eyzamiel

24.7.19

Bercuti ke Medan 4 hari 3 malam sempena Anniversary (Hari Pertama)

Wednesday, July 24, 2019 0
Bercuti ke Medan 4 hari 3 malam sempena Anniversary  (Hari Pertama)

Horas! Hahaha.. dah kenapa dok horas ni kan.. Eyza sebenarnya baru je balik dari Medan sempena Anniversary perkahwinan ke 12. Sekejap je rasa dah 12 tahun. Macam-macam dah kami tempuh. Dalam tempoh 12 tahun ni bohong la kalau kata kami tak pernah bergaduh besar. Ada je. Tapi, apa yang penting kena komunikasi, mengalah dan sabar. Tu je kunci kami. Buang ego dalam rumahtangga ni. Anniversary kali ni Eyza harap cinta kami kekal ke Jannah dan moga ada rezeki kami timang cahayamata sendiri nanti. Dapat sorang pun jadi la. Buat peneman kami waktu kami tua.

So, untuk Anniversary kali ni Eyza pilih untuk ke Medan, Indonesia. Hubby tak kisah. Dia ikut je. Eyza pilih Medan sebab Eyza teringin sangat nak ke Danau Toba. Ni sebab baca blog si Ida Baharum la. Lama tau berangan sebab Hubby ni susah sikit nak ajak pergi berjalan. Kali ni sempena Anniversary, Eyza paksa jugak hubby pergi. Bertabah la kan dapat bini macam ni. Tapi nasib baik hubby enjoy sepanjang kat sana.

Kami bertolak pagi 20 Julai tu.Betul-betul tarikh Anniversary kami. Patutnya flight kami pukul 7.15 pagi tapi Airasia schedulekan semula ke pukul 10.45 pagi. Nasib baik la pagi jugak. Ok la kan.

Perjalanan dari KL-Kualanamu Medan cuma 45 minit. Sekejap je dah sampai. Eyza just makan Burn Cheese Cake atas flight. Sedap giler cheese cake dia. 

Sampai je airport Medan, kena beratur panjang untuk cop imigresen. Dekat situ je dekat 45 minit. Sama macam naik flight jugak. Hahaha.

Keluar dari situ terus nampak Pak Supir pegang nama EYZAMIEL. Yeay. So, bermulalah pengembaraan kami dekat Medan ni selama 4 hari 3 malam.


Keluar je dari Airport, Pak Ruli bawa kami ke Ofis agen untuk bayar baki pakej.  Eyza ambik pakej private untuk satu couple sekali deko honeymoon. Untuk pakej ni, Eyza kena bayar RM 1450. Dekat Malaysia dah bayar deposit RM 200,  kat sana Eyza just bayar baki RM 1250 je. Sebelah ofis tu pulak, ada jual Sim card dengan plug Indonesia. Dah alang-alang Eyza beli je dua-dua kat situ.


Selesai bayar pakej, kami dibawa untuk makan tengahari pulak. Memang tengah lapar pun masa ni. Kami lunch dekat Ayam Penyet Cindelaras. Recommend sangat makan dekat sini sebab sedap. Ayam lembut je.


Tepi kedai makan ni, ada abg ni jual buah-buah macam buah potong tu. Dia cerita la Siti Nurhaliza pernah beli buah potong dia masa Siti datang Medan. Eyza pun beli jugak. Eyza ambik nenas dengan jambu madu. Manis giler nenas tu. Satu pek tu cuma 20 ribu.



Dah kenyang, kami pun teruskan perjalanan ke Danau Toba. Perjalanan ke sana memakan masa 5 jam. Dah macam aku nak balik Penang dah. Tapi kalau balik Penang ada highway, kat sini tak ada. Kita akan lalu jalan-jalan kampung je. Boleh tengok pemandangan dan rumah-rumah penduduk kat sini. Kalau korang nampak kubur tepi rumah atau dalam kebun tu dah biasa kat sini. Kata Pak Ruli kubur kena lagi mahal dari harga rumah yang dia tinggal. Patut la Eyza tengok, kubur diaorang bukan main cantik lagi.

Sebelum sampai Danau Toba, kami singgah kat kedai menjual kekacang. Nama kacang-kacang ni unik. Ada Pong Pong, Ting Ting, Teng Teng dan macam-macam la. Eyza baca ada yang cakap nama-nama tu diambil sempena nama anak-anak owner kedai ni. 



Kat sini Eyza cuma shopping sekotak je, hubby pulak ambik sekotak kacang dan sepeket kacang parang. Lepas tu kami terus la ke Danau Toba. Sampai tertido la kami berdua. Tapi bila bangun still blom sampai. Jauh perjalanan ke sana. Dah la jalan dia sempit, banyak selekoh dan banyak lori. Nasihat Eyza kalau nak ke sana, better ambik supir yang cekap dan dah biasa dengan jalan kat sana. 


Malam tu kami menginap dekat Patra Comfort Parapat. Sampai hotel pun dah dekat pukul 6 petang. Elok masuk bilik pulak hujan. Memang kami melepek dalam bilik la. Ingat nak mandi pool terus tak jadi.


Bilik kami besar dan bukak je sliding door terus nampak Tasik Danau Toba. Cantiknya ciptaan Allah. Macam tak sangka salah satu tempat impian Eyza nak pergi dah tercapai.




Malam tu kami dinner kat hotel je. Best sambil makan kena angin Danau Toba. Sejuk je. Ramai jugak orang Malaysia menginap kat hotel ni.




Settle dah entry untuk hari pertama. Nanti free Eyza sambung part 2 ye.

Kira-kira hari pertama:

Pakej utk 2 org 4h3m - RM 1400
Deko honeymoon - RM 50
Jajan di TBS - RM 13.20
Jetbus dr TBS ke KLIA2 - RM 22
Mineral + Cheese Cake atas Flight - RM 12
Simcard SimPATI - 110 ribu (RM 32.45)
Plug Indonesia - 20 ribu (RM 5.90)
Buah - 20 ribu (RM 5.90)
Kekacang - 95 ribu (RM 27.80)
Air Mineral - 10 ribu (RM 2.95)

Total : RM 1572.20

*kadar tukaran 1 juta = RM 295

18.7.19

Murah-murah barangan dapur segar dekat Segi Fresh Market Subang!

Thursday, July 18, 2019 0
Murah-murah barangan dapur segar dekat Segi Fresh Market Subang!

Hai korang. Last weekend Eyza ke Subang untuk beli barang dapur. Ramai yang cakap jauh. Kalau ikutkan memang jauh dari rumah Eyza. Tapi, dah alang-alang kat sana apa kata kita singgah. 

Sebelum ni, Eyza beli barang dapur dekat Segi Fresh Market Balakong. Kali ni Eyza nak ubah angin pulak, kami beli barang dapur dekat Segi Fresh Subang.

Tak rugi Eyza singgah Segi Fresh Subang ni sebab banyak pilihan dan tempat nak pilih ikan pun selesa. Semua Ikan, udang, sotong, ayam, daging dan lain2 tersusun kemas je. Senang nak cari. Tanda harga pun semua ada.


Masuk je dalam tu, Eyza terus ke bahagian barangan basah macam ikan, daging, ayam, sayur, buah dan macam-macam la.


Teruja Eyza tengok harga barang-barang kat sini. Murah woi. Bayangkan mana nak dapat Siakap besar macam dekat kedai makan Thailand tu dengan harga RM 7.90 SEEKOR. Diulangi seekor tau bukan sekilo. Murah yakmat. Besar tu. Sekor tu pun dah lebih dari sekilo. Eyza ambik seekor je ikan siakap ni sebab banyak lagi lauk yang Eyza dok plan nak beli.


Ikan-ikan kat sini pun segar sangat. Petua orang tua, kalau nak tau ikan tu masih segar dan ok, ikan tu mesti banyak darah. Kalau pucat je, tu maknanya dah berhari-hari dah sampai dah kering darah dia. Tak berapa fresh la.


Bukan setakat ikan, Udang dengan sotong pun murah. Eyza ambik sotong besar-besar tu 6 ekor. Sekilo baru dalam RM 26.90. Udang saiz L pun sekilo RM 25.90. Udang Eyza borong banyak. Dalam sekilo lebih. Ni buat sambal tumis udang dengan petai best ni. Dah la udang besar-besar.


Eyza beli ayam 2 ekor. Seekor lebih kurang RM 12 macam tu. Ayam besar-besar jugak. Saja beli dua ekor sbb kat rumah ni lagi banyak makan ayam dari ikan. Sekejap je 2 ekor tu habis. Hihihi.


Kalau nak buat sup tulang ke, sup ekor ke kat sini ada banyak. Pilih je mana berkenan di hati. Macam tulang, kat sini sekilo cuma RM 14.90 tapi kalau pergi pasar sekilo cecah RM 22 tau. 


Kerang yang dah siap kopek pun ada kat sini. Mak Mertua Eyza suka ni. Hari tu bapak mertua datang pun dia pesan beli kerang. Masa tu tak tahu yang kat segi fresh ni ada kerang besar-besar. Next time bawak bapak mertua datang shopping kat sini je la.



Daging dan ikan yang frozen pun ada. Pilih je nak yg fresh atau yang frozen. Macam Eyza lagi suka yang fresh. Tapi kkdg beli jugak yang fozen. Tengok ekor lembu frozen tu macam best je.


Kat rumah Eyza wajib ada stok ikan bilis. Tapi kali ni Eyza tak beli pun sebab ada banyak lagi kat rumah. Banyak jugak pilihan ikan bilis kat sini.



Eyza beli anggur sebab murah. Sekilo RM 9.90. Masa kat sana, tak rasa nak beli buah naga dengan laici.. tetiba balik rumahbrasa menyesal pulak tak beli sebab murah. Adoi la Eyza oi.



Eyza suka beli barang dapur kat Segi ni sebab semuanya fresh . Sayur pun hijau-hijau je. Takde la sayur dah layu dan kuning-kuning pun ada kat rak. 




Datang hari tu Eyza beli sayur brokoli. sebatang cuma RM 1.69 je. Selalu kalau beli, sebatang je dah dekat RM 3. Berbaloi sangat. Dah la hijau-hijau lagi.






Hubby pun sama naik pilih barang-barang kat sini. Senang sikit kerja. Takde la kita je nak fikir apa lagi nak beli.




Telur pun murah kat sini. Sepapan 30 biji tak sampai RM 10. Eyza beli telur ayam kampung sebab Sebelum ni kalau beli sepapan paling murah pun RM 12.90 tapi kat sini cuma RM 9.90. Rugi la kalau Eyza tak ambik kan.  Kat sini, kita pilih je telur mana kita nak, letak kat tempat sayur nanti diaorg wrap dengan plastik. Baru la telor tak bergoncang dalam kereta nanti. Kemas je.




Tak boleh lama-lama sangat dalam tu. Kang semua nak beli. Maklum la tengok ni murah, tengok tu murah kan. Lagipun Eyza berdua je dengan husband. Cukup la lauk pauk tu untuk stok 2,3 minggu sebab Eyza ni hari-hari masak. 

Gaji bulan depan pun dah plan nak beli barang dapur dekat Segi Fresh jugak. Banyak yang Eyza boleh jimat kat sini. 

Macam-macam Eyza beli kat Segi Fresh Market tu. Banyak ni sekali dengan telur ayam kampung tak sampai RM 100 pun. Puas hati sangat. Dah la ikan siakap tu besar. 


So, korang yang ada area Subang ke Shah Alam ke atau kawasan-kawasan berdekatan situ, boleh la beli barangan dapur kat Segi Fresh Mart Subang. Waze atau google maps je SEGI FRESH MART SUBANG, terus korang sampai depan kedai. Lagi satu yang best, tepi tu ada kedai ECO. 


Maklumat lanjut, korang boleh layari :




14.7.19

Rangkaian Premium Pembersih Kewanitaan Sumber Ayu

Sunday, July 14, 2019 0
Rangkaian Premium Pembersih Kewanitaan Sumber Ayu

Kita ni sebagai perempuan, banyak yang nak kena jaga. Bukan setakat muka, tapi bahagian intim tu lagi la kena jaga.

Sebab tu la Eyza guna rangkaian premium Pembersih Wanita SUMBER AYU - Produk pembersih kewanitaan HALAL dengan kombinasi pelbagai manfaat bahan semulajadi untuk kebaikan bahagian intim wanita yang selamat, dibuktikan secara klinikal dan dermatologi mempunyai keseimbangan pH yanh sesuai untuk bahagian intim wanita yang sensitif.

Pembersih Wanita Sumber Ayu Kayu Rapet & Manjakani ni ada 3 jenis iaitu:

Ramuan Kayu Rapet Manjakani
- Manfaat rumusan Kayu Rapet Manjakani dan Daun Sireh yang boleh merapatkan dan meningkatkan kelembutan kulit.

Pearly White Triple Whitening Extracts
- Menggabungkan 3 manfaat pencerahan Licorie, susu dan sengkuang yang memberikan pencerahan optimum yang memelihara, melembutkan dan mencerahkan tona kulit terutama di pangkal peha.

Whitening Extract Kayu Rapet & Manjakani
- Peluh dan geseran berlebihan daripada pakaian yang ketat boleh menggelapkan kulit di sekitar bahagian intim. Ianya dapat kembalikan keyakinan dengan manfaat pencerahan ekstrak susu dan sengkuang.


Cara guna : Buihkan Pembersihan Wanita Sari Ayu pada tapak tangan dengan seikit air. Basuh bahagian intim anda, bilas sehingga bersih.


Rangkaian Pembersih Wanita SUMBER AYU dengan penambahbaikan formula serta tekstur yang lebih lembut dan pekat ini boleh didapati dengan harga mampu milik dari RM 9.20-RM 14.60.

Maklumat lanjut boleh layari :