27.2.10

::cuti tapi macam x cuti::

27.2.10,Saturday, February 27, 2010
dah 3 hari broadband aku ni buat hal... susah nak dapat line.... geram jer.... baru hari ni aku dapat update....

Khamis hari tu aku cuti.... walaupun cuti...pagi2 lagi aku dah kena bersiap sbb aku nak ikut hubby gi buat site visit kat USIM Nilai.... kul 7 dah gerak dari umah..... hantar adik aku pg keja dulu pastu kitaorg gerak gi JKR Wilayah sbb hubby nak jumpa ngan org JKR.... sejam gak la aku menunggu dalam keta.... dah habis tu baru kitaorg gerak gi Nilai...... sampai sana kul 9.15... x sempat nak sarapan sbb site visit kul 9.30.... nak beratur amik pas nak masuk Usim pun punya la ramai.. dah amik pas semua.... ngam2 kul 9.30..... terpaksa la tggu hubby dgr taklimat n pastu baru buat site visit..... ramainya org..... sekarang ni kontraktor ramai tapi projek sikit.. macam mana la nak dapat projek macam ni.. tapi kalau ada rezeki InsyaAllah hubby dapat....
Dah habis semua tu.... kitaorg pg Bank Negara sbb nak check nama clear ke x untuk beli rumah.... sbb sekarang ni kena check nama dulu sbb takut bila dah buat permohonan tetiba nama CCris plak... x ke haru....
settle kat Bank Negara lebih kurang kul 1.30.... terus gerak gi Hospital Tawakal plak..... parking plak susah nak dapat...lama gak tggu baru dapat parking..... kitaorg minum dulu kat Restoran Haslam sementara tggu appoinment kul 2.30..... hubby makan nasi aku plak makan lempeng pisang..nikmatnya..dah lama x makan lempeng macam tu..mmg sedap....
kul 2.30 tu terus gi daftar n masuk bilik x-ray... rupanya lama gak nak buat x-ray ni...yang paling aku segan bila kena bukak semua baju n tukar baju x-ray... dekat 2 jam gak la aku kat bilik tu.... amik result kul 4.30. pastu baru aku teringat yang aku x makan tghr lagi... lepak lagi kat restoran haslam... bila dah kenyang kitaorg pg ambik adik aku kat opis n pg beli ikan plak sbb lauk nak masak utk makan malam x der... dah selesai semua baru bole balik umah... fuhh.... letihnya... nasib baik la hari jumaat tu cuti..kalau x.. maunya letih satu badan....

20.2.10

::berita sedih utk kami sekeluarga::

20.2.10,Saturday, February 20, 2010
dalam entry lepas aku ade citer yang lepas balik dr langkawi kitaorg bergegas balik SP kan? sebenarnya kitaorg singgah Hospital Sultan Abdul Halim sbb bapa saudara aku x-cident... bapa saudara aku ni anak tok muda...kiranya mak aku ngan dia kongsi ayah cuma mak lain...tapi dia dr kecik mmg rapat dgn family mak aku.... sampaikan dia lebih banyak tggl kat umah tok aku dr umah mak dia....
masa kitaorg sampai tu dia ada kat ICU....KOMA..... mmg sedih sgt tgk keadaan dia time tu.... tok aku bgtau yg hati dia terbelah 4, limpa dia pecah, jantung pun rosak dan kepala dia pun ada darah beku.... Dr. baru je buat pembedahan utk cantumkan hati dia yang terbelah tu..... semua sedara mara berkumpul kat hospital sbb nak bg kekuatan kat dia... sampaikan dr pun ckp dia kuat sbb ramai org bg sokongan....kitaorg x sampai hati nak tgk dia macam tu sbb dia sorang yang periang.....
apa yang membuatkan kitaorg marah sgt sbb kemalangan tu berpunca dr 2 org budak yang naik motor jgk.... diaorg ingatkan ada road block kat depan...padahal ada x-cident....dgn tiba2 jer diaorg buat u-turn... bapa sedara aku ni dr jalan lurus..naik motor gak.... x sempat nak mengelak sbb dah dekat sgt..... budak berdua tu jatuh kat situ tapi bapa sedara aku tercampak kat tiang elektrik pastu kepala dia terjatuh atas batu..... kami semua mmg xkan maafkan 2 org budak tu...... malam rabu tu bapa sedara aku dah hembuskan nafas terakhir dia..... mgkn dia dah puas sbb semua sedara dari jauh dan dekat dtg tgk dia.... dr. pun ckp kalau dia hidup pun akan cacat seumur hidup..... aku sampai hari ni masih terbayang-bayang muka dia yang suka tersenyum tu.... pak jang aku dah ambik lawyer utk saman budak2 tu sbb diaorg dah menyebabkan kematian......
yang paling sedih sekali ialah bakal tunang dia.....bapa sedara aku ni baru umur 21.... bulan 4 ni sepatutnya dia bertunang dan bulan 5 kawin...tapi dah x ada jodoh........
tok aku cakap yang beberapa hari sebelum tu dia dah tunjukkan tanda2.... tapi diaorg x de la fikir apa2....seminggu sebelum x-cident..... dia ada tanya dgn mak dia, ada masuk tak khairat kematian... mak dia kata x der.... dia suruh mak dia masuk sbb takut nanti x de duit nak uruskan kematian anak2...... 2 hari sebelum x-cident dia balik umah mak dia....dia pandang sekeliling rumah mcm akan pg jauh jer...pastu dia singgah rumah bakal tunang dia.... dia suruh ambik gambar mereka berdua banyak2 utk buat kenangan... apa yg peliknya..sbb sebelum ni dia x pernah nak kalau bakal tunang dia ajak bergambar berdua sbb dia kata selagi belum kawin dia x nak tangkap gambar berdua....... dan yg paling aku sedih sbb sehari sebelum tu.... dia bawak anak paktih aku naik motor...bersiar-siar kat taman perumahan tu...mmg sebelum ni pun tiap2 petang dia bawak atiqah tu naik motor...tapi ptg tu dia suruh atiqah tu peluk dia dari depan...dia suruh peluk kuat-kuat..... macam tu pelukan terakhir atiqah utk dia..... masa petang selepas kebumikan arwah.... atiqah menangis-nangis cari arwah.... semua yang dgr tu turut menangis sekali.... macam mana nak terangkan pada budak berumur 2 tahun yang pak tam dia dah x der... semua jadi sebak..... Tokngah aku cakap yg sebelum dapat berita yang arwah x de...dia bermimpi yg arwah tok wan aku balik umah... dia kata nak balik kejap ajer... nak ambil 'sesuatu'...rupa2nya dia nak ambik anak kesayangan dia..........

Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas rohnya..... Semoga Arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...... Al-Fatihah....Amin......

p/s: sehari sebelum dapat berita yg arwah dah x der....adik aku achik kena langgar lari... nasib baik x luka teruk...tapi dia x sempat nak amik no. plat keta tu...nasib baik la ada org tolong dia..kalau x... tak tau la..... pesanan utk orang yang langgar tu....ko jgn ingat ko akan selamat...kalau ko x dapat balasan sekarang pun.... di Akhirat nnt ko akan dapat....apa perasaan ko kalau anak ko yg kena langgar?????

::cuti-cuti Langkawi::

,Saturday, February 20, 2010
alamak...dah lama benar kan aku x update blog aku ni...dah bersawang dah pun...labah2 pun dah banyak buat sarang...ha..ha... sebenarnya banyak benda yang aku nak citer... mula2 aku nak citer pasal percutian aku ngan family ke langkawi masa cuti tahun baru cina tempohari..... best sgt.... tapi gambar x banyak sbb gambar2 kat dalam kamera tu x bole transfer masuk pc.. tak tau la naper..dia kata card error...sayangnya.... nak kena bawak gi kedai kut...frust sgt.... dah la ni 1st time mak ngan ayah aku gi sana.... sian diaorg...harap2 nanti bole la bukak.....

hari jumaat tu aku amik cuti.... sbb aku dah tempah hotel utk hari sabtu.... nak balik malam jumaat tu takut plak jammed.... so, hubby suruh cuti aja..... pagi2 lagi kitaorg dah gerak dari umah.... tapi sebelum tu temankan hubby gi interview dulu..... hubby saja nak beralih angin plak.... kalau ada rezeki hubby terima...kalau x teruskan aje kerja kat co. skrg..... aku ngan adik aku lepak2 kat kedai mamak jer sementera tggu hubby abis interview.... sekarang ni aku kalau minum jer kat kedai mamak @ kat TCRS mesti order air ni.....


kalau kat TCRS sebut Kuching special 3 layer tea....kalau kat kedai mamak 3 layer tea aje... apa pulak aku melalut citer pasal air plak ni... hi..hi.. pas hubby habis interview, kitaorg gerak balik kg..... pastu singgah kat masjid tapah jap sbb hubby nak sembahyang jumaat...dah selesai semua... baru gerak balik b'worth.... keluar je highway juru jammed teruk sbb waktu kemuncak....org tgh balik keja..... malamnya, kitaorg pg zon ria cari slipper utk hubby sbb selipar crocs hubby kena curi.... sian hubby....

esoknya dalam kul 8.30 pg, kitaorg gerak pg jetty kuala kedah..... ingatkan kitaorg yg paling awal..rupanya dah ramai kat sana...parking dekat2 pun dah penuh...terpaksa la parking jauh...dah la mahal parking.... 3 hari rm 45 ringgit... cekik darah betul....kalau parking dekat x per la.... dah tu, nak beli tiket pun satu hal gak.... dekat sejam gak la aku beratur nak beli tiket..... ramai giler..... tapi bila dah sampai sana mmg lega.... sampai je kat jetty kuah, kitaorg makan dulu kat kedai mamak kat jeti tu... lain kali x payah la makan kat situ...dah la x sedap...mahal lak tu.... dah kenyang semua aku contact ngan owner keta sewa.... mula2 dia janji nak bg avanza....tapi bila dah sampai...dia bg nissan serena...ini sudah bagus sbb harga tetap sama.... serena lagi besar dari avanza...mmg selesa.... tapi kalau pg musim perayaan harga keta sewa mmg dua kali ganda dr biasa...... ayah aku pun dah penat, kitaorg gi check-in dulu kat hotel....


bilik hotel kami....

aku ambik 2 bilik..tapi yg bestnya sbb pintu diantara bilik aku ngan bilik mak ayah aku bole bukak kat tgh... kitaorg bebas keluar masuk bilik masing2... bila malam aje aku tutup......x bole bukak..bahaya..hi..hi.... pas dah mandi n solat semuanya lepak2 jer kat bilik.... petang...kitaorg gi cafe hotel sbb diaorg hidangkan welcome drink..... dah selesai minum.... kitaorg lepak2 kat swimming pool n pastu gi pantai..... cantik sgt.... then, hubby bawak kitaorg makan laksa power langkawi kat tepi lapangan terbang langkawi.... best sbb sambil makan sambil tgk kapal terbang berlepas.....malamnya kitaorg pg makan kat pekan kuah...food court yang dekat dengan hotel Bella Vista...... x la best sgt makanan dia..tapi sate kat situ mmg sedap.....pas dah kenyang semua balik hotel..tido awal sbb esok dah berjalan2.....

esoknya... awal pagi kitaorg dah gerak....kitaorg semua gi sarapan kat gerai sebelah Aseania.... sedap... aku beli tiket kabel car sekali kat situ sbb abg tu jual murah 2 ringgit dr beli kat kaunter keta kabel.... pas dah habis makan...kitaorg gi keta kabel dulu sbb takut gi lambat ramai sgt.... rupa2nya keta kabel tutup sekejap sbb angin terlalu kuat...frust la aku.... pastu hubby ajak gi kota mahsuri....... mak aku siap shopping barang2 gamat kat situ....


tgh lepak2 kat bawah rumah mahsuri..... panaz sgt....


mak ngan ayah sayang.....



Cenderahati dari Kota Mahsuri....

lepas ajer berjalan-jalan kat Kota Mahsuri....kitaorg gerak pg Tamn Buaya Langkawi......




disebabkan pg tadi x dapat naik keta kabel.... kitaorg pg sekali lagi.... bila sampai ajer terkejut aku...org terlalu ramai.... mengenangkan aku dah beli tiket ajer..... kitaorg beratur untuk naik ajer dekat 2 jam..... sampai naik letih kaki ni..... turun tu baru terasa lapar....kitaorg makan dulu kat cafe kat geopark tu... aku x rekemen makan kat situ sbb servis dia teruk sgt..... ada salah sorg stff kat situ pecahkan cawan kat atas meja pelancong... sampai bersepah kaca... dia x say sori..... pastu dia bawak roti bakar sampai terpelanting roti tu kat lantai.... n yg paling buat aku marah sbb straw yg dia bg kat adik aku tu macam straw yg dah guna...bayangkan adik aku order air minerel tapi dalam straw tu ada bekas air oren.. mula la aku nak marah...bayar mahal...serve pun bagi la berbaloi ngan apa yg customer bayar.... bila aku komplen baru dia tukar straw yg baru....... disebabkan dah terlampau penat.... semua dah x nak singgah beras terbakar..x per la..lain kali jer la...... balik hotel..mandi n solat...pastu gi shopping kat pekan kuah...ramainya org kat hj. ismail group..... famili aku borong coklat punya la banyak..mak aku habis beratus utk coklat aja..... aku beli sikit je coklat ngan 3 botol minyak wangi..... dah habis tu... hubby bawak gi makan kat satu kedai ni...mmg happening...tepi sawah...makanan dia pun sedap sgt......puas hati..... bila dah balik hotel...mak dah pening kepala sbb brg lagi banyak dr beg....


atas kabel car..

hari last sebelum balik...kitaorg singgah pekan kuah lagi sbb nak beli beg troli utk mak.... beg mak dah x muat.... macam2 yg mak borong...coklat, kain batik, minyak gamat,t-shirt langkawi n souvenir utk sedara mara...... dah settle shopping... kitaorg pg dataran lang...n terus gi hantar keta... masa kitaorg nak balik tu PM baru nak dtg Langkawi... so, jammed la sikit sbb kawalan kat jeti kuah......

balik tu singgah jap rumah tok aku kat SP..... ade hal emergency...next entry aku citer......