31.7.09

::balik kampung::

31.7.09,Friday, July 31, 2009
hepinyer aku..sbb malam ni aku akan balik penang...doakan aku selamat pg n selamat balik..
bye.....

27.7.09

::melangkah ke alam misteri::

27.7.09,Monday, July 27, 2009
sebenarnya aku nak citer satu kejadian misteri yang terjadi kat umah aku....
citernya camni.....
jumaat malam sabtu hari tu ade kejadian pelik kat umah aku.....
masa petang tu ada sekor kumbang ni..tersesat masuk dalam umah aku.... dia berlegar2 kat dalam umah..pastu..dia terlanggar kipas angin..ape lagi..berdebuk la dia jatuh.... aku ngan hubby ni kesian terus letak dia kat luar..kitaorg fikir mesti dia sesat n nak cari jalan keluar.... pastu dia masuk balik...kitaorg pun letak la kat luar balik.... dalam kul 5 tu aku tgk mmg dia dah xde... x per la..aku ingat mgkn dia dah dapat cari kawan yang lain kut..... malamnya tgh syok2 aku layan citer Nur Kasih.... tetiba adik aku suruh aku tgk kat lampu..banyak sgt serangga kecik2.... mula2 aku ingat kelkatu..aku pun buat x tahu jer la.... bila hubby masuk dalam bilik air..dia kata banyak sgt serangga dalam tu...bila aku bukak lampu kat balkoni pun banyak gak yang hurung.... bila tgk dekat2 baru perasan yang serangga tu bukan kelkatu tetapi penyengat.... mula la aku terfikir citer semut banyak2 yang serang kapal terbang tu.... bila hubby cuba nak halau..abis kitaorg kena sengat... nasib baik aku cuma kena sengat sekali jer..tapi hubby la yang kesian..dekat 10 tempat dia kena sengat.... akhirnya..dah x tahan sgt.... hubby bakar lilin.... mgkn sbb kena asap kut..penyengat2 tu macam mabuk terus jatuh.... tapi aper yang buat aku pelik ialah..bila banyak yg jatuh.. makin banyak pulak yg datang.... aku mula la fikir yanag bukan2.... last2 kitaorg tutup semua lampu n masuk tido....
Alhamdulillah.....hari sabtu tu ade sikit jer n malamnya langsung dah xder.... aku x tau la jiran2 aku kena serangan macam tu ke tak.... ahad tu hubby duduk kat depan blok n terus perhati dari mana penyengat2 ni dtg..rupa2nya..jiran yang atas rumah aku tu.... tanam pokok bunga banyak... ade gak penyengat hurung2 bunga dia tu..aku rasa penyengat2 yang serang rumah aku mesti dari situ... tapi naper la dia pilih umah aku.... sakit tau bila kena sengat.. macam kena cucuk jer rasanya....... tapi Alhamdulillah..semalam pun x de aper2 lepas aku sembur Ridsect kat dinding balkoni.... disebabkan serangan diaorg sampai lampu kat balkoni aku meletop..hebat tak hebatnya diaorg buat serangan.....
Walau aper pun .... aku syukur sgt yang datang tu bukan tebuan..kalau tebuan..alamatnya masuk hospital la aku ngan hubby..... :)

misteri ker? hi..hi.....

::geram..::

,Monday, July 27, 2009
tgh aku syok2 chatting jer.... tetiba dia 'hang'... selalu sgt macam tu... macam dengki jer kat aku kan.... (walaupun aku tak tau saper yang salah)...
tapi aku rasa aku yang salah...saper suruh aku chatting kat opis kan..mmg la camtu.... hi..hi.. tapi aku tetap gak rasa aku x salah.... ntah aper2 ntah.... aku sebenarnya tgh boring ni..nak chatting pun x bole..... tu yg meraban tu..... layan jer la....

::perginya sebutir bintang::

,Monday, July 27, 2009
Salam takziah untuk keluarga Arwah Yasmin Ahmad....
Hilang lagi seorang bintang yang betul-betul berbakat....
semoga Allah mencucuri rahmat ke atas Roh Arwah...
Al-Fatihah......

25.7.09

::saja suka2::

25.7.09,Saturday, July 25, 2009
tadi aku ade la jalan2 blog membe2... aku jumpa satu contest ni.... macam best jer..sbb..syarat dia mudah sgt... aku try la.... ni 1st contest yg aku masuk bila jadik blogger ni....




ni la logo kedai kami.... kalau nak join gak.. masuk la blog catlina ni yer......

24.7.09

:: macam mana nak puaskan hati orang?::

24.7.09,Friday, July 24, 2009
kenapa la manusia ni x pernah puas yer? kekadang aku geram jugak dengan mulut-mulut yang xde insuran ni..langsung x pedulikan hati dan perasaan orang lain.... hanya orang yang mengalamai aper yg aku alami jer yang tahu rasa itu....

Bila kita belum kawin...
siap tanya....
ko bila nak kawin...
sampai bila nak tggu....
x de duit ke nak kawin...
cuba tgk si polan ni..si polan tu.... muda-muda lagi dah kawin...ko nak jd anak dara tua ker?

Bila kita dah kawin...
tanya....
ko bila nak ade anak...
si polan ni..si polan tu..baru je kawin dah melekat.... ko mandul ker?....
ke..ko mmg x nak anak?

Bila kita dah ada anak sorang...
tanya....
ko bila nak tambah anak...
ko tgk si polan ni..si polan tu... sama2 kawin ngan ko...tapi dah berderet anak dia.....
ataupun ko x mampu nak bela anak lebih dari sorang... tu yang anak ko sorang2 jer tu....

Bila kita ada anak ramai...
tanya....
ko ni x makan pil perancang ke?..
tetiap tahun beranak.... berderet macam keretapi........
dah kalahkan kucing beranak aku tgk....

Bila anak dah besar...
tanya....
ko bila nak dapat menantu....
si polan ni..si polan tu.... anak dia lagi muda dari anak ko..tapi semua dah kawin...
ko nak ke anak ko nanti x laku.....jadi anak dara tua....

Bila anak dah kawin...
tanya....
ko bila nak dapat cucu....
si polan ni..si polan tu....dah berderet-deret cucu dia...
ko tak sunyi ke x de cucu....
nampaknyer xde la penyambung keturunan ko nanti......

aper perasaan korang kalau ade salah satu pertanyaan di atas diajukan kat korang.....
hanya orang yang alaminya jer yang paham kan.... rasa cam nak cili2 jer mulut2 yang macam longkang tu....
tapi x per... Allah Maha Berkuasa.... x mustahil satu hari nanti benda yang diagung2kannya tu akan lenyap.... x mustahil segala kebahagiannya yang dia megah2kan tu akan hilang selamanya..... buat mereka2 yang menerima pertanyaan seperti tu.... pekakkan telinga...banyakkan bersabar dan berdoa kepada Allah.... InsyaAllah akan di makbulkan..Amin......

21.7.09

::aktiviti semalam::

21.7.09,Tuesday, July 21, 2009
sebenarnya semalam aku cuti.... aku pg putrajaya... hantar adik aku interview kat SPA.... dah xde org nak hantarkan..nak tak nak..aku kena cuti la.... nasib baik jalan nak pg putrajaya smlm kurang jammed.. mgkn hari isnin ramai yg malas nak pg keje kut..
sampai sana dalam kul 8.15 pagi... aku hantar adik aku kat depan SPA n aku terus gi lepak kat Dataran Putrajaya.... dalam kul 9 lebih tu hubby call bgtau yg dia ade kat site putrajaya..aku pun pg la lepak kat sana jap sementara hubby nak amik barang sebelum gi jenjarom plak....


ni la projek yang diaorg tgh buat kat perbadanan putrajaya...
lepak jap jer..pastu hubby gi jenjarom n aku gerak gi dataran balik..lepak kat sana sambil tgk gelagat org...
macam2 gambar yg aku snap bg hilangkan bosan menunggu.....



ni plak aku rasa rombongan kut..sebab semuanya pakai baju yg sama jer.... teringat rombongan sekolah dulu2....
pas adik aku dah settle semua..aku gi amik dia kat SPA...terus gerak pg tesco plak.... beli barang2 nak masak malam ni....tahun ni aku sambut anniversari ala kadar jer.... kalau ikutkan perancangan aku ngan hubby..tiap2 tahun..anniversary.. kitaorg nak gi bercuti..tapi sbb tahun ni jer dah pg sabah n baru jer balik dr langkawi..so..tahun ni kat kl jer la.... malamnya hubby balik... buat surprise party sikit utk dia... kecil2 jer.....
masa kat tesco..aku sempat beli kek comei ni..cukup la utk kitaorg bertiga....

kek ni aku beli kat bee's ajer...


semoga perkahwinan ini berkekalan selamanya....


potong jgn tak potong....



acara suap menyuap... teringat time potong kek masa kawin dulu..hi..hi.....

ni la antara makanan yang ade.....


kek...


masak lemak ayam...


sayur campur....


pencuci mulut..buah oren....


sushi....

tu je la antara makanan yang ade.... x de la istimewa nyer pun.... tapi aku dah puas ati sbb hubby gembira... semoga perkahwinan ini bahagia n berkekalan selamanya...........

::citer hari ahad::

,Tuesday, July 21, 2009
ahad hari tu aku gi wedding my ex-roommate dulu...
kat sg. tekali..tapi ni sebelah lelaki..belah perempuan kat melaka....
aku x dapat pg masa kat melaka sbb aku pegi langkawi.....
ni la pengantinnyer....


banner yg cantik....


pelamin mempelai.....




aku sempat ambik gambar2 ini jer sbb masa sanding x sempat..aku tgh makan.....


masa ni dah nak balik....

untuk azie n husband.... Selamat Pengantin Baru..selamat melayari alam rumahtangga..semoga kekal ke akhir hayat......

20.7.09

::enibersari aku....::

20.7.09,Monday, July 20, 2009
yuhu...2 tahun lepas... pada tarikh 20.07.2007 tepat pukul 3.30 ptg.... terbina la sebuah masjid di Sg. Puyu, Butterworth...........
ha..ha.. poyo jer kan? sebenarnya.. tanggal 20.07.2007 tu la tarikh keramat aku ngan hubby menjadi suami isteri..
tahun tu ramai kapel yg pilih 07.07.2007... tapi aku pilih 20.07.2007 sbb 20.07.2007 tu jatuh hari jumaat..aku mmg nak akad nikah hari jumaat..bukannya aper..nakkan keberkatan jumaat tu... kunun... :)....
Alhamdulillah... berkat kesabaran kami berdua mengharungi rintangan dan dugaan sepanjang bercinta selama 6 tahun... akhirnya impian kami terkabul.....
Tahun lepas kami sambut anniversary kat Pulau Pangkor..... Tahun ni kat Kl jer sbb kitaorg baru jer balik dr Langkawi... kalau ikut perancangan setahun sekali jer pg bercuti...tahun ni dah 2 kali... x bole selalu2... nanti budget lari..:)

masa aku sanding tu....kalau ikut perancangan aku ngan hubby akan pakai baju kaler oren... tapi disebabkan baju kaler oren tu aku x muat... so..terpaksa la aku tukar baju kaler coklat.... kalau ikutkan aku x nak pakai kaler coklat sbb b.f aku kawin tema dia coklat... tapi disebabkan dah x ada pilihan kena gak pakai... nak buat yg baru dah x sempat.... baju pepel tu plak sehari sebelum majlis baru aku dapat..tu pun ade sorg customer tu buat sendiri..pastu dia jual kat butik pengantin tu.... nasib baik muat... ni la akibatnya kalau x diet sebelum kawin...:)

atas permintaan seseorg yg nak tgk gambar kawin aku... aku letak la sikit utk tatapan korg yer..... sori yer gambar akad nikah xder.. sbb aku tangkap sendiri... pakai kamera kodak... aku x de scanner nak scan... korang layan jer la gambar sanding aku ni....

majlis di Penang (21.07.2007)











majlis bertandang-sarawak (21.10.2007)





n utk abg....

abg,
Selamat Ulangtahun Perkahwinan yg ke-2....terima kasih kerana menjadi suami yang terbaik utk eyza... menyayangi... mencintai .... dan bersabar dengan karenah eyza.... semoga perkahwinan kita berkekalan selamanya... moga2 cinta kita akan bertambah mekar dgn kehadiran cahayamata kelak..InsyaAllah....

16.7.09

::entry khas::

16.7.09,Thursday, July 16, 2009
cewah..tajuk cam khas sgt la kunun... sebenarnya entri ni atas permintaan membe aku yg nak tgk gambar chalet yg aku duduk masa kat Langkawi hari tu... k la... ni la chaletnyer...

AB Motel....


ni chalet aku n hubby..sebenarnya chalet aku bersambung ngan chalet adik2 aku... bole bukak pintu kat tgh..so, walaupun amik 2 chalet, aku bebas masuk bilik diaorg... mmg best la chalet ni...duduk ramai2 pun bole..mmg selesa..... harga pun ok...


aku ngan baby (adik bongsu aku)


alang n achik.....

kalau sesapa nak contact number chalet ni..bgtau aku yer..nnt aku bg....

14.7.09

::geram + happy::

14.7.09,Tuesday, July 14, 2009
first aku nak citer naper aku geram... ni bukan setakat geram... marah ..sakit hati semua dah bercampur aduk ni... citernya camni... semalam aku ade perhimpunan bulanan kat opis... so..aku naik la parking bertingkat kat opis ni...sbb aku dah lambat..malas nak parking tempat biasa..jauh sikit.... sebelah keta aku tu ade la sorg nyonya ni (x la tua sgt..dlm 30-an tapi aku nak pggl nyonya gak) parking sebelah keta aku... dah la dia parking senget... sampai makan side parking aku....sampaikan aku nak keluar dari keta pun kena hati2 takut calarkan keta dia.... dah settle semua tu aku masuk opis cam biasa la... bila ptg time aku nak balik umah...aku tgk keta nyonya tu ade lagi... aku pun masuk la dalam keta dgn berhati2.. x kena langsung keta dia.... tetiba nyonya ni dtg ngan mak dia... masa mak dia bukak pintu tu aku ade pandang melalui side mirror..tapi masa tu aku rasa cam pintu keta dia x kena keta aku... tapi tup2 bila aku balik umah..tgk2..rupa2nya kena kat bawah....bucu tajam yang kat pintu keta dia dah hantam keta aku..berlubang pintu aku.... geramnya.... dah la keta dia keta honda..bila kena keta aku mmg la kemek..... hish...geramnya..... kalau aku tau la kena time tu mmg aku amuk kat situ gak...aku pun silap gak..naper la aku x amik no plat keta dia.... baliknya..aku terus tipon abg j... mula2 aku ingat x nak la susahkan ati dia yg kat langkawi tu..tapi aku dah sakit ati sgt... x leh nak tggu.. terus ngadu.... tapi nak buat macam mana..nak minta gantirugi pun benda dah lepas..aku nyesal sgt parking kat situ.... hari ni aku dah parking kat tmpt asal..biarla jauh sikit dr opis..asal x mencacatkan keta aku......dan x menyakitkan hati aku...

part happy plak....
abg J dah balik.... bestnya..tq yer kengkawan sbb tolong doakan utk aku..semalam kul 11 malam abg j selamat sampai umah.... Alhamdulillah.... dia balik kejap jer..mggu depan kena pegi lagi... alamak..kena tggl lagi..nak buat macam mana..nak cari duit utk aku jgk..hi..hi...dia x bagi aku pg amik kat KL sentral sbb aku demam... lupa plak aku nak citer..smlm aku terpaksa pg hospital sbb batuk aku makin teruk..bila doktor check..dia kata aku dah demam sikit....tapi aku x MC pun...banyak keja....

13.7.09

::rindu::

13.7.09,Monday, July 13, 2009
dah 3 hari hubby kat Langkawi... rasanya dah lama sgt kat sana..cewah..baru jer 3 hari... td hubby call mgkn dier akan tggl kat sana lagi seminggu..ala..x mau la macam ni..hari tu cakap hari ni balik... aku dah berkobar2 dah malam nnt nak pg amik kat kl sentral... nak masak sedap2... hubby kata bos kat opis yg suruh delay sbb kat langkawi skrg asyik hujan jer... keja x sempat siap... tapi hubby janji nak minta balik hari ni gak..kalau ade keje lagi nnt hubby pg lagi...mintak2 la dapat.. korang tolong doa2kan utk aku yer..moga2 hubby dapat balik flight malam nnt....

::sepupu baru::

,Monday, July 13, 2009



hari tu kan aku ade citer yg pakcik aku baru dapat baby kan..ni la baby baru tu aka sepupu baru aku.... nama dier Muhammad Raizman.... comey kan.... pakcik aku ni baru jer kawin bulan 2 tahun lepas.. tapi mgkn rezeki dia sampai dulu utk dapat baby sebelum aku... anyway.. utk pakcik...selamat menjadi ayah....

11.7.09

::LaNgKaWi-fINAL::

11.7.09,Saturday, July 11, 2009
mesti korag dah boring kan..asyik dgr citer aku kat Langkawi jer..:) ok.. ni last aku akan citer..pas ni dah x de lagi....

Selasa - 07/07/2009
kul 9.30 pagi kitaorg check-out hotel n pulangkan balik keta sewa tu... membe hubby hanta kat jetty... tapi sebelum balik sempat lagi posing kat simbol kebanggaan langkawi ni.... kalau datang langkawi..x dtg sini mmg la rugi sbb dekat sgt dengan je dgn jetty....









dah abis posing... kitaorg naik feri ke Kuala Kedah sbb kereta dah dihantar ke sana...


sampai Kuala Kedah..ambik keta..pegi makan....n gerak balik penang utk hantar adik2 aku.... rehat jap... pastu gerak balik KL.... dalam perjalanan tu Hujan Lebat sgt.. tapi Alhamdulillah... kitaorg selamat sampai rumah..........

Tamat.........

10.7.09

::LaNgKaWi-PaRt 3::

10.7.09,Friday, July 10, 2009
Isnin (6/7/09)

kalau ikut perancangan kitaorg akan balik semalam...tapi last minit x dapat balik sbb barang yg nak digunakan utk projek hubby tu akan sampai ke langkawi pada hari ni... tu yg kitaorg terpaksa tunda balik hari selasa.....

disebabkan kitaorg dah boring sbb hubby asyik keje jer.. hubby bagi duit suruh aku sewa keta bawak adik2 aku bersiar2 kat langkawi..aper lagi....pucuk dicita ulam mendatang..cewah.... aku sewa keta kancil jer sbb kitaorg pun berempat ajer......

keta sewa aku yg merah menyala....


mula2 sekali kitaorg pg pekan kuah.. asalnya nak pg makam mahsuri dulu..last2 tersilap tgk signboard..terus sampai pekan kuah.... shopping2 sikit.... aku beli coklat, kain batik n minyak gamat jer... then makan nasik campur kat pekan kuah...kat sini makanan dia mmg murah2...walaupun langkawi ni tmpt peranginan.. tapi harga makanan mmg murah.....
lepas dah penat shopping2 kat pekan kuah..kitaorg pun terus menuju ke Kota Mahsuri....

makam mahsuri...


dalam kota mahsuri....













masa aku pg ni xde pementasan sbb pementasan cuma hari jumaat, sabtu & ahad jer... x de rezeki aku nak tgk....

dalam rumah mahsuri....


dah penat berjalan2 kat situ..kitaorg pun gerak pergi tempat Langkawi Cable Car..... kitaorg x naik pun.. just posing2 jer kat situ.... malas nak naik sbb ramai pelancong asing.... takut....







aku tgh bagi ikan makan..kat situ ade jual makanan ikan..1 peket sehinggit jer....


ini la ikannya....


selain ikan..ada jugak.....
arnab....


kancil..kalau x silap aku la...hi..hi...


itik..


gajah..


n..pak belang... tapi ni pak belang buatan..hi..hi...


setelah selesai berambu-ramba di situ...kitaorg terus ke Telaga Tujuh.... tapi x kluar dr kereta pun sbb dah penat.....



lain2 tempat macam pantai pasir hitam, taman buaya, pusat kraftangan dan banyak lagi x sempat aku pg..cuma lalu jer kat depan..jadi la... tapi InsyaAllah nnt aku akan pg lagi bersama mak n ayah aku.....
malamnya kitaorg pg makan kat pekan kuah..masa tgh makan tu aku nampak abg Jay Jay (penyanyi) tu ngan family dia... bercuti gak rasanya.... pas dah abis makan..pusing2 pekan kuah..terus balik p.cenang... jalan2 kat depan Underwaterworld... balik hotel terus tido..letih berjalan seharian..lagipun esok pagi2 dah nak bertolak balik....

sambung........