25.6.12

::Masuk Hospital & Family Day::

25.6.12,Monday, June 25, 2012
Hari Jumaat tempohari aku dapat tahu yang adik ipar aku masuk hospital... pengantin baru hari tu... terkejut jugak la aku.... Dia masuk Hospital Melaka....nak tak nak, aku ambik half day sbb kalau nak tggu balik kerja baru nak gi, takut terlepas waktu melawat.... Kalau ikut perancangan, aku memang akan gi Melaka gak petang tu sebab hr sabtu tu aku ngan hubby akan gi PD dr sana sebab aku ada family day... Nasib baik, beg kain baju semua aku dah bawak...

Kul 12 lebih, aku keluar dr opis... amik teksi gi LRT, pastu amik LRT terus ke TBS... dapat bas kul 1.30.. nasib baik org x ramai... tp, bas yg aku naik pulak yang tak best... nak buat camne, itu je bas yg ada kul 1.30... dah la dalam tu bau x berapa sedap.. aircond pulak panas... berpeluh-peluh aku selama 2 jam atas bas....Bila dah sampai Melaka Sentral, rasa syukur sangat-sangat...


Hubby datang jer, terus kitaorang gerak ke Hospital... Rupanya, adik ipar aku tu kena kencing tikus... Minggu lepas dia gi menjala kat sungai.. tu yg kena tu... Nasib baik dia dapat kesan awal.. kalau x, tak tahula.... lama jugak la aku kat sana... kesian adik aku.. dia pun cam aku gak... laki keja Melaka, dia keja KL.... terpaksa la dia EL, jaga suami... takpe la, pengorbanan untuk suami... macam2 dugaan adik aku lepas dia kawen ni.. harap2 dia banyak bersabar....

Esoknya, aku macam nak batalkan jer gi PD tu, tapi bila bincang2 ngan hubby... kitaorg teruskan gak gi sana... sebab kitaorang dah janji nak pg.. cam x best pulak kalau x gi....Disebabkan aku Ketua Apartment, aku kena la gi awal... utk check in dan uruskan apa2 yg patut...

Kitaorg gerak dr Melaka kul 11 lebih, sampai PD kul 12 suku camtu...Family Day kitaorang ni buat kat Permaisuri Resort.... sampai je, terus daftar dan makan tghr dulu.. masa ni x leh amik kunci lg sebab check in kul 2... kami pun lepak2 dulu tepi pantai..... aku pulak, lupa nak bawak kamera, jd x banyak la gambar kitaorang kat sana...

Kul 2 lebih, baru bole check in.. kitaorang dapat apartment 3 bilik.. so, aku kongsi ngan membe aku lg 2 orang.... kiranya 3 couple la dlm 1 apartment....... selepas cabut undi, aku dapat medium room.. ok la, nak tido je pun.. no hal la....

kalau ikut jadual, petang tu dalam kul 3, ada pertandingan utk kanak2.. tp, kami semua x turun pun.. penat, lagipun kitaorang semua lom ada anak... kitaorang lepak je la dalam bilik masing-masing... Petang dalam kul 6, baru kitaorang siap2 utk gi mandi swimming pool.....




Memandangkan aku n gang x berapa pandai berenang... kitaorang mandi kat tepi2 je sbb kolam tu agak dalam utk kitaorang yg comel dan x berapa cukup ketinggian ni..... laki masing2 sibuk nak mandi laut... x nak mandi kolam sebab ramai sangat kat kolam... pas dah puas mandi kolam, kitaorang pun gerak gi mandi laut pulak....


Malam pulak, ada Dinner BBQ.... Tema utk malam ni ialah Floral... aku x beli baju baru pun.. pakai je apa yg ada.. hubby langsung x nak baju bunga2.. dia pakai T-shirt je.....






BBQ di tepi pantai..memang best.. diaorang buat konsep gerai... ada lebih kurang 10 gerai.... memang happening... mewah dengan makanan je malam tu... ada gerai BBQ, gerai sate, gerai goreng2, gerai salad, gerai dessert (homemade aiskrim  dia mmg mabeles) dan macam2 gerai lagi la.. sampai dah x terlarat nak makan.....




Sambil-sambil makan tu ada la acara selingan macam pertandingan karaoke, pertandingan Fancy Dress, Superhero dan yang paling best, Cabutan Bertuah....



aku paling berkobar-kobar bila time Cabutan Bertuah... tapi, memang x de tuah.. langsung x dapat apa... takpe la, janji dapat makan yg best2... Acara kemuncak malam tu bila diaorang pasang bukak api.. wah.. memang happening.....Dekat kul 12 baru kitaorang balik bilik... semua dah penat sangat..... 


Esoknya, ada Telematch untuk dewasa pulak....aku x masuk pun, just jd pemerhati....










Habis je Telematch, makan tengahari dan siap2 untuk Check out.... pas check out, aku ngan membe aku sempat lgi gi shoping kat PD..... Mula2 ingat nak ke Melaka balik.. tp, bila aku call adik aku, dia bgtau yg husband dia dah beransur ok... so, aku ngan hubby pun gerak la balik KL... kali ni, kami balik guna Highway LEKAS.. sekejap je dah sampai... Betullah, LEKAS ni memang lekas..hi.hi..hi..

Apa2pun Family Day ni memang Best... Terbaik la....

Nota: Semoga Man cepat sembuh....


19.6.12

::Belajar Menjahit::

19.6.12,Tuesday, June 19, 2012
Sekarang ni aku tgh dok ushar2 tempat utk belajar menjahit..
Ingat dihati macam mau belajar jahit la pulak sbb upah baju sekarang ni makin lama makin mahal...
ye la, tailor yg aku dok tempah ni... sikit2 dia naikkan harga...
sekarang ni tempah baju kurung pun dah 65 hinggit..
tak ke masak camtu...

Tp bila mengenangkan perangai aku yg hangat2 tahi ayam ni..
aku sendiri cam ragu2..
bole ke aku buat baju..
Berjaya ke nanti?
Sedap ke pakai?
Rosak x kain aku nnt?
Macam2 la yg aku dok pikir....

Adoi..
belum apa2 lagi dah pikir macam2...
sementara aku dok survey tempat belajar tu..
sekarang ni aku belajar jahit manik dulu..
ala, belajar ngan kawan aku je pun..
yang penting.. F.O.C...

Saja la nak try tgk aku ada bakat tak nak jahit manik..
Alhamdulilah, berjaya gak aku habiskan..
bila tgk satu baju dah siap, mula la aku berkobar-kobar nak jahit kat baju lain pulak...

Untuk percubaan pertama ni tak berapa kemas sangat..
takpe, nnt kita improve lagi...
Bila dah seronok jahit manik, rasa cam dah x nak belajar jahit..
tp, bila fikir2 balik..
baik pandai dua-dua..
mana la tau leh buat pendapatan sampingan...

Kawan-kawan semua..
kalau tahu mana2 tempat belajar menjahit kat area Ampang @ Pandan Indah, roger2 la kat aku ye...

Percubaan pertama aku menjahit manik...

15.6.12

:: Kembali setelah lama menyepi::

15.6.12,Friday, June 15, 2012
Mak ai... lama benar aku tak menulis kat sini.. Bukan sengaja.. tapi ada macam2 yg jadi membuatkan aku rehat jap...lagipun, kebelakangan ni aku x berapa sihat..... tapi, bila dah berehat.. Mood nak menulis pun terus hilang...

Malam ni, tetiba je mood nak menulis kembali.. dan aku pun dah semakin sembuh (walaupun belum sepenuhnya)... sakit apa? Biarlah rahsia.. hi..hi..hi...

Sepanjang cuti sekolah hr tu, adik2 aku dtg umah aku.. nak jalan2 kat KL katanya... Bawak je la...
Minggu lepas baru je aku balik kg, gi hantar adik bongsu aku balik sbb adik yg sorang lagi yg sama2 dtg ngan adik bongsu aku dah balik dulu sebab nak beli barang2 utk semester baru kat U... baru je nak hepi sebab umah meriah, dah kena tinggal sorang2 balik.. sedihnya...

Bila dah duduk sorang2 ni... aku malas nak masak.. bila weekend, hubby balik baru masak.... tapi, yg peliknya, walaupun aku jarang makan malam sbb malas nak masak.. tak jugak berat aku ni susut.. makin naik lagi ada la.. hi..hi..hi....

Dah tggl sorang2 ni... tetiba pulak rasa teringin nak makan dadih.... kalau beli, tak puas pulak nak makan... last2, rehat tadi,aku gi beli barang2 buat dadih..... balik je keja, terus semangat berkobar-kobar kat dapur... Akhirnya... siapla dadih jagung..... sejukkan dulu, pastu masukkan dlm peti sejuk..makan time sejuk.. Heaven sangat...



Sedap tau dadih yg aku buat ni (perasan! sendiri buat sendiri puji...hi..hi..hi..)

P/S: sekarang ni tengah pening dok cr baju nak gi Dinner Family Day.. temanya.. Floral.. kalau size kecik2 banyak la aku jumpa..tp kalau size plus cam aku ni ada ka? Pening..Pening...