26.7.11

::5 hari yg kurang sihat::

26.7.11,Tuesday, July 26, 2011
dah dekat seminggu aku x update kan?
Ni semua disebabkan aku kurang sihat sejak akhir-akhir ni...
Dari Hari Jumaat tempohari aku demam panas...
pagi tu, aku ingat nak gagahkan diri jugak pg kerja...
tapi, bangun jer tido...
kepala aku ni dah rasa berdenyut..
badan pun dah panas sangat...

Mula2 ingat nak gi opis aku jer (memandangkan aku keje hospital, aku bole pg klinik utk staff)...
Tapi, hubby cakap nanti pas aku balik dari klinik dia nak terus pg kerja..
takkan dia nak patah balik utk hantar aku..
jadi, nak tak nak...
terpaksa la aku gi Klinik Kesihatan sebab dari umah aku ke KK cuma 5 minit ajer...

Sampai jer sana, gi daftar...
memandangkan ni 1st time aku gi situ....
lama la sikit kena menunggu sebab diaorg baru nak bukak fail..
Aku pulak x bawak GL, pas kerja pulak tertinggal dalam kereta...
kena la bayar.. nasib baik RM1 jer...
aku dapat no 1029...
maknanya aku org yg ke 29 hari tu...

Dekat 2 jam aku tunggu baru la dapat jumpa Dr..
masa tu badan aku dah makin panas..
sampai hubby pun dah risau...
masuk jer bilik Dr, dia tanya aku sakit apa..
Aku cakap la Demam, batuk, selsema, Sakit kepala dan sakit tekak...
dr tu langsung x pegang atau check aku..
dia terus tulis ubat..
pastu tanya aku keje ke tak..
aku cakap hari ni cuti, pastu dia bg mc sehari...

Ya Allah..
punyala lama aku tunggu..
langsung dia x check suhu badan aku padahal masa tu aku rasa badan ni dah lemah sangat...
Kalau aku gi spital cornfirm kena masuk air...

Balik tu hubby belikan makanan untuk aku dan hantar aku balik umah...
baru hubby gi kerja....
Seharian aku cuma berehat tapi demam masih tak kebah....
hari sabtu dan ahad pun badan masih lemah...
semua kerja2 rumah dari mengemas dan memasak semua hubby yg buat...
aku bersyukur sangat hubby nak membantu aku....

Hari Isnin pagi tu demam dah kurang tapi batuk masih teruk...
sampaikan 2,3 kali jugak aku batuk sampai muntah....
aku x pergi klinik sebab aku takut dr akan amik darah sebab kalau demam melebihi 3 hari mmg Dr akan amik darah..
takut denggi...
petangnya, hubby amik aku kat opis dan bila balik rumah hubby masakkan sup ayam untuk aku...
dia kata sup ayam akan buat demam aku cepat kebah...
terharu sangat bila hubby layan aku macamtu..
semua yg aku nak hubby akan cuba penuhi sebab dia tau aku x larat dan selera makan pun kurang...

Bangun pagi ni, badan dah panas balik..
batuk pun masih teruk...
selsema masih ada....
nak bangun pg kerja mmg x larat....
last2, terpaksa la aku sms kat bos bgtau yg aku EL....
sayang cuti aku sehari...
tapi nak buat macammana..
kalau aku gi klinik pun...
diaorg akan bg ubat yg sama gak..
ubat yg sedia ada pun x abis makan lagi....

Bila dok kat umah rasa boring pulak..
aku ni bukan jenis yg tido siang...
telan la ubat banyak mana pun..
memang x tido....
ingat nnt kalau dah sihat sikit nak masak la utk hubby..
ye la, dah lama sangat hubby x makan masakan aku..
asyik dia je yang kena masak....

Harap2 kesihatan aku akan baik sebelum 28 hb ni sebab masa tu ada Majlis Anugerah Khidmat cemerlang..
macammana aku nak nyanyi koir kalau sore aku masih camni....

Doakan eyza cepat sembuh ye kawan2...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

20.7.11

::Beriani Gam Putrajaya::

20.7.11,Wednesday, July 20, 2011


Anniversary tahun ni kami xde sambut sangat memandangkan plan asal dah terpesong...
So, hubby hanya bawak aku gi makan tempat favourite aku...
Beriani Gam Putrajaya....
Aku kalau teringin makan beriani mmg pg situ jer la..
sedap dan puas hati....


Dari jauh dah nampak signboard yang besar gedabak ni...


Kena layan diri dan pilih ajer lauk apa yang kita nak.... Ada beriani ayam, ayam merah,kambing kampung, kuzi kambing, daging dan rusa...



yang paling aku suka ialah ayam.. sebab dia pakai ayam pencen... memang sedap.. tgk.. banyak kan.. memang x habis aku makan...


tengah kusyuk menikmati hidangan... sampaikan hubby amik gambar pun x sedar...

Pas makan, hubby bawak jalan2 sekitar Putrajaya, sambil2 lawat projek yg hubby buat.... pastu balik umah sebab aku kena bangun awal esok sebab ade rehearsal koir kat Shah Alam... Walaupun sambutan kami simple.. tapi aku happy sangat sebab hubby ade kat sisi.. nasib baik dia x kena outstation.. :)

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

::Alhamdulillah...Dah 4 tahun Bersama::

,Wednesday, July 20, 2011


Alhamdulillah..
Hari ni genap 4 tahun usia perkahwinan kami...
Rasa macam baru jer kami melangkah ke Alam Perkahwinan...

Hubby pernah cerita dengan aku yang aku ni cinta pandang pertama dia...
Sebenarnya aku ngan hubby satu kolej...
Cuma hubby amik Kejuruteraan Awam dan aku amik Sains Komputer & IT...
Memang aku x pernah kenal dia langsung sebab fakulti kami agak jauh...

Nak dijadikan cerita, satu hari tu..
aku temankan membe aku tgk pakwe dia main bola...
pas dah abis game, pasukan diaorg mintak aku tolong amikkan gambar...
masa tu la hubby tgk aku..
aku tak perasan pun dia ada dalam team tu...

2 hari lepas tu...
pakwe kawan aku bgtau yg ada org kirim salam dan nak kawan ngan aku...
aku jawab salam dan kata x berminat nak kenal ngan orang tu...
tapi hubby ni jenis yang x putus asa..
dia tetap gak kim salam...
padahal aku sikit pun x kenal dia dan x pernah tgk muka dia...

setelah lebih kurang 2 bulan lebih dia dok kirim salam, tapi aku tak layan..
pastu, dia mintak membe aku ngan pakwe dia tolong aturkan pertemuan dia ngan aku...
mula2 aku x nak pg...
tapi membe aku ni beria-ia ajak..
katanya, dia ngan pakwe dia akan teman aku...

tak sampai hati pulak aku kalau x pergi sbb hubby dah sampai...
tempat 1st dating kitaorg adalah kat KFC Taman Melawati...
mula2 aku ingatkan dia dtg sorang..
rupa2nya, dia siap bawak kawan2 dia lebih kurang 5 orang...
Ya Allah, malunya aku...
rasa macam nak balik jer...

Pastu kawan2 dia pergi duduk meja lain...
maybe sebab diaorg tau kut yg aku ni x selesa diaorg ade kat situ...
membe aku ngan pakwe dia pun duduk meja lain....
masa tu aku tanya la, naper dia asyik dok kim salam kat aku..
dia cakap sekadar nak kenal dan nak berkawan ngan aku....
tapi aku tetap x terbukak hati nak kawan ngan dia...

Satu hari tu aku pg PD sebab ade rombongan ngan budak2 kolej...
kawan aku call bgtau yg hubby mintak no. fon aku...
tapi aku tetap berkeras ngan diaorg x benarkan diaorg bg kat hubby...
kebetulan pulak, masa kat PD tu aku rapat ngan sorang budak lelaki ni...
dan dia dah luahkan yg dia suka kat aku....
tapi hati aku ni masih berbelah bg samada nak terima atau tak...
aku cakap nak bg keputusan esok pagi...
dan..
dengan x disangka-sangka..
hubby call malam tu dan luahkan yg dia suka kat aku dan nak serius ngan aku...
Mula2 aku marah gak kat kawan aku sebab bg no fon aku kat hubby...
tapi hubby cakap, dia yg beria-ia mintak, sampaikan kawan aku x sampai hati.....
tetiba aku jadi cair tapi aku still x bg jawapan lagi...
esoknya, aku tolak cinta budak yg sama2 gi PD tu..
dan balik dari tu...
hubby call ajak jumpa...
aku x berani pg jumpa sorang2..
aku bawak membe...
dan hubby nakkan jawapan dari aku...
dan jawapannya...
Aku TERIMA tapi aku cakap ngan dia,kalau x serasi kita berpisah cara baik....
Hubby setuju untuk kami saling mengenali dulu....

tapi..
Alhamdulillah...
Selama 6 tahun menyulam cinta, akhirnya kami sah bergelar suami isteri pada 20.07.2007...

Abang,
Semoga ikatan perkahwinan kita ini kekal selamnya... Terima Kasih kerana menjadi suami yang terbaik untuk eyza.... maafkan eyza kerana eyza masih belum mampu memberi permata hati untuk abg.... Harap kasih sayang kita takkan berubah dan kekal selamanya... Amin... Eyza sayang abang selamnya...

Semua rancangan untuk sambut Anniversary dah musnah... masih x de plan baru untuk sambut Anniversary kali ni....

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

18.7.11

::Ketika Cinta Bertasbih::

18.7.11,Monday, July 18, 2011
Sejak ada pratonton percuma saluran bintang dan pelangi kat astro...
aku rajin gak layan citer Ketika Cinta Bertasbih 1&2..
memang tak jemu2 aku tgk citer tu....


Malam ni pulak ada drama bersiri Ketika Cinta Bertasbih spesial Ramadan...
Mula2 aku layan citer ni sebab nak tahu apa kesudahan cerita cinta Anna dan Azzam..
tapi...
rupa2nya...
Anna dan Azzam ada konflik sebab ANAK!

Sinopsis:

Pesantren Daarul Quràn yang terletak di desa Wangen, Polanharjo, Klaten adalah pesantren terbesar di Jawa Tengah bagian selatan. Pesantren itu diasuh oleh ulama kharismatik yaitu Kyai Luthfi Hakim.
Suatu waktu Kyai Luthfi Hakim harus menunaikan nadzarnya, tinggal di samping Masjidil Haram setengah tahun lamanya. Maka amanah mengasuh pesantren jatuh ke pundak menantu dan putrinya yaitu Azzam dan Anna Althafunnisa. Di sinilah cerita sinetron spesial ini dimulai.
Di awal mengasuh pesantren, Azzam dan Anna menghadapi masalah tidak dari luar dan dari orang lain, justru dari diri mereka berdua sendiri. Sudah tujuh bulan menikah, Anna belum juga mendapat tanda-tanda akan memiliki anak. Hasil pemeriksaan medis memvonis Anna mengidap Endometriosis, suatu penyakit yang dikenal menjadi salah satu penyebab kemandulan. Anna menjadi sangat cemas kalau Azzam menikah lagi, karena dia sangat kecil kemungkinannya bisa memberikan keturunan untuk Azzam. Anna yang biasanya panjang berpikir menjadi sangat sensitif.
Dalam suasana seperti itu pesantren dititipi seorang remaja putri pecandu narkoba bernama Aprilia, putrid sepasang konglomerat. Aprilia diterima setelah Azzam dan Anna mengadakan musyawarat dengan pengurus pesantren, walaupun awalnya Azzam enggan untuk menerimanya.
Keberadaan Aprilia benar-benar membuat kekacauan di pesantren. Kelakuannya yang tidak mengenal sopan-santun sangat mengganggu ketenangan pesantren. Bahkan rumah tangga Azzam dan Anna nyaris terancam pecah karena ulah Aprilia.
Anna yang sensitif langsung dibakar cemburu. Anna semakin merasa tidak bisa memaafkan Azzam ketika Aprilia menjelaskan kalau dirinya memang diperdaya oleh Azzam, karena Azzam ingin mendapatkan anak dari Aprilia akibat dari penyakit yang diderita Anna. Anna kehilangan kepercayaan kepada Azzam, karena penyakit tersebut adalah rahasianya dengan Azzam.

Ketika Cinta Bertasbih Sampul Tabloid Bintang Indonesia Edisi 1007 (Spesial Lebaran)
Keadaan semakin kritis ketika Eliana dan pamannya datang meminta Azzam mencarikan tempat yang cocok untuk syuting video klip. Azzam membantu Eliana mencarikan tempat dengan membawa Eliana ke salah sisi terindah dari pinggir Waduk Cengklik, Colomadu, Solo. Itu adalah tempat yang sangat romantis yang sepi, yang biasa menjadi tempat beristirahat Azzam dan Anna. Anna semakin dibakar rasa cemburu. Bahkan Anna sempat menganggap bahwa Azzam lebih buruk dari Furqan suami terdahulunya.
Keadaan pesantren semakin diuji ketika salah seorang santri dicabut dari pesantren, sehingga hal itu menciptakan sejarah buruk bagi Pesantren Daarul Quràn. Karena sejak pesantren di dirikan sampai saat itu belum pernah ada wali santri yang menarik anaknya karena tidak sepakat dengan kebijakan pesantren apalagi tidak percaya kepada pesantren.
Berbagai peristiwa datang silih berganti mewarnai kehidupan di Pesantren Daarul Qur’an. Bagaimanakah Azzam dan Anna menyelesaikan masalah internal mereka, apalagi setelah kehadiran Aprilia, Eliana, dan Qanita?.. Bagaimana juga Azzam menjaga adik-adik perempuannya dan menjaga bisnisnya?.. Dan Akankah Azzam dan Anna berhasil menjaga keutuhan dan kewibawaan pesantren Daarul Quràn sebagai pusat ilmu dan pusat penyejuk jiwa masyarakat?.. Ataukah sebaliknya di tangan Azzam pesantren justruhttp://www.blogger.com/img/blank.gif menjadi pusat masalah bagi masyarakat?..
Saksikan jawabannya di sinetron Ketika Cinta Bertasbih Spesial Ramadhan. Sebuah sinetron spesial yang ceritanya digarap sebagai kelanjutan dari filmnya yang fenomenal dan telah sukses disaksikan jutaan penonton di Asia Tenggara.
Sebuah sinetron yang penuh konflik internal yang mencerdaskan insya Allah, untuk membangun jiwa Indonesia dengan keteladanan dan cinta!


Krdit: sini



Tak sabar nak tahu macam mana diaorg menangani masalah yang datang...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

17.7.11

::Makanan Tambahan untuk nak Pregnant::

17.7.11,Sunday, July 17, 2011
Tadi adik aku mesej suh bukak fb...
dia ada post satu produk under catalyst untuk nak mengandung...
macam nak try ajer....
sebab produk catalyst mmg bagus...
sebelum ni aku amik vco..
ingat nak try produk ni pulak...



CATALYST MEXOREA : Health Supplement (Comfort Yourself)
RM 40.00 (Semenanjung)
RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
15 sachets per box/ 3g per sachet

*Makanan kesihatan/health supplement untuk wanita(remaja dan ke atas)

KHASIAT CATALYST MEXOREA

Mengurangkan masalah period pain
Menstabilkan kitaran haid (period cycle)
Sangat sesuai diambil bagi mereka yang sedang merancang untuk menimang cahaya mata




CATALYST FEMME VITA : Femme Vitality Natural Drink
RM 45.00 (Semenanjung)
RM 50.00 (Sabah & Sarawak)
15 sachets per box/ 3g per sachet
*1 sachet sehari*(Letak di lidah,hisap & minum air suam/jus)


ANTARA KEBAIKAN & KHASIAT FEMME VITA


Meninggikan stamina & daya tahan (seksual)
Menyalurkan tenaga harian - lebih sihat & aktif
Membantu Menegang dan Memejalkan Payudara (kerana ianya mengandungi kandungan herba istimewa dan khusus bagi mencantikkan payudara dan memejalkan otot-otot pinggul anda.
Ianya juga menyalurkan tenaga seharian bagi memastikan anda sentiasa aktif dan berseri
Memastikan hubungan anda bersama suami lebih hangat dari biasa
Sangat sesuai diambil bagi mereka yang sedang merancang untuk menimang cahaya mata




CATALYST MEN VITA : Men Vitality Natural Drink
RM 45.00 (Semenanjung)
RM 50.00 (Sabah & Sarawak)
15 sachets per box/ 3g per sachet
*1 sachet sehari*(Letak di lidah,hisap & minum air suam/jus)

*Makanan kesihatan/health supplement untuk lelaki(terutamanya yang sudah berkahwin)

KHASIAT CATALYST MEN VITA

Meninggikan stamina & daya tahan (seksual)
Menyalurkan tenaga harian - lebih sihat & aktif
Sangat sesuai diambil bagi mereka yang sedang merancang untuk menimang cahaya mata


Sumber:sini



Sekarang ni pulak aku tgh confius samada nak cuba Femme Vita atau Mexorea...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

::Dia datang!::

,Sunday, July 17, 2011
bulan ni 'dia' x bagi langsung aku nak berangan-angan..
tak bagi langsung aku nak buat upt...
on time pulak dia datang...
time aku nak dia datang, dia x nak datang..
time aku dah berkobar-kobar ingatkan delay..
dia nak datang pulak..
hish... frustnya....
Cik P...
harap2 bulan ni bulan trakhir awak datang tau...
pastu lepas 10 bulan baru datang balik yer..... :)

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

15.7.11

::Tahniah::

15.7.11,Friday, July 15, 2011
Sekarang ni Aku jarang2 jenguk blog...
Sampaikan ade diantara rakan TTC yang dah peknen pun aku tak tau..
Sori yer kawan2...
Tak sempat nak jenguk..

Hari ni kan waktu rehat panjang..
so, dapatla aku jalan2 dari satu blog ke satu blog..
tapi tak dapat nak tgglkan komen sbb kat opis dah kena block...
Masa jalan2 tu baru aku perasan yang Tinie dan Haiza dah pregnnat...
Alhamdulillah..
Happy sangat aku dengar...
Tahniah yer..
Jaga kandungan baik2..
dan doakan kami2 yg lain yer.....
Amin...


 


14.7.11

::Demam::

14.7.11,Thursday, July 14, 2011


Kebelakangan ni aku amatlah sibuk...
sampaikan rasanya tak sempat nak berehat....
Akhirnya...
badan pun dah x mampu bertahan dan pagi tadi...
dengan rasminya aku dah DEMAM!....

masa bangun nak pergi kerja tadi...
terasa kepala ni berat ajer...
tekak pun perit sangat...
aku gagahkan diri jugak bangun mandi dan solat...
ingatkan nak pergi kerja jgk..
tapi kepala aku dah sakit sangat..
macam mana nak drive....
Last2 terpaksa la EL..
sayang cuti sehari...
malas la nak pergi klinik sebab nnt mesti akan bagi panadol jgk..
baik aku dok umah telan panadol siap2...

Harap2 esok aku dah boleh kerja...
Amin...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

6.7.11

::Demam dan Anak Buah Baru::

6.7.11,Wednesday, July 06, 2011
Sori dah lama x update (macamla ade yg tunggu aku update..)...
Bukannya apa...
Hubby demam..
Kena bagi sepenuh perhatian kat dia...
sebab..
Hubby kalau demam lama...
pastu lemah jer badan dia...
sian pulak aku tgk..
Hari ni...
Alhamdulillah...
Hubby dah ok sikit...
Harap2 biarlah demam tu kebah dgn segera...

dan..
semalam hubby call abg ipar kat Sarawak...
Rupa2nya...
Kakak Ipar aku dah bersalin....
Bestnya dapat baby boy....
Aku suh hubby mintak baby bongsu dia untuk kami jaga...
Agak2 dia nak bagi x?
Ye betul..
mana la dia nak bagi..
nak2 pulak dia kat Sarawak dan kitaorg nak bawak balik anak dia kat KL..
memang la dia x bg...
Takper la..
Bukan rezeki kami....

Tapi..
kiranya baby ni rezeki jgk untuk kakak ipar aku..
sebab dia dah ada anak 6 orang..
Doktor pun dah x bg dia peknen..
tapi dah katanya rezeki...
Dalam dok amik ubat...
sangkut jugak..
Best kan....

Abang ipar aku siap cakap "takpe, pelan2... InsyaAllah.. ade rezeki nanti"...
Kami cuma Aminkan ajer...
Mudah2an doa abg Ipar aku termakbul... :)

 
eyza