31.1.10

::akhirnya...::

31.1.10,Sunday, January 31, 2010
Akhirnya...
Semua berita pasal COLA akan ditarik balik cuma khabar angin sajer... Kerajaan pun dah bgtau yg perkara nak ditarik balik ni x pernah pun dibincangkan........

Akhirnya.....
Aku terpaksa beli tiket baru sbb harga tukar tiket lagi mahal..... aku kena tukar tarikh balik sarawak sbb hari tu aku dah ambik banyak cuti ..... nasib baik ada promosi..kalu x...botak kepala.ade sesapa ke yg nak tiket aku yg aku x jadi balik tu? hi..hi..hi....

Akhirnya...
Kesian sepupu aku sbb perkahwinan dia terpaksa ditangguhkan sbb pengantin lelaki lom cukup duit.... geram jer aku dgr berita ni..... kalau dah tau x sempat nak kumpul duit...jgn la berjanji nak kawin segera... dah la tu... lagi 3 minggu nak kenduri baru bgtau..... nasib baik la sepupu aku ngan family dia ni jenis cool ajer.... kalau aku.... x tau la nak jadi aper.....

Akhirnya....
Kitaorg jadik gi holiday... kiranya family holiday la.... kesian family aku, dah lama x bawak gi bercuti.... aku bawak family aku gi Langkawi sbb mak aku yg teringin sgt nak pg sana....
x sabar aku nak balik kg... n gi Langkawi....

Akhirnya....
hubby ikut kitaorg gi langkawi..... so sweet... mula2 hubby x dapat ikut sbb dia ada kerja...tapi disebabkan adik aku angah pun x dapat cuti...hubby pun ikut la sbb dia pun risau gak sebab yg pg semua pompuan..ayah aku ada la, tapi ayah aku pun dah tua... takut jgk aper2 kan....

Akhirnya....
aku dapat hapdet blog setelah sekian lama broadband aku ni buat hal...hi..hi...

22.1.10

::betul ke COLA nak ditarik balik?::

22.1.10,Friday, January 22, 2010
2,3 hari ni kat opis aku kecoh org citer pasal COLA nak ditarik balik...
betul ke?
aku yg keja kat Unit Kewangan pun x tau apa2....
macam mana diaorg yg medical bole tahu dulu ni....
lagipun x dapat apa2 pekeliling pun.....
kalau COLA kena tarik balik.....
ramai la yg kena keberhutangan yg serius....
harap2 itu hanya khabar angin....
tapi kalau betul camne?

::yg manis,masam,pahit & kelat dalam minggu ni::

,Friday, January 22, 2010
dah macam rancangan masakan la pulak sbb ade semua rasa ni.... sebenarnya minggu ni macam2 yg jadi... sampaikan aku x sempat nak update blog..ade tu aku dah malas nak ingat... tapi yg paling aku nak share kat sini adalah pasal tiket flight aku...
sebenarnya tahun lepas aku dah beli tiket flight balik sarawak untuk raya puasa nnt sbb tahun ni giliran sana.... dalam bulan 11 tu aku tgk harga dia 2ratus lebih... aku rilek lagi... bila bulan 12 dah naik 4ratus lebih... hai.. x leh jadi ni.... aku pun kelam kabut la beli tiket sbb takut harga dia melambung lagi..... last2 semalam aku tgk harga dia RM 196 utk 2 org, siap tiket pg balik lagi.... ni yg buat aku hangin ni..... tapi nak buat camne...dah beli.... aku ingat nak tukar tiket... bila aku call centre dia... diorg kata kalau nak tukar tiket kena tambah sorang Rm90 sehala.... kalau dipikir-pikirkan, baik aku beli tiket baru jer...lagi murah.... tapi terpaksa korbankan tiket yg aku dah beli...buntu kepala aku.... Help Me!... hi..hi....

Citer ke2 pulak pasal percutian aku ngan family.....
hari tu mak aku ade cakap yang raya cina ni dia nak ajak gi Langkawi.... so, aku pun booking la rumah peranginan kerajaan.... bila dah bulan jan ni..aku x la mengharap dapat rumah tu sbb x de ape2 surat..... aku pun plan la nak balik b'worth 13hb.... last2 tadi aku dapat surat bgtau yg aku dapat hotel tu...alamak..camne ni... cousin aku kawin raya cina ni...siap macam2 plan yg kitaorg dah rancang....kalau tolak rumah peranginan kerajaan tu...nanti takut dah susah nak dapat...... bila tanya mak aku...dia suruh aku tunda...masalahnya..aku sayang cuti aku yg dah x seberapa tu..... kalau gi hari bekerja, nanti nak kena cuti lagi.......camne nak buat ni? aku buntu lagi................

bulan ni aku rasa 'kering' sgt poket ni.... bukannya apa... masa balik sarawak hari tu dah banyak yang habis.... rasa cam lambat jer nak gaji.... walaupun gaji masuk hari isnin ni...Cepat la hari isnin..... dah x sanggup tgk poket yg kering.... (walaupun benci hari isnin, tapi isnin ni aku soka sbb makcik kayo..hi..hi...kayo la sgt.... kayo sekejap ajo....)

p/s: Untuk Yana... takmo sedih2.. InsyaAllah ade rezeki lagi nanti... sama2 la kita berusaha...chaiyok..chaiyok....

16.1.10

::Hari Tanpa Beg Plastik::

16.1.10,Saturday, January 16, 2010
Sabtu minggu lepas aku pg tesco ngan hubby...
kitaorg nak beli barang dapur... macam biasa aku ngan hubby akan amik banyak barang....
ikan, sayur, daging n benda2 lain lagi...dekat separuh penuh la troli.....
bila kitaorg nak bayar tu... cashier tu bgtau yg hari sabtu x disediakan plastik....
budak tesco tu ckp ini arahan kerajaan negeri selangor.... semua kedai kat selangor x sediakan plastik hari ni.....

alamak...dah la kitaorg beli banyak ikan..macam mana nak bawak naik atas rumah ni....
pastu cashier tu suruh beli beg 'green' tesco.. seringgit satu.... nak tak nak....kena la jgk beli beg tu...
kalau x, mcm mana aku nak bawak naik barang2...... ada sesetengah customer tu beli sampai 10 beg..ye la, kalau dah beli barang penuh satu troli....nak buat mcm mana.....pastu aku ngan hubby pg la kedai runcit biasa...pun sama...x der plastik..kalau nak jgk....diaorg jual sehelai 20 sen..terpaksa la beli lagi....dah macam shopping kat IKEA pulak....

utk semua bloggers yg nak gi shopping kat selangor hari sabtu ni...sila la bawa beg sendiri yer.... kalau x...duit abis beli plastik jer... syg duit o....

9.1.10

::Al-Fatihah untuk Atuk::

9.1.10,Saturday, January 09, 2010
Selasa hari tu masa aku sampai jer kat opis, telefon atas meja aku berbunyi... aku x suspek apa2 la..ingatkan hal kerja... rupa2nya hubby yg call. hubby bgtau yg atuk dia dah meninggal pagi tu... Ya Allah..terkejut aku... aku ngan hubby dah sama2 menangis..ye la... atuk tu kuat lagi.... kami macam x percaya jer yg dia dah xde... hubby la yg paling sedih..ye la, dari kecik dia tggl ngan atuk ni..dah macam ayah dia.....

kitaorg amik keputusan nak balik pg tu jgk.... aku mintak cuti utk 4 hari... kalau nak diikutkan unit aku cuti dibekukan.... tapi disebabkan ni adalah hal kematian aku dapat pelepasan..... aku cuma beli tiket dr kuching ke kl jer sbb kl ke kuching kena beli kat kaunter sbb bawah 24 jam x bole beli online.....

aku balik umah...kemas baju n tggu hubby dtg ambik aku kat umah..hubby plak dr putrajaya...jammed la dia....kul 11 lebih baru dia sampai umah... amik aku n kitaorg tgglkan kereta kat putrajaya.....then membe hubby hantar sampai LCCT...

dah sampai airport kena beratur panjang pulak masa nak beli tiket kat kaunter.... yg buat lambat sbb banyak pelancong asing... ada yg problem kad kredit la... ada yg problem sbb banyak sgt tanya la... sampaikan ade yg mengamuk sbb kena beratur lama.... last2 kitaorg terlepas flight kul 1 lebih...terpaksa ambik flight kul 3 lebih....

bila dah dapat tiket baru aku ngan hubby perasan yg kitaorg x makan apa2 pun dr pagi..patut la perut aku ni pedih semacam jer.... malas nak pg jauh2 kitaorg makan jer kat MarryBrown....
lepas dah kenyang...kitaorg check-in n terus naik flight....

masa kat atas flight tu juruterbang tu buat pengumuman yg cuaca x elok..semua org x dibenarkan bangun dr tempat duduk.... aku dah rasa lain macam bila flight tu bergoyang dgn kuat..bukan macam langgar awan biasa... masa tu aku dah pucat dah..tetiba jer flight tu macam jatuh kebawah...lebih kurang 3 saat....semua yg kat dalam tu dah menjerit..termasuk la aku..... 2 kali jgk la flight tu macam nak menjunam.... sepanjang perjalanan tu aku x henti2 mengucap..macam2 yg bermain kat fikiran aku waktu tu.... yg paling aku sedih kalau aku x dapat jumpa dgn mak ngan ayah aku.... org pakistan kat sebelah aku pun dah siap berzikir jgk...semua kat dalam flight macam bertafakur... senyap sunyi bila flight tu langgar awan dgn kuat...... bila kapten tu buat pengumuman yg kitaorg dah nak mendarat...hanya tuhan jer yg tahu betapa leganya aku...ni la pengalaman naik flight yg paling gerun aku rasa....

bila kitaorg sampai dah x sempat tgk mayat sebab dah dikebumikan.... dah x boleh tggu sbb kitaorg sampai lewat sgt.... tapi sempat la kitaorg pg semua kenduri tahlil arwah atuk....malam ke 3 tu tiba2 jer satu kg blackout.... ditambah pulak dgn hujan lebat.... tapi alhamdulilah lepas 4 jam elektrik ada balik.....kenduri berjalan dgn lancar....

hari jumaat baru kitaorg balik kl.... amik shuttle ke stesen salak tinggi...naik train dan balik ke putrajaya.... amik keta n balik umah.... malamnya aku cuma goreng ikan terubuk ngan sayur jer... letih sgt rasanya....

Semoga Roh Atuk ditempatkan dikalangan org2 yg Beriman... Amin....

3.1.10

::Linggi lagi::

3.1.10,Sunday, January 03, 2010
letihnya aku hari ni....
macam mana x letih... asyik merayau aje....
sebenarnya hari ni aku pg linggi lagi....
settlekan apa yg belum selesai.....gerak dari rumah pukul 10 lebih....
tapi disebabkan aku ngan hubby ni singgah sana sini kitaorg sampai Linggi kul 12 lebih....
selalunya 1 jam jer kalau nak gi sana.....

kali ni kitaorg dah x beli ikan sembilang salai....
hubby beli udang galah pulak.....

besar2 udangnya....
tapi mahal jgk... sekilo rm 60....
tapi disebabkan hubby ngidam beli la jgk......ha..ha..ha...

balik tu hubby bawak masuk melaka....

saja pusing2.. x singgah mana2 pun....
pg masjid tanah....
tetiba teringat satu peristiwa yang pernah terjadi kat aku ngan membe2 kat masjid tanah ni.....
lain kali nanti aku story k....

dah puas pusing2 kat situ...
hubby bawak gi Nilai 3 pulak...
ni pun saja jer nak jalan2...
sambil2 tu ingat nak carik langsir utk bilik aku....
langsir yg ada tu dah buruk sgt dah...
aku x jalan2 sgt kat Nilai ni sbb dah letih...
singgah satu kedai ni... tgk2 langsir dia...
terus beli... x kisahlah cantik ke x.....

hubby berkenan kaler hijau ni...nasib baik ade rezeki kami...tggl satu jer.....

sampai hulu langat singgah kat kedai gunting rambut sbb hubby nak gunting rambut dia....
dia dah rimas sbb rambut dia dah panjang....
dah settle semua...baru gerak balik umah....
atas permintaan hubby udang tu aku masak rebus versi sarawak...

hubby pun dah lama x makan udang galah...
ye la..kalau kat sarawak senang nak dapat..murah plak tu....
kat sini susah sikit.....

p/s:malasnya nak gi keja esok..rasa mcm nak cuti jer..hi..hi...

2.1.10

::Nur Iman::

2.1.10,Saturday, January 02, 2010
Korang tgk x citer Nur Iman tadi?
Sedih aku tgk citer tu....
walaupun itu cuma lakonan.....
tapi realitinya mesti ada....

aku faham macam mana rasanya bila kita lambat dapat baby......
sebab... aku pun masih mencuba utk dapatkan anak.....
belum rezeki utk aku ngan hubby.....

kadang2 aku terasa macam nak ambik anak angkat ajer....
tapi bila kenangkan macam drama tadi tu yang buatkan niat aku terbantut....
ye la...bila kita dah syg......tiba2 ada pulak yang datang tuntut.....
kan frust nanti.....
lagipun kawan-kawan/sedara aku pun x brapa galakkan nak ambik anak angkat ni....
bukannya apa..... takut ada hal2 berbangkit di masa depan......

tapi..... InsyaAllah...
Moga2 ade rezeki untuk kami nanti....
Semoga Allah permudahkan niat aku ngan hubby....
harap2 tahun 2010 ni memberi rezeki yang tidak ternilai utk kami berdua...Amin....

1.1.10

::jalan-jalan ke Linggi::

1.1.10,Friday, January 01, 2010
aku x jadi pegi kerja hari ni sbb ada hal....
aku ngan hubby pg Linggi....
kitaorg pg sana sbb ada hal peribadi....
sebenarnya aku x pernah sampai sana...
sampai tersesat-sesat kitaorg....
dah terlajak sampai Melaka.......
tapi Alhamdulillah......
jumpa jgk akhirnya......
dah settle semua urusan utk hari ni......
kitaorg pun gerak balik.....
yang bestnya....
sepanjang jalan tu banyak gerai yang jual ikan sembilang salai, daging salai ngan puyuh salai....
aku ngan hubby berenti kat satu gerai ni....
hubby beli ikan sembilang, daging ngan puyuh salai tu.....
masa dalam perjalanan balik tu kitaorg dah habiskan puyuh ngan daging salai 2 keping....
sedap sgt...mmg x rugi beli......
ingatkan dalam perjalanan balik tu nak singgah Nilai 3.......
tapi at last x jadi...
sbb hubby dah x sabar nak makan masak lemak ikan sembilang salai.....
sampai jer umah... aku mula la laksanakan misi......
aku masak..... pucuk paku goreng belacan,masak lemak sembilang salai utk hubby, masak lemak daging salai utk aku,air asam utk cicah ikan ngan daging yang masih tinggal....sbb aku dah bahagikan ikan ngan daging tu pada 2 bahagian.....
mmg heaven la sesekali makan masakan kampung macam tu......

esok aku kena gantikan keja yang aku x dtg hari ni..terpaksa la masuk opis........
n hari ahad pulak.... aku ngan hubby akan ke Linggi lagi sbb nak beli puyuh salai...hi..hi...x la...kitaorg pg sbb ada hal yg belum selesai.....
buat masa ni biarlah rahsia dulu...
bila dah betul2 cornfirm baru aku bgtu.......

::happy new year ladies::

,Friday, January 01, 2010
Selamat tahun baru..... korang sambut tahun baru kat mana?apa azam utk tahun ni? azam aku? erm... aper yer? blom tahu lagi la...ha...ha..ha...dah masuk tahun baru tapi x de azam lagi? tapi yg pasti aku nak berusaha utk dapatkan sesuatu yg aku ngan hubby tggu2 selama ni......

kalau ikut perancangan awal... aku ngan hubby nak sambut kat bukit ampang.....
aku x bawa keta hari ni sbb aku tumpang hubby.....ingatkan sempat la balik awal...
balik umah dulu....mandi... baru pg lepak kat bukit ampang....
tapi at last... hubby sangkut dalam jammed...pas maghrib baru hubby sampai kat opis aku....
kitaorg pg pasar malam beli makanan utk bekalan melepak jap lagi.... bila sampai jer kat bukit tu, rupanya ramai org meniaga kat situ...dah mcm pasar malam plak..... kitaorg dapat parking strategik la jgk...tapi awal sgt kitaorg sampai sana...dalam kul 9........lepak jap...makan makanan yg beli kat pasar malam tadi..... tapi masih awal lagi..org mmg ramai la kat situ.... aku rasa macam malas jer nak tggu sampai kul 12 kat situ..tambahan plak lom mandi lagi.... rupa2nya hubby pun nak ajak aku balik...tapi dia takut aku merajuk...last2 aku ajak hubby balik..... tgk kat tv jer la....
balik umah..mandi..baru la rasa badan ni fresh sikit....
keta punya la banyak kat bukit ampang n look out point tadi... (sori gambar kabur sbb amik pakai kamera cap ayam lagi) ada yg terpaksa parking jauh semata-mata nak pg sana...... at last aku ngan hubby sambut detik 12 malam kat umah jer..tapi x kisah la sbb dr balkoni umah aku ni pun bole tgk bunga api.... lagi best sbb pastu bole terus tido..hi..hi..hi...

p/s: bosannya sbb esok aku kena keja... time org semua cuti...aku kena pg opis...menci aku....

::kursus akhir tahun::

,Friday, January 01, 2010
dah 2 hari aku kena berkursus... tapi kat opis aku jer.....
aku pg kursus imej dan personaliti...
kalau ikutkan hujung tahun ni unit aku dibekukan cuti dan kursus....
tapi disebabkan aku belum pg kursus tahun ni terpaksa la bos aku benarkan...
itupun sbb x nak LNPT aku kosong jer bhgn kursus......
tapi aku kursus sambil lari2 jer...
korang faham x? x faham? macam ni....
pagi aku pg daftar nama... pastu masuk kejap...n pastu masuk opis n siapkan kerja utk penutupan akaun.........pastu lunch n jenguk jap n masuk balik opis.... dan begitulah seterusnya selama 2 hari ni.....
tapi kursus ni best sgt.... penceramah dia Datin Zaleha mmg best n sporting sgt...
frust x dapat betul2 masuk utk dgr talk dia....
naper la diaorg buat kursus akhir2 tahun ni....
harap2 la tahun depan ada lagi.....
dgr2 tadi Datin cakap kalau boleh nak buat kursus mekap... bestnya....
yang penting jangan buat hujung tahun.......... nanti aku frust lagi sbb x dapat pg.........


Datin Zaleha ni selalu jgk keluar kat tv... kira glamer gak la..baru2 ni dia ade bg ceramah dalam rancangan Halaqah.....tajuk dia aku x ingat la....
tapi serius... kalau dapat pg la dia bg ceramah mmg aku nak gi..x bosan langsung.... agak2 bila yer aku dapat dgr talk dia lagi?

p/s: sori gambar x clear sbb pakai kamera handphone cap ayam jer....gambar ada banyak tapi sekeping ni ajer yg bole masuk.... malam ni internet lambat sgt kat umah aku..sampai naik tension aku nak tggu dia upload sekeping gambar ni.....