29.5.09

::musim orang kawin::

29.5.09,Friday, May 29, 2009
cuti sekolah dah nak bermula...sana sini org buat kenduri kawin... aku pun dapat banyak jemputan sampai x tau nak pg yg mana satu... kat melaka la terengganu la even kat kg pun ade..kat kl ni jgn citer la...ramai membe2 opis yg kawin.... semua ramai2 pakat tamatkan zaman bujang tahun ni..tahun depan ramai2 pakat mengandung plak kan..... hi..hi... aku ngan hubby pun tgh pening nak pg kenduri siapa dulu.... yer la..kalau dah sehari sampai 4 @ 5 kenduri..larat ke nak pg semua..... aku kena pikir betul2..mgkn aku akan pg yg dekat jer.... yg jauh2 tu sori la yer... bukan x nak pg...tp mgkn x sempat nak pg......

p/s: acik nah...sori x dapat balik utk kenduri farah nanti... best friend eyza pun kawin time tu...sori yer.....

::bihun celup::

,Friday, May 29, 2009
smlm ntah naper ntah tetiba aku teringin nak makan bihun celup kat kedai tomyam sinar mesra..kat kedai ni makanan dia mmg sedap2.... aku call hubby cakap ngan dia x nak masak.... nak makan bihun celup.... nasib baik hubby kata ok..... pas isyak terus bersiap n gerak gi kedai makan tu.... kalau kat area pandan indah ni kedai tu mmg famous...makanan kat situ mmg menepati selera..aku rasa tukang masak dia mmg diimport khas dr Thailand kut..... kalau korang nak cuba.. senang je nak pg sana.... kedai tu blkg eon bank pandan indah..dekat ngan Maxisegar.... bagi yg nak mencuba...selamat mencuba..x rugi wo...

p/s: ikan siakap stim ngan nasik kerabu dia pun sedap.... nasik kerabu dia letak petai...satu2nya kedai yg aku jumpa nasik kerabu ader petai..... best......


gambar sekadar hiasan....ha..ha....

28.5.09

::suntikan influenza::

28.5.09,Thursday, May 28, 2009
hari ni bebudak opis aku pakat ramai2 gi amik suntikan tuk selsema babi ni... mula2 aku ingat nak gi gak... tp bila pikir2 balik, x jadi la pulak...bukan aper..hari ni aku kurang sihat..takut gak aper2 efek ke nnt...(cewah..alasan...) lgpun hari tu masa kecoh ngan selsema burung...aku dah ambik suntikan tuk selsema burung... so, x yah la aku amik suntikan ni kan..betul x? korang sokong x kalau aku x amik suntikan ni? hi..hi....

27.5.09

::khabar gembira::

27.5.09,Wednesday, May 27, 2009
happynya aku bila aku dapat tahu yg membe blogger iaitu izah dah pregnant... bestnya... izah ni cam aku gak... dah lama mengharapkan cahayamata ..tapi syukur Alhamdulillah..akhirnya rezeki dia sampai..cuma aku jer yg tak tahu bila lagi..... kkdg sedih jgk bila tgk membe2 yg baru kawin dah mengandung... tapi nasib baik la suami aku sentiasa bg sokongan kat aku... utk izah.... eyza nak ucapkan TAHNIAH n jaga kandungan baik2..mesti baby comey cam mak n ayah dia nnt.....


26.5.09

::anak buah baru::

26.5.09,Tuesday, May 26, 2009
aku baru dapat khabar yg membe aku iaitu kak nor...dah jadik mak ngah... kakak dia dah selamat lahirkan baby perempuan....... aku tau ni pun sbb aku baca blog kak tini... comey babynya...Nur Ayesha Insyirah nama dia..sedapkan...
buat kak nor.... Selamat Menjadik Makngah... n Bila kitaorg nak makan nasik minyak kak nor ni? jgn mare.....





gambar di'ceret' dr blog moyang tinet.... jgn mare moyang.......

::the biggest loser::

,Tuesday, May 26, 2009
tgk tajuk cam gempak je kan.... sebenarnya ni xde kena mengena ngan rancangan 'the biggest loser' kat channel HMK tu yer.... sebenarnya smlm aku ngan hubby rasa boring duk kat umah jer... so kitaorg plan nak gi jogging (korang cayer ke aku nak jogging ni..hi..hi..)... plan asalnya nak gi Taman Pandan Indah jer tapi last minute aku ajak hubby gi Tasik Permaisuri... ramainya orang.... Bila sampai sana aku ngan adik aku main badminton n hubby jogging..... pas tu aku jalan2 jer sekeliling tasik ngan adik aku...x jogging pun..camne nak jadik The Biggest Loser ni? hi..hi.... balik tu mmg penat giler.... kitaorg makan kat kedai jer... aku dah x larat nak masak....... mcm mana la peserta dalam the biggest loser tu boleh tahan macam2 cabaran yer..aku yg sikit ni pun dah rasa penat teramat... tapi kalau aku amalkan selalu leh kurus ni kan? yo la tu.....korang caya ke aku leh kurus ni..hi..hi....





22.5.09

::jalan-jalan::

22.5.09,Friday, May 22, 2009
kalau hari jumaat cam biasa la..kan lunch hour lama..drpd xde buat ape2 membe aku yanz ajak la kitaorg pg temankan dia ke JJ Maluri.... aku xde beli ape2 pun..almaklumlah lom gaji... isnin ni baru gaji.. aku tgk jer la org lain shopping moping... nak buek camno..... aku kalau gi JJ ni mesti aku akan beli egg tart dia.. egg tart kat JJ mmg sedap sgt..dr masa aku student dulu mmg egg tart la fovourite aku kalau gi JJ... x ramai sgt org kat JJ hari ni... mgkn semua cam aku kut..tgh berjimat..kuang..kuang..kuang.... tapi JJ mmg tgh sale skrg ni... kalau dulu masa bujang aku suka sangat pg JJ Wangsa Maju... mesti lagi happening kan.....

p/s: malas nak amik gambar... kepala pening..... moyang tinet.... bila nak blanja kat JJ au ni?

::balas balik::

,Friday, May 22, 2009
o..mama adam haikal telah meng'tag' aku semula kerana aku dah dera dia suruh buat tag yg susah..hi..hi....

For the instructions, add your name on the list and simply spell out your name using the given Japanese letter- translations below. Tag six of your friends and inform them of the tag. Have fun.TRANSLATION:


A - ka----F - lu---- K - me---- P - no---- U - do---- Z - zi

B - tu----G - ji----- L - ta----- Q - ke ----V - ru

C - mi----H - ri ----M - rin ----R - shi ---W - mei

D - te----I - ki -----N - to----- S - ari---- X - na


E - ku--- J - zu ----O - mo ----T - chi---- Y - fu


Inilah hasilnye..

NORAFIZA - tomoshikalukizika
EYZA - kufuzika

wah..wah..ni la nama jepun saya..hi..hi... cam lawak jer...

kita dah jawab mama adam....

aku nak tag saper plak yer.... k la..aku tag:

- mama Thaqif
-mama aidan
-mrs hanif
-mrs jai
n sesapa je la yg nak buat.....

21.5.09

::tensen::

21.5.09,Thursday, May 21, 2009
geram betul aku ngan sorang akak ni... dia ni tailor.... aku hantar kain kat dia dah 5 bulan lebih tapi sampai hari ni baju aku x siap2 gak... bila aku mesej dia ckp nak check..janji nak sms balik nnt..tp sampai sudah aku gak yang kena sms dia lagi tanya.. tetap sama gak jawapan..kedai x bukak la sbb tu x dapat tgk dah siap ke blom.... logik ke? xkan la sepasang baju kurung kedah x bole siap dalam 5 bulan? bengang tul......astafirullahhalazim..... habis pahala aku hari ni sbb marah2 kat dia.....


20.5.09

::demam::

20.5.09,Wednesday, May 20, 2009
kan hari tu aku demam kan.... tup tup... semalam hubby plak demam.... panas tul badan dia... risau aku.... pg tu dia dah bgn nak pg keje tapi dia ckp badan dia lemah jer... so... aku suruh jer dia rehat kat umah... ajak gi hospital x nak.... nasib baik time aku balik keje tu badan dia dah x panas sangat.... malamnya adik aku bawa balik udang galah dari Kuantan.. apalagi...hubby aku terus hilang demam dia bila nampak udang besar2 tu.... teringat kat kg halaman agaknya..ya la.... kat sarawak kan banyak udang galah yang besar2 tu.... pas makan aku suruh hubby makan ubat n terus rehat.... Alhamdulillah... pagi ni dah ok... dah bole pg kerja......


18.5.09

::ado laie::

18.5.09,Monday, May 18, 2009
aku di tag lagi oleh yan.... tapi aku suka tag ni sbb pasal perkahwinan.....

Masihkah Kau ingat?
Tempat pertemuan anda dan suami untuk pertama kalinya...
~ KFC Taman Melawati...mmg aku xkan lupa punya.... sebenarnya hubby dah lama kenal aku... tapi aku yang x kenal dia...dia asyik minta membe aku hani kim salam jer.... tapi aku x tau pun saper... kami satu kolej cuma course lain-lain..dia amik civil engineering dan aku amik sains komputer.... dekat setahun baru la kami jumpa..tu pun membe aku yang suruh sbb dia dah kesiankan hubby asyik kim salam dr jauh jer.... mula2 jumpa kitaorang masing2 bawak membe..... ramainya mcm nak buat besday party..hi..hi....

Pandangan peribadi anda terhadap sikap atau ciri2 pada dirinya ketika mula2 berkenalan...
~penyayang, pendengar yang setia n pandai ambik hati aku....

Tempat ‘dating’ di mana dia meluahkan perasaan pada anda...
~air terjun kanching yang kat rawang tu.... mmg romantik la.... masa tu kitaorg pg piknik ramai2 ngan membe.... hubby datang n tanya aku sudi x jadik teman special dia..terkedu aku.... tetiba lak hujan turun time tu..hujan rahmat agaknya....

Jika anda masih ingat, ayat yg dia gunakan ketika meluahkan perasaannya...
~terus terang cakap...hubby aku bukannya jenis yang romantik... dia jenis terus terang.....dia cuma tanya sudi x jadik teman istimewa dia.. sanggup x susah senang bersama.....

Berapa lama hubungan anda hingga ke jinjang pelamin?
Kenal 30.09.2001
Merisik & Tunang 05.05.2007
Nikah 20.07.2007
~lama kan? kena kumpul duit dulu... akukan anak sulung.... nak bagi mak n ayah aku makan duit hasil titik peluh aku dulu baru leh kawin... lagipun aku mmg target kawin umur 25....

Berapa lama usia perkahwinan anda sekarang?
~20.07.2009 ni genap 2 tahun- bersabar menunggu cahaya kasih kami berdua....

Kejutan yg pernah dia buat pada anda...
~bila dia ajak aku kawin.... mula2 membe2 bilik sewa aku yang nak kawin.... aku dah siap prepare nak cari umah sewa lain ler..ye la..bila diaorg kawin, aku x nak la duduk situ sorang2.... hubby plak masa tu kena transfer ke sarawak .. dia kat sana dah dekat 2 tahun lebih gak.... mmg x sangka la... malam tu dia call n bila aku bgtau membe2 aku nak kawin..dia pun terus ajak aku kawin..ha..mmg terkejut la....x sempat sgt buat persiapan bertunang.... kitaorg bertunang pun kejap jer....tu pun sbb mak aku berkeras nak aku tunang..ye la..nnt ape lak kata org2 kg aku....dia kena transfer balik kesini bulan 6....n bulan 7... kitaorg selamat diijabkabulkan.....

Perancangan anda dan dia dlm rumahtangga...
~banyak..... antaranya:
*nak ade anak yang ramai -hubby nak anak2 lelaki ikut jejak dia aktif sukan...
*nak ade umah sendirik.... kalau bole umah teres la pulak.....
*nak bahagia selama-lamanya....

Hubungan suami anda dengan keluarga sebelah anda...
~rapat... walaupun hubby jenis x banyak cakap tapi dia mmg pandai amik hati orang tua ngan adik2 aku..kkdg aku rasa mcm family aku lebih sayangkan hubby dari aku....mak aku kalau dgr je kitaorg nak balik kg..terus la masak macam2 makanan kegemaran hubby aku..... adik2 pun camtu..mesti tanya.. abg balik x? sbb nak ajak abg gi jejalan.... kecik ati aku... x pulak diaorg tanya along diaorg ni......tapi aku x kisah...

Sape yg patut aku bg tag ni ek?
~semua follower yang dah berkahwin yer....
So sila2 kan la ek.

::ader lagi::

,Monday, May 18, 2009

1) COPY dan PASTE gambar amal Islam di atas.
2) kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama.

Nak bg sape ek sampai 10 org ni? semua yg aku suruh buat tag kat bawah gak kena buat..leh? jgn lupa ek....

3) itu sahaja, senang dan mudah.

::award & tag::

,Monday, May 18, 2009
Peraturan nak jawab tag ini ialah..
1. copy badge "2009 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)

So ini la jawapan untuk semua tu.
1) Done.

2) aku dapat award ni dari aziani aka sweet pepatung..... Thanks.....


3) 10 fakta/hobi :
1. nama aku eyza
2. anak sulung dr 5 orang adik beradik.
3. dah dekat 4 tahun aku keja ngan gomen
4. anak jati utara (kedah + penang)
5. skrg menetap di Ampang/Hulu Langat
6. suka memasak
7. suka baca novel cinta n harry porter
8. suka melancong
9. mempunyai suami yang penyayang n penyabar ngan karenah aku
10. lagi 2 bulan cukup 2 tahun usia perkahwinan aku n harap2 ada la rezeki aku nak menimang cahayamata nanti..Amin....

Aku nak bg award ni pada org yg aku penah bg tag la.sesapa yang aku dah tag kat bawah tu..jgn lupa amik award nie.....

::tag lagi::

,Monday, May 18, 2009
aku telah ditag oleh puan sweet pepatung.....susah tau nak buat tag nie.......hi..hi....

1) The Rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below.
2) Then, you must choose a picture in the first page of result and post it as your answer.
3) After that tag 12 people.

ok troskan menjawab.

Q.1 : THE AGE OF YOUR NEXT BIRTHDAY?
05hb11 ni baru cukup 27 tahun.... skrg ni masih 26.....

Q.2 : PLACE I LIKE TO TRAVEL THE MOST?

paris


pantai... x kira la kat mana pun....

Q.3 : MY FAVOURITE FOOD?


laksa penang


sate ayam

Q.4 :NICKNAME THAT I HAVE

dulu masa sekolah, membe aku namanya zafir...suka pggl aku kucing..sbb dia kata aku comei cam kucing..ya ka?

Q.5 : MY FAVOURITE COLOR?


pink kaler


kaler2 pastel

Q.6 : THE CITY I LIVE NOW?


ampang


area bukit ampang-cantik view kl dr sini....

Q.7 : THE PLACE I WAS BORN?



Hospital Sungai Petani

Q.8 : MY COLLEGE MAJOR


aku blajar it kat kolej

Q.9: MY BAD HABIT?


aku suka makan benda2 yg manis...n yang bole buatkan aku jadik makin bolat.....hi..hi....

Q.10 : MY HOBBY?



update blog


dengar lagu


memasak untuk hubby

Q.11 : My WISH ?


selalu bahagia di samping hubby n anak2 (InsyaAllah)


rumah sendiri


kereta BMW


nak ade anak utk menyerikan lagi rumahtangga kami

membe2 yg kena buat:

-kak yan

-yan

-kak mira

-deela

-fiza

-shahida

-kak tenet

-jie

-is

n sesapa je la yang nak buat.....


::Tahniah::

,Monday, May 18, 2009
aku nak ucapkan tahniah pada pasukan kegemaran aku..... Mu....




n.... satu lagi....mesti la pada student AF kegemaran aku.... Hafiz......



x payah la aku citer sbb aper kan...mesti korang pun dah tahu...
apa2pun.... moga2 pasukan Mu n Hafiz akan terus success......

16.5.09

::Selamat Hari Jumaat::

16.5.09,Saturday, May 16, 2009
beshnyer....
hari ni dah hari jumaat.....
sok cuti..... aman sikit rasanya.....
2 hari x payah fikir pasal keja....
tapi aku lom ade agenda lagi tuk weekend ni....
korang plak? dah ade aktiviti ker?

MySpace

15.5.09

::sesi dera::

15.5.09,Friday, May 15, 2009
Tghr tadi aku n geng balik umah aku...
almaklumla....rehat kan lama.....
tau kitaorg buat aper?
ha..ha.... kitaorg dera membe aku yg nama yanz....
dia nak kawin 06.06.2009 ni....
so, sebelum kawin kitaorg nak dera suruh dia masak...
konon2 nak test dah layak kawin ke lom....
dia masak nasik goreng kunyit...
ok la...not bad....
dia x kasi aku letak gambar kat sini..
malu katanya..
skrg ni aku tgh siapkan hantaran untuk kenduri dia la......
nak tgk gambar dia?
nnt aku letak gambar kawin dia... atau...
masuk ajer blog yanz

14.5.09

::aku yg x sihat::

14.5.09,Thursday, May 14, 2009
semalam aku EL... x larat nak dtg keje... kepala pening+panas badan+selsema...pakej lagi..aku x dapat mc sbb aku x jumpa dr pun smlm... malas la..nnt mesti kena amik darah..aku dah la penakut...hi..hi... hari ni dah ok sikit....gagahkan diri pg keja....

...............................................................................................................................................................

bengang....

disebabkan aku x sihat... kitaorg makan la kat luar...tp aku betul2 x puas ati ngan servis kedai makan ni.... dah la x senyum...amik order mcm nak x nak jer.... semua pelayan kat situ sibuk nak tgk citer indon...berkumpul depan tv..bila hantar makanan mcm hempas2 jer...menyirap darah aku.... rasa cam nak angkat kaki blah jer dr kedai tu.... tp sabar jer sbb badan aku cam lemah jer....... pas nie jgn harap aku nak pg lagi kedai ni..tempat jer cantik..... servis no class.... aku ade amik gambar..... tp malas nak letak kat sini..xde mood nak ingat2.......buat hilang selera aku nak makan jer smlm.....


13.5.09

::cara-cara hilangkan stress kat opis::

13.5.09,Wednesday, May 13, 2009
kalau dah stress atau mengantuk sangat kat opis
amik masa 7 minit untuk buat

senaman ringan ini..


ikut la arahan betul2...


MySpace

ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..



MySpace
tiru la macam ni...

untuk melegakan bahu dan leher..



MySpace
wa..wa.. aaa


MySpace
gerak kekanan kemudian ke kiri..



MySpace
gerak ke kiri kemudian ke kanan


MySpace
ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..



MySpace
tepuk kuat kuat kat dahi..

ni untuk hilang mengantuk..


MySpace
dah tu buat gerakan tangan dan badan...

buat macam happy aje..



MySpace
kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...

buat macam takde masaalah...



MySpace
buat secara aggresive pula...

jangan peduli apa orang lain kata..



MySpace
hilangkan semua stress...


MySpace
cakar dinding....



MySpace
tengok muka kat cermin

sambil goyang2.. lawa tak...



MySpace
akhir sekali

fire sesapa yg carik pasal....


MySpace
kalau tak hilang juga
ambil bantal kecik gi tidur kat surau...