27.1.12

:)

27.1.12,Friday, January 27, 2012
3 hari takde entry sebab tuan tanah kedaung nak gi jumpa teman2 Pnstoberi.... Jangan Marah....



26.1.12

::Klebang & Jonker Walk::

26.1.12,Thursday, January 26, 2012
Hari kedua aku kat Melaka, hubby bawak gi Pantai Klebang... saja.. jalan-jalan makan angin... Mula2 ingat nak pergi makan coconut shake yang terkenal kat Klebang tu.. tapi, bila kitaorang sampai jer, tengok diaorang tengah kemas2 gerai.. dah nak tutup... takde rezeki.. takpe la, pasni bole datang lagi..... Sementara tunggu sunset tu kitaorang lepak jer kat salah satu gerai tepi pantai tu.....

Air aku ngan hubby.. gelas aku mestila yg kaler pink... air laici... hubby pulak air jagung.... tapi, tak sedap.... dah tawar... maybe sebab ais dah cair kut......

Muka hepi dapat jalan2 tepi pantai....

Hubby yang degil.. hari tu dah benti merokok.. tapi, bila dok kat Melaka, start balik.... Pengaruh kawan kut.....

Sunset.... Cantik.....

Mee Bandung Muar yang memang mabeles.... Rekemen sangat.. lain kali kalau gi sana, aku mesti nak pesan lagi....
Pas Maghrib, kami gerak ke Jonker Walk... Wah... memang happening.... Parking kat tepi2 jalan, memang penuh..... Kat depan Jonker Walk tu ada parking berbayar, tapi macam tak berbaloi jer.. sekali masuk RM10... Padahal, bukannya lama pun kita kat Jonker Walk.... aku suh jer hubby parking kat tepi balai bomba... bole jer... Free lagi... dasar kedekut aku ni kan?

Memandangkan dah nak dekat Tahun Baru Cina, memang banyak la tanglung2 ni bergantungan....

Posing dulu baru masuk dalam.... masa kami sampai ni, orang tak sesak sangat...


Dah puas berjalan-jalan kat situ... kami singgah lepak dulu kat Taman yang dibina khas kat Jonker Walk ni.... kat sini juga ada disediakan toilet... so, sesapa yang nak terkucil... jangan risau, bole jer datang sini.....

Nampak tak badan abang ketak kat belakang tu.... berketul-ketul....
Aku tak beli apa pun... just jalan2.... masa kitaorang dah nak balik tu, makin ramai orang yang datang.. nasib baik kami dah nak balik, kalau x, maunya sesak napas dalam longgokan manusia....

Nota: Bulan depan datang Melaka lagi... kali ni tak tau lagi nak buat apa... maybe nak naik cruise pulak kut... ;)


24.1.12

::Ikan Bakar Parameswara::

24.1.12,Tuesday, January 24, 2012
Kat Melaka, Hubby tinggal kat Merlimau... Tak jauh la dari Tempat Ikan Bakar yg Femes kat Melaka... Umbai... Malam tu, hubby bawak gi makan kat Ikan Bakar Parameswara... Hubby pun tak pernah makan kat situ... Dia cakap, kalau sorang2 segan makan kat situ... Bila aku dah datang, dia pun bawak la aku pergi situ... Kat area Umbai tu banyak kedai makan.. semuanya ada ikan bakar.... Tapi, malam tu kami pilih Restoran Ikan Bakar Parameswara sebab tgk kedai dia happening.... orang ramai sangat.. orang kata, kalau kedai tu ramai orang, mesti makanan dia sedap...

Sampai je kat sana, tengok oranag dah ramai beratur untuk pilih seafood... Aku ngan hubby pun cepat2 la beratur gak...

Semua tengah kusyuk pilih Seafood..


Ada Udang (tapi malam tu udang dia nampak macam tak berapa fresh), ada sotong (yang ni best, fresh dan besar2 belaka), lala, siput sedut, ketam, siakap, jenahak ngan macam2 lagi la seafood yg best.

Awal2 lagi, hubby dah sambar seafood kegemaran dia.... Sutun....

Lepas dah pilih, bagitau kat diaorang nak masak apa, pastu diaorang akan bagi no dan kita bole pilih nak duduk kat meja mana, tapi kena bawak la no tu.. takut nnt pelayan tak dapat cari kat mana kita duduk... Kami dapat no 68......

Yang bestnya kat sini, sebab Restoran ni tepi sungai..... Bole pilih nak santai kat bawah bumbung, free air atau duduk dalam boat macam ni....

Disebabkan kami makan berdua jer, x de la banyak yang kami order.... Mula-mula sekali, sotong goreng tepung.... Memang terbaik.. rangup dan sedap.....

Ikan Jenahak Masak 3 Rasa... Ni pun Terbaik sebab ikan dia rangup... sos dia pun sedap....

Sayur campur..... Aku yang agak kurang makan sayur ni rasa sayur campur ni macam kurang kick, tapi hubby cakap sedap......
Apapun, aku ngan hubby memang puas hati la makan kat sini... sedap sangat....

Total kos semua: Sotong ~ Rm 16.00, Ikan Jenahak ~ Rm 49.50, Sayur Campur ~ Rm 9.00, Nasi putih 2 pinggan ~ Rm 2.40, Air-Fresh Oren + nescafe o ais + ais kosong ~ Rm 5.10 = RM 82.00

Bagi aku, harga dia sangat2 berbaloi dengan kesedapan dan servis kat sini.... InsyaAllah, pasni kalau gi sana nak makan kat sini lagi....

23.1.12

::Gong Xi Fa Chai::

23.1.12,Monday, January 23, 2012

Selamat Tahun Baru Cina kepada rakan-rakan yang menyambutnya....
Semoga Tahun 2012 akan membawa sinar yang lebih baik....

Nota: Gong Xi Fa Chai tahun ni tak ada family trip sebab mak aku tengah sibuk mengemas rumah... Al maklumla, bulan 3 ni nak dapat menantu baru... :)

22.1.12

:: Malu Bertanya Sesat Jalan::

22.1.12,Sunday, January 22, 2012
Orang kata.. "Malu Bertanya Sesat Jalan"... Tapi, dalam kes aku ni bukannya Malu Bertanya.. tapi, ni semua gara2 Malas Bertanya...

Hari Khamis tu aku mintak nak balik kul 3.. Alhamdulillah bos approve.. aku pun dengan semangat yang berkobar-kobar bak Ninja... Keluar dari opis terus menuju ke jalan Besar sebab nak tunggu teksi ke LRT...Ok, fine.. semuanya berjalan lancar aku lintas jer jalan, terus ade teksi... Dah sampai LRT aku pun beli la tiket ke Plaza Rakyat.... Bila dah sampai sana, aku pun bajet sempat la kejar bas pukul 4 kalau aku beli kat Kaunter Tiket Transnasional yang ada kat Plaza Rakyat tu....

Aku pun dengan penuh yakin pergi nak beli tiket sebab dalam hati dok fikir, lepas dapat tiket terus nak bergerak dengan laju ke Pudu Sentral...

Ni la antara dialog aku dengan budak jual tiket tu...

Aku: Dik, tiket ke Melaka pukul 4 petang ni ada lagi tak?
Penjual Tiket: Ada, akak nak berapa?
Aku: Satu jer..
Penjual Tiket: Akak tahu kan yang sekarang ni kalau nak pergi Melaka kena naik kat TBS?
Aku: Ha.. Alamak... kat Pudu dah xde ke dik?
Penjual Tiket: Takde kak.. semua yang ke Selatan dah tukar kat TBS...
Aku: Dik, kat sana ada jual tiket gak kan?
Penjual Tiket: Ade.
Aku: Takpe la dik, akak beli kat sana jer la.. takut x sempat nnt...
Penjual Tiket: Ok kak, takper..
Aku: thank's yer...

Masa ni aku dah gelabah dah.... terus kepala jadi jammed... naper la aku tak tanya kat adik aku.. padahal dia selalu dok pergi melaka.. Pastu, aku call dia pulak..

Aku: Assalammualaikum lang... La ni kalau pi Melaka memang dah tak dak ka kat Pudu?
Alang: La.... Mana ada dah... apa la along ni...
Aku: Adoi.. along pun lupa nak tanya alang hari tu... Kalau along nak pi TBS macam mana?
Alang: Along naik ja LRT turun kat Bandar Tasik Selatan, pastu ada signboard. Jalan ja, pastu sampai la..
Aku: Ok2.. along gerak dulu....

Apa la aku ni.. tu la, kelam kabut lagi.. padahal dr opis aku nak ke Bandar Tasik Selatan senang ja... tapi, disebabkan kekalutan aku ni, dah jadi kena naik train 2 kali...

Elok2 ja sampai kat TBS, aku terus pergi Kaunter Tiket Transnasional...

Aku: Dik, tiket ke Melaka pukul 4 ade lagi tak..
Penjual Tiket: Ada. tapi akak kena cepat sebab lagi 5 minit bas dah nak gerak..
Aku: Ok... Jauh tak dari sini nak ke Platform..
Penjual Tiket: depan tu akak belok kiri, pastu turun bawah.. bas dah ada..

Nak tak nak, terkejar-kejar pulak bas... dah la nak terkencing, haus pulak tu.. x sempat nak beli air pun.. elok aku naik jer, bas terus jalan... Nasib baik perjalanan cuma 2 jam.. kalau 5 jam, maunya aku kering kontang sebab haus..
Sampai2 jer Melaka Sentral, aku terus gi toilet, pastu gi beli air.. haus sangat... 15 minit pastu, baru la hubby sampai...

Aku pun citer la kat Hubby, apa lagi.. gelak la dia... tu la, tak nak tanya.. padahal aku dah lama sangat tak pergi Melaka naik bas.. kali terakhir aku naik bas, masa zaman student dulu..ngan kawan2.. rasanya dah 8 tahun kut... hi..hi.. Pengajarannya, lain kali kalau tak pernah buat, tanya la orang yang lebih arif.. :)


18.1.12

::Rindu::

18.1.12,Wednesday, January 18, 2012
Adira :

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku



Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung



Hafiz :

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Bila dengar bait2 lagu Ombak Rindu ni... kat part Adira nyanyi tu... Tetiba pulak rasa rindu kat hubby... Jiwang la pulak..... Dah 4 hari tak jumpa hubby.... Tadi, call hubby... dia suh pg sana.... Aku pun apa lagi, terus apply cuti.... esok pas keje gerak gi Melaka.... Tak sabar nak jumpa hubby (gedix kejap)..  :)

::Wordless Wednesday::

,Wednesday, January 18, 2012



Kesimpulannya: Langgar Pantang lagi... :)

16.1.12

::Dah Tak Tahan Lagi::

16.1.12,Monday, January 16, 2012
Tadi aku dah cipta sejarah...
Sejarah apa?
Mengamuk kat opis..
Aku rasa dah tak tahan lagi...
Selama ni aku sabar jer..
Tapi kali ni memang dah melampau..
Tak guna ada bos yang tak bole back-up anak buah...
Tak guna aku kerja mati-matian kat sini kalau apa yang aku buat tak dihargai..
Tak guna kalau aku jer yang asyik nak kena jaga hati orang...
Tapi hati aku sapa nak jaga?
Lantakla orang nak kata aku kurang ajar ke apa..
Janji aku puas hati..
Selama ni aku la manusia yang jarang nak cari gaduh..
Tapi, hari ni semuanya dah pecah..
Pecah bersama hati aku yang sakit ni...

Ya Allah, Tabahkanlah hati aku...

Nota: kalau dah macam ni, memang cornfirm aku akan isi borang tukar... pasni aku nak jd penghuni Putrajaya pulak.. dah malas nak stay kat tempat yang banyak orang hipokrit....


13.1.12

Tahniah nak pregnant

13.1.12,Friday, January 13, 2012
Rasanya belum terlambat untuk aku ucapkan tahniah kat kawan TTC... nak pregnant
Alhamdulillah..
Akhirnya sampai jugak rezeki beliau...
Harap2 pasni rezeki aku pulak...

12.1.12

12.1.12,Thursday, January 12, 2012
Lepas selesai close akaun..
Baru la Unit aku bole bernafas sikit...
bole buat Besday Party untuk besday Okt hingga Dis...
Walaupun agak lambat, tapi tak kisah la..
Janji ingat...












Walaupun, kekadang aku rasa stress sangat kerja kat Unit Gaji.. Tapi, bila mengenangkan kawan2 yang best... rasa macam sayang pulak nak pindah keluar....

11.1.12

::SBPA oh SBPA::

11.1.12,Wednesday, January 11, 2012
Seperti yang semua dah tahu..
16hb ni gov dah dapat gaji...
Dapat awal sempena Tahun Baru Cina..
Tapi gaji SBPA belum dapat lagi..
Pelarasan akan dibayar hujung bulan ni...
Bulan depan dah bole dapat gaji baru...
Bab tu, aku ok jer...
Tapi, apa yang tak ok...
Bila aku kena buat report...
Untuk dapatkan pelarasan dan gaji SBPA tu, aku kena buat report dan hantar ke Jabatan Akauntan Negara sebelum 13hb..
Mak ai.. masak la macam ni..
Dah la staff ade dekat 2 ribu..
Sempat ke aku nak buat..
Kalau tak buat, semua pulak yang tak dapat pelarasan dan gaji baru...
Hai.. Pening-pening..
Ingatkan lepas tutup akaun, dah bole la bernafas sikit..
Rupa-rupanya tak jugak..
Makin sesak napas jadinya....

p/s: kekadang rasa cam nak mintak tukar jer... dah tak larat nak keja kat sini.... Bosan...

10.1.12

::Thank's Kekda::

10.1.12,Tuesday, January 10, 2012

Yeay.. hadiah dari Kekda dah sampai..
Sebenarnya, hadiah tu sampai hari Jumaat hari tu..
Hari ni baru  la ade mood sikit nak buat entry...
Cantik sangat..
Eyza letak dalam Al-Quran..
Untuk buat penunjuk...
Thank's Kekda..

4.1.12

::Konfius la pulak::

4.1.12,Wednesday, January 04, 2012
Sekarang ni aku dah konfius...
Rumah dah ada...
Yang tak best sebab ada 2 pilihan...
Aku buntu bila fikir mana yang lebih bagus...
Sama ada..

Kondo kat Lereng Bukit dan agak tinggi.... 


Atau....

Flat biasa tanpa lif......dan bukan dekat bukit...
Harga kedua-duanya sama..
Kedua2nya ada pro dan kontra....
Kedua-duanya, dekat dengan opis....
Cuma, kondo tu kondo baru...
takde renovation apa2...

Flat tu pulak...
Walaupun xde lift, tapi tingkat satu...
Siap ada kitchen kabinet, water heater dan aircond....

Pening-pening....
Kawan2, ada pandangan?

Gambar: sumber dr google