30.10.12

::Cik P datang::

30.10.12,Tuesday, October 30, 2012
Aku ni memang bole dikategorikan sebagai pengidap PCOS tegar.. maunya x tegar kalau period cuma datang 7 bulan sekali.. teruk kan? aku selalu tension bila fikir cik p yg x nak keluar.. kalau camtu mcm mana aku nak pregnant.. nak dapat waktu subur pun susah....

Tapi, ingat x entry aku yg pasal Pati Delima Gulsan tu? Ha.. Bulan lepas, aku period lepas minum susu kambing Al-Khisbun... lepas period, aku berenti sbb takut panas..habis period.. aku x teruskan minum susu tu sbb aku minum pati Delima ngan olive oil pulak.. dan.. Alhamdulillah.. hari ni genap cycle yg ke 28.. dan.. aku PERIOD... walaupun usaha aku  utk pregnnat x berhasil bulan ni.. xper, janji ade perubahan.. dan kalau period aku dtg elok.. senang sikit aku nak kira waktu subur.. Berbaloi jugak aku cuba Pati Delima tu.. Pasni, insyaAllah, aku akan terus amalkan Pati Delima tu sbb kalau pregnant pun bole minum.. tu yg best....

29.10.12

::Yeay... Cek Nuffnang dah sampai::

29.10.12,Monday, October 29, 2012
Kan hari tu aku ade cerita yang aku dah cash outkan duit dalam Nuffnang kan? Ha... masa aku balik kampung hari tu.. mak aku kata yang ada cek sampai atas nama aku... aku pg la tgk.. rupa-rupanya cek Nuffnang aku dah sampai... Alhamdulillah.. ni cek pertama aku ngan Nuffnang.. tu yang xcited sangat.... Walaupun jumlahnya x la banyak sangat berbanding blogger lain.. tapi aku tetap syukur... berbaloi jugak aku berblogging selama  ni...walaupun tujuan asal aku berblog bukanlah sbb duit, tapi kalau dah dapat.. Alhamdulillah la kan?



Notakaki: TQ Nuffnang... semoga 7 BE aku yg tengah menari-nari tu akan terus mencanak-canak naik... Alhamdulillah...


23.10.12

::Miss u all::

23.10.12,Tuesday, October 23, 2012
Sebenarnya, banyak benda nak diceritakan .... tapi semuanya terbengkalai gara2 pendrive aku ade virus... x bole bukak pulak.. dalam tu ada banyak gambar2 kenangan masa aku kat ampang... x syok la kan kalau citer tanpa gambar.... takpe, kita skip dulu citer tu....

Citer kat tempat baru? Ermmm... ok.. satu kerja yang baru dan agak mencabar jugak... sebelum ni kerja aku semuanya berkaitan dengan emolumen jer.... orang kata, kalau taip nombor, x payah tgk kat keyboard.. dah tahu no apa dan kat mana nak tekan.... kat tempat baru ni.. aku banyak kerja berkaitan akta.. dah macam kerja kat mahkamah pulak... aku ditempatkan kat Bahagian Penguatkuasa Farmasi... Semuanya berkenaan ubat-ubat terlarang dan rampasan.. lepas ni x de la aku beli ubat sewenang-wenangnya... aku kena check dulu la.. takut ade racun pulak nnt.... Bos aku kat tempat baru ni semuanya Pegawai Farmasi... Sporting, Friendly dan gila-gila macam aku jugak.. hepi jer kerja kat sini.. xde la serabut macam dulu.. tapi, tak tahu la kalau ni cuma permulaan... tapi, best jugak kerja kat sini.. kalau ade laporan, diaorang akan pergi buat serbuan.. dan aku mesti la ikut sekali.. tu yg best.. xde la terperap kat opis jer... rasa pengalaman yang baru....

Walaupun tempat baru ni best.. tapi, aku tetap rindu kawan2 aku kat H.Ampang.. ye la.. dah dekat 8 tahun aku kat sana.. banyak suka duka aku kat sana...







P/S: kawan-kawan yang sekepala dan gila-gila... Walaupun i dah x kerja sana, u all jangan lupa i yer... I miss u all...


19.10.12

::Akhirnya beli jugak::

19.10.12,Friday, October 19, 2012
Tengahari tadi aku pg Pasar yang dekat Masjid Negara tu... lama benar aku x ke sana.. dulu2 masa aku kerja kat situ, itu la tempat lepak kami bila hari Jumaat... sekarang ni bila aku dah kembali kerja kat sana, terus terimbas balik memori lama ngan kawan2 Ampang.... Rindu pulak kat diaorang...

Erm.. k, la.. teremosi pulak.. aku sebenarnya bukan nak citer tentang nostalgia aku dulu-dulu.. tapi aku nak citer yang aku dah beli Pati Delima Gulsan.. Lama weh aku dok cari.. dulu masa geng2 TTC Corner dok citer.. aku cam malas la nak cuba sbb aku ni jenis yang hangat2 tahi ayam.. kang sekejap jer aku makan..

Tapi, bila kat opis baru ni.. ada membe opis aku cakap yang Doktor sarankan dia ambik Pati Delima, Virgin Olive Oil ngan madu tiap-tiap pagi untuk subur dan kuatkan rahim... terus aku cam tertarik balik....Dia tgh pregnant sekarang.. 8 tahun jarak anak dia yang kecik ngan baby dalam kandungan tu... Membe aku kata setiap hari Jumaat ade org jual kat Masjid Negara tu... Tengahari tadi, dengan semangat kobar2 aku pun gi la sana.. mula2 pergi sorang.. x kisahlah, janji aku dapat beli.. tapi, masa turun tangga tu.. jumpa membe2 yang lain pun nak gi sana.. terus la aku join diaorg..berjalan beramai-ramai.. dekat je ngan opis aku... Alhamdulillah.. akhirnya dapat jugak aku beli...


Pati Delima Gulsan... 15 hinngit jer.. aku tgk ade org jual on9 sampai 20++...

Dah alang2 tu.. aku beli la sekali Virgin Olive Oil.. yang ni cuma 13 hinggit jer... .

Total 2 barang baru 28 ringgit..
Madu dah ade kat rumah.. pasni bole la amalkan.. tiap2 pagi.. minum madu, pati delima ngan olive oil... tetiap 1 tu ambik 1 sudu.... mudah2an kali ni aku akan ambik produk ni berterusan, bukannya sekerat jalan lagi...

Notakaki: Selamat Hari Lahir yang ke 26 tahun untuk alang.. semoga bahagia selalu dan cepat-cepat dapat baby....




16.10.12

::Dah Sampai.. Tenkiu::

16.10.12,Tuesday, October 16, 2012
Yeay.. hadiah GA dah sampai.... TQ kepada penganjur dan penaja... wangi sangat... kerja tempat baru, pewangi pun baru.... Syoknya...





Notakaki: Pasni kalau ade GA lagi, jangan lupa ajak eyza yer... ;)

14.10.12

InspiTari 2012 & Makan2 di Kg. Baru

14.10.12,Sunday, October 14, 2012
Hari Jumaat tempohari aku n gang gi tengok Inspitari kat Dewan DBKL... kiranya, ni last hang out ngan membe Ampang sebelum aku bertukar ke tempat baru..... Kitaorg gerak dr Ampang lepas Maghrib... sebab dah agak lewat, jalan pakai Highway AKLEH... rupanya.. time susur nak keluar dari Highway lg dah jammed... Ingatkan nak gi makan dulu sbb perut dah berkeroncong... tapi, elok jer sampai kat DBKL, dah pukul 8 lebih... x jd la nak makan dulu, terus naik ke Auditorium... Elok sampai sana, kitaorg x dapat masuk pulak sebab pas dah habis.. Adoi, Cikgu Teater kitaorg cakap x payah pas... dah satu hal kat situ... last2, nasib baik la petugas kat situ baik hati.. bagi jugak kitaorg masuk.. tapi, kena duduk kat tangga, sebab kerusi dah penuh.. tangga pun tangga la.. janji dapat tengok...

Dah tak dapat masuk, bergambar jer kat luar... Nasib baik, last minit dapat... TQ yer akak2 petugas yg baik hati....
Pengacara Malam tu ialah Hani (Anak Penyanyi Yusni Hamid) ngan Azrol.... kelakar betul Azrol... memang x membosankan... Best sangat Inspitari ni.. Tiap2 JKKN Negeri akan hantar 1 penyertaan kecuali JKKN Ibu Pejabat jer hantar 2.... aku paling terhibur ngan persembahan dari JKKN N9.. tarian piring.. klasik dan bagus teknik diaorang... kalau ade jatuh sikit2 tu biasa la...

Persembahan dah habis.. semua penari berkumpul atas pentas.. Ramai kan?
Dah habis persembahan, kitaorg gerak gi Makan kat KG. Baru.... Suraya Seafood kalau x silap aku..... aku memang puas hati ngan makanan kat situ... cepat, sedap dan murah... yang paling aku sukaaaaaaaaaaaaaa sangat ialah Siakap 3 rasa.. Mabeles....


Macam2 yang kami order... macam x makan sebulan.. :)
 Masa nak balik tu, kami siap tapau Pulut Mangga sebab tengok ramai yang beli..... sure sedap kan....


satu bekas ni RM 4.00.. Murah kan?

Balik jer umah terus aku bukak.. x sabar nak makan...

Tuang jer santan dalam tu...

Ambil pulut, santan dan mangga... pastu makan... Ermm... memang sedap.... aku recommed sangat pulut mangga kat Suraya Seafood ni.....

Dah puas berjalan dan perut pun dah kenyang.... apa lagi, terus la tido..... : Macam mana la nak kurus kan? memalam pun makan x henti2... :)


Notakaki: rasa mcm nak makan Pulut Mangga lagi... Sedapnya...




8.10.12

::Alhamdulillah, rezeki aku kali ni::

8.10.12,Monday, October 08, 2012
Berdebar-debar aku dok tunggu keputusan GA tempohari..... Pagi2 tadi, masuk jer opis terus bukak blog... tengok.. keputusan belum ade... tutup.. buat kerja macam biasa... Petangnya pulak, dalam kul 5.30 mcm tu.. bukak lagi Blog Coretan Diari Seorang Abah... Jeng..jeng.. jeng.. Yeay dah ade... Baca semua sampai bawah.... dan.. Pemenangnya ialah................GULP.. Betul ke ape yang aku nampak ni.... Macam x percaya jer....
Credit:  Coretan Diari Seorang Abah

Setelah aku pandang betul2.. memang sahlah... EYZAMIEL ada sebagai pemenang.. nama aku kat No. 1 pulak tu... macam x percaya jer... bukannya apa, aku ni.. kalau ade cabutan bertuah @ apa2 contest.. memang susah sangat nak dapat... Syukur Alhamdulillah... kali ni aku berjaya jugak... TQ kepada Blog Coretan Diari Seorang Abah, penaja Sephora Dubai Purfumes dan tak lupa jugak untuk Juri Kita... Akiff yang comel.....


7.10.12

::Kedai Rakyat 1 Malaysia::

7.10.12,Sunday, October 07, 2012
Banyak betul yang nak diceritakan.. tapi, x de mood nak ingat balik semua tu.. tggu nanti2 la.. bila mood dah datang...

Aktiviti hari ni? Ermm... mula2 rasa cam nak pergi kerja.. tapi, cam malas pulak... pastu dok umah pun boring... nak pergi jalan2, tapi tak nak jauh2.... fikir punya fikir.. aku ajak hubby gi Kedai Rakyat 1 Malaysia... lagipun barang2 rumah banyak jugak yang dah abis..... Kedai ni dekat jer ngan umah aku.. dalam 10 minit camtu.... selalu aku suka beli kat Pasaraya Besar.. tapi, kali ni nak try shopping kat sini pulak.. nak tgk, ade beza ke tak... Bila aku perati betul2 harga barang kat kedai tu.. memang banyak la yang murah dari Pasaraya Besar... tapi, ade jugak yang kat situ Mahal, tapi kat SpeedMart 99 murah sikit... tapi, beza x banyak la, dalam seposen dua jer.... Sila buat perbandingan dulu... pastu, beli yang paling murah kat dua2 kedai.. itupun kalau dua2 kedai dekat... macam kat tempat aku ni, memang dekat2.. bangunan sebelah2 jer.. tu yang aku bole tau harga.. :) Kalau jauh tak payah la... duit minyak jer, dah lebih dr yang ko nak jimat tu...

Hasil Shopingan aku kat Kedai Rakyat 1 Malaysia...
Dah keluar dari kedai tu, rasa lapar la pulak.. kami (aku + hubby) pekena dulu Nasi Kandar kat area kedai tu jugak... Alhamdulillah.. dah kenyang... Pastu, hubby tanya.. nak gi mana lagi.. aku cakap balik jer la... Hubby pulak kata, la.. takkan dah nak balik kut.. Jom la jalan2 lagi... Tetiba jer.. dapat idea.. jom kita gi Kedai Kain 1 Malaysia pulak nak? Hubby pun 'on' je la.... Meredah la pulak Bukit Ampang menuju ke Hulu Langat.. Kedai ni pun x jauh sangat dr Umah aku... dalam 25 minit jer.....

Sampai sana, terus cari kain untuk aku ngan Mak Mertua.. Al-maklumla, bulan 12 ni abang ipar aku kawen.. nak gak baju baru kan... Kat situ, harga kain memang murah.. tapi, kena pegang jugak kain... ada jugak yang aku rasa macam kain kat Jalan TAR lagi murah.. tapi, kena pandai pilih la... lagi satu, kebanyakan kain kat situ, dahpun dipotong 4 meter... kalau ade yang pakai lebih 4 meter.. memang x banyak pilihan.... Lepas aku dah puas ati, aku rembat jugak la 2 pasang kain.. 1 utk aku.. satu utk MIL... adik beradik lain? beli sendiri la no...


Dalam ni la kain kami... tapi, x bole tunjuk.. nanti dah tak surprise....
Dah abis, balik umah.... letak kat tepi.. banyak jugak barang ni.....


Ni la hasilnya...
 Kat kedai Rakyat tu aku beli barang2 ni jer.....

Ni yang ade jenama... korang perasan tak yang sos Life tu perisa Tomato? hahaha... aku dah tersilap ambik da... aku pun x tau nak buat apa dengan sos tomato yang besar gedabak tu..... Hubby siap perli aku "Nasib baik sendiri yang ambil, kalau abg ambil maunya bebel x henti sampai esok".. 

Yang ni pulak versi barangan 1 Malaysia.. Jangan pandang rendah tau dengan jenama ni.. hari tu aku beli Bes minuman yang macam sunquick tapi jenama 1 Malaysia... Rasa dia mmg sebiji sunquick.. harga sebotol baru RM 6.80 jer... Berbaloi-baloi... yang lain2 ni aku x pernah try... cuba jer beli dulu.. kalau sedap, bole beli lg.. kalau x, ini 1st n last la jawabnya...

Ini barang2 yang aku beli.. kalau beli kat Pasaraya besar, selalu kalau macam ni.. dekat 80 gak la abis... tapi, kali ni... aku cuma abis 50 jer... Jimat kan.....

Notakaki: Belilah Barangan Buatan Malaysia.. :)




::Doa Mohon Dikurniakan Zuriat::

,Sunday, October 07, 2012



3.10.12

Give Away : Wangi & Happy Macam Akiff

3.10.12,Wednesday, October 03, 2012




::Contest ini ditaja oleh Sephora Dubai Perfumes::

Syarat-syarat :

1. Wajib follow blog Coretan Diari Seorang Abah
~ DONE (FOLLOWER YG KE 185)

2. Wajib like facebook Sephora Dubai Perfume
~ DONE.. DAH LIKE (NICKNAME : EYZAMIEL)

3. Buat Entry bertajuk "Give Away : Wangi & Happy Macam Akiff"
~ Sebenarnya aku ni dah lama sangat tak masuk apa2 GA... tapi, td bila jalan2 kat Blog EIDA... Nampak GA tentang Sephora Dubai Purfumes... terus jer macam berminat nak join... mana la tau kut2 ade rezeki aku.. Lagipun, aku ni mmg peminat tegar Purfume.. hi.hi..hi.. Kalau korang pun nak join... klik jer kat sini (Sephora Dubai Purfume)... dan jangan lupa: Tarikh tutup penyertaan : 5 Oktober 2012 (Jumaat) Sebelum pukul 12 Tengah hari...

4. Tampalkan banner rasmi GA ini dalam entry tersebut dan link ke entry ini.
~ DONE JUGAK.. BANNER DAH ATAS KAT ATAS TU... KLIK JER KAT BANNER.. TERUS BOLE PG BLOG TUAN PUNYA GA... :)

5. Masuk blog Happy Perfume dan pilih 3 jenis perfume yang anda suka.
~ ERMMM.. YANG NI MACAM SUSAH SIKIT NAK BUAT PILIHAN.. SEBAB.. SEMUA PURFUME KAT SITU EYZA SUKA.... JAP EK.. EYZA FIKIR DULU...

OK.. SELEPAS EYZA FIKIR... EYZA PILIH...

PILIHAN PERTAMA.....



PILIHAN KEDUA.....
PILIHAN KETIGA... 



6. Tampalkan gambar perfume pilihan tersebut dalam entry mengikut turutan pilihan anda.
~ DAH... KAT JAWAPAN NO. 5...

7. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen.
~ K, LAST BUT NOT LEAST.. DONE...

Notakaki: Harap2 ada la rezeki eyza kali ni..Amin...