eyzamiel

11.8.19

Dapat Baucer RM 50 dengan Promosi Half Pay Back dekat Lulu Hypermarket

Sunday, August 11, 2019 0
Dapat Baucer RM 50 dengan Promosi Half Pay Back dekat Lulu Hypermarket

Eyza ni jenis yang tak kisah nak shopping dekat mana-mana pun. Janji harga murah dan promosi pun berbaloi. Dah la sekarang ni semua barang mahal. So, Eyza kena la jadi bijak dalam berbelanja ni.

Sekarang ni, tempat shopping favourite Eyza dah tentu la dekat LuLu Hypermarket. Sebab apa Eyza suka shopping kat sana? Ha.. sebab kat sana ada banyak pilihan.

Hari tu saja la jalan-jalan dekat LuLu Hypermarket KL, naik la tingkat 1. Pusing-pusing dulu tengok apa yang berkenan.

Lagipun sekarang ni tengah ada promosi Half Pay Back. Half tau bukan sale 10% ke 20%. Half means 50%. Memang berbaloi sangat la.

Half Pay Back ni bila kita beli barang RM 100 kita akan dapat balik baucer bernilai RM 50. Best kan? Memang jimat banyak la.

Promo ni ada di bahagian Fesyen, Kasut, Bag Tangan Wanita, sari dan Churidar. Korang boleh tebus baucer ni dan guna untuk beli barang dalam kategori yang sama je.

Selain dari barang basah dan keperluan harian, Eyza paling gemar ke bahagian jual sari. Eyza suka tengok kain-kain sari ni. Warna dah la cantik-cantik.

Lagi satu, untuk Eyza yang berbadan besar ni sangat sesuai beli kain sari buat baju kurung sebab kain sari ni kan meter dia lebih panjang dari kain baju kurung biasa. Nasib baik la sari pun termasuk dalam promo Half Pay Back. Boleh la tempah untuk baju raya tahun depan. Untuk raya Haji ni dah tak sempat.



Dah banyak pilihan Eyza pun pening nak pilih warna apa. Semua nampak cantik pulak tu. Bahagian sari ni just ada kat LuLu Hypermarket Kuala Lumpur je tau. Dekat Shamelin tak ada. Jangan pulak nanti korang ke Shamelin. Nan hado.



Nasib la ada kawan-kawan sudi nak pakai. Baru la Eyza boleh buat pilihan sebab terletak kat badan kan. Dah la dua-dua warna ni favourite.




Kalau korang ada dinner bertemakan Bollywood, Eyza memang suggest korang datang sini sebab banyak pilihan yang ada. Lagpun, kat sini ada jual sari instant. Dah tak perlu nak susah-susah pin bagai. Sini dah siap jahit. Just pin dan lilit sikit dah siap. Mudah kan?

Kalau dah beli sari, tak lengkap la kalau tak pakai aksesori sekali. Korang dah tak perlu susah-susah nak cari kat Masjid India. Kat sini semua lengkap. Aksesori untuk kita pakai dengan baju kasual pun ada.





Tak ada bag nak pergi dinner? Jangan risau la. Kat sini ada jugak. Eyza ada berkenan dengan 2 bag ni. Dua-dua cantik pulak tu. Haish.. Saje je kan.


Bukan setakat bag dinner, handbag dengan purse pun ada.


Eyza pun tengok-tengok jugak baju untuk hubby. Dah alang-alang kan datang sini. Banyak jugak pilihan untuk lelaki. Dari kasual, baju pejabat hingga la ke baju santai semua ada.




Untuk diri sendiri, hari tu Eyza dah beli. Tapi kali ni ada koleksi baru lagi. Eyza tengok-tengok je la dulu. Mana tau nanti termimpi boleh la Eyza terbeli. Eh.. terbeli pulak. Hahaha.


Tengok jugak koleksi baju tidur kat sini. Not bad. Tapi segan nak letak gambar baju tidur seksi. Nanti kontroversi pulak.


Koleksi abaya pun ada. Eyza memang dah lama plan nak beli abaya. Tapi kali ni Eyza just tengok-tengok je dulu. Nampak menarik je. Nak pujuk hubby minta beli la.


Selain dari tu, promo Half Pay Back ni jugak kita boleh dapat kalau kita beli kasut dan barangan kanak-kanak.







Ok, Eyza dah rambang mata dan tershopping kat sini. Ni yang malas nak datang LuLu Hypermarket ni. Ada je benda nak beli.


Sekarang ni dok fikir macam nak beli bag merah ni pulak. Agak-agak Eyza patut beli ke tak?

Eyza tak nak la shopping sorang. Nak jugak korang dapat jimat macam Eyza. 

Promo Half Pay Back ni bermula pada 5 Ogos hingga 25 Ogos 2019.

Kalau nak tau maklumat lanjut boleh tengok dekat:

Facebook : https://www.facebook.com/LuLuHypermarketKL/

Instagram : https://instagram.com/luluhypermarketkl?igshid=z4sh17uv93l8

10.8.19

REALME C2 MENJADI PILIHAN SEWAKTU JUALAN SHOPEE BRANDS FESTIVAL.

Saturday, August 10, 2019 0
REALME C2 MENJADI PILIHAN SEWAKTU JUALAN SHOPEE  BRANDS FESTIVAL.


Untuk meraikan bulan Merdeka, realme Malaysia bersama Shopee Malaysia menawarkan jualan telefon pintar eksklusif pada Hari realme atau‘ realme Day’ semalam. 

Jualan realme Malaysia telah mencapai keputusan terbaik di mana 1000 unit realme C2 telah dijual semalam di mana 500 unit dijual dalam masa 30 minit sahaja.

"Kami di realme Malaysia sangat berterima kasih kepada rakyat Malaysia di mana senantiasa menyokong produk kami. 

Rakyat Malaysia tidak sabar-sabar untuk membeli dan mendapatkan telefon pintar dengan harga berpatutan. Kami yakin bahawa realme Malaysia akan terus melangkah ke hadapan dengan mengeluarkan pelbagai jenis telefon pintar. 

Kami juga gembira dapat bekerja dengan Shopee atas peluang ini untuk rakyat Malaysia”

-kata Tiffany Teh, Brand Manager, realme Malaysia.


Realm C2

Rakyat Malaysia dapat membeli telefon pintar realm C2 (2 + 16GB) pada harga yang
berpatutan iaitu RM349. Lima puluh pelanggan pertama juga bakal menerima kad SD dan barang ‘merchandise’ realme.

"Pembeli hari ini membeli telefon bimbit dalam talian(online) kerana mereka dapat memilih dari pelbagai model yang sesuai dengan keperluan dan keinginan mereka dari keselesaan rumah mereka. 

Keyakinan mereka untuk membeli telefon pintar di Shopee adalah bukti bahawa platform kami adalah dipercayai dan selamat. 

Yang menggembirakan lagi apabila pembelian dibuat tiada caj penghantaran. Ianya di hantar secara percuma. Kami gembira dapat menawarkan pelbagai promosi di platform kami untuk pengguna Shopee, yang pada masa ini berjumlah kira-kira 20 juta,sambil menganjurkan kempen seperti Hari realme atau ‘realme Day’. 

Kami ingin mengucapkan tahniah kepada realm mengenai jualan yang mengagumkan dan menantikan lebih banyak kerjasama dengan mereka, "

-kata Marianne Chuo, Marketing Lead, Shopee Malaysia.

Sesuatu yang membanggakan buat realme di mana hari ini berjaya mencatat penjualan sebanyak 500 unit realme C2 yang dijual dalam 30 minit dengan harga RM349. Sungguh memberangsangkan !!!


Realme Day

Hari realme atau lebih dikenali dengan ‘realme Day’ adalah sempena dengan Shopee Brand Festival.Ianya berlangsung dari sekarang hingga 18 Ogos di mana pengguna yang berbelanja di Shopee Mall bakal menerima tawaran dan promosi menarik .

Anda bakal menikmati tawaran dari serendah RM1 setiap hari untuk jenama kegemaran anda semasa ‘Shocking Sale’. Dapatkan baucar Surprise Hour 50% diskaun dan hadiah apabila membeli produk terpilih. 

Pembelian melalui Shopee Mall hadir dengan pulangan percuma selama 15 hari, jaminan keaslian 100%, dan penghantaran percuma. 

Tertakluk kepada terma dan syarat.

Untuk mengetahui promosi dan maklumat lanjut layari http://bit.ly/realmeshp.

30.7.19

BERADA DI AWAN DENGAN CATHAY PACIFIC

Tuesday, July 30, 2019 0
BERADA DI AWAN DENGAN CATHAY PACIFIC

Eyza memang selalu akan rewardkan diri sendiri dengan pergi bercuti. Sekurang-kurangnya setahun 2 kali. Tak kisah la bercuti dalam atau luar negara. Selalunya Eyza akan pergi bercuti dengan husband, family atau kawan-kawan. Setakat ni Eyza blom pernah travel solo. Tapi teringin jugak nak pergi. Maybe one day.

Jadual yang busy sekarang ni buatkan kita perlukan cuti untuk naikkan balik motivasi kita. Lebih-lebih lagi kalau dapat melancong ke tempat yang kita tak pernah pergi, betul tak geng?

Lagi best kalau kita nak pergi tu naik kapal terbang. Itulah impian kita semua kan. So kali ni Eyza nak sembang sikit pasal salah satu airline yang ada kat dunia ni iaitu Cathay Pacific flight booking kat korang semua and sikit info pasal cathay pacific.



Cathay Pacific ni airlines dari Hong Kong, dan pernah menang award tau pada tahun 2016 sebagai pembersih dan first class terbaik dunia. Pada masa sekarang ni airlines ni pergi ke lebih kurang 90 destination, lebih kurang 35 negara so korang cuba bayangkan macam-macam tempat yang korang boleh pergi.





So nak dapatkan harga tiket murah, pertama sekali korang kena pergi ke web Traveloka atau appsnya. Kat sini korang boleh search flight yang ada contohnya kalau korang nak ke Bangkok, atau nak cari flights to bangkok online promotion, first sekali korang pilih tarikh yang korang plan, and suggestion Eyza korang pilih tarikh bukan cuti sekolah atau bukan musim perayaan sebab masa tu korang akan dapat harga yang menarik. Pastu korang click search flight. Kalau tak dapat maksudnya takdelah kat tarikh tu so korang kena search tarikh lain lak. Dia keluar jugak result dari airline lain so korang boleh bandingkan harga senang je kat satu tempat. Tak payah pergi satu persatu.



Airline ni ada 4 jenis seating yang korang boleh pilih, ikutlah korang sama ada nak economy, premium economy, business atau first class. Economy class ni sama jugak macam airline lain, ada tempat untuk letak barang kat depan seat dan selesa, and ada jugak in flight entertainment untuk perjalanan yang jauh. Makanan pulak korang ada 4 pilihan so korang boleh pilih ikut yang mana korang nak. Untuk premium economy lak seat dia besar sikit and lebih selesa untuk tidur. Korang boleh request blindfold untuk tidur kalau nak. Makanan lak lebih banyak pilihan dan sedap-sedap gak tu. Business class lagi best, sebab seat dia besar and ada privacy sikit. Makanan lak datang dari chef from the top restaurant. Untuk first class pulak seat korang boleh tukar jadi bed so untuk flight yang jauh confirm korang dapat rehat secukupnya. Makanan korang boleh pilih banyak pilihan dan korang siap boleh pilih time bila nak makan. Cuma kat sini Eyza nak pesan janganlah order time take off atau time landing, terpelanting lak makanan korang nanti. Hahaha.



Kat Bangkok lak korang boleh pergi macam-macam tempat. Kat mana-mana bandaraya besar pun pasti tak akan mengetepikan kawasan hijau untuk menjadi paru-paru bandar tersebut.



Kalau kat Bangkok, Lumpini Park adalah lokasi bagi warga kota mendapatkan udara segar, menenangkan fikiran dan mata dari hiruk-pikuk bandar. Berkeluasan sekitar 500,000 kaki persegi, taman ini menyediakan ruang yang luas untuk korang yang ingin beraktiviti dalam udara yang bersih. Antara aktiviti yang dapat dilihat diadakan kat sini adalah seperti Tai Chi, berjogging, bersenam dengan peralatan senaman outdoor, bermain bola keranjang, menaiki bot pedal, malahan ada juga persembahan orkestra klasik yang boleh ditonton secara percuma. Untuk pengetahuan korang, pada zaman dahulu iaitu dalam tahun 1920-an, taman ini pernah dijadikan sebagai pusat pameran kraftangan Thai dan bunga-bungaan.





Kat sinilah syurga bagi korang yang kaki shopping, dengan keluasan sekitar 27 ekar, Chatuchak Market menempatkan lebih daripada 8000 gerai membuatkan ia salah satu pasar yang terbesar kat dunia. Setiap hari Sabtu dan Ahad ia mampu menarik hampir 200,000 orang pelawat. Dengan bilangan gerai yang sebanyak ini, apa sahaja yang korang bayangkan mungkin ada kat sini. Tapi, hati-hati, takut tersesat pula dah berpusing nanti, pastikan korang membawa peta pasar ini sebelum memulakan langkah. Good luck guys dan semoga percutian korang kat sana nanti bermakna.

Bercuti ke Medan 4 hari 3 malam sempena Anniversary (Hari Kedua)

Tuesday, July 30, 2019 0
Bercuti ke Medan 4 hari 3 malam sempena Anniversary  (Hari Kedua)

Pagi tu, kami sarapan di hotel. Baju semua dah pack siap-siap sebab nak tukar hotel lain pulak lepas ni.

Settle sarapan, kami jalan-jalan sekitar hotel sambil bergambar dulu. Tak puas rasanya stay semalam je kat sini. Tapi nak buat macam mana kan, amik pakej pun 4 hari 3 malam je. Dah la satu tempat ke satu tempat jauh. Kena jugak say Good Bye kat Patra Comfort. Tak sempat nak mandi pool kat sini. Sebenarnya tiga-tiga hotel kami stay, semua ada pool. Tapi satu pun tak sempat mandi. Ye ye je bawak swimming suit. Hihihi.Buat berat bag je.




Selesai sarapan n posing, kami pun gerak ke Pulau Samosir. Mula-mula takut jugak nak ke sini sebab ramai yang inform diaorang kena tipu dengan peniaga kat sini. Pak Ruli pun ada ingatkan tanya barang yang kita nak beli je. 


Dalam feri yang kami naik ni, semua rakyat Malaysia. Rasa macam kat Malaysia je pun. 

Sebelum feri gerak, ada sekumpulan budak-budak akan minta kita campak duit dalam air dan diaorang akan berenang ambil dalam air. Tapi, diaorang tak nak duit Malaysia. Eyza sayang duit rupiah sebab tukar tak banyak. Eyza tak ada la campak. Tapi makcik-makcik yang satu feri tu campak la. 

Kami naik feri ni lebih kurang dalam 45 minit. Malas nak duduk atas sebab panas. Duduk bawah je. Tak dapat la nak buat Titanic. Pemandangan sepanjang jalan tu tak payah cerita la. Memang cantik. Besarnya kuasa Allah. Tak terjangkau dek mata. Tenang je.

Atas feri pulak, ada yang buat persembahan dengan menyanyi macam-macam lagu. Lepas tu kita bagi la ikhlas hati. Eyza cuma bagi 10 ribu rupiah.



Sampai je sana. Rombongan dari Malaysia tu bergambar berkumpulan. Pak Ruli suruh kitaorang join sbb bawah satu syarikat katanya. 

Sepanjang jalan kat sana ada orang jual macam-macam barang. Ada baju, key chain, bag, ikan masin dan kacang-kacang. 

Mula-mula kami di bawa untuk tengok tarian patung Sigale gale dulu. Bukan main meriah dan sporting semua. Eyza ngan hubby tak menari pun. Segan.


Selesai tarian, kami pun boleh bergambar di sekitar kawasan rumah kat sini. Unik betul rumah kat sini sebab tak ada pintu.

Kat sini ada jugak simbol payudara. Katanya tu menunjukkan betapa suburnya orang dekat situ. Harap2 lepas ni Eyza pun subur la. Hihihi.





Selesai menari dan bergambar, kami pun jalan-jalan tengok apa yang dijual dekat gerai-gerai sekitar tu.

Pak Ruli memang bagus sebab dia akan ikut je mana-mana gerai yang kitaorang pergi. So, peniag kat situ tak berapa berani nak letak harga mahal-mahal. 

Dalam takut-takut nak tanya, Eyza tanya juga sebab berkenan dengan baju batik budak2. 

Dekat Pulau Samosir Eyza beli Fridge Magnet, Key Chain, Baju batik utk anak buah 5 orang, Kain pelikat 2, kain batik 2, Ikan Masin, air Mineral dan kacang rebus. Eyza rasa harga yang Eyza dapat berpatutan la dengan barang. Tak ada la kena ketuk kaw kaw. Cuma rasa kain pelikat dengan kain batik tu mahal sikit. Tapi hubby kata kalau tgk kualiti kain mmg berbaloi dengan harga. So, Eyza pun tak de la menyesal beli.





Dekat 2 jam lebih jugak kami kat situ, sampai la masa kami nak balik.

Sebelum kami ke Berastagi, kami singgah dulu untuk makan tengahari. Untuk lunch ni kami makan dekat Rumah Makan Muslim Pak Kumis. Makan Lobster uolls. 

Disebabkan kami ambik pakej private, so kami makan asing dari rombongan tadi. Banyak betul lauk tapi yang makan kami berdua je. Alhamdulillah semua makanan kat sini sedap dan kena dengan tekak kami.





Dari situ, kami gerak ke Berastagi tapi sebelum tu kami singgah untuk minum teh halia dan bergambar dulu.


Serius kalau korang ke sini, kena try teh halia dia. Hubby pulak minum kopi kampung. Kaw dia kata. Sambil minum air panas, sambil kena tiupan angin sejuk Danau Toba memang heaven la.

Dekat sini ada banyak prop untuk kita bergambar. Satu prop yang perlukan dioarang kendali kena bayar 35 ribu seorang, sekali dengan gambar dari fotografer. Kalau yang tak perlukan diaorang kendalikan, sekali masuk cuma 20 ribu rupiah. Kalau nak jimat, ambik je pakej iaitu 4 prop, gambar dan unlimited bergambar sendiri dekat dalam tu cuma 150 ribu rupiah. Eyza ngan hubby cuma ambik sorang 3 prop je sebab kat sini kami cuma ada masa sejam. Tu pun terbabas gak jadi sejam lebih. 






Hubby gayat sebenarnya. Mula-mula dia tak nak naik. Tapi sebab Eyza nak naik, dia pun cabar diri dia untuk naik. Alhamdulillah dia ok. Ada la jugak gambar Eyza dengan dia untuk kenang-kenangan.

Next destination kami ke Air Terjun Sipiso piso. Disebabkan masa ni hari Ahad, dan hari cuti jugak di Indonesia memang ramai la manusia kat sini. Kat sini ada je jurugambar yang tawarkan servis ambil gambar kita. Eyza dengan hubby pun ambik la. Sekeping gambar kat sini 25 ribu rupiah. Kami ambik 3 keping kat sini. Jadi la 75 ribu rupiah.




Seterusnya kami singgah kat Ladang Limau. Dekat sini boleh petik sendiri limau. Tapi, Eyza pilih untuk beli je sebab kalau tak pandai petik nanti dapat limau masam. 




Sebelum check in hotel, kami singgah untuk makan malam dulu dekat satu tempat ni. Eyza pun tak tau nama reatoran tu apa. Tapi dekat je dengan hotel yang kami nak menginap. Malam ni kami menginap di Hotel Green Garden yang terletak di Berastagi.


Settle makan, check in hotel dan berehat. Nyenyak betul tido malam tu. Maybe sebab penat kut.



Ok, nanti Eyza sambung cerita hari ketiga kami kat sini.

Kira-kira hari kedua

Tips Atas feri - 10 ribu rupiah (RM 2.95)
Air Mineral 3 - 15 ribu rupiah (RM 4.40)
5 pasang baju batik anak buah - 250 ribu rupiah ( RM 73.75)
2 helai kain batik - 150 ribu rupiah ( RM 44.25)
2 helai kain pelikat - 150 ribu rupiah (RM 44.25)
kacang rebus - 20 ribu rupiah (RM 5.90)
Ikan Masin - 10 ribu rupiah (RM 2.95)
Key Chain + fridge magnet - 80 ribu rupiah (RM 23.60)
Teh halia + kopi - 20 ribu rupiah (RM 5.90)
Bergambar + soft copy - 200 ribu rupiah (RM 59.00)
Masuk toilet - 4 ribu rupiah (RM 1.18)
Gambar sipiso piso - 75 ribu rupiah (RM 22.13)
3 biji pau - 10 ribu rupiah (RM 2.95)
Limau - 10 ribu rupiah (RM 2.95)
Air Cappuchino - 12 ribu rupiah ( RM 3.54)
Jus jeruk - 17 ribu rupiah (RM 5.00)

Total : RM 304.70

*kadar tukaran 1 juta = RM 295