30.5.11

::Pasal Cuti-cuti sebagai orang Bujang~KUala Terengganu::::

30.5.11,Monday, May 30, 2011
Sekian lama asyik dok citer pasal cuti2 sebagai orang bujang...
Akhirnya hari Jumaat tu kami pun bertolak ke destinasi...
Ke mana?
Kami ke Kuala Terengganu....

Hari Jumaat (malam), hubby hantar aku ngan kawan2 kat Hentian Putra.....
Tepat kul 10.30, bas kitaorg pun sampai...
tapi cam x puas ati sikit sbb beli tiket bas utk bas setingkat...
tapi memandangkan cuti sekolah...
Transnasional dah tukarkan ke bas 2 tingkat..
1st time aku naik bas 2 tingkat ni...
pening la jgk sementara nak sampai..
ye la, 7 jam kat dalam bas, maunya x pening....

Kul 5.30 pagi, kitaorg selamat sampai ke KT...
Lepak jap, kul 6 gi surau solat suboh dulu...
pas solat... lepak sampai kul 7.30 baru gerak gi cari sarapan...
memandangkan hotel masih x leh check in..
kami pun gerak gi Pasar Payang dulu...
shopping2 per yang patut..
kawan2 aku yg banyak shopping..
aku cuma beli kain batik, souvenir sikit ngan keropok.....


kawan aku siap beli tempat letak nasi kenduri sbb mak dia kirim....


Doyan siam... sedap sangat... isi tebal biji kecik... sebekas cuma RM5....


Hasil shopping kami semua kat Pasar Payang....

Pas habis shopping...
check in hotel..
dari bus stop ke hotel kami cuma 3 minit jer...
dan dari hotel ke pasar payang pun cuma 3 minit...
hotel ni mmg strategik la...
harga pun ok...
kami beli booking on9 jer kat booking.com....

Pas mandi dan solat zohor...
kami pun gerak gi Taman Tamadun Islam...
mula2 ingat nak naik bas kayu.....
tapi kebetulan pulak...
time kami nak naik tu, diver bas tu nak rehat dulu selama sejam....

Malas pulak nak tunggu sampai sejam...
last2 kami decide nak naik teksi...
kena RM 20.00....
ok la...
bahagi 4 baru sorang RM 5...


Baru sampai kat Masjid Kristal... Cantik sangat.. tapi kamera cap ayam jer yang aku ade... x terserlah kecantikan masjid ni kat kamera aku...


Posing dulu...


Ngan kawan-kawan... sebenarnya tiga2 ni bini orang cuma lom ade rezeki nak jadi mak orang... jadi, kami pun buat la trip cuti2 ni...


Sambung balik makan doyan yang beli kat pasar payang tadi...


3 sekawan yang dah macam adik beradik....


Nak tangkap gambar yang ala2 masjid atas tangan aku... tapi x jadi pulak.. :)


masa ni majalah saji ade buat pertandingan memasak kat situ... jumpa la ngan haiza n Mak dara.... cantik Haiza.. kecik molek jer orangnya...


kat pintu gerbang Taman Tamadun Islam.... Nak masuk sini kena bayar RM 15 (utk warganegara).... nnt diaorg akan bg passport, baucer makan (RM3) dan baucer untuk beli cenderahati (RM2).....

Memandangkan kami semua dah penat... kami decide nak naik tram (RM3).....


Monumen yang berdekatan dgn pintu masuk.... Masjid Xian, China...


Inila Tram kami... tut..tut... (buat bunyi ala2 keretapi).. :)


Monumen Masjidil Haram, Mekah.... bila tgk replika ni, rasa cam x sabar nak jejakkan kaki kat sana.. moga2 ade la rezeki aku nnt....


Atas tram....


Monumen Masjid Suleyman, Turkey....


Great Mosque of Agadez, Niger.. Unik kan bentuknya?

Dah abis tu kitaorg gi cafe n kedai souvenir...guna kupon yang dapat tadi...
balik tu ingatkan nak naik bas kayu...
tapi x dapat jgk sbb kami dah terlepas...
pastu terpaksa la mintak org kat taman tamadun islam tu panggil teksi....

Alhamdulillah..pakcik teksi ni baik sangat... nama dia ayoh Loh (013-9856878)...
Kalau sapa2 gi ganu bole contact dia..
Dia bawak kami gi beli kopok lekor kat losong...
tercapai gak hasrat nak beli kopok losong...


memang sedap kopok losong ni.. murah pulak tu.... pas habis membeli kopok... ayoh loh bawak kami lalu kg cina ngan jetty shahbandar.. pastu terus hantar kami sampai hotel... dan yang paling kami best sbb ayoh loh cuma amik tambang yang sama ngan driver mula2 tadi (RM 20).. Alhamdulillah...


Ni la bas kayu yang kami x dapat naik... tapi unik kan bas ni?


tengok! kawan aku siap beli beg besar lagi..


Hari Ahad tu kami naik bas dr KT kul 1.30 petang...
Alhamdulillah.. dalam kul 9 malam kami sampai Kl semula..

Tamat la percutian aku... next destinasi ke mana pulak? :)

P/s: hari ni aku mc.... demam panas...dah la kena amik darah tadi, dr takut denggi.... nasib baik la bukan... dah la hubby out station selama seminggu ke Johor... tinggal la aku sorang2.... Aduh... rasa badan cam lemah jer...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

2 comments:

  1. amboi.. shopping moping ye korang...

    ReplyDelete
  2. En. salihan...
    masa ni la nak shopping sakan tanpa sekatan.. :)

    ReplyDelete