eyzamiel

14.10.18

Enak Rasa Dan Hype Motosports Hotel Lancarkan Pakej Perkahwinan Ekslusif Marhain

Sunday, October 14, 2018 0
Enak Rasa Dan Hype Motosports Hotel Lancarkan Pakej Perkahwinan Ekslusif Marhain

Sabtu lepas, Eyza dengan hubby sempat la ke HYPE MOTOSPORTS HOTEL KUALA LUMPUR yang terletak dekat Highway Sungai Besi. Kiranya kalau kita masuk Highway tu, kita akan nampak hotel ni dekat sebelah kiri. Dulu hotel yang bertaraf 3 bintang ni dikenali dengan nama Nouvelle Hotel. 

Eyza datang sini sebab nak makan. Ye nak makan kenduri. Lagipun hotel ni gunakan khidmat Katering Enak Rasa. So, rugi la kalau Eyza tak datang sebab katering ni memang dah terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap.


Hotel ni ada tiga buah dewan yang serba cantik dan mewah, kedudukan hotel  yang sangat strategik juga membuatkan hotel ni sangat sesuai utk majlis perkahwinan, majlis korporat atau majlis tertutup.

Parking pun senang kat sini sebab boleh menampung hampir 500 kenderaan dan 500 tetamu dalam satu-satu masa. Yang bestnya Dewan ni ada juga sistem audio visual dan sistem projektor.


Enak Rasa melancarkan satu pakej perkahwinan yang mampu untuk rakyat Marhain macam Eyza ni. Tapi Eyza dah kahwin, so Eyza nak war-warkan untuk korang yang masih mencari tempat dan pakej perkahwinan yang mampu milik.

Pakej Ekslusif ni cuma RM 29,000.00 sahaja. Sempena dengan perasmian ni, lima pelanggan terawal akan dapat penjimatan sebanyak RM 4000.00. Wow.. Best kan sebab pakej ni bukan saja sediakan katering tapi jugak ada tempat (Hype Motosports Hotel), butik pengantin dan fotografi. Semua dah lengkap dibawah satu pakej je.

5 pelanggan terawal akan dapat harga RM 25 per pax

Dan yang lagi best, kalau korang tempah waktu promo ni korang akan berpeluang utk menang cabutan bertuah pakej bulan madu di Malaysia atau Luar Negara.

Kalau korang tak nak pakej tu pun boleh, ada jugak pakej lain. Bincang je dengan pihak hotel dan Enak Rasa. No hal la. Tapi bagi Eyza pakej tu memang berbaloi, tak perlu nak pergi dua, tiga tempat untuk settlekan majlis.


Apa yang Eyza boleh kongsikan ialah makanan kat sini memang sedap. Eyza sampai rambang mata la tak tahu nak makan lauk apa. Ni antara menu yang sempat Eyza try hari tu 



 
 






Enak Rasa jugak ada menu istimewa iaitu Nasi Liwet. Rasanya unik sebab dimasak dalam daun pisang dan dimakan dengan ayam bakar, tauhu, tempe dan sambal. Kombinasi makanan ni memang terbaik. 


Selain dari tu, ada juga kuih muih, cendol, air teh dan kopi panas, air durian belanda dan aiskrim.



Kalau korang tak nak buat kat hotel ni, korang boleh juga tempah Katering Enak Rasa dan buat di lokasi lain. 

Antara lokasi yang ada:
1.Dewan Perkahwinan Marina Putrajaya
2.Dewan Perkahwinan Crystal Ballroom Mines 2
3.Dewan Perkahwinan Grand Ballroom Flamingo Ampang
4.Dewan Perkahwinan Masjid Raja Haji Fi Sabillillah Cyberjaya
5.Dewan Perkahwinan Komuniti Setiawangsa
6.Collosseum Glenmarie
7.Dewan Perkahwinan Banquet UIAM, Gombak
8.Rumah Tradisional FRIM
9. Cassa Detik Ampang
10.Dewan Perkahwinan Adam Hawa Bangi
11.Emerald Ballroom Selayang
12.Dewan Azalea Seksyen 14, Shah Alam
13.Dewan Karangkraf Seksyen 15, Shah Alam
14. Dewan MZ Bangi

Selain dari dewan-dewan ni, Enak Rasa juga boleh bekalkan makanan untuk dewan yang ditempah sendiri oleh pelanggan macam Dewan-dewan Komuniti DBKL, Dewan UKM, Dewan di Bawah Perbadanan Putrajaya, Wisma Sejarah Kuala Lumpur dan pelbagai dewan di sekitar Lembah Kelang.

Semoga dengan pakej Marhain ni, lebih ramai bakal pengantin dapat buat majlis di dewan yang elegan dan ekslusif. Jangan tunggu lama-lama tau untuk dapatkan pakej menarik ni. Tempah sebelum 31 Disember 2018.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi:
Cik Nurul - 0122374867
Tuan Haji Aidil - 0162580734
Puan Hajjah Salmi - 0102259734
Mohd Rusdi - 01135579805

atau boleh lawati:

10.10.18

Asam Laksa Terbaik di Restoran Mangkuk Ayam, D'Pulze Cyberjaya

Wednesday, October 10, 2018 0
Asam Laksa Terbaik di Restoran Mangkuk Ayam, D'Pulze Cyberjaya

Sorry la korang, kalau lately ni Eyza asyik cerita bab makan-makan je.Maklumlah Food Hunter. Mesti la nak cari tempat makan yang best-best. 

Ha.. Kali ni Eyza ke D'Pulze Cyberjaya. Sebenarnya kan, Eyza dah 3 kali datang sini. Tapi sebelum ni Eyza makan dekat Restoran Lain. Tapi, kali ni Eyza ke Restoran Mangkuk Ayam. Baca betul-betul tau. Jangan salah sebut pulak.

Dekorasi


Kedai ni taklah besar sangat. Tapi boleh la kalau kita nak bersantai dengan kengkawan atau family. 


Eyza suka susun atur dalam kedai ni sebab ada banyak Ayam dekat dalam ni. Masa mula-mula Eyza datang sini,Eyza ingat kedai ni just jual menu yang berasaskan ayam je tapi rupanya ada jugak menu lain.

Nama kedai ni Mangkuk Ayam sebab semua mangkuk, cawan, piring dan sudu ada gambar ayam.Bukan tu je, dekat dinding pun diletakkan mangkuk hiasan yang ada jugak gambar ayam.


Memang Unik betul la konsep hiasan Restoran ni. Kedai pun bersih dan kemas.


Boleh dikatakan majoriti hiasan dalam ni berkisarkan ayam.


Mula-mula Eyza ingatkan menu yang kat atas ni je yang ada kat kedai ni.Tapi, rupa-rupanya ada banyak jugak menu yang best-best sampaikan Eyza tak tahu nak makan yang mana dulu.

Main Menu

Asam Laksa (RM 11.90)

Eyza dah lama teringin nak makan Asam Laksa macam masa Eyza kat zaman sekolah dulu. Bila Eyza rasa je Asam Laksa kat sini, betul-betul buat Eyza rasa macam dulu. Rasa memang lebih kurang je. Kena dengan tekak Eyza. Suka sangat.

Mee Kari (RM 11.90)

Kuah Mee Kari ni pun sedap. Tak cair n tak pekat sangat. Sedap-sedap rasa orang kata. Siap disediakan cili kalau kita nak extra pedas.

Nasi Rendang Daging (RM 13.90)

Penggemar Rendang wajib try menu ni sebab rendang ni rasa macam rendang mak-mak kat kampung masak. Cukup Rasa semua.Best.

Nasi Kari Ayam (RM 12.90)

Menu ni Eyza tak rasa sebab dah kenyang sangat.Tapi kalau tengok rupa, Eyza rasa sedap ni sebab ada kari dan sambal tumis.Dua kombinasi tu memang ngam.


Setiap menu kat sini portion dia memang besar. Ada yang boleh makan 2 orang.Berbaloi harga dan portion makanan.

Kuey Teow Sup Ayam (RM 11.90)

Koay Teow ni Eyza tak sempat rasa.Tapi, bila tengok pinggan membe yang makan ni licin Eyza dah tau dah yang menu ni pun sedap.

Bubur Ayam (RM 8.90)
Gambar : Azwar

Bubur Ayam ni nampak je simple tapi sedap tau uolls. Kalau anak-anak jenis yang suka makan bubur boleh order set ni sebab tak pedas. Mak-mak pun suka.

Snack & Desert

Mee Rojak Ayam (RM 10.90)

Ni pun antara favourite Eyza kat sini.Jangan tak tahu, Eyza siap tapau bawak balik.Berbaloi sangat harga dengan portion makanan ni. Kuah kacang tu sedap.Tak puas makan kat situ, Eyza tapau pulak. 

Mee Rojak Sotong (RM 11.90)

Mee Rojak Sotong ni lebih kurang je dengan Mee Rojak Ayam cuma tukar ayam dengan sotong. Tapi dua-dua sedap.

Rojak Buah (RM 7.90)

Kalau datang sini, wajib order rojak buah ni sebab kuah dia sedapppp. Eyza makan sampai rasa tak mau share. Tapi, memang tak larat nak makan sorang. So, better la share.

Taufu Sumbat (RM 7.90)

Pecal Sayur (RM 7.90)

Kari Bebola Ikan (RM 7.90)

Kalau korang nak makan makanan yang simple dan tak heavy boleh la order makanan macam kat atas ni.

Lai Chee Kang (RM 6.90)

Untuk pencuci mulut pulak, korang kena try 2 menu ni iaitu Lai Chee Kang dan Mangga Ais. Sedap je lalu kat tekak.

Mangga Ais (RM 7.90)

Teh Tarik (RM 3.90)

Teh tarik kat sini sedap sangat. Cukup pekat, susu dan teh. Rasa tak cukup secawan. Eyza memang recommend korang order teh tarik. Gerenti tak menyesal. 


Ni Eyza sertakan senarai harga dan menu kat Restoran ni. Harga sangat la berpatutan. Kalau la Restoran ni dekat opis Eyza, hari-hari Eyza makan kat sini.

Kalau nak jimat, korang jugak boleh order Kombo Set. Memang berbaloi sangat set ni sebab dapat air sekali. Air pulak boleh pilih Teh O Ais Limau ataupun Air Bandung.

Eyza ada jugak buat video simple tentang Restoran ni. Boleh tengok kat bawah ni.



Overall Eyza puas hati makan kat sini. Berbaloi datang jauh semata-mata untuk makan. Semua makanan sedap dan portion pun banyak.

Kedai ni terletak sederet dengan parking di tingkat P10 dan berhadapan dengan News.com.


Alamat:
Restoran Mangkuk Ayam
P10, D'Pulze Shopping Centre,
63000 Cyberjaya,
Kuala Lumpur.

Facebook:

5.10.18

PELANCARAN KEMPEN SKIM POTONGAN GAJI ZAKAT (SKIM THOHIR 2018)

Friday, October 05, 2018 0
PELANCARAN KEMPEN SKIM POTONGAN GAJI ZAKAT (SKIM THOHIR 2018)

Sekarang ni semua mudah. Dah tak ada alasan lagi tak sempat nak ke Pusat Zakat untuk bayar Zakat.

Pusat Pungutan Zakat-MAIWP (PPZ-MAIWP) melancarkan satu kempen khas bagi pembayaran zakat melalui Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir 2018) yang berlangsung selama 4 bulan mulai 1 Julai hingga 31 Oktober 2018. Ia merupakan tahun ketiga kempen ini dilaksanakan berikutan sambutan luar biasa yang diterima dari pihak majikan dari syarikat swasta dan kerajaan pada tahun sebelum ini.


Skim Thohir merupakan kemudahan saluran bayaran zakat pendapatan untuk menggalakkan lebih ramai menunaikan kewajipan berzakat melalui saluran potongan gaji zakat. Melalui Skim Thohir ini, kakitangan swasta atau kerajaan dapat menunaikan zakat tanpa bertangguh dan menjimatkan masa agar memperolehi keberkatan di sisi Allah S.W.T, selain dapat meningkatkan kutipan zakat sekali gus membantu meningkatkan ekonomi lebih ramai asnaf.



10 hadiah percutian menarik termasuk hadiah utama menunaikan umrah tajaan Five Estec Travel Services Sdn. Bhd. bernilai RM28,000 ditawarkan bagi mereka yang menyertai kempen ini dengan membuat potongan gaji zakat melalui Skim Thohir. Para pemenang kempen bakal diumumkan sewaktu Karnival Zakat pada bulan November akan datang.

Kempen Pelancaran Kempen Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir 2018) ini disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff. Turut hadir, Pengarah Urusan Five Estec Travel Services Sdn. Bhd, Puan Sharizan Mohd Saad.
Wakil-wakil majikan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Jalan Duta, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Kementerian Asas Tani, Touch & Go Sdn. Bhd. dan Telekom Malaysia Berhad (TM Malaysia) turut hadir bagi memberi sokongan untuk kempen ini.


Seiring pelancaran kempen Skim Thohir 2018, PPZ-MAIWP akan menganjurkan aktiviti turun padang ke beberapa syarikat swasta dan badan kerajaan untuk memaklumkan mengenai skim ini disamping menerangkan fungsi utama PPZ-MAIWP yang merupakan agensi dilantik bagi mengutip zakat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, manakala agihan pula dilaksanakan oleh Baitulmal-MAIWP. Pihak PPZ-MAIWP mensasarkan seramai 4,000 kakitangan yang akan membuat potongan gaji zakat sepanjang tempoh kempen berlangsung.

SYARAT DAN CARA PENYERTAAN KEMPEN:

Cara untuk mengira potongan bayaran zakat pada setiap bulan:
       Portal PPZ-MAIWP, www.zakat.com.my
       Berkunjung ke 11 Kaunter Zakat PPZ-MAIWP
       Menghubungi Talian Zakat 1300 88 5757
       Kaunter Zakat Bergerak PPZ-MAIWP

Syarat-syarat penyertaan kempen:

       Membuat potongan gaji zakat ATAU penambahan potongan gaji zakat dengan mengisi Borang Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir) melalui:
         11 kaunter PPZ-MAIWP
         Portal PPZ-MAIWP, www.zakat.com.my
         Kaunter Zakat Bergerak PPZ-MAIWP.
         Majikan di syarikat atau organisasi
         TALIAN ZAKAT - 1-300-88-5757



PPZ-MAIWP menyeru agar semua umat Islam yang mempunyai pendapatan untuk menunaikan zakat melalui potongan gaji agar dapat dengan mengembalikan hak asnaf sebanyak 2.5% yang terdapat dalam harta kita agar memperolehi berkat di sisi Allah S.W.T.


”PPZ-MAIWP Memudahkan Anda Berzakat”











3.10.18

Peminat IndoMie Wajib datang makan dekat IndoBowl

Wednesday, October 03, 2018 0
Peminat IndoMie Wajib datang makan dekat IndoBowl

Ada peminat Mee Segera tak kat sini? Ok, atau lebih tepat lagi Maggi Indomie? Dulu-dulu kalau Maggi goreng Eyza memang akan cari Indomie ni.Memang mengimbau kenangan sangat bila makan Indomie ni.

Bagi penggemar Mee Segera Indomie, Eyza nak bagtau ni yang Mee Segera ni dah ada Cafe tau! Wow.. Best kan?

Serius korang.. Eyza jamin yang tak minat Mee Segera pun akan suka bila korang datang Cafe ni.


Kafe ni adalah cetusan idea Indomie dari Indonesia dan ianya bermula pada Bulan Julai  2017. Makanan yang dihidangkan dekat sini adalah inspirasi dari makanan jalanan yang terdapat dekat sana.

Eyza dah try makanan kat sini n semuanya sedap-sedap belaka. Cafe ni dibuka dekat LakesField Sungai Besi. Tak susah pun nak cari. 


Eyza suka susun atur yang simple tapi cozy dalam cafe ni. Warna dan hiasan pun sedap mata memandang. Kalau korang tak mau makan dalam kedai, boleh juga makan kat luar. Open Air gitu.

Kafe ni jugak boleh menampung 50-70 pax dalam satu masa. Kalau korang nak buat gathering pun boleh kat sini.


First bila dah datang Cafe camni, Eyza suka tengok menu. Masa tu fikir nak makan apa. Kat sini ada 2 jenis air yang memang jadi favourite customer iaitu Soda Gembira dan Es Cendol. Erm.. Panas-panas dapat air sejuk macam ni memang buat rasa best je.


Mula-mula kan Eyza ingat harga makanan kat sini mahal. ye la, bila tengok Konsep dan lokasi Cafe memang nampak mahal. Tapi orang kata jangan tengok luaran je, kena jugak tengok dalaman. bila Eyza sendiri dah datang sini dan belek-belek menu, rupa-rupanya harga makanan kat sini sangat la berpatutan. Kiranya dalam kategori mampu makan la.

Indomie Mumbo Jumbo (RM 59.00)

Eyza paling suggest korang try Indomie Mumbo Jumbo kalau korang datang 3-4 orang sebab ada macam-macam dalam ni. Portion banyak dan jimat.Dalam set ni ada IndoMie, Chicken Madura, Lamb rack,Rib Eye, 2pcs Chicken Satay, Telor Mata dan Sambal Merah dan Hijau yang paling ramai suka kat sini.

Ada 3 jenis sambal kat sini iaitu Sambal Merah, sambal Hijau dan sambal Matah. Indonesian Food kalau tak ada sambal memang tak sah. Tapi, sambal-sambal ni la yang menjadikan makanan ni bertambah 'kick.


Indomie Cheesy Chicken Chop (RM 14.90)

Bagi penggemar Cheese, korang kena try menu ni. Dalam ni ada Chicken Chop dengan sos cheese. Walaupun ianya ada cheese, tapi tak muak tau, Ayam tu pun lembut je. N jangan tertipu dengan gambar sebab kat bawah tu ada Indomie. Bukanlah makan ayam tu semata.Sebab ayam tu besar, dah tutup mee kat bawah tu. Hihihi. Berbaloi tau order ni.

Indomie Salted-Egg Chicken (RM 11.90)

Ni pun salah satu menu favourite kat sini. Ada Indomie, telur mata dan ayam yang dimasak dengan Golden Salted Egg Yolk. Sedap tau. Makan pulak dengan sambal merah tu. Memang terangkat la.

Mambo Jumbo Seafood Soto (RM 39.90)

Kalau korang jenis yang tak suka Indomie versi goreng/kering, korang boleh try Mambo Jumbo Seafood Soto ni. Dalam ni ada Indomie n pelbagai jenis Seafood, bukan setakat Seafood dalam ni ada jugak Chicken Chop. Berbaloi sangat sebab hidangan ni boleh makan 2-3 orang.


Walaupun cafe ni specialty dia Indomie, tapi nasi pun ada tau. Kalau penggemar nasi pun boleh je makan kat sini. Korang kena try sambal hijau dan merah kat sini. Memang terangkat.

So, kalau korang jenis yang sukakan kelainan dan nak cuba Indomie yang dah dipelbagaikan ni, boleh la ke Cafe diaorang yang terletak di Lakesfield Sungai Besi ni. 

Alamat :

INDOBOWL CAFE
72, JALAN TASIK UTAMA 7,
LAKESFIELD, SUNGAI BESI,
57000 KUALA LUMPUR.
(Cawangan Kuala Lumpur)

INDOBOWL SS15
66, JALAN SS 15/4C, SS 15,
47500 SUBANG JAYA.
(Cawangan SS15)

Waktu Operasi:
ISNIN - AHAD (11 PAGI HINGGA 10.30 MALAM)

Website:

Facebook:

Instagram: