29.2.12

::Alhamdulillah, masih rezeki::

29.2.12,Wednesday, February 29, 2012
hari Ahad hari tu, aku teman hubby gi umah kawan dia kat Selayang....
Balik dari Rumah kawan dia, dia ajak la aku gi tengok Site kat Sg. Buloh...
Ok la, aku ikut...
Sampai kat site, ada sorang guard ni...
Budak Indon... baru kerja agaknya...
Hubby x kenal dia sebab dah dekat sebulan hubby tak gi site tu sebab sibuk jaga site kat Melaka..
Budak tu kata nak check dulu, ada tak nama co hubby....
Fine, tunggu punya tunggu...
Tak jugak dia bg masuk...
Hubby pun turun dari kereta...
Pegi kat budak tu...
Aku nampak hubby bawak handset dia, pastu letak atas meja...
lepas tu, aku dah x tengok la hubby dok borak ngan budak tu...
tup2, hubby dah masuk dalam kereta..
kitaorang pun terus gerak ke basement sebab hubby nak tengok stor barang dulu....

Dalam 15 minit, pastu...
hubby minta henfon dia kat aku...
aku cari la dalam kereta, tapi tak ada...
aku call, tak dengar pulak la bunyi dalam kereta...
hubby pun suruh pekerja Bangla dia pg tengok kat meja tadi sebab aku cakap, paling last aku nampak henfon dia atas meja kat guard house...

Bila bangla tu turun balik, dia cakap henfon tak ada...
aku dah mula la cuak....
hubby rilek je....
pastu, hubby tanya dengan budak guard yang indon tu..
mati-mati dia kata tak nampak..
ok la, pastu aku cuba call lagi...
ada ringing.....

kami semua dah pergi ke Guard House....
cuba call lagi...
tetiba, bangla tu kata ada dengar bunyi dalam guard house...
nasib baik hubby pakai ringing lagu rock dulu2...
hubby pun panggil budak indon tu suruh bukak pintu Guard House tu...
Dia bole cakap dalam tu tak ada apa2..
tapi, bangla tu boleh2 cakap dengar lagu dalam tu...
hubby pun pinjam fon aku, cuba try call...
a'ah..memang betul..
bunyi ringing tone fon hubby dalam tu...
hubby paksa dia suruh bukak jugak..
Bila dia bukak, memang betul ada kat dalam tu...

Nasib baik hubby bukan jenis yang baran...
kalau dapat yang jenis baran, memang dah kena tumbuk mamat indon tu....
memang aku hargai la budi baik mamat bangla tu...
bersungguh-sungguh dia cari henfon hubby....

Balik tu, masa hubby nak cas henset dia, baru dia perasan yg tempat tutup bateri tu silap pasang.... rasanya budak indon tu nak tutup, tapi tak pandai.. pastu, nak cabut bateri pulak maybe tak sempat.... nasib baik lagi... kalau dia off, memang dah tak ada harapan la nak dapat balik.... 

Tu la orang kata, kalau dah rezeki... InsyaAllah akan tetap menjadi rezeki kita....


28.2.12

::Main masak-masak::

28.2.12,Tuesday, February 28, 2012
Blog aku ni memang dah terkenal dengan citer basi... ni pulak citer hari Jumaat hari tu.... Kan aku ada bgtau yang Apa Kata Wanita ada siaran ulangan hari Jummat... so, kami semua ni... dengan semangat berkobar-kobar.. dah buat plan... Waktu lunch, beli barang2 dan masak kat rumah aku..... bole la kami makan sambil tengok tv... Dah rasa macam main masak2 pulak bila dah ramai2 camtu...

Antara menu yang ada.. Gulai Lemak cili api (asli dimasak oleh orang Negeri 9), sayur kobis, ikan goreng, air asam, buah tembikai, mangga cicah sambal... dan ada gak kudap2 sampingan macam kacang ngan snek...








Bila AKW start, tergelak-gelak kami semua bila tengok muka sendiri dalam tv.. cam lawak jer....

Alhamdulillah, dapat juga aku buat kenduri masuk rumah baru.. walaupun secara kecil-kecilan dan tidak dirancang... kawan2 aku dah settle... pasni giliran untuk jemput kawan2 hubby pulak....

26.2.12

::Persiapan Kahwin::

26.2.12,Sunday, February 26, 2012
Pejam celik pejam celik....
Kurang dari sebulan lagi  mak ngan ayah aku akan dapat menantu baru...
Adik aku yg no. 2, nak kawin bulan Mac ni...
Langkah bendul adik aku yang no. 1...
tapi, takpe.. adik aku yg no. 1 tu lelaki....
x kira langkah bendul la kan?

Cerita pasal Majlis kawin adik aku...
Kesian jugak kat dia..
Banyak yg dirancangkan tak dapat nak realisasikan....

Adik aku ni kerja kat PPUM..
Emergency Department..
Kerja Shift..
X cukup masa nak uruskan hal kawin dia..
Ye la, dia cuti aku kerja... dia kerja aku cuti...
Dia ni pulak, semua benda nak mintak pandangan aku...

Dalam checklist kenduri..
Ada yang ok, ada yang ko....
Antaranya...

Katering ~ Alhamdulillah... part ni ok... dah tempah dari tahun lepas lagi.... Kali ni mak aku nak amik katering pulak.. senang... dah tak payah nak cuci periuk yang besar2 lepas kenduri..pengantin pun bole rehat je....  Masa aku kawen dulu, adik aku yang nak kawen ni la jadi mangsa ngan tunang dia... tukang sental periuk belanga yang besar2.. nasib baik masa dia kawen pakai katering.. kalau x, aku ngan hubby pulak la yang kena sental... selamat kami...

Baju Nikah~ Part ni.. kesian kat dia....Lain yang ditempah, lain yang jadi.... Padahal baju nikah tu ditempah kat Tailor yang memang dah biasa dengan keluarga kami.. sebelum ni baju2 kami memang dia buat cantik2... adik aku yang bongsu siap buat design lakaran untuk baju nikah ni.... tapi, bila dah jadi.. Ya Rabbi, jauh menyimpang dari apa yang kami nak... Dah la upah tempah saja dah RM 250.00... memang tak berbaloi dengan hasilnya.... kesian adik aku... kalau aku ni pandai jahit, bole la aku oter... ni aku pun x pandai... kalau nak beli yang lain, sayang la pulak duit yg dilaburkan untuk baju tu.... kalau sempat nnt, aku ingat nak tambah manik bg banyak sikit...Harap2, dapat la naikkan seri baju tu nanti...

Baju sanding~ Tak dapat keler yang betul2 tema adik aku... tapi, dapat yg ala2 je la.. kira bole la... nak tempah baju baru pun dah tak sempat.... tapi, kira masih bole masuk la...

Pelamin~ Part ni pun kesian... Orang Masjid kat tempat aku x bagi pasang pelamin.. kalau buat jugak, diaorang semua tak nak datang.. disebabkan kita ni hidup bermasyarakat, akhirnya... kami akur juga... terpaksa batalkan pelamin di saat akhir.. nasib baik akak butik tu ok.... Kami terpaksa pujuk adik aku.. kalau nak pelamin jugak, maybe sebelah bertandang nnt ada pelamin..... Kalau aku pun sedih.. dah la sekali seumur hidup nak kawin, jadi macam ni pulak...

Bilik tidur~ disebabkan pelamin cancel, bilik tidur pun terpaksa kansel sebab alang2 je orang butik nak datang umah aku untuk buat bilik tidur.... Takpe la, bilik tido kami adik beradik akan buat sendiri....

Jemputan~ disebabkan kad baru siap, mak ngan ayah aku sekarang ni baru mula memanggil tetamu... Harap2 tak ada la sedara dan kawan2 yang terlupa nak panggil...

Hantaran~ yang ini nanti kitaorang adik beradik akan buat ramai2..

Bunga Telo n doorgift~ ni awal2 lagi dah beli...

yang lain-lain tu aku ngan adik beradik akan cuba settlekan.... Harap2 segala-galanya akan berjalan lancar masa Majlis Kawen adik aku tu nanti... Amin...


23.2.12

::Ambik Berkat Lagi::

23.2.12,Thursday, February 23, 2012
Alhamdulillah...
Sorang lagi ofismate aku selamat Bersalin.....
Aku kalau dengar orang bersalin ni rasa best sangat....
Sebab aku suka bau baby...
bole dukung 'ambik berkat' orang kata...
Mudah2an lepas ni rezeki berpihak pada aku dan hubby pulak...
Amin....







19.2.12

::Apa Kata Wanita::

19.2.12,Sunday, February 19, 2012
Minggu lepas Puspanita dah pg KKM, minggu ni kami semua ke RTM pulak... Nak tengok Siaran secara Langsung Rancangan Apa Kata Wanita... ala. yang pengacara dia Zamzarina tu....

Kalau ikut perancangan, pukul 12.15 tghr berkumpul kat Lobi.. tapi, aku terpaksa gi opis awal sebab aku tertinggal purse kat opis... Nasib baik la purse aku ada....

Tunggu punya tunggu, akhirnya bas sampai jugak walaupun agak terlewat dari jadual asal...

Bergambar dulu sebelum naik bas...

3 kembar...

Aku...

Harus ada gambar atas bas...
Bila sampai RTM, bas tak bole naik ke Wisma TV... terpaksa la kami semua menapak ke sana.. Nasib baik aku tergerak hati nak pakai kasut leper je.. kalau pakai kasut bertumit, maunya melecet kaki aku ni....

Posing Dulu sebelum masuk Studio...
Dah sampai Wisma TV, diaorag suruh makan dulu sebab makanan dah disediakan.... macam tahu2 je kami semua lapar... :)


Set Dalam Studio...

Aku n Ida...

Masa ni dah pening sebab lighting dia banyak sangat...

Terbalik la pulak.. sori x perasan tadi...
Tetamu undangan untuk kali ni adalah Aunty Salamiah Hassan... she's very humble.... n nice person.... masa dia nyanyi lagu menghitung hari tu, meremang bulu roma.. memang terasa sedih jer.....











Habis je siaran langsung, diaorang bagi masa 10 minit untuk bergambar.... memang happening la kat dalam studio tu.... Part yang paling best, bila dapat goodie bag... 1 dari Karangkraf dan 1 lagi dr produk kecantikan Nabisa....

Dah habis semua tu, kami terpaksa la menapak balik ke tempat bas parking....  Alhamdulillah, pukul 4.50 petang aku dah sampai umah pun...

Sampai2 jer, hubby siap cakap... "Amboi, suka ye dapat masuk TV hari ni"... malu aku...

p/s: jangan lupa tengok siaran ulangan AKW hari Jumaat ni sebab ade aku.. Perasan....


15.2.12

::Tengok gambar je la yer::

15.2.12,Wednesday, February 15, 2012
Tak ada idea..
tak tahu nak cerita pasal apa...
layan je la gambar aku ngan kawan2 makan pizza...
Jangan marah.. ;)












::TTC~Penantian selama 14 tahun, akhirnya berbaloi::

,Wednesday, February 15, 2012
Alhamdulillah...
Baru-baru ni eyza ada gi tengok membe opis..
baru lepas bersalin..
baby girl..
comel sangat...
eyza kagum sangat ngan akak ni...
dekat 14 tahun dia menanti zuriat sendiri....
Akhirnya, dia ngan husband dia ambik anak angkat.....
Baru 3 bulan amik anak angkat, tup2 akak ni disahkan pregnant...
Subahanallah...
Kekuasaan Allah, tak ada siapa pun yg dapat menghalang..
Hepi sangat bila dapat tau golongan yang macam kita dah berjaya...
Semoga lepas ni rezeki kita yang TTC ni pulak...
Amin.....

Ambik 'Aura"

Comey.. geram je tengok...

14.2.12

::Cameron Highlands ~ Percutian Tamat, Jom Balik::

14.2.12,Tuesday, February 14, 2012
Awal2 lagi aku ngan hubby dah plan, nak turun dari CH awal pagi.... Dalam pukul 8, kami dah siap... Dah kemas barang semua, aku pun pg la kat Kaunter sebab nak check out... tengok2 takde orang... aku pun call la no yang ada kat kaunter.. xde orang jawab la pulak.... Adoi.. dah la nak gerak awal.... dekat sejam gak la kami tunggu... pastu, nasib baik ada sorang staff ni lalu.. aku tanya la dia.. rupa2nya, kaunter check out bukak pukul 10.00 pg..takkan la nak tunggu lagi sejam... nasib baik budak tu nak tolong... Lepas check out, aku suruh hubby singgah jap kat Pasar kat Pekan Brinchang.. aku nak shopping lagi...



Sementara tunggu kaunter bukak, bergambar la dulu.....

Sayang pulak nak tinggalkan CH.....
Sampai je kat Pasar, rupa2nya orang dah ramai.. ingatkan kitaorang je yang keluar awal pagi..... hubby tunggu dalam kereta je sebab tak ada parking... kat sini aku sempat lagi beli teh, cili, keledek, FM ngan benda yang paling aku nak sangat beli kat CH ni... Bantal Strawberi....


Cili yang sangat2 pedas..letak sikit je, dah berair mata aku ni.... kalau kat Sarawak, cili ni memang femes... kat Semenanjung susah nak cari.. bila dah jumpa, terus ambik.... 3 peket sepoloh hinggit......
Lepas dapat je semua barang yang aku nak, terus kitaorang balik KL.. Dalam perjalanan balik KL, aku suruh hubby berenti kat tepi jalan sebab nak beli petai kat Orang Asli.... Petai dia memang gemuk2..murah pulak tu.. kalau kat KL memang tak dapat camtu....

Alhamdulillah, percutian kali ni memang best sebab dapat spend time ngan hubby.... Sekarang ni tengah berkira-kira nak ajak hubby pg bercuti kat pantai pulak... ;)

12.2.12

::Seminar Wanita~Puspanita KKM::

12.2.12,Sunday, February 12, 2012
Ok, kita hold dulu citer penutup CH... kali ni aku nak citer tentang aktiviti semalam..... Semalam, aku n the gang pergi KKM.. ada jemputan dari Puspanita KKM Putrajaya..... Diaorang buat seminar "Wanita Sihat Keluarga Sejahtera"....

Awal2 pagi, aku dah keluar dr rumah sebab diaorang kata bas akan gerak pukul 7.00 pg.. nasib baik umah aku dekat je ngan opis, pukul 6.45 pg baru aku gerak.. sampai, ngam2 kul 7.00 pg... sampai jer kat Lobi, tengok2 tak ramai pun lagi yang sampai... biasa la jam Melayu kan..... tunggu punya tunggu, akhirnya pukul 7.30 baru bas gerak.....


Masa pg pakai baju putih tudung pink, sebab diaorang kata akan dapat T-shirt kaler pink... sekali, bila dah dapat T-shirt, rupa2nya kaler purple.... tak matching la pulak ngan tudung... lantakla....
Sampai je kat KKM, macam biasa la... daftar dulu untuk ambik T-shirt dan goodie bag..... dah settle.. baru la kami semua tukar baju.... pastu, gerak ke Tingkat 8 bangunan KKM untuk gi Senamrobik.... masa senamrobik ni best, sebab ada satu segmen tu.. diaorang bukak lagu pop yeh yeh dan semua pakat menari macam zaman pop yeh yeh.. happening sangat time tu... teringat yg Arwah Mahmood June menari dalam citer Do Re Mi kut kalau x silap aku.... Lawak...

lepas Senamrobik, sarapan... n pastu baru gerak ke Auditorium untuk ceramah.... Semua ceramah best.... ada jugak cabutan bertuah, tapi aku ni  kalau ada cabutan bertuah... selalu jer tak bertuah....













kalau ikutkan aturcara, habis pukul 5.00 ptg, tapi dah terlajak ke pukul 6.00 ptg.... sampai rumah dah pukul 7.00 ptg.... sampai2 jer, hubby x de kat rumah sebab dia pg jumpa kawan... aku pun fikir, takpela.. pas Maghrib baru aku masak untuk makan malam.... tak lama pastu hubby balik.. dia cakap aku tak payah masak.. aku ingatkan dia nak bawak aku makan kat luar... rupa2nya, pas maghrib, dia yang bertungkus lumus kat dapur... masak untuk makan malam.... Bestnya.... dapat la aku berehat... Thank's abang....