa dekat IG foreverdewi.official . Rasa macam tertarik je nak try. Aku pun terus la order sekotak terus. 

Dalam sekotak tu ada 6 botol. Harga sekotak cuma RM 120 je. Ada perisa Longan Red Dates, Extra Collagen Rock Sugar dan Chrysanthemum Rock Sugar. Kalau tanya aku, semua perisa aku suka. Tambah-tambah kalau sejuk. Rasa heaven je masuk kat tekak.


Sarang burung yang boleh dimakan adalah sarang burung yang dihasilkan oleh burung walit ketika ia nak bertelur dengan guna air liur je. Lagipun masyarakat cina di South East Asia dah amalkan minum sarang burung sejak hampir 400 tahun dulu.

Ada banyak khasiat produk sarang burung ni. Antaranya :

1.Meningkatkan daya ingatan, meningkatkan pengaliran saraf dan penyerapan vitamin D dari cahaya matahari.

2.Mengandungi karbohidrat dan lipids serta bahan yang dapat merangsang pembahagian dan peetumbuhan sel, meningkatkan pertumbuhan tisu dan regenerasi dan dapat menghalang jangkitan influenza.

3.Kandungan Tirosin dapat membantu mempercepat pemulihan daripada terapi radiasi dan kemoterapi bagi pesakit kanser dan pesakit baru yang menjalani pembedahan.

4.Threonine yang terdapat dalam sarang burung menyokong pembentukan kolagen dan boleh mencegah kedutan serta anti penuaan, anti jerawat, mengurangkan pembentukan bintik-bintik pigmentasi dan seterusnya menjadikan kulit licin dan halus.

5.Khasiat untuk warga tua dimana membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan mental, meningkatkan ingatan, mengurangkan masalah hati dan usus, mengawal gula dalam darah, meningkatkan keupayaan untuk menyerap kalsium, anti penuaan tulang belakang dan anti-arthritis.

6.Boleh membantu melegakan penyakit berkaitan pernafasan seperti asma atau batuk kronik.

Minuman Kolagen Sarang Burung dari Forever Dewi ni adalah produk yang sangat berkualiti dan berkhasiat. Produk ini juga mematuhi Sijil Pensijilan GMP, Sijil Pensijilan HACCP, Skim Pensijilan MESTI dan yang paling penting Sijil Halal JAKIM.

Produk ni boleh diamalkan oleh semua golongan tak mengira umur dan jantina.


Sekarang ni pihak syarikat tengah cari agen dan dropship. Kalau korang berminat nak tambah pendapatan boleh la contact diaorang. Jangan lupa mention nama kod ni FDEYZAMIEL kalau korang berminat jadi agen atau dropship, korang akan dapat diskaun 10-30% dalam tempoh tertentu.

Maklumat lanjut, korang boleh tengok dekat:


11.2.19

Hatyai Trip : Day 1 (Kai Tod Decha , Central Festival Mall & Asean Night Market)

Monday, February 11, 2019 0
Hatyai Trip : Day 1 (Kai Tod Decha , Central Festival Mall & Asean Night Market)

Entry berkaitan Hatyai:


Misi hari ni nak habiskan entry Hari Pertama kat Hatyai. Sampai je dekat Train Station Hatyai, kami ke toilet dulu buang apa yang patut. Jalan-jalan jap sekitar tu.

Masa jalan-jalan tu, ada la sorang driver Tuk Tuk ni tegur aku. Aku minta dia hantar ke Restoran Kai Tod Decha dulu sebab kami semua kelaparan. Dekat Hatyai ni tambang tuk tuk rata-rata 20 Baht sorg. Tapi, aku nak ingatkan korang supaya tanya dulu takut kena tipu.

Macam kami, sepanjang kat sini kami naik tuk tuk je sebab malas nak install grab Thailand. Tapi ok la. Harga standard. Ada juga tuk tuk yang kami dapat murah lepas nego harga.


Ok, driver tuk tuk tu bawa kami ke Kai Tod Decha untuk makan. Dia kata nak tunggu sampai kami habis n dari situ ke hotel kena tambah lagi 20 Baht. So, total 40 Baht sorang. Tapi aku nego dapat 30 Baht sorang. So, kita boleh enjoy makan tanpa fikir nak tunggu tuk tuk lain.


Lagi satu kat sini, driver tuk tuk ni macam paksa sikit suruh ambik pakej ke Floating Market dengan Samila Beach dengan diaorang. Tapi terpulang la pada masing-masing. Aku berkeras jugak tak mau sebab kami dah plan nak sewa fortuner je untuk jalan-jalan. Lagi selesa dan aku rasa lagi jimat kut dari naik tuk tuk. Kalau naik tuk tuk, dia nak cas 1000 Baht untuk ke Samila Beach dan Floating Market je. Aku sewa Fortuner untuk 8 jam, kita bgtau je nak pegi mana just 2000 Baht. Lagi berbaloi dan selesa. Next entry aku cerita ye tentang kereta sewa ni.


Makan dekat Kai Tod Decha ni Fahmi belanja untuk semua. Kalau tak silap dekat 900 Baht jugak la. Moga murah rezeki Fahmi belanja kitaorang. Jimat duit Baht kat sini. Selesai je makan, kami naik tuk tuk tadi ke Lee Garden Hotel. Kami ambik hotel biasa-biasa je sebab just nak balik rehat dan tidur.


Bagi aku, hotel ni bersih dan selesa la. Cuma maybe sebab lantai kayu, katil tu asyik bergerak je bila kita duduk. Tapi quite ok la sebab harga pun murah kan. Takkan nak expect lebih-lebih pulak.


Lepas Check in, kami rehat kejap dalam 3 jam macam tu. Dah fresh sikit, kami teruskan explore Bandar Hatyai. Destinasi pertama kami ke Central Festival City.

Kami datang sini naik tuk tuk je pun. Harga still 20 Baht seorang.


Bagusnya shopping mall kat sini sebab ala ala airport. Sebelum masuk ko kena lalu pemeriksaan keselamatan dulu. Kalau bunyi kena bukak handbag untuk diaorang tengok. Bukan Mall ni je tau, Mall dekat Lee Garden Plaza pun macam tu jugak.


Dekat luar Mall ni ada orang jual makanan dam macam-macam barang. Membe-membe aku singgah shopping barang-barang k-pop. Aku pulak berkenan dengan satu casing phone ni. Tapi harga bila dah convert cam mahal plak. Tak jadi beli. Maybe kalau hr last tu ada balance lagi, boleh la singgah beli.  Tapi sampai last, duit xde lebih. Terkubur la hasrat tu. 



Dalam Festival Mall ni sama je dengan Mall kat KL. Tapi kan, banyak jugak barang berjenama yang kalau kita convert ke RM berbaloi beli kat sini. Mujur la aku tak tukar banyak sangat Baht. Kalau tak, ntah hapa-hapa la aku shopping agaknya.


Yang bagusnya kat sini, ada disediakan tempat untuk cas handphone. Siap sediakan kerusi lagi.Just bawak charger je.



Dalam Mall ni, kami sempat la beli Thai Tea Caramel dengan Berry Coco Juice. Sedap. Tapi yang ni aku tak keluarkan duit pun sebab Fahmi, Ummi dengan Abg Zahari beli. Kami just share je.





Keluar je dari Central Festival Mall, kami terus gerak ke Asean Night Market. Dari Mall ke Night Market, kami cuma jalan kaki berpandukan Google Maps. Lebih kurang dalam 8-10 minit je jalan kaki.


Dekat sini, misi kami ialah nak shopping dan makan. Mula-mula kami shopping dulu. Beli souvenir dengan T- shirt nak pakai esoknya.



Penat shopping kami pun naik tgkt 2 untuk makan. Kat sini, ramai giler orang. Nasib baik la aku dapat tempat duduk. Kami beli serba sikit dan share makan sama-sama.



Dah penat shopping + makan. Jom la kita balik. Dari sini agak susah sikit nak dapat tuk tuk sbb masa kami keluar tu Asean Night Market ni dah nak tutup. Nasib baik la ada jugak rezeki tuk tuk lalu. Rasanya dia nak balik rumah dah sebab bini dia ada sekali. Nasib baik la dia nak bawak kitaorang balik hotel. Kena sorang 20 Baht.


Bajet (seorang) :

Tuk tuk (train station ke Kai Tod Decha ke hotel) - 30 Baht (RM 3.90)

Hotel - RM 93.80 (include tax) 2 malam

Tuk tuk (Central Festival mall) - 20 Baht (RM 2.60)

T-Shirt Hubby + 5 Anak Buah - 870 Baht ( RM 113.10)

Seluar Pendek Hubby - 100 Baht (RM 13.00)

T Shirt sedondon - 180 Baht (RM 23.40)

Seluar Palazo - 100 Baht (RM 13.00)

Pancake - 60 Baht (RM 7.80)

Tuk tuk balik hotel - 20 Baht (RM 2.60)

Total : RM 273.20

*kadar tukaran 100 Baht = RM 13.00
*untuk shopping tu bajet masing-masing