29.9.12

Walk For Health 2012 @ Putrajaya

29.9.12,Saturday, September 29, 2012
Hari tu  kan,aku ada la baca kat Blog Salmi Khairil tentang Walk For Health 2012...  Rasa macam nak masuk... tapi, takut tak ada geng.. aku pulak baca petang 14hb9.. Dah balik dari opis pun... pastu, aku try la ajak membe2 melalui fb... diaorang ok jer.. tp, masalahnya tarikh tutup 15hb9.. sempat ke aku nak hantar borang? 15hb tu pulak hari Sabtu... mana nak cari mesin faks pulak... Erm... last2 aku cakap kat kawan2 aku kata x jadi la nak pg sebab tarikh hantar borang dah tutup... Ok, Fine....

Tapi, hari Selasa tu (18hb9), aku cuba2 jer call kat MICCOS... tanya bole pg la ke idak... Mula2 budak yang jawab tu kata dah x bole.. pastu, aku try la mintak jugak.. last2 budak tu bg.. tapi, dengan syarat faks segera n cuma 4 orang jer bole pergi... Yeay... hepi giler la time tu.. terus aku kumpul geng2 aku, isi borang dan terus faks.... Pastu, aku call balik ke sana.. nak tanya dah terima borang ke belum.... Budak tu cakap dah terima.. aku pulak, try lagi buat suara kesian.. mintak tambah membe lagi sorang... Nasib baik Approve!

Sepatutnya, kena pergi ambik baju kat opis diaorang mulai 24 hingga 28 September 2012.... Memandangkan opis aku ni jauh dr Putrajaya... terpaksa la aku mintak tolong PAP opis aku yang memang ade dokumen nak despatch ke sana tolong ambik... Nasib baik dia nak tolong... Dia pg hari Rabu... tapi, dia kata saiz yang kami mintak dah abis.. orang kat sana suruh pergi balik hari Jumaat... Tapi, bila PAP opis aku pg lagi smlm, still x ade.... aku pun dapat saiz kecik sikit.. muat.. cuma perut aku terserlah 'kebuntingannya'.. hi..hi..hi.. 

Pagi ni, cam biasa.. aku tumpang membe aku lagi.. sepatutnya kami pergi berlima.. last minit sorang lagi demam.. tinggal la berempat.... x per la.. janji projek 'on'.... Sampai jer sana... terus ke tempat pendaftaran untuk ambik Goodie Bag....


Beratur Untuk Goodie Bag....

Makan dulu.. nanti nak berjalan x de tenaga pulak.... 5km tu....

Ramai yang dah bersedia... tapi, masa ni belum rasmi lagi....

Semua disuruh ke belakang sikit... Untuk Acara Perasmian dan 'Warm Up'... ye la, kalau x Warm Up, nnt ada pulak yg kejang.....

2 Orang model telefon... hi..hi..hi...

Perasmian.... potong tali belon tu....

Budak2 ni..kipas Avon pun diaorang angkut jugak...

Bersedia untuk pelepasan....

Aik.. camne bole ada gambar pakcik ni.. konpius aku.... masa ni dah berlepas....

Moh kita berjalan....

Semua berjalan sambil bersantai-santai jer..... tetiba budak 2 orang kat belakang tu bole main kejar-kejar pulak....

Nasib baik masuk gak muka aku....

Belum separuh pun berjalan.... tapi dah penat... nasib baik ada air 100 Plus... Bertenaga balik..hi..hi..hi..

Penat macam manapun.. bergambar harus la kan....

Tinggal kitaorg berdua jer.. lagi dua, dah kat depan... kitaorg ni asyik berenti ambik gambar jer.... malas la diaorg nak tggu...

Dah nak sampai kat Dataran Putrajaya... Kena pusing kat Bulatan tu... ha..jangan ngelat....

Bukti...aku pusing bulatan tu betul2....

Semua tengah bersemangat pusing kat situ....

Dah patah balik... nak tuju garisan penamat....

Jangan risau.. kalau ada yg rasa nak pengsan.. Bantuan ada...

Berenti lagi.. kali ni kat depan Perbendaharaan pulak...

Nak jugak dia pegang air tu...

Alhamdulillah..dah sampai... ramai yang terus serbu gerai jual air.... haus giler...

Ben 10....  Masam jer muka dia... tp, bila bukak sarung kepala... Hensom mamat yang pakai kostum ni.. siap senyum2 lagi...

Chef Florence pun ada.. buat demo masak guna minyak kelapa sawit...

Seksi betul bibir dia...

Sesuai betul dua2 bulat....

Macam orang betul...

Mula2 aku pun sibuk gak beratur nak ambik belon.. tapi, bila pusing kiri kanan.. budak2 yang ramai kat situ.. terus aku bagi laluan kat diaorang..hi..hi..hi...

Pagi tadi pengacara yang kendalikan Majlis ni ialah Penyanyi NASH.. dah abis berjalan.. diaorang serah kat Rahim & Shiro (Raja Lawak)....

Cabutan Bertuah.. kitaorang tak tggu pun.. dah penat sangat.. terus je balik...



Aktiviti macam ni memang best... aku nak jadikan acara ni sebagai acara tahunan untuk aku.... Kalau tahun depan buat lagi... InsyaAllah, aku akan masuk.... Walaupun penat... tapi badan rasa fresh jer... tapi, kaki sakit... rasa cam nak pg memanjakan kaki kat SPA jer...

Notakaki: Abang J.... u x nak sponsor i urut kaki ke?



28.9.12

::Dalam Gembira Ada Duka::

28.9.12,Friday, September 28, 2012
Semua Kakitangan Awam mesti tengah syok sekarang ni kan..Bonus 1 setengah bulan gaji tu... hari tu dah dapat setengah.. hujung tahun ni kita dapat la sebulan gaji lagi.. Alhamdulillah.. rezeki...

Orang tua-tua selalu pesan.. Jangan terlampau seronok dalam apa jua perkara.... hari tu aku hepi sangat sebab dapat tukar tempat kerja.. hari ni pulak hepi sbb dapat Bonus....

Tapi...
Balik kerja td.. aku terus rasa sedih.. Sebab Apa? Sebab Kereta Persona Hitam aku kena langgar dengan Lori... Habis kemek dan bercalar sebelah tu.... Rasa nak nangis jer.... Adoi.. Duit Bonus belum masuk....  Dah rasa macam nak keluar jer... Habis la bonus tu dikerjakan untuk kereta pulak.. Sadis betul...


25.9.12

::Dah dapat::

25.9.12,Tuesday, September 25, 2012
Alhamdulillah.. setelah sekian lama menanti.. Akhirnya tadi.. dengan rasminya.. surat pertukaran aku dah sampai... Terkejut gak aku tadi..  aku kena lapor diri 1hb 10 ni.. ada masa 5 hari je lagi...Mula-mula dapat tau tu aku macam sedih gak..ye la, dah dekat 8 tahun aku kat Hospital Ampang.. dari Hospital belum bukak sampaila sekarang...tapi, bila difikir-fikirkan balik, kalau hati x hepi buat apa kan.. pergi jer la... mana tau aku akan lebih  bahagia ditempat baru nanti.. Amin...

Notakaki: hepi sangat bila nampak 6 BE menari-nari kat blog aku ni.. harap sangat BE2 tu teruslah menari dengan riangnya...


24.9.12

::AVON~Berjalan Untuk Kanser::

24.9.12,Monday, September 24, 2012
Sekarang ni aku suka melibatkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang sihat..Al-maklumlah, nak turunkan berat badan aku yang semakin mencanak-canak naiknya.... Bila tau tentang Aktiviti berjalan Untuk Kanser anjuran AVON, apalagi... berkobar-kobar la aku nak join.... mentang-mentangla.. dah dapat habiskan  6.5 km tempohari... hi..hi..hi... berlagak betul la minah ni kan...

Untuk menyertai Program Jalan kaki ni... kami kena bayar sorang RM 40... pg jer mana2 Butik AVON... pas dah bayar, dapat la Goodie Bag ni.... 


Comel kan... teringat zaman dulu2.. bag macam ni mmg femes.....

Aku suka kaler T-shirt ni... menyerlah....

Selain dari T-shirt, ada macam2 barang jugak la dalam beg tu... X rugi bayar RM 40.00, sambil menderma..kita jugak dapat barang2....

Beg tu dah dapat lama dah sebab cuma kena ambik kat Butik AVON... tapi, program Berjalan Kaki tu di buat semalam.... kalau ikutkan plan, kami pergi berempat... tapi, last minit..sorang kawan aku sakit perut pulak.. tak dapat la dia join... tinggal la kami bertiga....


Aku yang paling berkobar-kobar sekali..pukul 6.20 pg dah terpacak kat lobi Hospital.. Padahal membe aku lagi 2 orang sampai kat Lobi pukul 7.00 pagi.... Adoi, penat aku tunggu sorang2 kat situ.....

Kalau ikut aturcara, program jalan kaki tu akan bermula pukul 7 pagi... laju jugak la kawan aku bawak kereta sebab kami dah lambat... tapi, bila sampai rupanya, baru nak berucap... Biasala, janji Melayu...


Nasib baik dulu hubby pernah kerja kat Perbadanan Putrajaya... Aku pun suruh je la membe aku parking kat situ... dekat sikit.....
 Sampai jer, tengok ramai yang pegang belon.. kami pun pergi la kat lori, nak ambil belon.. rupa2nya kena daftar dulu....

Untung cina belon ni... rasanya beribu-ribu jugak belon yanga ada hari tu....

Tengok, semua pegang belon....

Maria Tengku Sabri yang jadi pengacara hari tu....  meriah la kat situ dengan suara dia...

Lepas daftar... baru dapat no.... (masa aku balik, singgah kedai...pastu ada sorang pakcik tu tanya..ni no apa.... hihihi... Naper? nampak macam no ekor ke?)

Lepas dapat no.... kita sain dulu.. tanda sokongan....
 Disebabkan lambat lagi nak berjalan..kami pun jalan2 je la kat Booth2 yang ada kat situ....


Ramai betul orang time ni....

Lukis muka...

Macam2 bentuk ada.. tapi aku ambil reben kanser.... kata berjalan untuk kanser...mesti la kena tema kan...

Ada ramai artis hari tu..diaorang pun jalan jugak.. kalau x silap aku..ada lebih kurang 25 artis.... 

Scha ni cantik sangat bila tgk live... kesian dia, Awal kat Johor untuk MELODI..terpaksa la datang sorang2.....

Masa ni semua tengah semangat lagi..maklumla, baru pelepasan.....

lautan Pink....

Aku pun semangat sama la time ni....

Sepanjang jalan, ada orang pegang Banner kata2 semangat.... yg paling best ada jugak group Buskers hiburkan kitaorang... request jer lagu apa, nnt diaorang nyanyi..dahla, sore sedap... terhibur sangat...

Orang lain sibuk berjalan...kitaorang sibuk bergambar....

Nak tangkap gambar dekat ngan kuda.. tapi takut.. jauh sikit pun xpe la...

Dengan pokok pun bole bergambar....

Budak2 ni best..mmg sporting giler....

Akhirnya, setelah penat bergambar berjalan, sampai la jugak aku kat garisan penamat.. Yeay...

Loving couple... asyik berpegangan tangan jer... jeles i tau..hi..hi..hi....

malas la aku nak bergambar ngan artis.. ramai sangat yang kerumun....last2, aku jumpa artis ni.... kira bole la kan....


Dah habis bergambar, kami ke Booth pendaftaran tadi.. rupanya, diaorang ada buat game.. aku pun join la... 1 kumpulan 6 orang... kami kumpul2 ngan pengunjung lain, dapat la buat 1 kumpulan... kami main isi air dalam botol guna span.. ada 2 botol, kena isi sampai penuh.... Alhamdulillah..group aku dapat no 1...



Ni la hadiah main game tadi...

Cantik kan pinggan ni..lepas ni bole masak siakap 3 rasa..pastu hidang atas pinggan ni..baru cun....
Dah puas merayau kat situ... kami pun gerak balik rumah... Walaupun kaki sakit, tapi best.. puas hati la.. minggu depan ada lagi program berjalan ni.. kat Putrajaya gak.... kali ni anjuran MICCOS... nanti bila selesai program tu aku citer yer... Bye... Assalamualaikum...