22.4.11

::Kanser Payudara::

22.4.11,Friday, April 22, 2011
Pagi tadi aku ade seminar tentang Kanser Payudara....
Tak Banyak beza ngan tahun lepas..
Tapi best sbb dapat tambah pengetahuan..
Sebagai seorang wanita, kita kena amik berat tentang Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP)....

Tadi, ade seorang kakak ni...
Citer Pengalaman dia sebagai pesakit Kanser Payudara...
Umur dia baru 32 tahun, lom kawin...
Tapi Payudara dia dah tinggal sebelah...
Sebelah lagi terpaksa dibuang.....
Dia citer...
mula2 dia rasa ketulan kecik jer...
Dia buat x endah...
Tapi mak dia bising soh pg spital..
Dia pun pg...
Lepas Dr. buat pemeriksaan, rupanya ada ketulan yang kecik kat payudara dia...
Dr. sahkan Kanser...
Terkejut dia time tu....
tapi Dr. kata cuma kena buat operation kecil jer untuk keluarkan sbb dia masih early stage....
Lepas pembedahan, dia ingat dah ok...
Tapi, bila Dr. buat check up sekali lagi..
Rupanya tisu2 kat sekeliling pun dah kena kanser....
Terpaksa buang semua Payudara dia sebelah kanan...
Lepas jer operation, dia langsung x nak pandang tempat payudara yang dah dibuang tu...
Lama2 baru dia tersedar, yang dia dah menzalimi diri dia sendiri....
dan dia sepatutnya bersyukur sebab masih hidup....

kalau dulu, Kanser ni cuma jadi sbb ade faktor keturunan..
Sekarang ni, x der dalam family pun bole kena....
So, jangan pandang mudah bendani...
Buat PSP di rumah....
Aku pun jarang2 sangat buat...
pas dah dgr penerangan akak tu...
aku rasa pasni kena buat la...
sekurang-kurangnya sekali sebulan....
Mencegah lebih baik dari merawat....

Kat bawah ni ada sikit fakta tentang Kanser Payudara yang aku copy dr sini....

Kanser Payudara

Kanser payudara adalah kanser yang paling biasa berlaku di antara kaum wanita, bukan sahaja di Amerika Syarikat (210 000 kes setahun), malah di semua negara membangun. Antara kejadian : antara 8-9 orang wanita, seorang daripadanya akan menghidap kanser payudara, ia bergantung kepada negara mana. Kejadian ini terus meningkat 1 hingga 2% setiap tahun, tetapi tahap kematian makin stabil pada sepuluh tahun yang lepas. Kanser Payudara masih sebagai penderitaan masyarakat di negara barat : terutamanya di Amerika Syarikat , Kanada, Eropah Barat, Australia , New Zealand. Pada masa ini, lebih dari 1 juta wanita di Amerika Syarikat menghidap kanser payudara peringkat II, III atau IV. Walaupun sains perubatan belum dapat membanteras kanser ini, kemajuan dalam diagnosis dan terapi dapat merawat ramai pesakit.



Namun demikian, risiko bukan di luar tafsiran sebab ia terlalu kerap: risiko sebenar ialah 13%, dan peninjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa 89% kaum wanita di luar tafsiran bagi kanser ini : purata tafsiran 46% dari 13% yang sebenar. Jangan bimbang !
Jangan lupa sebanyak  1000 orang lelaki dipengaruhi setiap tahun di Amerika Syarikat.


2) Faktor Risiko:

Bahkan apa yang menyebabkan kanser payudara tidak diketahui dengan tepat, kanser ini pada umumnya diakui adalah akibat dari perubahan genetik, kebanyakan didapati selepas lahir. Kadang-kadang ia diwarisi dari salah seorang ibubapa : dikenali sebagai predisposisi genetik kepada kanser payudara.

Sehingga sekarang, 2 predisposisi genetik telah dikenalpasti. (lain-lain seperti BRCA3, sedang diselidik): BRCA1 dan BRCA2, yang perlu ditentukan di dalam kes kanser di dalam keluarga.

Faktor risiko yang utama:
- jantina: 100 wanita, 1 lelaki;
- umur: 50 tahun ke atas
- kelainan yang ditemui melalui biopsi payudara
- Akilbaligh awal dan lambat putus haid;
- tidak pernah mengandung atau lewat mengandung.
Penyebab lain yang disahkan tetapi dengan kadar risiko rendah: - persekitaran (cara hidup, kedudukan sosial, makanan), - kegemukan semasa muda, - rawatan hormon, - tembakau, - alkohol.


3) Perkembangan:

Sel mamari di payudara membesar dan menebus limfa atau saluran darah menyebabkan metastasis. Tumor ini dapat dikesan melalui mamografi, ultrasound, MRI dan nodus aksilari. Jikalau tumor itu tidak dirawat, ia akan membesar dan metastasis akan membawa maut.

4) Simptom:
ketulan di payudara, kemungkinan menyebabkan kulit berhampiran berkedut, kelainan pada puting, puting berdarah, nodus aksilari.


5) Pengesanan kanser payudara:

Cara paling baik untuk rawatan lengkap.
- pemeriksaan sendiri payudara.
- mamografi bilateral, sekali setiap tahun atau setiap 2 tahun selepas umur 40 (atau umur 50, terpulang kepada
  negara mana).  Kemungkinan untuk mengesan tumor pada peringkat awal sebelum ia tersebar.
- ultrasound dinasihatkan.
- Petanda tumor diperlukan.


6) Diagnosa kanser payudara:

bergantung kepada
- mamografi;
- ultrasound; MRI ;
- biopsi: samada core-biopsi (fine-needle aspiration), atau biopsi pembedahan.
- dan petanda tumor : CEA , CA 15-3.


7) Rawatan:
Surgeri, radioterapi dan rawatan perubatan. Rawatan ini adalah dijalankan mengikut keperluan setiap pesakit.

- Surgeri: mastektomi sepenuh (pembuangan payudara) sesuai hanya untuk 30% kes, mastektomi sebahagian
  adalah yang sering   digunakan: lumpektomi, sekmental mastektomi. Diseksi nodus limfa aksilari adalah perlu
  untuk mengawasi kesan rawatan perubatan:   prosedur ini dapat dilakukan menerusi teknik "minimally invasive"
  untuk kanser yang bersaiz kecil (kecil daripada 10mm). Pembinaan semula dapat dilakukan semasa atau selepas
  mastektomi.
- Radiasi: mastektomi sepenuh. Keputusannya cemerlang.
  Radiasi juga diguna sebelum pembedahan, samada tersendiri atau bersama kemoterapi untuk menyusutkan
  tumor.
- Rawatan Perubatan: bergantung kepada parameter tumor dan nodus.
- Kemoterapi diguna bersama pelbagai ubat. Kanser payudara metastasis sangat awal, kemoterapi sentiasa
  digunakan. Banyak protokol didapati, mengizinkan keputusan penting dalam penyembuhan.
- Terapi hormon: mengurangkan pertumbuhan sel hormon.


8) Rawatan susulan:
amat perlu, dijalani sepanjang hidup disebabkan oleh risiko penimbulan semula.

Mesti dilakukan pada 3 bulan pertama, kemudian setiap 6 bulan, seterusnya setiap satu tahun:
- pemeriksaan klinikal;
- mamografi;
- ujian petanda: CEA , CA 15-3.
Petanda tumor sangat sensitif untuk mengesan metastasis tulang dan hati.
  Jikalau pembacaan memberi amaran, ujian lain akan mengesan juga : ultrasound, MRI .


9) Pencegahan:

Banyak kajian dibuat di seluruh dunia. Sehingga sekarang, tiada sependapat bagi protokol yang teratur. Kumpulan di seluruh dunia menggunakan teknik radikal (jumlah mastektomi bila dikesan mewarisi genetik) dan perbezaan ubat (Tamoxiphen, Raloxyphen). Keputusan penyelidikan lanjutan telah lama menunggu.

AMARAN : jikalau anda menjalani rawatan ANTI-PENUAAN, khususnya menggunakan DHEA, anda perlu pasti anda tiada kanser payudara.


Petanda tumor di atas adalah sebahagian daripada ujian Biomarkers C12; adalah mengesyorkan anda melaksanakan panel ini sekali dalam setahun.

Kanser dapat dikesan : lakukannya SEKARANG.


P/S: Peringatan untuk diri aku jugak.....



eyza

2 comments:

  1. eyza bila tgok entry pasal kanser payudara je ase seram sejuk semacam..takut...mintak2 la kita dijauhkan kan..

    ReplyDelete
  2. chinta..
    masa seminar tu diaorg tunjuk gambar.. lagi ngeri rasanya.... ye la.. mintak2 dijauhkan penyakit2 camni...

    ReplyDelete