11.12.10

::Harap mama cepat sembuh::

11.12.10,Saturday, December 11, 2010
Salam....

hari ni dah 3 hari mama sakit.... mama kat wad.... kitaorg adik beradik kesian kat mama.... sekarang ni kitaorg semua ada kat kg.... gilir2 jaga mama kat wad.... tapi semalam adik aku alang temankan mama.....
sampai sekarang dr masih x dapat kesan mama sakit apa. adik aku kata, masa hari khamis tu.... tetiba ja dia dgr bising2 kat luar bilik.... dia pun keluar n nampak hidung ngan mulut mama berdarah... terus semua panik... pagi tu jgk (lebih kurang pukul 12 lebih pg), jiran bawa mama pg Hospital Seberang Jaya.... kul 3 pagi baru balik... pihak hospital suruh bawa mama pg Hospital BM... pastu mama kena tahan kat wad sbb darah x berenti-renti mengalir.... mula2 mama x nak bgtau aku ngan adik aku yg dok kat kl sbb mama x nak menyusahkan aku.... tapi akhirnya mama mengalah jgk... terkejut aku bila dapat panggilan pukul 4.30 pg....airmata mmg dah x dapat ditahan-tahan lagi... sampai ke subuh aku x dapat lelapkan mata..... kalau ikutkan malam tu jgk aku nak balik, tapi aku terpaksa tggu adik aku yg keja shift sebab dia nak ikut balik....pg tgk mama kat hospital... hidung mama diaorg masukkan tiub.... tangan mama kena cucuk.. kesian sgt kat mama....

tapi alhamdulillah... hari ni tiub kat hidung mama dah dibuka... mama pun dah bole bersembang cuma still lagi kena makan bubur.... harap2 mama cepat sembuh.... along sayang mama.... cepatla sembuh mama.....

20.11.10

::Aildiladha & kenduri::

20.11.10,Saturday, November 20, 2010
Wah lama benor teman x tgk blog ni.. dah bersawang penuh... kalah sawang spiderman.....
korang balik kg ke raya haji ni? ramai yang x balik sbb cuti sehari je kan... termasuk la my hubby pun x balik... terpaksa la isteri tercinta dia ni balik sorang2... nak buat macam mana.... mama ada nak buat kenduri kesyukuran n arwah sikit masa raya hari tu......Alhamdulillah... kenduri berjalan dengan lancar..... settle jer kenduri n turunkan khemah, baru hujan turun... nasib baik lagi......
Tahlil...
makanan untuk tetamu....


aku n adek bongsu......


tetamu yang datang.....


cenderahati.....


































































































































































































































































































30.10.10

::salam::

30.10.10,Saturday, October 30, 2010
salam...
kkdg aku ni macam biskut chipsmore pulak..
kkdg ada kkdg x de kan....

skrg ni aku tgh usahakan satu misi..
tapi blom berjaya.....

x tau la bila ade rezeki utk aku ni....
harap2 tahun depan ada la rezeki aku.....

Amin.....

14.8.10

::welcome back::

14.8.10,Saturday, August 14, 2010
welcome back ni utk aku sebenarnya sbb dah lamasgt aku x update blog ni kan? bukannya apa skrg ni aku busy tahap gaban.... bayangkanla gaji satu hospital aku sorang ja yang kena buat skrg sbb partner aku dapat naik pangkat ke HKL.. maka tinggalla aku keseorangan.... nak buat macam mana... demi utk tugas......
sebenarnya banyak yang aku nak citerkan.. tapi macam dah basi jer...hi..hi..... sekarang ni aku ada kat kg.... memang dari bujang lagi aku akan balik kg minggu pertama puasa utk berpuasa dengan family...Alhamdulillah bila dah kawin pun, hubby x kisah nak teruskan macam tu jugak.....
kitaorg gerak dari rumah pukul 2 pagi... kebetulan pulak masa turun dari rumah, hujan selebat-lebatnya.... lencun jgk la sebelum masuk keta tu..... kul 4 pagi, kitaorg sahur kat Tapah... habis sahur tu teruskan perjalanan n singgah kat Sg. Perak..... hubby dah mengantuk sgt n tido kat R&R... pastu dah bangun baru kitaorg teruskan perjalanan balik penang... Alhamdilillah.. dah selamat sampai..... petang ni nak pg Hospital seberang Jaya sebab nak gi tgk makngah aku... ada kat ICU... kencing manis sampai kena potong kaki.. takut aku dgr.... mudah2an lepas ni makngah sihat semula.. Amin....

p/s: itu je la utk kali ni... pas ni x tau bila pulak akan ada masa utk update..... rasanya belum terlambat utk aku ucapkan Selamat Berpuasa.....

9.5.10

:: perginya seorg bakal ibu::

9.5.10,Sunday, May 09, 2010
hari jumaat tu kecoh kat opis yang sorang kawan sekerja telah meninggal kat kampung..... risik punya risik..... arwah meninggal sbb mengandung luar rahim...dia x tau yang dia mengandung... masa balik kg tu dia sakit perut.... bawa gi spital.. x lama pastu dia meninggal.. sedih sgt dgr berita tu... sbb sebelum dia balik kampung aku naik satu lif ngan dia.. tiba2 esoknya dgr dah meninggal.... dah sampai masanya..... kita yang hidup ni tak tahu bila pulak masa utk kita.... semoga roh arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..Amin.....

::Selamat Hari Ibu::

,Sunday, May 09, 2010
Selamat Hari IBu utk Mak N Mak Mertua yang berada kat Sarawak.... serta semua ibu2 di mana sahaja berada....... n utk mak... selamat hari lahir jgk... kiranya... mak sambut hari ibu n hari lahir serentak la..... tggu along balik yer mak.....

2.5.10

::66 tahun::

2.5.10,Sunday, May 02, 2010
Alhamdulillah... hari ni bertambah lagi setahun umur En. Abu Bakar iaitu ayah kepada puan yg empunya blog... iaitu aku... hi..hi.... hari ni besday ayah aku yg ke 66 tahun..... masih gagah perkasa.... ayah aku ni jenis yg x reti duduk diam.... ada saja keja yg dia nak buat.... kebetulan hari ni aku baru dapat tahu yg aku baru jer dapat sorang sepupu semalam.... yg bestnya.... kakak pada baby(lom tau nama apa) tu lahir 2 may sama ngan ayah aku...kiraya tahun depan diaorg sambut bertiga la... hi..hi...

Dedikasi utk ayah.....

AYAH....
Selamat Hari Lahir yang ke 66 tahun.... semoga panjang umur.... murah rezeki..... bahagia selalu... n along mintak maaf sbb x dapat bagi cucu lagi utk ayah..... ayah doakan along ya.... along teringin sgt nak bg berita gembira utk ayah.... tapi belum ada rezeki lagi.... apa pun..along sayang sgt kat ayah.....


ayahku tersayang.......

::Jalan2 di hari pekerja::

,Sunday, May 02, 2010
Plan asal kitaorg nak gi tgk wayang kat Galaxy Ampang.... bila sampai jer kat sana... Mak ai..... beratur punya la panjang... sampai keluar dr kawasan beli tiket tu...... bila dah tgk macam tu...aku malas la nak tgk wayang lagi..... aku tukar plan... x nak tgk wayang tapi nak gi karoke kotak @ ada org panggil karoke jamban..... jamban pun jamban la.... drpd sia2 jer dtg situ.... aku pun dah lama x gi karok ni.... ber'karok' la aku ngan hubby sampai lebam... murah jer... satu lagu seringgit.....
bila dah penat..suara pun dah x de.... kitaorg gerak gi tesco Ampang.... nak beli barang dapur n sambil2 nak ushar produk simply siti kat watson.. sampai2 jer... aku terus tuju ke watson... ok la produk dia...harga ala2 maybelline gak...aku berkenan ngan bedak yang dah siap ada span tu.... macam best jer...kalau x silap harga dia 49.90....x per.. sabar dulu... bulan ni nak balik kg.. x leh shopping berlebihan... dah settle survey.... baru la nak masuk tesco...org punya la ramai...sampaikan troli pun habis.... yg lawaknya org berebut-rebut troli macam rebut kerusi dalam permainan kerusi beracun.... hi...hi..
dah settle shopping semua.... aku ajak la hubby makan kat stall dalam tesco tu... nama stall tu little siam.. nak gak try.... hubby order tomyam seafood n nasi putih n aku plak mango rice...... aku rekemen makan kat sini sbb tomyam dia mmg terangkat habis....rasa masam n pedas dia buat rasa nak makan lagi (jie, x nak try ke tomyam ni?)... harga pun ok.... satu makanan 5 ringgit.... nasi putih 2 ringgit...
dah habis makan... kitaorg jalan2 survey handset..... pastu aku gi toilet.... masa dalam toilet tu aku terfikir....macam mana nak contact hubby sbb handbeg aku kat dia.... dah keluar dr toilet aku cepat2 cari dia... tiba2.... aku nampak hubby tanpa handbeg aku.... Ya Allah.... aku tertinggal handbeg aku kat kedai siam tadi.... mula la aku gelabah..ye la... dah la aku baru keluarkan 500.... pastu hubby pun cepat2 gi cari kat kedai tu.... Alhamdulillah.. rezeki aku masih ada.... hubby cakap x de org duduk kat meja yg kami makan tadi..... Bersyukur sgt.....
sebelum balik umah...kitaorg singgah kedai runcit blkg hospital ampang tu sbb nak beli ikan.... walau kat mana pasaraya pun aku pg..aku mesti beli ikan kat kedai ni sbb ikan dia segar2 n murah.... settle semua... baru balik umah.... letihya seharian berjalan.. itu baru berjalan dekat2 umah..kalau jauh.... :)

p/s: sori..entry ni tanpa gambar sbb hubby malu nak ambik gambar...

1.5.10

::kopitiam kaki katak::

1.5.10,Saturday, May 01, 2010
tadi masa aku check email.... aku buka la satu email yg membe aku bagi..... tajuknya kaki katak dalam mee goreng.... aku ingatkan restoran non-halal.. maklum la ada sesetengah restoran mmg ada sediakan makanan eksotik macam tu.... tapi rupa2nya... makanan tu adalah makanan dari salah satu kopitiam yg femes gak la kat malaysia ni.... (x yah la aku bgtau kopitiam mana).....aku pernah dgr yg kopitiam ni x halal... tapi aku tgk ramai gak org melayu kita yg makan kat situ....... geli la tekak aku nak citer pasal ni.... korang analisa jer la gambar2 ni.....






p/s: nasib baik budak tu x tertelan kaki katak tu...kalau x.... hi..hi.....

::Selamat Hari Pekerja::

,Saturday, May 01, 2010
Hari ni merupakanhari cuti umum utk semua pekerja2.... dah ada plan ke nak gi mana? aku lom tahu lagi.. tapi hubby dah janji nak bawa gi jalan2.... so... Selamat Hari Pekerja n Selamat Bercuti...... Have a nice weekend.....

25.4.10

::award dr UmmiThaqif::

25.4.10,Sunday, April 25, 2010


comel x award tu? sebenarnya aku dapat award ni dari UmmiThaqif..... dah lama sebenarnya UmmiThaqif suruh ambik.. tapi aku asyik terlupa jer... sori kak tin..... comey macam thaqif bear ni....

aku pun nak bagi gak award ni kat semua follower aku.....

p/s: jgn lupa ambik tau.....

::x tahu nak kata apa utk org macam ni::

,Sunday, April 25, 2010
citer aku kali ni... bukan la nak mengata sesiapa.... tapi just nak share ttg sesuatu yg berlaku didepan aku...... mengenai seorg kenalan.....
biarlah aku kenalkan kakak ni sebagai kak A....

Kak A ni dah ada 4 org anak.... dan skrg ni dia tgh mengandungkan anak dia yg kelima.....
anak2 kak A ni setahun sorang..kiranya semuanya masih kecik2 lagi.....
masa dia mengandungkan anak yg ke4... mula2... dia nak rahsiakan dr semua org sebab dia kata dia malu.... bila perut dia dah nampak pun dia masih cuba nak sorok..... bila ramai yg tahu, kami nasihatkan dia... buat apa nak malu... sbb dia kawin... bukannya anak dia xde bapak..... baru la dia ok sikit... pastu dia merungut kata penat.... husband dia langsung x nak tolong.. mmg la kita kesian bila dgr citer dia... pastu dia kata dia dah nak berehat kejap dr pregnant lagi lepas dia bersalin anak ke4..... lepas dia dah lahirkan baby dia yg ke4.... dia kosong sekejap n sekarang dia tgh pregnant lagi...... aku x kisah kalau dia nak pregnant berapa kali pun.... tapi apa yg aku kisah ialah cara dia.... macam x menghargai kandungan dia..... pernah jgk dia call husband dia depan kawan2 n marah2 husband dia... kata sebab husband dia la dia pregnant... Ya Allah.... kenapa la dia sanggup malukan husband dia depan kawan2.... anak tu kan terjadi atasdasar suka sama suka.....kalaupun belum bersedia, ambil la langkah pencegahan dr awal..sekarang ni kan banyak alternatif... guna la k****m ke, pil perancang ker @ alat2 lain yg bole mencegah... bila dah ter'on'... nak marah2 pulak.. x faham aku.. ade jgk org yg macam ni.... aku ni lom ada rezeki lagi, teringin sgt nak anak.. kalau bole biarlah ramai... yang kak A ni pulak... x brani aku nak komen lebih2... bila dia dah peknen lagi ni.... sibuk la dia tanya sana sini...macam mana nak rancang keluarga dgn betulll.....
ntah la .... aku ni x layak nak bagi pandangan.. sbb bila aku bg cadangan.... mesti ada yg akan berkata.... "ko tu pandai2 jer nak bg nasihat, ko mana tau ko x der anak"... drpd hati aku terhiris...biarlah aku x masuk campur....

18.4.10

::nasi lemak kopi o::

18.4.10,Sunday, April 18, 2010
jgn salah faham yer... ni bukan ttg rancangan nasi lemak kopi o kat tv9 tu yer...hi...hi..hi...
sebenarnya pagi tadi aku x tahu nak masak apa utk sarapan.......
mula2.... ingatkan nak buat nasi bubur....
tapi tetiba teringin plak nak makan nasi lemak...
bila chck kat peti ais, bahan2 semua ada...
apa lagi.... sedia utk projek nasi lemak...
aku cuma buat sambal ikan bilis ngan telur rebus jer utk dikahwinkan dgn nasi lemak...
dah siap masak semua.....
tak tahu plak nak padankan nasi lemak ngan milo , kopi o @ teh o....
fikir punya fikir punya fikir (macam la banyak kali sgt fikir..hi..hi...)
aku buat keputusan nak padankan dgn kopi o...
baru la ngam....
akhirnya sarapan aku pagi ni....
NaSi LeMaK kOpI O.... hi...hi.....
sekian dari bilik berita pagi ini..... :)

17.4.10

::Love is you and me Contest::

17.4.10,Saturday, April 17, 2010

tadi masa aku buat blog walking.... aku ada baca kat blog azura ttg contest ni.... aku pun saja2 nak cuba.. mana la tau ade rezeki.....

meh aku citer sikit ttg pemilik contest ni.....
pemilik blog ni nama habibah... dia buat contest ni utk ulangtahun perkahwinan n besday husband dia...kiranya 2+1 la ni....... Habibah ni ada jual accessories.... sesapa yg berminat dgn accessories sabah bole la pg kat http://sabahaccessories.com/ .
Gerenti la penggemar accessories akan suka sbb harganya yang berpatutan dan cantik.. skrg ni tgh ada sale 10%-40% sampai 30.04.2010 dan yang paling best adalah Free Delivery.....

ni gambar yg aku pilih utk contest ni....

Align Center

aku pilih gambar ni sbb gambar ni diambil masa kami bercuti kat Sabah berdua-duaan saja.. x ada gangguan.... Happy sangat masa tu...... walaupun ini adalah honeymoon kali ke3...hi..hi.... still rasa macam zaman bercinta dulu-dulu......dan yang paling best , gambar kandid ni tau....... x sangka pulak pemandu pelancong kami akan amik gambar ni...hi..hi....

sesapa yg nak join contest ni, klik je kat sini...

::citer yang dah seminggu tertangguh::

,Saturday, April 17, 2010
sori la kengkawan.... aku lambat update pasal pertandingan bowling hari tu... dah seminggu baru la nak publish...hi..hi... sebenarnya, bukannya apa.... gambar x de kat aku.... kan dalam entry lepas aku pernah citer yg kamera aku rosak masa pg langkawi hari tu..so, terpaksa la menempel kat kamera kawan aku....
hari sabtu tu, pagi2 lagi dah hujan.... rasa macam malas jer nak pg... tapi bila mengenangkan team aku, baru la aku ada semangat sikit.... pas dah siap2 semua... aku drive gi opis jer, sbb aku tumpang membe gi Ampang Point.... disebabkan awal lagi, kitaorg pun lepak2 la dulu kat foodcourt....
lepas urusetia dah sampai, daftar nama n ambik makanan... nasib baik dapat makanan, sbb perut aku mmg dah berkeroncong time tu... nak makan kat FC pun x leh, sbb semua stall belum ready lagi makanan......
dalam kul 10.30 pg baru pertandingan bermula..... masa 1st round tu, balingan aku ok.... aku dapat 118 mata (ok la utk aku yg setahun sekali jer main...hi..hi..) pusingan ke-2 aku dah mula down.... x tau la naper... ade org jampi kut...hi..hi.....
masa pusingan pertama group kitaorg dapat no-3... tapi bila di campur dgn pusingan kedua.... hi..hi.... kitaorg dapat 3 ganda 2....... dapat no 6.....dari 17 pasukan...ok la tu kan....
nak buat macam mana... x de rezeki.... tapi tahun depan, insyaAllah... kitaorg nak jgk bawak balik piala tu.....
dah habis pertandingan, membe aku nak sambung main lagi... tapi aku ngan adik aku dah ade plan lain...... nak pg jalan TAR..... aku naik bas dr AP ke Ampang Park n dr situ kitaorg amik Putra LRT ke Masjid Jamek.....
aku ingatkan x ramai org...rupa2nya, diaorg lagi awal dr kami..hi..hi.... mula2 sekali aku pg Jakel... geram tgk harga kain yg murah2 tu.... diaorg siap buat Happy Hour lagi..... jual kain macam jual ikan kat pasar borong jer.... sempat la jgk aku memborong 2 pasang kain..... pastu jalan2 kat kedai2 n pasar malam.... nak beli tudung.... aku ada la berkenan ngan satu tudung ni... kat kedai lain semuanya jual 10 hinggit... bila aku jalan2 kat p.malam, akak tu bg 8 hinggit.... suka la aku sbb aku ingat dah murah..... bila aku jalan lagi depan.... rupa2nya 5 hinggit pun ade.... ha..ha..ha... Tipah tertipu la...... geram aku... last sekali gi MYdin sbb aku nak beli periuk (jauhnya aku beli periuk)......... aku cuma beli kain, tudung n periuk jer...... adik aku sempat lagi beli handbeg sampai 2..... aku x beli sbb budget dah lari maa.... hi..hi.....
balik tu dalam kul 5.30.... dah penat sgt... last2 aku cuma masak sup tulang jer....... nak masak lain dah x larat... tu la, shopping x ingat dunia...balik rumah baru la sakit bagai......

Korang layan jer la gambar2 sekitar pertandingan boling tu.......


Anak membe aku.... Adriana Qalesya... Comey kan?


wajah seseorg yg konon2nya juara..hi..hi...


Pungutan mata group aku.... I utk aku=iza (diaorg silap eja nama aku tu)


Kembar...sama x serupa... hi..hi....


adik aku x main, dia la yg kena jadi fotografer kitaorg.....


Team Kewangan 2010.... tiap2 tahun kitaorg bertiga (aku,azra-baju pepel light, ngan yanz-baju gelap) mmg akan wakil kewangan.... baju merah tu membe baru team kitaorg.... sapiya... tapi dia Unit Sumber Manusia.......


Kumpulan 8......


Piala2 tahun 2010....


Kusyuk mendengar taklimat.....




n

11.4.10

::nak mintak pendapat::

11.4.10,Sunday, April 11, 2010
mula2 aku ingat nak citer pasal pertandingan boling smlm... tapi ingat nak tangguh dulu la sbb gambar2 ada kat kawan aku... x best la plak citer tanpa gambar.....sok baru leh upload kut......

hari ni,aku sebenarnya nak mintak sgt pendapat korang ttg satu kes ni.....

kalau ade remaja dalam lingkungan umur 17 tahun... bawak motor, tapi x der lesen..... pastu x-cident... ade org langgar dia..... tapi org yg langgar dia tu meninggal..... dia plak cedera parah..... adakah dia akan dituduh membunuh tanpa niat atau macam mana?atau adakah dia akan dipenjarakan? aku nak sgt uolls tolong... kalau ade lawyer nak bgtau penyelesaiannya lagi ok...tolong yer uolls........

8.4.10

::citer besh & sedih::

8.4.10,Thursday, April 08, 2010
Semalam mak aku call...dia bgtau yg adik aku achik dapat uitm.. dia mmg nak sgt jadik cikgu.... pagi ni bila adik aku check kat laman web UiTM... rupa2nya adik aku dapat satu lagi tawaran... Diploma SeniReka Dalaman.. tapi course ni kena interview dulu... harap2 ada la rezeki dia.....

aku tanya la mak aku pasal adik bongsu aku..mak aku cakap dia tgh bersedih sbb membe sekelas dia baru jer meninggal sbb x-cident... Ya-Allah... kesiannya..... Mudah2an roh arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.. Amin.... seharian adik aku bersedih..ye la... kawan rapat kan.... mesti la terasa sgt ketiadaannya.....

citer bab keja plak, biasa la... stress saja... macam mana la aku nak peknen macam ni..hi..hi... tapi nak buat macam mana, nama pun keja kan...Redah jer la..hi..hi....

7.4.10

::anak::

7.4.10,Wednesday, April 07, 2010

Ada sepasang suami isteri yang hidup bahagia. Tidak ada
kurangnya bagi pasangan yang dilimpahi dengan kemewahan ini kecuali satu,
mereka tidak punya anak walaupun telah lama berumah tangga. Sering mereka
bercerita tentang betapa indahnya hidup sekiranya punya seorang anak
penyejuk mata. Rasa ini bergolak hebat apabila melihat kepada jiran
sekeliling yang sentiasa riuh rendah dengan bunyi hilai ketawa anak-anak,
kadang-kadang tangisan nyaring.


Apa yang menarik tentang pasangan Mr. & Mrs. Perfect ini:

Susun atur dalaman rumah mereka yang rapi, kekemasan sentiasa pada tahap maksimum dan semua benda mesti berjalan seperti yang dirancang
dan dijadualkan. Rutin hidup mereka semuanya berjalan seperti dalam catatan diari dalam kerapian tahap tinggi. Nota semakan kerja rumah tergantung pada peti ais, pada white board pula senarai semakan keberkesanan, perancangan pula dalam buku management tersendiri. Dengan tekun semua ini diulang-ulang saban hari, minggu dan tahun.


Pada satu hari yang indah, si isteri bergegas memberitahu jiran tetangga berita gembira yang dikongsi bersama dengan sambutan syukur hampir seluruh kawasan kejiranan berhampiran. Menurut doktor, dia
bakal menimang cahaya mata. Kegembiraan jelas terpancar pada pasangan ini, ucapan tahniah datang mencurah-curah.
Begitu pantas masa berlalu. Akhirnya sampailah saat yang
mendebarkan, anak yang ditunggu dilahirkan dengan selamat. Bayi lelaki comel ini benar-benar memberi sinar pelengkap kasih sayang di dalam rumah itu.
Tiga tahun berlalu, anak lelaki ini membesar dengan sihat dan subur, sesubur perhatian dan belaian daripada ayah dan ibu. Namun berlaku sesuatu yang tidak diduga oleh ibunya selama ini. Anak lelaki ini mempunyai perangai yang seratus peratus berbeza dengan sikap ibunya.
Kalau ibunya sangat kemas, anak lelaki ini akan mengeromot segalanya.

Rumah yang selama ini kemas teratur sering kali bertukar wajah menjadi seperti lepas perang, kena penangan anak ini. Keadaan tidak terkawal, anak ini mungkin telah dimanjakan berlebihan. Si ibu merintih derita. Apa yang berlaku ini bertentangan sama sekali dengan kanun dirinya. Semua mesti sempurna! Sampai pada tahap
ini si ibu selalu terlanjur cakap bahawa mempunyai anak sebenarnya satu kesilapan. Anak bukan penyejuk mata sebaliknya peragut ketenangan.

Bagi mendidik si anak, si ibu terpaksa menggunakan sedikit kekerasan, cubit, rotan dan meminta dia berikrar untuk tidak mengulanginya kembali.

"Mama, abang minta maaf ... Abang tak akan ulang lagi." Itulah ungkapan yang diajar setiap kali kesalahan dibuat. Satu lagi tabiat yang pelik bagi anak ini ialah dia akan mengoyak kertas yang dijumpainya dan dibiarkan bersepah merata-rata. Cubitan dan kemarahan tidak berjaya mengubah tingkah lakunya, dia masih dengan tabiat menyepah-nyepah, kemudian rumah jadi bingit dengan leteran dan bahang kemarahan ibu. Begitulah yang sering berlaku.

Pada suatu hari si ibu bergegas mengemaskan rumah kerana kawan lamanya bakal datang melawat. Dia ke dapur memasak hidangan kepada tetamu yang bakal datang.


Bila dia membawa makanan untuk dihidangkan, alangkah terkejutnya apabila dia melihat ruang tamu bersepah, sofa tunggang langgang dan koyakan kertas bertabur di mana-mana.

"Abang ... mari sini!!" Jerit si ibu memanggil anaknya lebih kuat daripada biasa. Kemarahannya mencecah siling kesabaran dan membakar rentung ladang hemahnya.

Si anak ketakutan lalu lari meluru ke arah pintu. Si ibu mengejar dari belakang. Nafasnya tertahan-tahan menahan marah.. Kaki anak melangkah keluar dari rumahdengan larian deras. Sesaat dia telah berada
di hadapan pagar.

Tiba-tiba terdengar satu bunyi hentaman keras. Larian ibu terhenti. Wajah terasa basah terpercik sesuatu. Dia terpaku ... Alangkah terkejutnya apabila melihat anaknya menggelupur kesakitan berhampiran
longkang besar di tepi rumahnya. Basah di muka tadi rupanya adalah darah anaknya.

Dia tidak mempedulikan lagi pada kereta yang melanggar, dia meluru mendapatkan anak dan merangkulnya. Darah merah ada di mana-mana,
dada anak berombak-ombak, tubuh kekejangan, terdengar bunyi rengekan menahan sembilu kesakitan yang amat. Tanpa berlengah dia terus memandu
keretanya, anak diletakkan ke atas ribanya, tubuhnya kini dibasahi darah merah segar anaknya, dia terus memecut laju ke hospital.

"Ya Allah ... tolonglah selamatkan anakku ini." Doanya dalam raungan kuat sambil memandu laju. Hon dibunyikan bertalu-talu minta laluan daripada pemandu lain.


"Ya Allah ... aku tahu aku gagal menjadi seorang ibu yang baik tetapi aku memohon sekali ini ... Ya Allah selamatkanlah anakku ini."

Air matanya bercucuran dengan deras menitis, tumpah dan bergaul dengan darah merah anaknya. Perjalanan terasa begitu jauh dalam keadaan begini. Nafas anak tercungap-cungap. Dari mulut, hidung juga
telinga darah terus mengalir begitu deras. Si anak bergelut dengan kesakitan, dada berombak kuat, setiap kali dia membuka mulutnya darah bercucuran keluar.

Anak seperti ingin menuturkan sesuatu, ibu menangis semahunya.

"Mama maafkan abang ..." Ungkapannya sukar ... tersekat-sekat
kerana kesakitan itu.

"... Abang janji tak akan buat lagi."

Itulah ucapan yang selalu dituturkan apabila ibunya marah. Ibu memegang mulut anak, hatinya menangis. Bukan ini yang ibu mahu dengar.

Sebaik sampai di hospital, anak dikejarkan ke bahagian kecemasan. Ibu menunggu di luar, dia membuat panggilan kepada suami dan mengurus segala prosedur yang patut. Dengan baju dipenuhi darah tanpa
merasa malu pada orang sekeliling yang melihatnya, dia menangis sekuat hati, rasa sesal mengasak kuat segenap ruang hatinya.

"Ya Allah berilah aku peluang kedua untuk menjadi seorang ibu yang baik, aku sedar akan kesalahanku ..."


"Ya Allah selamatkanlah anakku hari ini ..."


Doa tidak pernah putus dari bibirnya dengan permohonan setulus-tulusnya kepada tuhan.


Setelah lama menunggu, tiba-tiba doktor keluar. Bebola
matanya merenung penuh pengharapan pada doktor.
"Puan, maafkan ... Kami telah cuba melakukan yang terbaik." Patah bicara doktor satu-satu menyusun kalimah.


"Anak puan ... Telah meninggal dunia."


Hanya itu yang mampu dituturkan, walaupun selalu tetapi tetap sukar untuk menjelaskannya kepada ibu ini.
Dunia terasa seperti pasir jerlus yang menyedut dengan deras ke dalam, kepingan langit sekeping-sekeping menghempas ubun-ubun
kepalanya. Alangkah sakitnya hakikat ini. Dalam tangisan berderai, dia meluru dan merangkul sekujur tubuh anaknya dengan mata tertutup rapat, kesakitan telah tiada bersama nafasnya yang berangkat pergi buat selama-lamanya.

"Anak ... Kamu tidak mendapat apa yang sepatutnya ibu berikan di sepanjang perjalanan pendekmu ini ..."

Ibu mencium semahu-mahunya. Namun wajah itu hanya kaku, dingin sekali.


Jenazahnya kemudian diuruskan sehingga selesai sempurna. Malam itu apabila lampu tidur dimatikan dan kawasan kejiranan sunyi, ibu keluar ke kawasan tong sampah di hadapan rumah. Dia menyelongkar sampah
semalam mencari koyakan kertas anaknya. Malam itu di ruang tamu rumahnya penuh koyakan kertas yang ditaburkan.

Dengan nada lemah sekali bersama lelehan air mata hangat ibu berkata, "Alangkah indah andainya ini yang ibu lihat pada setiap hari di sepanjang hidup ini."

"Ibu rindu kepadamu ... Ibu rindu kepada nakalmu ... Ibu rindu pada koyakan kertas ini, tetapi kenapa ibu buta tentangnya selama ini?"

Tangisan hanya saksi bisu dengan irama tersendiri, namun hakikat yang terpaksa direngguk ialah semua itu tidak boleh diulang lagi. Anak comel itu tidak akan pulang lagi ke rumah sampai bila-bila.


**********


Benar, sesetengah nikmat itu hanya datang sekali, kerana itu
nikmati dan syukurilah, bersyukurlah sentiasa.


Amat malang kerana kita selalu sedar dan menghargai sesuatu,
hanya selepas nikmat itu terlerai daripada genggaman.

6.4.10

::kejam tul diaorg ni::

6.4.10,Tuesday, April 06, 2010
masa lunch tadi tetiba jer tangan aku gatal nak bukak HMetro on9.. x tau pun citer ape yg best hari ni... tetiba aku terbaca citer yg rumah arwah Pak Din aka Din Beramboi tu dimasuki pencuri..Ya Allah.... sampai hati diaorg... dah la family dia tgh bersedih, tergamak pencuri tu ambik barang2 kenangan arwah utk anak2 dia.....
x per... Allah tu Maha Esa... satu hari nanti diaorg akan dapat pembalasan yg setimpal......

P/s: Woi pencuri..Ko xkan selamat dunia akhirat!

3.4.10

::jamuan besday kat opis::

3.4.10,Saturday, April 03, 2010
hari khamis bersamaan1 april aka april fool hari tu department aku buat jamuan sempena besday 4 org membe opis.... kitaorg buat makan2 biasa jer.... korang layan jer la gambar2 yg x banyak kat bawah ni.....







30.3.10

::akhirnya dapat juga::

30.3.10,Tuesday, March 30, 2010
tempohari kitaorg semua sibuk cari tempat utk buat family day.... akhirnya bos aku buat keputusan nak pg melaka.... kat mana? nanti baru aku citer sbb lambat lagi nak pg... bulan oktober.... aku x kisah... ikutkan ajer....

28.3.10

::Pa&MA::

28.3.10,Sunday, March 28, 2010
jgn salah faham.... rezeki aku lom sampai utk jadi pa&ma... sebenarnya aku nak citer yg dalam majalah Pa&Ma keluaran terbaru ni ade citer ttg hospital pilihan utk bersalin.... utk ruangan hospital kerajaan, hospital tmpt aku keja jadi pilihan... kat hospital tu, walaupun gov, husband dapat teman wife bersalin, lagipun hospital ni dah dapat pengiktirafan Hospital Rakan Bayi.... so, pada sesapa yg blom tau lagi nak bersalin kat private @ gov...bole la beli majalah ni (wah..promote majalah plak). hospital gov skrg pun dah setaraf ngan private... so, tepuk dada... tanya husband.... sbb dia yg nak bayar bil hospital nanti...ha..ha...

27.3.10

::family day'z::

27.3.10,Saturday, March 27, 2010
2,3 hari ni bos aku asyik citer pasal nak buat family day jabatan... tapi x der idea nak buat kat mana.... ada yg ajak gi pd, cameron n melaka..... bos aku plak nak yg tepi pantai.. bila cdg pd x nak plak.... masalahnya x bole pg jauh2 sbb nak pg sabtu n balik ahad sbb isnin kan keja..... kalau ikutkan aku gi lembah azween kat h.langat tu er sbb dekat ngn umah aku.....hi..hi....

korang bole x bg cadangan, tmpt mana yg best tuk family day? kitaorg dah buntu ni....

23.3.10

:: haru biru ::

23.3.10,Tuesday, March 23, 2010
petang tadi aku kuar jap pg tabung haji ngan hubby... kitaorg pg naik keta hubby... masa dlm keta tu aku sangkutkan tag nama aku kat dalam keta.... bila dah abis urusan, hubby hantar balik opis.... bila aku dah naik opis baru aku tersedar yg tag nama ada dlm keta... alamak macam mana ni.... kat tag nama tu ada kunci loker aku..... macam mana aku nak balik jap lagi sbb kunci keta ada dalam loker... kalau loker x bole bukak, mcm mana aku nak amik kunci..... aku cuba call hubby banyak kali tapi x dapat..... time2 macam ni la pulak hubby nak off handset... aku cuba gi cari hubby kat stesen minyak kat opis aku sbb hubby cakap nak gi isi minyak.... tapi x der.. dah macam lari marathon di waktu ptg plak aku ni tadi......
terpaksa la aku balik opis semula.... call lagi hubby, tetap x dapat.... aku ingat nak tumpang membe jer balik umah ambik kunci.... tapi, nasib baik bos aku suruh call Radicare, kalau2 diaorg bole bukakkan loker tu.... nasib baik Radicare cepat dtg... terpaksa la diorg kopak n gantikan kunci baru kat loker aku.... nasib baik lagi.. kalau x, terbang lagi la duit utk aku bayar teksi.....
dah dapat ambik handbag n kunci semua, aku pun pg la kat parking keta... berderau darah aku bila tgk keta sebelah keta aku kena pecah... aku dah mula takut.. yer la, risau gak kalu2 keta aku terlibat sekali... nasib baik keta aku x der apa2.. tapi sian ngan owner keta sebelah... aku pun x tau keta sapa, kalau tau bole bgtau dia.... mintak simpang malaikat 44 kejadian yg macam tu jadi kat keta kita semua.....

21.3.10

::seminar kenali diri melalui warna::

21.3.10,Sunday, March 21, 2010
skrg ni aku jd malas plak nak update blog.... x tau la naper.... 2,3 hari ni macam x de mood jer....mgkn ms P nak dtg kut...hi..hi...

sebenarnya citer ni dah basi... tapi aku tetap gak nak citer.....
hari khamis tu aku ade seminar kenali diri melalui warna....
kaunselor tu bg 100 soalan suruh kitaorg jawab....
lepas dah buat semua soalan tu, kena kira berapa jumlah yg kita jawab ya.....
ada 4 kaler.... aku dapat biru yang paling tinggi.....

ciri2 org biru ni ialah:
-romantik -mgkn aku romantik sbb aku suka sgt buat sesuatu yg romantik ngan hubby..hi..hi...
-sensitif -ni mmg betul sbb aku kalau tgk citer hindustan @ baca novel pun bole nangis
-harmoni -yes...Peace No War.....
-berseni -x sgt.. walaupun aku dapat 4 masa SPM dulu.. aku sendiri pun x percaya....
tapi mgkn berseni dr segi lain kut (aku suka jgk tulis cerpen-utk simpanan
sendiri jer...hi..hi....)

walau apa pun... seminar ni best.. dapat release tension........

p/s: hari ni hubby keja..... x dpt la gi jalan2.....

12.3.10

::seminar kanser payudara & kehilangan teman sekerja::

12.3.10,Friday, March 12, 2010
hari ni aku ada seminar tentang kanser payudara..... kul 8 kitaorg dah start kat auditorium opis aku..... dalam kul 9 lebih tu aku dapat berita yang membe kitaorg x-cident.... mula2 ingat cedera biasa saja..... bila kakak kat opis aku bgtau yg peluang dia hidup cuma 50-50 jer.... terus aku tersentak... bila break utk minum pagi tu kitaorg semua bergegas pg Emergency department.... tgk dah ramai sgt membe2 hospital berkumpul kat situ..... rupanya dr tgh buat cpr kat dia.. nak cuba selamatkan ..... membe aku cakap yg peluang dia utk hidup cuma 5% jer.... terus aku menangis... tetiba aku teringatkan arwah bapa sedara aku yang baru jer meninggal...... sedaya upaya semua dr2 pakar kat situ cuba selamatkan dia.... aku sambil baca yasin sambil menangis...... akhirnya, dalam pukul 10.30, dr cabut semua wayar..... membe aku x dapat diselamatkan........ ramai yang menangis..... bila isteri dia sampai lagi la semua org jadi sedih...... anak2 dia masih kecil lagi.......arwah x-cident masa nak ftg kerja.. dah dekat sgt nak sampai opis.... x-cident kat traffic light... arwah naik motor... dia kena langgar dgn kereta... nasib baik la masa tu ada sorang membe hospital lalu..dia yg talifon ambulan... tapi masa tu dia x kenal... sbb muka arwah dah penuh darah......
kesian arwah... luaran dia ok, tapi dalaman dia semua dah hancur.....darah keluar membuak-buak dari hidung arwah...... bila diaorg tolak mayat ke forensik..... aku sambung balik pg kursus... tapi fikiran aku dah x fokus pada kursus.... airmata x henti2 mengalir.... teringat-ingat dia sebab aku baru jer jumpa dia 2 hari yang lalu..... dia cakap ni la kali terakhir dia akan buat pinjaman bank rakyat...ingatkan dia bergurau.... kitaorg x ambik kisah la apa yang dia kata...... petangnya, kitaorg ramai2 berkumpul kat forensik.... nak tgk jenazah buat kali terakhir.... membe2 hospital ramai sgt yang sembahyangkan jenazah arwah..... semua macam x sangka sgt.... tapi aku tgk isteri dia cukup tabah terima semua ni dgn redha..... lepas jenazah dah dibawa balik oleh keluarga dia baru aku sambung gi kursus balik.....
Semoga Roh Arwah ditempatkan dikalangan org2 yang beriman dan soleh.... Amin.....

11.3.10

::achik,spm, besday dan dot dot dot::

11.3.10,Thursday, March 11, 2010
wah..wah...wah...tajuk x hengat..... hi..hi....

hari ni aku berdebar nak tau result spm adik aku acik..... aku malas nak call dia sbb aku tau nanti dia akan call punya..... petang baru adik aku call..... Alhamdulillah result dia ok..... dia sebenarnya nak masuk maktab atau UPSI sbb dia minat nak jadi cikgu..... mudah-mudahan dapat...... Amin.... kiranya result ni hadiah utk besday dia esok......
tapi... baru jer dapat result tadi.... dah call aku nak mintak aku belikan laptop.... wo..budak2 sekarang..... aku dulu masuk IPT pun x de laptop sendirik... nak buat assignment jenuh kena pg cyber cafe.... kalau org ramai kat CC, sampai ke tengah malam la aku kat situ buat assignment....adik aku ni baru dapat result dah demand mintak bukan2.... tapi aku kata kalau dia dapat masuk IPT baru aku pertimbangkan permintaan dia tu..... (itu kira janji ker?)

nak bagi ke x... nak bagi ke tak...... tggu aku kaya la baru aku bagi...hi..hi..hi....

6.3.10

::Le Tour De Hulu Langat::

6.3.10,Saturday, March 06, 2010
pagi tadi jalan kat depan umah aku ni ade ramai sgt polis... mula2 aku ingatkan x-cident ke ada kes bunuh ke...cuak sekejap la aku.... siap ade bunyi siren polis tu... bila aku tgk kat luar.... jammed sgt.... rupanya polis tgh buat persiapan utk pasukan Le Tour de Langkawi.... diaorg nak lalu situ... patut la ramai org....
dah la aku tgh bersiap-siap nak gi beli ikan kat ampang... macam mana aku nak lalu jalan tu ni? aku buat tak tahu jer drive depan polis2 tu... diaorg x cakap apa2 pun... aku terus jer la.... sepanjang jalan ade polis ngan wartawan..... rasa macam aku ni artis plak...hi..hi..perasan.... kebetulan plak cuma ada keta aku ngan 2 biji keta lagi kat belakang aku.... sampai jer kat ampang rupanya diaorg dah tutup jalan... nasib baik aku dah lepas.... kalau x... x de benda la aku nak masak hari ni....
mula2, ingatkan pas beli ikan terus nak balik.... tapi bila pikir2 balik, mesti lambat baru diaorg bukak semula jalan depan umah aku tu.... aku x jadik beli ikan dulu.... aku gi sarapan dulu kat Bistro..... lepak jap ngan adik aku n pastu baru gi kedai..... beli stok utk seminggu n terus balik... takut gak kalau diaorg masih tutup jalan... tapi Alhamdulillah, bila aku lalu kat situ tgk diaorg dah x der... selamat aku.... kalau x, tak tau nak lepak kat mana pulak........

p/s: Mr. Hubby... sok gi jalan2 nak? bosan la asyik dok umah jer.... hi..hi...

27.2.10

::cuti tapi macam x cuti::

27.2.10,Saturday, February 27, 2010
dah 3 hari broadband aku ni buat hal... susah nak dapat line.... geram jer.... baru hari ni aku dapat update....

Khamis hari tu aku cuti.... walaupun cuti...pagi2 lagi aku dah kena bersiap sbb aku nak ikut hubby gi buat site visit kat USIM Nilai.... kul 7 dah gerak dari umah..... hantar adik aku pg keja dulu pastu kitaorg gerak gi JKR Wilayah sbb hubby nak jumpa ngan org JKR.... sejam gak la aku menunggu dalam keta.... dah habis tu baru kitaorg gerak gi Nilai...... sampai sana kul 9.15... x sempat nak sarapan sbb site visit kul 9.30.... nak beratur amik pas nak masuk Usim pun punya la ramai.. dah amik pas semua.... ngam2 kul 9.30..... terpaksa la tggu hubby dgr taklimat n pastu baru buat site visit..... ramainya org..... sekarang ni kontraktor ramai tapi projek sikit.. macam mana la nak dapat projek macam ni.. tapi kalau ada rezeki InsyaAllah hubby dapat....
Dah habis semua tu.... kitaorg pg Bank Negara sbb nak check nama clear ke x untuk beli rumah.... sbb sekarang ni kena check nama dulu sbb takut bila dah buat permohonan tetiba nama CCris plak... x ke haru....
settle kat Bank Negara lebih kurang kul 1.30.... terus gerak gi Hospital Tawakal plak..... parking plak susah nak dapat...lama gak tggu baru dapat parking..... kitaorg minum dulu kat Restoran Haslam sementara tggu appoinment kul 2.30..... hubby makan nasi aku plak makan lempeng pisang..nikmatnya..dah lama x makan lempeng macam tu..mmg sedap....
kul 2.30 tu terus gi daftar n masuk bilik x-ray... rupanya lama gak nak buat x-ray ni...yang paling aku segan bila kena bukak semua baju n tukar baju x-ray... dekat 2 jam gak la aku kat bilik tu.... amik result kul 4.30. pastu baru aku teringat yang aku x makan tghr lagi... lepak lagi kat restoran haslam... bila dah kenyang kitaorg pg ambik adik aku kat opis n pg beli ikan plak sbb lauk nak masak utk makan malam x der... dah selesai semua baru bole balik umah... fuhh.... letihnya... nasib baik la hari jumaat tu cuti..kalau x.. maunya letih satu badan....

20.2.10

::berita sedih utk kami sekeluarga::

20.2.10,Saturday, February 20, 2010
dalam entry lepas aku ade citer yang lepas balik dr langkawi kitaorg bergegas balik SP kan? sebenarnya kitaorg singgah Hospital Sultan Abdul Halim sbb bapa saudara aku x-cident... bapa saudara aku ni anak tok muda...kiranya mak aku ngan dia kongsi ayah cuma mak lain...tapi dia dr kecik mmg rapat dgn family mak aku.... sampaikan dia lebih banyak tggl kat umah tok aku dr umah mak dia....
masa kitaorg sampai tu dia ada kat ICU....KOMA..... mmg sedih sgt tgk keadaan dia time tu.... tok aku bgtau yg hati dia terbelah 4, limpa dia pecah, jantung pun rosak dan kepala dia pun ada darah beku.... Dr. baru je buat pembedahan utk cantumkan hati dia yang terbelah tu..... semua sedara mara berkumpul kat hospital sbb nak bg kekuatan kat dia... sampaikan dr pun ckp dia kuat sbb ramai org bg sokongan....kitaorg x sampai hati nak tgk dia macam tu sbb dia sorang yang periang.....
apa yang membuatkan kitaorg marah sgt sbb kemalangan tu berpunca dr 2 org budak yang naik motor jgk.... diaorg ingatkan ada road block kat depan...padahal ada x-cident....dgn tiba2 jer diaorg buat u-turn... bapa sedara aku ni dr jalan lurus..naik motor gak.... x sempat nak mengelak sbb dah dekat sgt..... budak berdua tu jatuh kat situ tapi bapa sedara aku tercampak kat tiang elektrik pastu kepala dia terjatuh atas batu..... kami semua mmg xkan maafkan 2 org budak tu...... malam rabu tu bapa sedara aku dah hembuskan nafas terakhir dia..... mgkn dia dah puas sbb semua sedara dari jauh dan dekat dtg tgk dia.... dr. pun ckp kalau dia hidup pun akan cacat seumur hidup..... aku sampai hari ni masih terbayang-bayang muka dia yang suka tersenyum tu.... pak jang aku dah ambik lawyer utk saman budak2 tu sbb diaorg dah menyebabkan kematian......
yang paling sedih sekali ialah bakal tunang dia.....bapa sedara aku ni baru umur 21.... bulan 4 ni sepatutnya dia bertunang dan bulan 5 kawin...tapi dah x ada jodoh........
tok aku cakap yang beberapa hari sebelum tu dia dah tunjukkan tanda2.... tapi diaorg x de la fikir apa2....seminggu sebelum x-cident..... dia ada tanya dgn mak dia, ada masuk tak khairat kematian... mak dia kata x der.... dia suruh mak dia masuk sbb takut nanti x de duit nak uruskan kematian anak2...... 2 hari sebelum x-cident dia balik umah mak dia....dia pandang sekeliling rumah mcm akan pg jauh jer...pastu dia singgah rumah bakal tunang dia.... dia suruh ambik gambar mereka berdua banyak2 utk buat kenangan... apa yg peliknya..sbb sebelum ni dia x pernah nak kalau bakal tunang dia ajak bergambar berdua sbb dia kata selagi belum kawin dia x nak tangkap gambar berdua....... dan yg paling aku sedih sbb sehari sebelum tu.... dia bawak anak paktih aku naik motor...bersiar-siar kat taman perumahan tu...mmg sebelum ni pun tiap2 petang dia bawak atiqah tu naik motor...tapi ptg tu dia suruh atiqah tu peluk dia dari depan...dia suruh peluk kuat-kuat..... macam tu pelukan terakhir atiqah utk dia..... masa petang selepas kebumikan arwah.... atiqah menangis-nangis cari arwah.... semua yang dgr tu turut menangis sekali.... macam mana nak terangkan pada budak berumur 2 tahun yang pak tam dia dah x der... semua jadi sebak..... Tokngah aku cakap yg sebelum dapat berita yang arwah x de...dia bermimpi yg arwah tok wan aku balik umah... dia kata nak balik kejap ajer... nak ambil 'sesuatu'...rupa2nya dia nak ambik anak kesayangan dia..........

Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas rohnya..... Semoga Arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...... Al-Fatihah....Amin......

p/s: sehari sebelum dapat berita yg arwah dah x der....adik aku achik kena langgar lari... nasib baik x luka teruk...tapi dia x sempat nak amik no. plat keta tu...nasib baik la ada org tolong dia..kalau x... tak tau la..... pesanan utk orang yang langgar tu....ko jgn ingat ko akan selamat...kalau ko x dapat balasan sekarang pun.... di Akhirat nnt ko akan dapat....apa perasaan ko kalau anak ko yg kena langgar?????

::cuti-cuti Langkawi::

,Saturday, February 20, 2010
alamak...dah lama benar kan aku x update blog aku ni...dah bersawang dah pun...labah2 pun dah banyak buat sarang...ha..ha... sebenarnya banyak benda yang aku nak citer... mula2 aku nak citer pasal percutian aku ngan family ke langkawi masa cuti tahun baru cina tempohari..... best sgt.... tapi gambar x banyak sbb gambar2 kat dalam kamera tu x bole transfer masuk pc.. tak tau la naper..dia kata card error...sayangnya.... nak kena bawak gi kedai kut...frust sgt.... dah la ni 1st time mak ngan ayah aku gi sana.... sian diaorg...harap2 nanti bole la bukak.....

hari jumaat tu aku amik cuti.... sbb aku dah tempah hotel utk hari sabtu.... nak balik malam jumaat tu takut plak jammed.... so, hubby suruh cuti aja..... pagi2 lagi kitaorg dah gerak dari umah.... tapi sebelum tu temankan hubby gi interview dulu..... hubby saja nak beralih angin plak.... kalau ada rezeki hubby terima...kalau x teruskan aje kerja kat co. skrg..... aku ngan adik aku lepak2 kat kedai mamak jer sementera tggu hubby abis interview.... sekarang ni aku kalau minum jer kat kedai mamak @ kat TCRS mesti order air ni.....


kalau kat TCRS sebut Kuching special 3 layer tea....kalau kat kedai mamak 3 layer tea aje... apa pulak aku melalut citer pasal air plak ni... hi..hi.. pas hubby habis interview, kitaorg gerak balik kg..... pastu singgah kat masjid tapah jap sbb hubby nak sembahyang jumaat...dah selesai semua... baru gerak balik b'worth.... keluar je highway juru jammed teruk sbb waktu kemuncak....org tgh balik keja..... malamnya, kitaorg pg zon ria cari slipper utk hubby sbb selipar crocs hubby kena curi.... sian hubby....

esoknya dalam kul 8.30 pg, kitaorg gerak pg jetty kuala kedah..... ingatkan kitaorg yg paling awal..rupanya dah ramai kat sana...parking dekat2 pun dah penuh...terpaksa la parking jauh...dah la mahal parking.... 3 hari rm 45 ringgit... cekik darah betul....kalau parking dekat x per la.... dah tu, nak beli tiket pun satu hal gak.... dekat sejam gak la aku beratur nak beli tiket..... ramai giler..... tapi bila dah sampai sana mmg lega.... sampai je kat jetty kuah, kitaorg makan dulu kat kedai mamak kat jeti tu... lain kali x payah la makan kat situ...dah la x sedap...mahal lak tu.... dah kenyang semua aku contact ngan owner keta sewa.... mula2 dia janji nak bg avanza....tapi bila dah sampai...dia bg nissan serena...ini sudah bagus sbb harga tetap sama.... serena lagi besar dari avanza...mmg selesa.... tapi kalau pg musim perayaan harga keta sewa mmg dua kali ganda dr biasa...... ayah aku pun dah penat, kitaorg gi check-in dulu kat hotel....


bilik hotel kami....

aku ambik 2 bilik..tapi yg bestnya sbb pintu diantara bilik aku ngan bilik mak ayah aku bole bukak kat tgh... kitaorg bebas keluar masuk bilik masing2... bila malam aje aku tutup......x bole bukak..bahaya..hi..hi.... pas dah mandi n solat semuanya lepak2 jer kat bilik.... petang...kitaorg gi cafe hotel sbb diaorg hidangkan welcome drink..... dah selesai minum.... kitaorg lepak2 kat swimming pool n pastu gi pantai..... cantik sgt.... then, hubby bawak kitaorg makan laksa power langkawi kat tepi lapangan terbang langkawi.... best sbb sambil makan sambil tgk kapal terbang berlepas.....malamnya kitaorg pg makan kat pekan kuah...food court yang dekat dengan hotel Bella Vista...... x la best sgt makanan dia..tapi sate kat situ mmg sedap.....pas dah kenyang semua balik hotel..tido awal sbb esok dah berjalan2.....

esoknya... awal pagi kitaorg dah gerak....kitaorg semua gi sarapan kat gerai sebelah Aseania.... sedap... aku beli tiket kabel car sekali kat situ sbb abg tu jual murah 2 ringgit dr beli kat kaunter keta kabel.... pas dah habis makan...kitaorg gi keta kabel dulu sbb takut gi lambat ramai sgt.... rupa2nya keta kabel tutup sekejap sbb angin terlalu kuat...frust la aku.... pastu hubby ajak gi kota mahsuri....... mak aku siap shopping barang2 gamat kat situ....


tgh lepak2 kat bawah rumah mahsuri..... panaz sgt....


mak ngan ayah sayang.....



Cenderahati dari Kota Mahsuri....

lepas ajer berjalan-jalan kat Kota Mahsuri....kitaorg gerak pg Tamn Buaya Langkawi......




disebabkan pg tadi x dapat naik keta kabel.... kitaorg pg sekali lagi.... bila sampai ajer terkejut aku...org terlalu ramai.... mengenangkan aku dah beli tiket ajer..... kitaorg beratur untuk naik ajer dekat 2 jam..... sampai naik letih kaki ni..... turun tu baru terasa lapar....kitaorg makan dulu kat cafe kat geopark tu... aku x rekemen makan kat situ sbb servis dia teruk sgt..... ada salah sorg stff kat situ pecahkan cawan kat atas meja pelancong... sampai bersepah kaca... dia x say sori..... pastu dia bawak roti bakar sampai terpelanting roti tu kat lantai.... n yg paling buat aku marah sbb straw yg dia bg kat adik aku tu macam straw yg dah guna...bayangkan adik aku order air minerel tapi dalam straw tu ada bekas air oren.. mula la aku nak marah...bayar mahal...serve pun bagi la berbaloi ngan apa yg customer bayar.... bila aku komplen baru dia tukar straw yg baru....... disebabkan dah terlampau penat.... semua dah x nak singgah beras terbakar..x per la..lain kali jer la...... balik hotel..mandi n solat...pastu gi shopping kat pekan kuah...ramainya org kat hj. ismail group..... famili aku borong coklat punya la banyak..mak aku habis beratus utk coklat aja..... aku beli sikit je coklat ngan 3 botol minyak wangi..... dah habis tu... hubby bawak gi makan kat satu kedai ni...mmg happening...tepi sawah...makanan dia pun sedap sgt......puas hati..... bila dah balik hotel...mak dah pening kepala sbb brg lagi banyak dr beg....


atas kabel car..

hari last sebelum balik...kitaorg singgah pekan kuah lagi sbb nak beli beg troli utk mak.... beg mak dah x muat.... macam2 yg mak borong...coklat, kain batik, minyak gamat,t-shirt langkawi n souvenir utk sedara mara...... dah settle shopping... kitaorg pg dataran lang...n terus gi hantar keta... masa kitaorg nak balik tu PM baru nak dtg Langkawi... so, jammed la sikit sbb kawalan kat jeti kuah......

balik tu singgah jap rumah tok aku kat SP..... ade hal emergency...next entry aku citer......

31.1.10

::akhirnya...::

31.1.10,Sunday, January 31, 2010
Akhirnya...
Semua berita pasal COLA akan ditarik balik cuma khabar angin sajer... Kerajaan pun dah bgtau yg perkara nak ditarik balik ni x pernah pun dibincangkan........

Akhirnya.....
Aku terpaksa beli tiket baru sbb harga tukar tiket lagi mahal..... aku kena tukar tarikh balik sarawak sbb hari tu aku dah ambik banyak cuti ..... nasib baik ada promosi..kalu x...botak kepala.ade sesapa ke yg nak tiket aku yg aku x jadi balik tu? hi..hi..hi....

Akhirnya...
Kesian sepupu aku sbb perkahwinan dia terpaksa ditangguhkan sbb pengantin lelaki lom cukup duit.... geram jer aku dgr berita ni..... kalau dah tau x sempat nak kumpul duit...jgn la berjanji nak kawin segera... dah la tu... lagi 3 minggu nak kenduri baru bgtau..... nasib baik la sepupu aku ngan family dia ni jenis cool ajer.... kalau aku.... x tau la nak jadi aper.....

Akhirnya....
Kitaorg jadik gi holiday... kiranya family holiday la.... kesian family aku, dah lama x bawak gi bercuti.... aku bawak family aku gi Langkawi sbb mak aku yg teringin sgt nak pg sana....
x sabar aku nak balik kg... n gi Langkawi....

Akhirnya....
hubby ikut kitaorg gi langkawi..... so sweet... mula2 hubby x dapat ikut sbb dia ada kerja...tapi disebabkan adik aku angah pun x dapat cuti...hubby pun ikut la sbb dia pun risau gak sebab yg pg semua pompuan..ayah aku ada la, tapi ayah aku pun dah tua... takut jgk aper2 kan....

Akhirnya....
aku dapat hapdet blog setelah sekian lama broadband aku ni buat hal...hi..hi...

22.1.10

::betul ke COLA nak ditarik balik?::

22.1.10,Friday, January 22, 2010
2,3 hari ni kat opis aku kecoh org citer pasal COLA nak ditarik balik...
betul ke?
aku yg keja kat Unit Kewangan pun x tau apa2....
macam mana diaorg yg medical bole tahu dulu ni....
lagipun x dapat apa2 pekeliling pun.....
kalau COLA kena tarik balik.....
ramai la yg kena keberhutangan yg serius....
harap2 itu hanya khabar angin....
tapi kalau betul camne?

::yg manis,masam,pahit & kelat dalam minggu ni::

,Friday, January 22, 2010
dah macam rancangan masakan la pulak sbb ade semua rasa ni.... sebenarnya minggu ni macam2 yg jadi... sampaikan aku x sempat nak update blog..ade tu aku dah malas nak ingat... tapi yg paling aku nak share kat sini adalah pasal tiket flight aku...
sebenarnya tahun lepas aku dah beli tiket flight balik sarawak untuk raya puasa nnt sbb tahun ni giliran sana.... dalam bulan 11 tu aku tgk harga dia 2ratus lebih... aku rilek lagi... bila bulan 12 dah naik 4ratus lebih... hai.. x leh jadi ni.... aku pun kelam kabut la beli tiket sbb takut harga dia melambung lagi..... last2 semalam aku tgk harga dia RM 196 utk 2 org, siap tiket pg balik lagi.... ni yg buat aku hangin ni..... tapi nak buat camne...dah beli.... aku ingat nak tukar tiket... bila aku call centre dia... diorg kata kalau nak tukar tiket kena tambah sorang Rm90 sehala.... kalau dipikir-pikirkan, baik aku beli tiket baru jer...lagi murah.... tapi terpaksa korbankan tiket yg aku dah beli...buntu kepala aku.... Help Me!... hi..hi....

Citer ke2 pulak pasal percutian aku ngan family.....
hari tu mak aku ade cakap yang raya cina ni dia nak ajak gi Langkawi.... so, aku pun booking la rumah peranginan kerajaan.... bila dah bulan jan ni..aku x la mengharap dapat rumah tu sbb x de ape2 surat..... aku pun plan la nak balik b'worth 13hb.... last2 tadi aku dapat surat bgtau yg aku dapat hotel tu...alamak..camne ni... cousin aku kawin raya cina ni...siap macam2 plan yg kitaorg dah rancang....kalau tolak rumah peranginan kerajaan tu...nanti takut dah susah nak dapat...... bila tanya mak aku...dia suruh aku tunda...masalahnya..aku sayang cuti aku yg dah x seberapa tu..... kalau gi hari bekerja, nanti nak kena cuti lagi.......camne nak buat ni? aku buntu lagi................

bulan ni aku rasa 'kering' sgt poket ni.... bukannya apa... masa balik sarawak hari tu dah banyak yang habis.... rasa cam lambat jer nak gaji.... walaupun gaji masuk hari isnin ni...Cepat la hari isnin..... dah x sanggup tgk poket yg kering.... (walaupun benci hari isnin, tapi isnin ni aku soka sbb makcik kayo..hi..hi...kayo la sgt.... kayo sekejap ajo....)

p/s: Untuk Yana... takmo sedih2.. InsyaAllah ade rezeki lagi nanti... sama2 la kita berusaha...chaiyok..chaiyok....

16.1.10

::Hari Tanpa Beg Plastik::

16.1.10,Saturday, January 16, 2010
Sabtu minggu lepas aku pg tesco ngan hubby...
kitaorg nak beli barang dapur... macam biasa aku ngan hubby akan amik banyak barang....
ikan, sayur, daging n benda2 lain lagi...dekat separuh penuh la troli.....
bila kitaorg nak bayar tu... cashier tu bgtau yg hari sabtu x disediakan plastik....
budak tesco tu ckp ini arahan kerajaan negeri selangor.... semua kedai kat selangor x sediakan plastik hari ni.....

alamak...dah la kitaorg beli banyak ikan..macam mana nak bawak naik atas rumah ni....
pastu cashier tu suruh beli beg 'green' tesco.. seringgit satu.... nak tak nak....kena la jgk beli beg tu...
kalau x, mcm mana aku nak bawak naik barang2...... ada sesetengah customer tu beli sampai 10 beg..ye la, kalau dah beli barang penuh satu troli....nak buat mcm mana.....pastu aku ngan hubby pg la kedai runcit biasa...pun sama...x der plastik..kalau nak jgk....diaorg jual sehelai 20 sen..terpaksa la beli lagi....dah macam shopping kat IKEA pulak....

utk semua bloggers yg nak gi shopping kat selangor hari sabtu ni...sila la bawa beg sendiri yer.... kalau x...duit abis beli plastik jer... syg duit o....

9.1.10

::Al-Fatihah untuk Atuk::

9.1.10,Saturday, January 09, 2010
Selasa hari tu masa aku sampai jer kat opis, telefon atas meja aku berbunyi... aku x suspek apa2 la..ingatkan hal kerja... rupa2nya hubby yg call. hubby bgtau yg atuk dia dah meninggal pagi tu... Ya Allah..terkejut aku... aku ngan hubby dah sama2 menangis..ye la... atuk tu kuat lagi.... kami macam x percaya jer yg dia dah xde... hubby la yg paling sedih..ye la, dari kecik dia tggl ngan atuk ni..dah macam ayah dia.....

kitaorg amik keputusan nak balik pg tu jgk.... aku mintak cuti utk 4 hari... kalau nak diikutkan unit aku cuti dibekukan.... tapi disebabkan ni adalah hal kematian aku dapat pelepasan..... aku cuma beli tiket dr kuching ke kl jer sbb kl ke kuching kena beli kat kaunter sbb bawah 24 jam x bole beli online.....

aku balik umah...kemas baju n tggu hubby dtg ambik aku kat umah..hubby plak dr putrajaya...jammed la dia....kul 11 lebih baru dia sampai umah... amik aku n kitaorg tgglkan kereta kat putrajaya.....then membe hubby hantar sampai LCCT...

dah sampai airport kena beratur panjang pulak masa nak beli tiket kat kaunter.... yg buat lambat sbb banyak pelancong asing... ada yg problem kad kredit la... ada yg problem sbb banyak sgt tanya la... sampaikan ade yg mengamuk sbb kena beratur lama.... last2 kitaorg terlepas flight kul 1 lebih...terpaksa ambik flight kul 3 lebih....

bila dah dapat tiket baru aku ngan hubby perasan yg kitaorg x makan apa2 pun dr pagi..patut la perut aku ni pedih semacam jer.... malas nak pg jauh2 kitaorg makan jer kat MarryBrown....
lepas dah kenyang...kitaorg check-in n terus naik flight....

masa kat atas flight tu juruterbang tu buat pengumuman yg cuaca x elok..semua org x dibenarkan bangun dr tempat duduk.... aku dah rasa lain macam bila flight tu bergoyang dgn kuat..bukan macam langgar awan biasa... masa tu aku dah pucat dah..tetiba jer flight tu macam jatuh kebawah...lebih kurang 3 saat....semua yg kat dalam tu dah menjerit..termasuk la aku..... 2 kali jgk la flight tu macam nak menjunam.... sepanjang perjalanan tu aku x henti2 mengucap..macam2 yg bermain kat fikiran aku waktu tu.... yg paling aku sedih kalau aku x dapat jumpa dgn mak ngan ayah aku.... org pakistan kat sebelah aku pun dah siap berzikir jgk...semua kat dalam flight macam bertafakur... senyap sunyi bila flight tu langgar awan dgn kuat...... bila kapten tu buat pengumuman yg kitaorg dah nak mendarat...hanya tuhan jer yg tahu betapa leganya aku...ni la pengalaman naik flight yg paling gerun aku rasa....

bila kitaorg sampai dah x sempat tgk mayat sebab dah dikebumikan.... dah x boleh tggu sbb kitaorg sampai lewat sgt.... tapi sempat la kitaorg pg semua kenduri tahlil arwah atuk....malam ke 3 tu tiba2 jer satu kg blackout.... ditambah pulak dgn hujan lebat.... tapi alhamdulilah lepas 4 jam elektrik ada balik.....kenduri berjalan dgn lancar....

hari jumaat baru kitaorg balik kl.... amik shuttle ke stesen salak tinggi...naik train dan balik ke putrajaya.... amik keta n balik umah.... malamnya aku cuma goreng ikan terubuk ngan sayur jer... letih sgt rasanya....

Semoga Roh Atuk ditempatkan dikalangan org2 yg Beriman... Amin....

3.1.10

::Linggi lagi::

3.1.10,Sunday, January 03, 2010
letihnya aku hari ni....
macam mana x letih... asyik merayau aje....
sebenarnya hari ni aku pg linggi lagi....
settlekan apa yg belum selesai.....gerak dari rumah pukul 10 lebih....
tapi disebabkan aku ngan hubby ni singgah sana sini kitaorg sampai Linggi kul 12 lebih....
selalunya 1 jam jer kalau nak gi sana.....

kali ni kitaorg dah x beli ikan sembilang salai....
hubby beli udang galah pulak.....

besar2 udangnya....
tapi mahal jgk... sekilo rm 60....
tapi disebabkan hubby ngidam beli la jgk......ha..ha..ha...

balik tu hubby bawak masuk melaka....

saja pusing2.. x singgah mana2 pun....
pg masjid tanah....
tetiba teringat satu peristiwa yang pernah terjadi kat aku ngan membe2 kat masjid tanah ni.....
lain kali nanti aku story k....

dah puas pusing2 kat situ...
hubby bawak gi Nilai 3 pulak...
ni pun saja jer nak jalan2...
sambil2 tu ingat nak carik langsir utk bilik aku....
langsir yg ada tu dah buruk sgt dah...
aku x jalan2 sgt kat Nilai ni sbb dah letih...
singgah satu kedai ni... tgk2 langsir dia...
terus beli... x kisahlah cantik ke x.....

hubby berkenan kaler hijau ni...nasib baik ade rezeki kami...tggl satu jer.....

sampai hulu langat singgah kat kedai gunting rambut sbb hubby nak gunting rambut dia....
dia dah rimas sbb rambut dia dah panjang....
dah settle semua...baru gerak balik umah....
atas permintaan hubby udang tu aku masak rebus versi sarawak...

hubby pun dah lama x makan udang galah...
ye la..kalau kat sarawak senang nak dapat..murah plak tu....
kat sini susah sikit.....

p/s:malasnya nak gi keja esok..rasa mcm nak cuti jer..hi..hi...