30.9.09

::gambar raya-part 2::

30.9.09,Wednesday, September 30, 2009
ade lagi sambungan gambar2 raya aku ni... jangan muntah ijo dah tgk gambar2 yg banyak ni yer.....















cukup la yer... ni sebahagian jer ni..... apepun raya ni mmg best... dapat pg umah sedara yg aku x sempat lagi pg sejak kawin..kali ni baru hubby dapat betul2 berkenalan ngan family aku.... semoga syawal kali ini memberi seribu keberkatan dan berita gembira utk kami..Amin....

29.9.09

::gambar raya::

29.9.09,Tuesday, September 29, 2009
skrg ni aku tgh busy sikit... korang layan jer la gambar2 family aku time sesi salam raya & bermaaf-maafan....



































bersambung...........

28.9.09

::jalan2 ke open house::

28.9.09,Monday, September 28, 2009
sabtu hari tu aku dapat jemputan ke Open House... Umah Kak Tinie.... kat Bandar Country Homes Rawang.... aku ngan hubby kuar umah kul 5 lebih... tapi kul 8.30 baru sampai.... jammed teruk..start dari Giant Batu Caves sampaila ke Rawang.... bila sampai rawang dah kul 7... signboard pun dah x nampak..abis sesat la aku ngan hubby.... berpusing-pusing kat bandar rawang tu cari signboard tapi x de....

hubby suruh aku gi tanya kat stesen minyak... sombong betul pekerja kat situ... bila aku tanya dia buat x tahu jer... nasib baik la ade sorang uncle cina ni dia yang bersungguh-sungguh bagi arah jalan kat hubby..siap lukis peta lagi... orang melayu kita langsung x nak tolong..geram aku...

bila dah tahu jalan nak kesana...terlepas lak simpang sbb x nampak signboard Bandar Country Homes.... sekali lagi kitaorg sesat.. masuk ladang kelapa sawit plak...makin lama makin gelap..aku dah mula la risau.. pastu hubby pusing balik... n sms tuan rumah baru la jumpa......

mmg adventure tul pg open house kali ni.... tapi best sgt dapat jumpa Thaqif ngan Aidan... disebabkan dah lewat..kitaorg sekejap jer la kat situ..sampaikan lupa nak amik gambar... balik tu terus hubby masuk Highway Plus... senang sikit.. cepat jer sampai umah....

p/s: g, thank's tggu aku..sori aku lambat sampai... kesian hang kena tunggu lama....
kak tin, thank's jemput eyza..makanan dia mmg sedap.... eyza lupa nak bagi kak tin kuih
raya yg eyza bawak...sori....n cantik la umah moyang.... puas ati....

25.9.09

::Penat::

25.9.09,Friday, September 25, 2009
Alhamdulillah... aku dah selamat sampai dr kg ptg semalam.... hari ni dah masuk opis pun.... kalau ikutkan hati malas aku nak masuk opis tapi memandangkan keja yg bertimbun n cuti yg x seberapa.... kena la jgk dtg ..... lagipun aku x jadi balik sarawak.... aku baru jer balik dr penang....

Balik semalam..punya la ramai org..kat tiap2 hentian penuh... kitaorg berenti kat hentian rehat Tapah...sampaikan kitaorg terpaksa tapau nasik n makan kat bawah pokok... tapi best gak sesekali makan mcm tu...hi..hi...

raya kali ni penat sgt..mana xnyer... dari raya pertama sampaila raya kelima..kitaorg satu family asyik pergi berziarah jer....

raya pertama... pagi2 tu kitaorg pg sembahyang raya n ziarah kubur arwah tokwan & tok (sebelah ayah).... pastu terus gerak gi rumah sedara-mara ayah..... petangyer kitaorg terus gerak balik kedah plak (sebelah mak)....

raya kedua....kitaorg pg umah sedara kat sg. petani n gurun plak... penat woo...

raya ketiga...lepak kat umah tok..tggu tetamu dtg... malamnya bapa sedara aku nak blanja makan RFC tapi disebabkan ade masalah teknikal..kitaorg pun gerak la makan KFC... pas dah kenyang baru gerak balik Butterworth.......kul 11 baru la kitaorg sampai rumah...

raya keempat... gerak pg Parit Buntar..rumah adik ayah aku n sepupu aku.... balik pun dah petang sbb jammed teruk....

raya kelima...mak aku ade buat open house... tapi aku gerak balik KL awal..tak dapat la aku join ngan sedara mara aku....

raya keenam..aku dah masuk keje.....

kalau kat sebelah utara...tiap2 rumah mesti ade sediakan hidangan lain selain dari ketupat palas @ kuih muih... macam laksa..bihun sup..nasi tomato..beriani...ataupun nasi putih... kembong perut aku..mana taknyer...tiap2 rumah kena makan.. sampaikan perut aku pun dah full....macam mana nak diet kalu macam ni...hi..hi...

p/s: lepas ni aku mesti jarang2 update blog sbb kat opis aku diaorg dah block blogspot ni.ni pun aku update kat CC jer...sedihnyer..... aku ingat nak pasang internet je la kat rumah..lagi senang kan... mana lagi ok..Maxis.. Celcom @ P1W1Max?

22.9.09

::kad raya::

22.9.09,Tuesday, September 22, 2009
Sticky Post..

Sempena hari baik bulan baik ni...
Eyza & hubby nak mintak maaf kalau ade terkasar bahasa @ menyinggung perasaan sesiapa samada secara sedar @ tak sedar sepanjang penulisan eyza didlm blog ni.....
Diharap jgn simpan dendam dalam hati yer..
0-0 tau... hi..hi...
Eyza nak ucapkan.............

Selamat Hari Raya AildilFitri... Maaf Zahir & Batin....
dan buat semua follower blog eyza....
jgn lupa amik kad raya ni...
hanya ini yg eyza mampu..
nak bagi duit raya..budget pun dah lari... hi..hi....




p/s: tahun ni kena berjimat cermat sbb raya kat penang & sarawak.... raya pertama sampai raya ke-3 kat penang & kedah... raya ke-4 sampai raya ke-8 kat sarawak... jemput la dtg beraya kat umah...

untuk amik kad ni.. klik 2 kali kat gambar tu..baru save ye...

17.9.09

::checklist raya::

17.9.09,Thursday, September 17, 2009
last minit baru nak buat checklist...bukannya aper..malam ni baru nak gi shopping.... gi shopping kat Jaya Jusco jer... tapi x tau lagi nak pg Maluri @ Keramat... bergantung pada keputusan hubby..sbb dia yg nak bayar kan..hi..hi....

Baju Raya...
- Citer pasal baju raya ni... sedih sikit la...
aku dah hantar 4 pasang kain kat tailor dari bulan 4 lagi.... ingatkan sempat la tailor tu siapkan semuanya.... baru ni aku call la sbb nak pg amik... dia kata 2 jer yg siap... x pe la.. aku ingatkan baju yang sama tema ngan hubby tu yang siap..rupanya baju lain... baju yg ikut tema x siap.... alamak... rasa nak meraung jer... camne nak sedondon ngan hubby ni... nak tak nak... aku kena la pg cari baju yg siap... harap2 malam ni dapat la sepasang.... kalau x.. terpaksa la pakai baju yg kaler ala2 ngan hubby...walaupun x sedondon sgt... sedih aku.....

Duit Raya.....
- awal2 lagi aku dah pg tukar kat bank..so..dah ade la duit kecik utk bg sepupu, anak buah ngan adik2...utk mak ngan ayah jer belum masuk dalam sampul lagi... bab ni kira settle la....

Kuih Raya....
- mula2 aku ngan adik aku cadangnyer nak buat jer kuih tahun ni.... tapi bila member2 jual kuih raya kat opis... aku pun order..bukannya aper... nak tolong kawan2... bila kira2 balik..rupanya aku dah terlebih order..banyak la pulak..terus cancel..x jadik buat kuih raya sbb budget dah abis beli kuih jer.... hi..hi....

Kasut Raya...
- Ni dah settle... adik aku dah sponsor kasut raya utk aku tahun ni... jimat duit aku... Thank's lang....

Warna Tema Raya...
- Tahun ni family aku temanya kaler purple..tapi aku ngan hubby kaler biru muda... sbb kitaorg berkenan ngan kain baju melayu warna biru muda...tu yg terkeluar tema family tu..tapi x per la kan... kira matching la jgk biru purple..hi..hi...

Balik kampung...
- Kalau ikut perancangan... tahun ni balik raya kg aku dulu... pastu baru balik sarawak... tapi kalau balik sarawak skrg,nnt raya haji dah x bole balik sbb cuti aku tggl 3 hari jer... aku ingat nak pujuk hubby supaya balik raya haji jer... sempat kumpul duit sikt..bole?..hi..hi...

Shopping Raya...
- Tahun ni aku malas nak pg Jalan TAR... org mesti ramai punya... aku cuma tggl nak shopping barang2 kasual jer kat JJ malam ni....kalau sempat nak pg UpTown Danau KOta jgk..cari ape yg patut... hi..hi...

-rasanya semua dah ok... yg sampingan2 macam reload TnG n isi minyak penuh2 aku akan buat malam ni... pastu esok dah bole gerak balik kampung...
Utk semua yg nak balik kg....... Berhati-hati di jalanraya..Ingatlah org yg tersayang...
"Selamat Beraya"... Bye..jumpa balik lepas raya yer....

::kad raya lagi::

,Thursday, September 17, 2009
bestnyer... dapat kad raya lagi...kali ni dari.....


Miela77....


ekyanie...


cipuding7...

thank's yer kawan2...

16.9.09

::kad raya kawan2::

16.9.09,Wednesday, September 16, 2009
ni la antara kad-kad raya yang aku dapat dari membe2 blog....



dari kak rinna...




dari mama adam haikal....




dari erlyda.....

thank's yer semua....

14.9.09

::keta aku kena langgar?::

14.9.09,Monday, September 14, 2009
pagi tadi aku ade app kat Kl...
ingatkan nak kuar dr umah kul 7..
last2 kul 7.30 baru gerak dr umah..
apalagi..
kelam kabut la aku...
masa sampai kat simpang nak gi opis (nak hantar adik aku pg keje dulu)..
aku dah bg 'signal' nak ke kanan...
so..kena la berenti kan..sbb keta yg jalan lurus tgh ade...
tetiba...
aku dgr bunyi berdentum kat blkg keta aku...
rupanya...
ade la satu motor ni...
sudah hantam aku punya kereta...
bengang la aku...
bila aku nak kuar dr keta jer...
aku tgk...motor tu dah pusing...
dah lari...
mmg la aku x terkejar..
dah la banyak keta...
motor senang la lari...
geramnya...
dah la tu...
no. plat dia pulak x nampak...
hai..mmg menguji kesabaran aku di bulan puasa ni la...
aku berenti kat tepi n check keta...
nasib baik just calar jer..
tapi x tau la kut2 ade tapi aku yg x perasan..
ye la...
dah lambat utk app....
bengang aku....
sabar..sabar...
bila bgtau abg j...
aku yg kena marah...
padahal bukan salah aku...
abg j marah aku bukan sbb aper..
dia takut ape2 jadi kat aku....
dia panik sekejap..
bila aku kata x de baru la dia ok...
nasib baik keta x kemek ke ape ke...
dah la nak raya ni....
duit lagi...
budget aku dah lari terus ni.....
camne nak buat...

p/s: nak tanya... ade x sesapa yg tau petua..kalau air masuk dalam telinga... nak keluarkan balik camne? macam2 aku dah buat tetap x nak keluar..dah rasa macam org pekak dah hari ni....

11.9.09

::menu simple::

11.9.09,Friday, September 11, 2009
Smlm aku dah cipta sejarah utk diri aku la...
mana taknya...
selalunya dalam kul 5.30 aku dah sampai umah....
tapi semalam...
aku ngan adik aku gi care'4 dulu...
beli barang2 nak masak...
masa kat kaunter tu baru sedar yang jam dah kul 6.25...
pas bayar semua...
terus gerak balik umah....
sampai jer umah dah kul 7.00...
apa lagi...
kelam kabut la kitaorg...
last2...
bagi menjimatkan masa...
kitaorg bahagikan tugas...
adik aku buat air....
n...
aku goreng mee...
tu jer menu yang sempat dibuat dengan masa beberapa minit jer....
Alhamdulillah....
time aku hidang makanan tu ngam2 jer baru nak azan...
nasib baik sempurna gak berbuka semalam...
tapi pas jer berbuka..tetap kena masak nasi...
sbb..
hubby kata x kenyang makan mee je..
dia nak makan nasik...
nak tak nak...
masak la jgk....
hari ni aku kena balik cepat...
takut kejadian semalam berulang lagi..... hi..hi...

10.9.09

::hari ke-20::

10.9.09,Thursday, September 10, 2009
Alhamdulillah....
dah 20 hari kita berpuasa kan....
selama 20 hari ni...
x pernah sekalipun kitaorg berbuka kat luar...
bukannya apa..
hubby x suka makan luar n dia kata x puas serta x sedap....
ye la tu...
nak tak nak...
tiap2 hari la aku kena bersilat kat dapur...
nasib baik umah aku dekat je ngan opis...
15 minit jer perjalanan...
kalau x...
maunyer semput aku nak terkejar2 masak.....
hari ni aku x de idea lg la nak masak ape..
u alls ada cadangan?

::dapat duit raya::

,Thursday, September 10, 2009
Alhamdulillah...
akhirnya ape yg ditunggu-tunggu oleh kakitangan awam dah pun diumumkan semalam...
walaupun x banyak...
tapi aku tetap bersyukur...
lepas gak nak beli baju aku sepasang dua....
walau ape pun kena berjimat jgk...
takut pas raya nanti kena makan serdak kuih raya jer...hi..hi....

9.9.09

::menu berbuka hari ni::

9.9.09,Wednesday, September 09, 2009
finally..
aku dah ade menu berbuka hari ni....
ikan bawal masam manis....
sayur suhun ngan pucuk....
udang goreng kunyit....
sambal belacan....
air sirap bandung....
n...
desert... kuih sago....

simple jer kan....
harap2 menjadi la menu aku hari ni....

::09.09.09::

,Wednesday, September 09, 2009
cantikkan tarikh hari ni....
kalau bukan bulan posa....
mesti ramai yg nak nikah hari ni kan...
tapi mana la tau..
ade yg akad nikah pas buka posa ker..
ade ker?
walau apapun bagi yg berkahwin hari ni (kalau ade)..
Selamat Pengantin Baru..
n...
x lupa juga utk semua penyampai radio...
Selamat Hari Radio.....

8.9.09

::hadiah raya::

8.9.09,Tuesday, September 08, 2009
baru-baru ni hubby ade cakap yang dia nak bagi hadiah anniversary merangkap hadiah raya...
aku pun x de la fikir ape yang dia nak bagi..
ingatkan nak bawak aku gi jalan2 ker...
rupanya...
hubby belikan ni utk aku....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Nokia N96..
(kredit utk pakcik google)

Thank's abg....
mungkin dia kesian kut sbb handset aku x leh masuk memori kad..
ye la mcm mana nak jadik blogger tegar kalau nak tangkap gambar pun limited..hi..hi...

p/s: thank's abg... eyza je x de hadiah nak bagi abg.....




1.9.09

::award lagi::

1.9.09,Tuesday, September 01, 2009





1. Award Untuk Rakan Blogger
2. Love'ly Blogger Award
Apa yang anda perlu lakukan ialah;

1. Buat Posting tentang Award ini.
2. Linkkan pemberi awards ini di entri itu.
3. Bagi para sahabat yang belum jadi Follower atau Bertukar Link, harap menjadi Follow atau bertukar link dengan saya.
4. Copy-paste Image diatas.
5. Sebelum ambil jangan lupa tinggalkan komentar di entri ini.

Bagi sahabat yang belum tahu makna Award, sedikit gunanya...
1. Menambah mempererat jalinan Blokwalking.
2. Menambah jaringan link di web mesin pencari berita.
3. Cepat menambah tingkat Page Rank, baik dari Google, yahoo, msn, alexa atau yang lain.

kali ni aku dapat award dr membe blogger aku.. Irtiyah...
so..utk membe2 yg dah jadi follower aku n dah linkkan blog aku kat blog korang... sila la ambik yer... jangan segan2...ambik jangan x ambik...

::virus menyerang::

,Tuesday, September 01, 2009
dah 3 hari aku x sihat...
sabtu.. aku selsema ..
ahad.. selsema + demam...
isnin... selsema... nasib baik dah x demam...
yang pasti bukan H1N1 tau...
cuma 2,3 hari lepas aku kan asyik kena hujan jer...
tu yg selsema tu....
hari sabtu & ahad hari tu pun aku x gi mana2 pun...
hari isnin bila aku dah ok sikit...
hubby pun ajak la keluar...
nak tak nak... aku pun siap la...
hubby tanya aku nak pg mana..
fikir punya fikir..tetiba jer aku ajak hubby gi IKEA...
sebenarnya aku pun x de plan nak beli ape kat sana...
org punya la ramai.. sampaikan terpaksa beratur utk masuk parking..
tapi mgkn rezeki utk aku..
kitaorg dapat parking depan pintu masuk...
Alhamdulillah..rezeki org sakit..kunun..hi..hi...
tapi jgn risau..disbbkan aku ade virus selsema...
harus pakai topeng muka kan...
dah mekap cantik2 pastu kena pakai topeng plak... :)
aku cuma beli lampu... frame n biskut raya jer...
x lama pun aku kat situ sbb aku dah x larat...
maklumla puasa..alasan... hi..hi...
balik tu singgah bazar ramadan...
beli ape yg patut n balik berbuka kat rumah...

p/s: hari ni aku terpaksa pakai topeng kat opis... x nak org lain pun kena virus cam aku...hi..hi...