26.8.11

::Selamat Hari Raya Aidilfitri::

26.8.11,Friday, August 26, 2011

Salam Jumaat Kawan-kawan...
Mesti ramai yang dah bertolak balik ke kampung...
Aku? InsyaAllah bertolak balik malam esok sebab hari ni nak shopping last minit ngan hubby....
Bagi kawan2 yang akan pulang ke kampung...
Mudah-mudahan semua selamat sampai ke destinasi...

Maafkan salah silap eyza jika sepanjang penulisan eyza mengguris hati sesiapa...
Selamat Hari Raya Aidilfitri..

eyza

24.8.11

::Saper yang tak puasa tu?::

24.8.11,Wednesday, August 24, 2011

sumber:google

Kejadian ni terjadi di hari Nuzul Al-Quran, pukul 8 pagi...

Dalam entry yang lepas, aku dah citer yang aku ot masa Nuzul Quran tu... sebelum gi kerja, dalam kul 8.. aku sidai baju kat balkoni.. tetiba, aku terbau asap rokok... hidung aku ni, kalau bau rokok memang alergik sikit.... mula2 aku ingatkan puntung rokok masa sahur x dipadam..sebab tu asap dia masih ade....aku pun, malas amik port, terus gi keja...

Masa hari tu kan ade kejadian hubby kena keracuna makanan.. bila aku balik umah, aku sibuk jaga hubby....Dalam kul 5, baru aku teringat yang baju kat ampaian lom kutip lagi..aku pun pegi la kat balkoni.. dalam 2,3 minit pastu, aku bau rokok lagi....kali ni baunya lagi kuat, macam rokok gudang garam yang busuk tu (aku tau sebab dulu arwah tok wan aku suka hisap rokok jenama ni).... Kalau camni, sah la ade yang x posa sebab kat umah aku ni, semua penduduk melayu sahaja... warga asing pun x ada sebab memang x bole untuk bangsa asing dan warga asing.... lagipun, memang aku tau yang jiran2 kat blog aku semuanya melayu.... Aku pun cakap kat hubby, hubby cakap kalau bau rokok macam ni, mesti ade orang yang tengah hisap, bukannya asap puntung yang dah lama ditinggalkan.. lagipun, takkan la puntung kul 8 tadi masih menyala...

Persoalannya di sini.. Siapakah yang Tak Posa... Jeng..jeng..jeng... :)

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

23.8.11

::Pakai baju lama::

23.8.11,Tuesday, August 23, 2011

Bukan baju lama aku (sumber:google)

Hari Jumaat minggu lepas, aku saja2 je bukak balik Almari nak tengok baju-baju lama zaman anak dara...Mana la tau kut2 muat balik....tapi aku tau, memang xkan muat punya la sebab aku rasa badan aku makin dipam-pam sekarang ni...

Aku berdiri lama-lama depan almari... tetiba, tergerak hati nak cuba... walaupun x yakin bole pakai, tapi still nak cuba gak.... aku pun ambik la baju masa aku kerja kat lawyer firm dulu... masa tu aku x de la sebesar sekarang.... masa mula-mula pakai macam suspen gak.. takut tersangkut...:) bila aku dah dapat pakai baju kurung aku tu, memang hepi la sangat..... maknanya berat aku dah turun... maybe sebab puasa dan aku pun x berapa sihat kebelakangan ni... Mudah2an berat aku akan turun lagi... :)

Bila dah bole melaram balik ngan baju lama, start dari hari Jumaat, Isnin ngan hari ni.. aku asyik dok pakai baju lama je... sampaikan membe aku cakap aku makan ubat kurus, padahal aku tak kurus pun.... maybe susut sikt jer...Jangan pas raya ni berat aku naik balik sudahlah.. :)

Pagi tadi cuba timbang berat, dah turun 4 kg.. Alhamdulillah....

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

22.8.11

::Tahniah.. Rezeki Bulan Ramadan::

22.8.11,Monday, August 22, 2011
Alhamdulillah...
Hari ni dapat perkhabaran gembira lagi dari Rakan TTC...
Tahniah Myazara...
Jaga Kandungan baik2..
Doakan kami2 yang masih berusaha ni...
I'm happy for you... ;)
 
eyza

21.8.11

Agar-agar santan gula Melaka @ Gula Merah

21.8.11,Sunday, August 21, 2011
Semalam aku terlebih rajin sikit... teringin pulak nak makan agar-agar ni... tu yang buat gak.. kalau beli cam x puas jer makan.. seketul dah 40 sen.. buat sendiri puas hati.. bole makan berulang....
Balik kerja, gi kedai beli barang-barang nak buat Agar2 santan gula merah..... tapi memandangkan gula merah takde, aku beli jer la gula melaka..... Balik umah, aku ngan semangat berkobar-kobar terus buat agar-agar ni....


Tengah tunggu untuk sejuk, pastu leh simpan dalam peti ais sampai waktu berbuka.. baru best...

>
Pukul 7, baru aku mula potong agar-agar ni... Nasib baik menjadi... hubby cakap sedap... selalunya, aku buat agar-agar santan pandan tapi blender rosak.. tu yang tukar ke gula merah....

Meh sini aku share resepi yang simple ni.....

1 Peket agar2-25 gm..
Gula merah @ gula melaka (kalau pakai gula melaka, parut halus2)-3/4 cawan..
santan peket @ santan kotak...
Gula putih - 1/4 cawan..
telur sebiji..
sedikit garam..

Cara membuatnya:
Rebus agar2 sampai ketulan semua dah cair... pastu masukkan gula merah dan putih....tunggu sampai gula cair... bancuh santan dengan air panas (kalau santan peket), pastu tambah air sejuk supaya air kembali sejuk... masukkan telur dalam santan dan kacau... jangan lupa tambah garam bagi lemak dia bangkit....
Pastu, bole la masukkan dalam periuk dan kacau bg sebati.. bila mendidih, tutup api dapur... pastu,masukkan dalam bekas... tunggu sejuk, simpan dalam peti.. dah siap...

Senang kan....


Menu hari ni agak simple... ayam goreng, terung masak kicap , telur masin dan pencuci mulut... AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH.... esok hubby request suh buat bubur jagung pulak....

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

20.8.11

::Main tampal2 kat keta aku::

20.8.11,Saturday, August 20, 2011
Pagi semalam.... bila aku turun jer dari rumah dan sampai je kat kereta.... aku nampak sesuatu kat side mirror aku...ade orang a.k.a budak2 (agaknya! takkan orang dewasa buat camtu) tampal sesuatu di situ... dari jauh aku tak perasan aper yang di tampal.....


Cuba korang tengok.. suka hati je tampal kat keta aku....

Tapi bila aku dah dekat, rupa-rupanya, gambar............
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Tengkorak!

Geramnya... dah la hari tu diaorg calarkan kereta aku... ni tampal sticker pulak... ni bukan sticker plastik atau kertas... tapi ni sticker yang kalau kita beli cheewing gum, sticker ni akan ada kat pembalut... kena letak air baru bole lekat.... aku dah la lewat gi opis time tu.... satu hal pulak hubby nak kena cuci... nasib baik air hujan semalam masih ade kat keta... bole la kitaorg tanggalkan sticker tu... tapi, dalam hati ni geram la jugak...pasni, tak tau la apa lagi yang diaorg nak buat... suka sangat main kat keta aku....


Kalau dah rasa syok nak tampal2 kat keta, tampal la keta mak bapak sendiri.... tengok samada mak bapak korang marah ke tak marah?


Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

19.8.11

::Lambat @ Cepat, InsyaAllah, kalau dah tertulis rezeki kita, memang rezeki kita jugak::

19.8.11,Friday, August 19, 2011
Beberapa hari lepas, aku saja jalan2 kat blog yang dah lama aku x jenguk sebab mereka2 pun dah lama x update... dalam banyak2 blog, aku terpegun ngan blog kak Mira.. Sebab apa? sebab Kak Mira dah ade baby... Aku mula follow baca penulisan kak mira ni sejak dari zaman dia berfotopages lagi..sampaila sekarang ni dia dah tukar ke blog.... Aku memang tahu yang dia pun salah sorang geng TTC...

Apa yang buat aku kagum,Kak Mira disahkan pregnant selepas 9 tahun dia menanti... Kak Mira pernah pregnant dan gugur pada 08.08.08... aku memang xkan lupakan tarikh keramat tu kalau ianya bersangkutan ngan kak mira... Alhamdulillah, berkat kesabaran, untuk tahun yang ke10 ni mereka dapat beraya bertiga.... AllahuAkbar.. betapa aku gembira untuk kak mira....

Itu la, kalau dah tertulis rezeki untuk kita, InsyaAllah akan tiba jugak.. cuma, lambat atau cepat saja untuk Allah makbulkan doa2 kita... Semoga aku x perlu menunggu selama itu untuk memperolehi zuriat.. Amin...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

18.8.11

::Gulai Lemak Tulang Negeri 9::

18.8.11,Thursday, August 18, 2011


Hari ni hubby cuti.. aku drive sendiri pegi keja... so, dapat la balik awal.... mula2 ingatkan nak masak sup tulang, tapi membe aku cakap, kalau masak gulai lemak tulang pun sedap.. resepi negeri 9 katanya....
Aku pun, sampai je umah, terus rebus tulang.. 2 jam nak bagi daging lembut.... dan Alhamdulillah... gulai lemak aku menjadi.. hubby suka sangat... suka tgk hubby makan banyak selepas dia cirit birit semalam....

Aku nak share resepi gulai lemak negeri 9 Yati (yati tu membe aku yang bagi resepi ni)....

Gulai Lemak Tulang


Tulang 1kg (rebus sampai daging kat tulang tu empuk)-aku rebus 2 jam...
13 biji cili api (aku suka pakai yang merah sebab nnt gulai lemak nampak cantik)..
kunyit hidup-ikut kesukaan masing2 nak letak banyak mana...aku letak sebesar ibu jari..
serai 3 batang....
4 biji ubi kentang...
1 biji tomato...
garam dan serbuk perasa...

Cara membuatnya:
cili api,kunyit hidup dan serai ditumbuk....
rebus tulang bersama bahan2 yang ditumbuk dan masukkan garam dan ajinomoto...
rebus sampai empuk.... bila dah empuk... masukkan kentang..... biarkan seketika... masukkan santan dan tomato.. tambahkan garam sikit lagi... biar mendidih.. pastu bole hidang...

Ni 1st time aku masak tulang camni... memang sedap.... hubby pun suka..Alhamdulillah... pastu, aku aku goreng sayur tauge ngan kerang... itu je la menu berbuka kami petang ni..biar la simple, asalkan hubby x keracunan lagi... :)


Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

::Dynas datang spital::

,Thursday, August 18, 2011



Ye betul! dynas Mokhtar datang spital (opis aku)...tapi, bukan sebab dia masuk spital atau melawat sedara kat spital.. dia datang sebab dia dipanggil untuk bagi talk dan motivasi untuk ibu2 yang menyusu badan sempena Minggu Penyususan Susu Ibu... 1st time aku tgk dia live... dia memang cantik.. kulit dia putih melepak dan langsing sangat... kalau tgk lam tv nampak cam dia gempal ajer... pastu, ketingggian dia memang la tinggi.. pakai kasut flet pun dia masih antara yang tertinggi.....
Aku respek la ngan Dynas ni.. walaupun dia sibuk shooting, tapi dia tetap bagi Kyra susu badan.. tak pernah pun dia bagi susu formula...
InsyaAllah, kalau suatu hari nanti aku ade anak, aku pun nak BF baby aku sepenuhnya... baru la anak sihat dan bulat cam aku...

Agak2-agaknya, bila la impian aku yang satu ni akan tercapai? :)

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

17.8.11

::Gara-gara Membeli di Pasar Ramadan::

17.8.11,Wednesday, August 17, 2011
Tadi, masa aku kat opis... hubby call... dia cakap dia muntah-muntah dan cirit-birit... aku dah risau.. ala, naper pulak ngan hubby ni... last2, aku ot 2 jam ajer... pastu gegas gi kedai beli barang2 untuk masak berbuka petang ni dan terus balik umah...
Sampai je kat umah, tgk hubby dah x bermaya... dalam beg sebelah hubby dah penuh ngan muntah.... hubby cakap dah banyak kali dia cirit-birit sampai dah x larat...
Aku jadi kesian kat hubby.. aku suh dia bukak puasa tapi dia x nak... pastu, hubby muntah lagi... aku gi dapur buat bubur untuk hubby makan.... dia tetap degil tak nak makan.. masalahnya, time tu baru kul 12 lebih... last2 aku suap gak sebab aku nak suh hubby makan ubat.... terpaksa la hubby bukak puasa hari ni... aku bukan sengaja nak suh hubby tak puasa, tapi aku dah kesian sangat sebab dia asyik muntah2 dan berulang ke tandas....

Sebenarnya, punca hubby cirit-birit sebab semalam aku kunun2 nak cuti dari memasak.. ajak hubby gi beli ayam golek kat Pasar Ramadan...dah alang2 gi sana, kami pun beli la lauk, pastu balik just masak nasi jer... kitaorg ade la beli 2,3 jenis lauk... pas diselidik-selidik rupanya hubby makan sambal sotong dan aku x makan.. sebab tu la aku x sakit, hubby jer yang kena keracunan makanan.. rasanya, mungkin sambal sotong tu dah basi tapi hubby x perasan....
Pas dah makan pil Chi Kit Teck Aun... baru la perut hubby ok sikit.... tu pun, masih ulang alik ke toilet, tapi x sekerap sebelum ni.... Pas ni, aku dah janji ngan hubby, walau lambat camne pun balik dari opis, aku tetap akan masak.. aku tak nak kejadian ni berulang.... Sian hubby...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

::Akhirnya Doa Termakbul::

,Wednesday, August 17, 2011



Sebenarnya dah lama nak buat entry ni... tapi tenet kat umah aku ni asyik buat hal ajer.... hari ni baru la dapat buat....

Aku rasa hepi sangat bila tau Lady Mira dan Wiyah yang sama2 TTC cam aku dah pregnant...Alhamdulillah, termakbul jugak doa kalian.... Tahniah sangat tau Mira dan Wiyah....Jaga kandungan baik2 dan jangan lupa doakan geng2 TTC yang lain.... dan tak lupa jugak untuk wife abang Ben yang pun dah pregnant jugak..... Wah! di bulan yang mulia ni, makin ramai yang pregnant.. harap2 lepas ni giliran aku pulak..... Amin...

Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

::Nuzul Al-Quran::

,Wednesday, August 17, 2011


Alhamdulillah.. sekali lagi kita semua diberi kesempatan untuk menyambut Nuzul Al- Quran... dan... Alhamdulillah jugak sebab hari ni Selangor cuti...bermakna aku pun cuti.. tapi, bila mengenangkan kerja yang bertimbun kat opis tu, rasanya jap lagi aku gi opis kut... nak siapkan apa yang patut... lagipun kalau ot hari ni kan dapat triple (ikhlas ke idak buat kerja ni?)hi..hi..hi... ni la orang kata, sambil menyelam minum air.....

Pada semua muslimin dan muslimat, selamat Menyambut Nuzul Al-Quran, selamat beribadah dan menambah pahala di bulan mulia ini serta selamat bercuti untuk negeri2 yang bercuti hari ni....


Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...

12.8.11

::Sekolah Dalam Hospital::

12.8.11,Friday, August 12, 2011
Hari Khamis tempohari isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman datang opis aku sempena Pelancaran Program Sekolah Dalam Hospital...
Aku pulak salah sorang urusetia yang ditugaskan untuk menyambut ketibaan Puan Sri...
Agak gementar jugak sebab ni 1st time aku nak jumpa dengan Puan Sri....


Urusetia bergambar sementara menunggu ketibaan Puan Sri...


Gambar kami lagi.. kami semua memang pantang tengok kamera, mula la nak posing...


Tengah bersiap sedia menyambut Puan Sri...


Adik2 yang comel dan bersemangat patriotik... cantik baju bendera tu...


Akhirnya, Puan Sri tiba juga... bila tgk live Puan Sri lebih cantik berbanding tengok di TV....


Puan Sri sedang bersalaman dengan kami... gambar aku tgh bersalam fotografer x amik pulak.. nasib baik ade gambar ni...


Ketua2 jabatan sedang bersalam ngan Puan Sri sambil diiringi oleh Datin Pengarah....


Tengah melawat bilik darjah yang digunakan untuk belajar oleh pesakit kanak2 di sini...


Selesai sudah lawatan Puan Sri...

Tapi, aku tabik la ngan Puan Sri ni...
dengan adanya program ni, tak ada la pesakit-pesakit kanak-kanak yang ketinggalan dalam pelajaran sebab di hospital pun mereka boleh belajar.. siap ade cikgu lagi.. semoga Program ni dikembangkan ke hospital-hospital lain pulak nanti....


Kalau nak duit lebih, jangan lupa klik kat sini yer...