31.12.13

Berita Gembira di hari terakhir Tahun 2013

31.12.13,Tuesday, December 31, 2013
Alhamdulillah.. Hari ni adalah hari terakhir untuk tahun 2013... Dah tercapai ke azam 2013? dah buat ke azam tahun 2014? erm.. aku sekarang ni dah malas nak berazam-azam sangat..bukannya apa..jarang azam aku ni nak tercapai..hihihi... macam tahun lepas..berazam nak kurus..kejap jer..pastu, makan x control.. terus naik macam dipam-pam...

Alhamdulillah.. dihari terakhir tahun 2013 ni.. family aku dapat berita gembira.. adik aku yang kawin 17 Mac 2012 hari tu dah pregnant.. Yeay.. Alhamdulillah... akhirnya... mak ngan ayah aku akan dapat cucu 1st dalam family... aku? hepi sangat dengar berita ni..memang dah lama aku nak mak ayah aku dapat cucu.. tapi, nak buat macam mana... blom sampai rezeki aku... dan bila sampai rezeki adik aku..akulah orang yang paling hepi sekali.....





Masa adik aku call tadi..bagitau yang dia pregnant... aku terus menangis.. bukan menangis sebab jeles ke apa.. tapi menangis sebab hepi.. tercapai jugak hasrat kami nak ada baby dalam famili...

Buat Alang & Man... Along hepi untuk hangpa dua orang... Jaga kandungan baik-baik.. x sabaq nak anak hangpa panggil along nanti Mak Long... hihihi...

Selamat Tahun Baru 2014......


12.12.13

Majlis Kawin Sepet

12.12.13,Thursday, December 12, 2013
Sekarang aku ni memang la amat jaaraanggggg update blog.. tapi aku ni amatlah rajin blogwalking kat blog orang lain.. salah sorangnya blogger femes si sepet tu.. sepet ni kira blogger favourite aku la.. mula2 dulu aku rajin follow blog kakak dia Viruspadu pastu ceera n now sepet lak.. bole kata blog tiga2 beradik ni mmg aku suka baca la..

Masa sepet kawin tu aku ada gak pg...  mula2 mcm segan.. ye la, nak jumpa blogger yg selama ni aku dok tengok kat blog jer...padahal umah aku ngan umah mak ayah dia xde la jauh pun.. aku kat area Hospital Ampang, dia pulak kat Cheras baru..dekat sangat...

Bakal adik ipar aku la ajak..last-last pg gak... mula2 sampai, aku dah nampak vp.. Cantiknya dia.. padahal anak dah dua... nak tegur..malu..just senyum2 jer.. ingatkan nak bergambar ngan dia.. pun rs malu..last2 tgk dari jauh jer la... aku cari2 gak ceera..tapi x nampak pulak.. maybe masa tu dia ada kat dalam... ramai gak la blogger yg datang.. nak tegur tapi..... macam biasa la..aku ni kan pemalu.. tambahan pulak aku ni cuma blogger biasa-biasa jer...

kredit : sepet
aku suka semua yg ada kat kenduri tu... dari pelamin, tema, makanan... semuanya la.. pengantin pun cantik...yg paling best.. marsmellow yg dibagi kat tetamu tu.. sedap.. aku yg sebelum ni x suka makan marsmellow terus jatuh cinta ngan dia.. hahaha...

Kitaorang sekejap je kat situ sebab segan... tegur sepet masa dia makan beradap... dia sangat baik dan lembut jer dia bercakap.. sempat la kitaorang bergambar ngan dia... x sangka pulak fotografer dia sempat snap gambar kami sbb kami tangkap pakai kamera sendiri...

Kami....
Hari selasa hari tu..dia ada la update tentang majlis kawen dia..n x sangka... gambar aku n gang pun ada... hepi la jugak.. blogger biasa2 cam aku ni pun ada gak dalam blog dia.. hihihi....

Buat Sepet & Qery... Semoga berbahagia selalu... dan kekal hingga Jannah... dengar kata dah 'berisi'... Tahniah yer... Selamat Menjadi Mummy dan Daddy... :)

11.12.13

KL Jammed Hari ni

11.12.13,Wednesday, December 11, 2013
Adoi.. asal Selangor cuti jer..KL jammed... ni yang tension ni... tension bukan sebab jammed, tapi sebab aku x boleh join diaorg cuti... sejak2 dah kerja KL ni, aku agak jeles bila kawan2 kat Selangor cuti.. ini tidak adil... hahaha... tapi, nak buat macam mana kan, dah kerja KL.. abih tu kalau hari Wilayah nnt ko nak cuti jugak ken... muahaha...

Pagi tadi pergi kerja pun jalan jammed teruk.. x macam selalu.. dekat 40 minit gak la nak sampai opis.. Lunch tadi pun sama... ramainya orang turun KL nak shopping.. maklumla Sogo tengah sale sekarang ni... kaya2 gak orang Malaysia ni walaupun semua barang dah naik harga... hihihi...

Untuk semua kawan2ku di Selangor, Selamat Bercuti dan Selamat Bershopping yer... Ingat2la kitaorang yg kena kerja ni...

9.12.13

Dugaan Betul La...

9.12.13,Monday, December 09, 2013
Minggu ni adalah minggu yang memang benar-benar menguji kesabaran aku ngan hubby.. apa taknya, macam-macam yang jadi... Hanya Allah je tempat untuk aku mengadu segala masalah....

Mula-mula kereta buat hal... hantar bengkel... kena dalam RM600++... dah settle tu, aircond kereta pulak tetiba je x de rasa sejuk... keluar angin jer... bawak pg kedai.. masuk aircond (RM60), pakai 2 hari, terus keluar angin balik..panas..berpeluh-peluh dalam kereta.... hubby bawak la pulak pg kedai lain... tung tang tung tang... ntah apa yang cina tu buat..last2 dia charge RM 250.. Fine.. bayar je la.. ingatkan dah ok.. pastu lepas je 2,3 hari.. aircond buat hal lagi.. still keluar angin... Arrgggghhhhhh... tension betul aku.. hubby pg la balik kedai Cina yg charge RM 250 tu.. bole dia x nak mengaku salah dia.... pastu, siap srh hubby tambah lg RM600 sbb dia kata ada benda lain lg yg rosak..mengamuk la hubby..yg geramnya, cina tu siap cakap camni "Lu yg datang cari kedai wa Ma, bukan wa panggil lu datang"... amboi..sedapnya bahasa..ms orang pg kedai ko xde pulak nak cakap mcm tu.. last2 hubby malas nak bertekak.. cina tu tetap gak nak menang.. hubby pun blah... mmg dah x datang la kedai tu... patut la keta pun x de dlm kedai..kalau servis teruk camtu, xde sapa nak dtg kedai ko pasni... dah la sekarang musim hujan... nak tak nak, kena gak la bawak pg kedai lain..kali ni aku suruh pg kedai kat Blkg Hospital Ampang.. kat situ dia teliti sikit sbb dia mmg Specialist buat Aircond jer... lepas dia check, dia kata ada bocor (aku x faham, apa yg cina sblm ni tukar, sbb mcm xde buat apa-apa pun)... hubby pun kata ok, tukar je la sbb xde aircond susah gak.. x pasal-pasal kerja aku asyik dok lap cermin depan keta kalau hujan... dah settle semua, kena charge dalam RM 400++... Alhamdulillah, dah ok... Aku mmg recommed cina yg kedua ni sbb dia punya servis mmg puas hati...

Settle satu hal... pastu, ada pulak benda lain yg jadi...sabtu mggu lepas hubby kerja.. aku dok rumah je sebab nak siapkan bunga telur adik aku yg nak kawin bulan 2 ni... hubby cakap dia balik petang.. tapi, tunggu punya tunggu sampai pukul 9 malam dia x balik.. aku dh mula risau..nk call, kredit xde.. nak keluar malas... aku pun tunggu.. dalam 9 suku tu hubby balik... monyok je muka dia.. aku tanya kenapa.. dia senyap jer... aku dah mula x sedap hati.. aku desak gak nak tahu... Rupa-rupanya duit hubby hilang... dia citer.. dia pg toilet... ntah macam mana dia tak perasan yang wallet dia terjatuh dari seluar...dia keluar sekejap jer dari toilet.. bila sedar, dia patah balik.. check dalam toilet... tengok2 wallet ada.. Alhamdulillah.. tapi................... duit dh xde..kena kebas.... dah la dalam tu ada RM1000++... duit tu utk bayar kereta ngan kad kredit..Ya Allah, dugaan lagi... Mula-mula aku mmg rasa macam ralat, tapi bila difikirkan balik.. mungkin bukan rezeki kami..nak buat macam mana.. Kami Redha...tapi, sekarang ni dok fikir... mana nak cekau duit .. duit dh banyak abis bulan ni...huhuhu... tapi, hubby cakap, jangan risau..nnt dia usahakan... aku ni dahla jenis suka fikir.. sampai sakit kepala la... nasib baik x migrain..hihihi...


16.10.13

::Percutian Bajet ~ Sabah (Part 4 & Final)::

16.10.13,Wednesday, October 16, 2013
Mesti korang dah nak muntah kan baca citer tentang Sabah ni.. siap part by part.. x jugak habis.. hihihi...ok.. aku janji.. ni part yang paling last..pasni aku citer tentang lain pulak... Kat KK kami  semua menginap kat De Galleria Hotel .. dekat Kg. Air.. depan hotel pulak ada Pasar malam..senang nak shoping.. harga barang kat sini lebih murah dari Pasar Filipina... Cuma kalau kat sini, parking agak susah la..  sbb pasar malam... tapi, alhamdulillah la.. sepanjang kami kat sana senang gak dapat parking.. x payah la nak round 2, 3 kali... 

Bilik Aku ngan Hubby...

Toilet bersih...

Bilik mandi kaca.. seksi u..hahaha..
Dah lepas masuk bilik.. mandi n solat... terus kami gi cari makanan.. lapar betul... jalan2 kat Pasar malam.. xde pulak orang jual makanan... pastu, jalan kat kedai2 kat situ pulak.. jumpa la kedai melayu.. tengok ramai sangat orang kat situ order sup... tapi, aku ngan hubby order nasik goreng.. adik ipar aku order sup campur ngan nasik putih..

Kami tapau je.. nak makan dalam bilik sebab dah letih... bukak je bekas nasi.. terus terperanjat.. banyaknya nasi... sebungkus bole makan 2 orang kalau macam ni... last2, kami cuma makan sebungkus je.. sebungkus lg cuma suku bekas je yg kami makan... dah kenyang...

Besoknya, kami plan nak pg Pulau pulak.. masa aku gi dulu, aku cuma ambik 1 pulau je.. kali ni kami ambik 3 pulau.... Pulau Mamutik, Manukan dan Sapi.... kami sewa terus 1 bot.. senang... ikut masa kita je.. x payah tggu orang lain.... makanan kami beli siap2 kat jetty sbb kat Pulau nanti agak mahal...

Heroin...

Hero kami...

habis senget benget tudung kena tiupan angin...

si kecik tu terus bukak balutan tangan dia sendiri sebab takut x dpt mandi laut....

Pulau Mamutik..







Masa kitaorang pergi ni cuaca x berapa elok... agak menakutkan la jugak sbb bot dah terumbang ambing masa kami nak pg Pulau Sapi (pulau last)....


nasib baik semuanya selamat.. cuma masa perjalanan  dari Pulau sapi ke Jetty... hanya Allah je yang tahu macammana perasaan aku.. dah la hujan lebat.. bot kami dah macam Roller Coster.. xde satu pun bot kat laut kecuali bot kami... memang scary... nasib baik selamat sampai.. walaupun kami semua dah lencun...

Balik je dari Pulau, terus balik hotel.. mandi n solat..pastu keluar balik..gi Rumah terbalik pulak... aku x masuk pun..bagi kawan2 aku je yg masuk.. xde apa pun kat sana...


Balik dari Rumah Terbalik.. semua orang dah lapar... aku bawak diaorang pg makan Lokan Panggang.. kat area Politeknik Kota Kinabalu... Banyak sangat gerai kat sana .. semua jual menu yang sama... cari punya cari..kami pun berenti la kat satu gerai ni.. tengok2 ada plak jalan2 cari makan.. kira femes gak la gerai ni..
kami order Jelly Kelapa Buah, Kelapa Bakar, Lokan Panggang ngan air Kelapa... Lokan  pun dah tinggal 3 longgok jer.. terus kami habiskan semua...

kelapa bakar... sedap gak air dia..

Hubby yang menyibuk bila aku amik gambar... aku tengah makan jelly kelapa buah.. memang terbaik.. teringat2 aku.. sedap..

Lokan Panggang.. pun terbaik...

Ni la jelly kelapa buah.. lain sikit rasa dr yg kat semenanjung.. kat sini pakai santan.... bila makan sejuk2.. sekali ngan isi buah..memang terangkat la... aku makan 2 tau..
 Balik tu, kami terus gi makan kat Pasar Malam dekat pasar Filipina.. xde amik gambar pun sebab semua dah lapar.. sorang pun x teringat nak ambik gambar.. dah kenyang.. baru semua gerak gi shopping pulak kat Pasar Filipina.. beli mutiara ngan hasil laut... harga? bole la tahan.. tapi lebih murah kat Pasar malam kg. Air... Balik dari situ, sambung shopping lg kat Pasar Malam depan rumah. hotel.. aku x join pun sbb dh penat.. terus balik hotel...

Esok pagi2 dalam pukul 7.30..kami dah check out sbb flight kul 9 pagi... singgah pasar basah sbb ingat nak beli lobster bawak balik KL.. tapi, xde rezeki pulak.. time kami pergi tu Lobster xde.. yg sejuk beku ada la..hubby x mau...pastu, terus gerak pg airport.. check in semua.. sekejap je tunggu..terus naik flight...



yg bestnya naik MAS sbb diaorang ada sediakan hiburan sekali.. x la boring dalam flight.. budak2 bole tgk kartun..aku layan movie je la...


Selamat tinggal Kota Kinabalu... ada masa i sampai lagi...

Bajet :
Hotel di KK ~ RM 88.00 x 2 malam = RM 176.00
Pakej pulau ~ satu couple = RM 111.00 (termasuk bot,life jacket, snorkeling set, cukai pulau ngan tiket masuk pulau)
Makan tengahari ~ RM 5.50 x 2 = RM 11.00
Makan Lokan Panggang ~ selonggok RM 12.00
Jelly Kelapa Buah ~ 2 x RM 4.00 = RM 8.00
Air Kelapa sejuk = RM 3.50
Makan di Pasar Malam = Percuma sbb adik ipar belanja
Shopping kerongsang ngan cincin di Pasar Filipina = RM 50.00
Kuih Cincin ngan Amplang = RM 50.00

Total : RM 421.50

Total keseluruhan selama 4 hari 3 malam kat sana (lebih kurang) = RM 1248.30 untuk satu couple.. ok la tu kan.. bajet aku pun 1.5k untuk semua..kiranya ni masih lg dikira Cuti-cuti bajet la gak kan...  hujung bulan ni aku nak balik Sarawak pulak.. ni baru namanya..menjelajah Sabah dan sarawak.. hihihi..



::Percutian Bajet ~ Sabah (Part 3)::

,Wednesday, October 16, 2013
Ha.. semalam dah berjimba-jimba ngan BBQ kan... hari ni kami semua nak gi jalan-jalan pulak kt area Kundasang ni... Pukul 6 pagi aku dah bangun.. dah terang benderang...Subuh gajah la jawabnya... habis semua bilik aku ketuk suruh diaorang bangun.. tapi hampeh.. semua tgh syok dok tarik selimut lagi.. aku pun pg dapur masak air, buat maggi... lepak la sorang2 kat luar bilik..tengok keindahan alam... best gak.. sejuk2 makan maggi sambil tengok hutan rimba... aman je...

Pemandangan dari balkoni bilik aku..masa ni baru pukul 6 pagi.. dah terang benderang camni...
 Dalam pukul 7 pagi, baru la yang lain2 bangun...  semua dah pg mandi.. aku yang bangun awal ni bole pulak dok berlegar2 kat depan bilik sambil lepak tengok alam... x mandi lagi... dalam pukul 7 lebih tu..tup2 lampu terpadam..alamak, xde elektrik la pulak.. aku dah cuak..blom mandi ni... macam mana nak bukak water heater kalau xde elektrik.. x berfungsi la... nak masak air panas, adik aku pulak guna cerek... dah la lambat pulak air dalam cerek tu nak masak...nak tak nak terpaksa la mandi air sejuk... memang rasa nak nangis..macam mandi ais batu.. sejuk giler... menggigil terus... pucat muka aku time tu.. hahaha.. padan muka aku.. bangun awal..tapi x mandi awal.. tu la padahnya.. diaorang semua sempat mandi pakai water heater.. nasib aku la kan... elok lepas je aku mandi, tetiba ada elektrik balik.. rupanya suis elektrik tu tertendang jatuh... la... macam saja nak kenakan aku je..huhuhu.. x pe la... merasa jugak mandi air batu..  kalau saja2.. xde masa aku nak mandi air yg sejuk camtu.... dalam kul 8 lebih, semua dah ready.. siap utk check out... senang sikit.. sbb dah x pyh nak kejar2 balik utk check out nnt...


Hubby buat rambut cacak.. nak tergelak aku..dia kata sejuk sangat....sampai rambut semua tercacak..bole pulak camtu...hahaha...


Adik aku ngan husband dia...

Ketua rombongan....

kena pastikan semua orang dah ready utk pg next destination pulak...

ada 5 kunci bilik utk dipulangkan... lupa pulak nak bgtau..kat sini ada free wifi.. memang laju.. x payah risau.. x boring punya dok kat sini...

Part ni yang paling best... menapak naik ke atas sbb semua takut nak naik ngan van.. lawak2..

Selamat tinggal J.Residence.. ada jodoh jumpa lagi..cewah...
 tempat pertama yang kami pergi mesti la Gunung Kinabalu sebab dari J.Residence ke sini dalam 5 minit je..mmg dekat sangat... bayaran masuk sorang RM 3.00. kanak2 RM 1.00..







Masa 1st time aku pg dulu bole turun bawah ni..kali ni gate tu tutup.. orang yg nak mendaki pun xde..kalau x, memang meriah ngan orang yg nak mendaki  ke Gunung Kinabalu.....

Dah habis kat Gunung Kinabalu.....
 Turun je dari situ, semua orang lapar... kami terus gi makan dulu kat area situ2 jugak... kat area Kundasang ni makanan dia agak mahal... aku ambik nasi ayam penyet, hubby makan nasi campur (ikan ngan sayur) ngan air limau ais 2.. tahu berapa harga? 22 hinggit tau... tertanjat boboi...

kalau pg sabah, x sah la kalau x makan kepak ayam madu..memang mabeles la...
 dah kenyang, ingatkan nak ke tempat Sungai Moroli-Fish Massage ... tapi x jadi sebab kami terpaksa singgah ke sini dulu....


Sebab anak kawan aku asyik menangis jer.. tangan dia sakit....


Bawak pg kecemasan sbb hari tu hari Sabtu..klinik biasa x bukak... sementara mak ayah dia bawak yg bongsu tu jumpa dr.. aku la yg jadi baby sitter utk kakak ngan abg dia... habis la air ikan kat hospital ranau ni diaorang main..hihihi.. x pe la..janji jangan menangis sudah...


Lama jugak baru la siap.. kena x ray bagai.. dr kata tangan dia patah... dah kena simen pulak.. lawak betul..  ada jugak nama dia kat hospital ranau ni... Simen dari Sabah...

ini la si kecik yg patah tangan tu.. tak tau la dia jatuh kat mana sampai jd camtu..mesti masa main2 malam BBQ tu...

Dah habis kat hospital, kitaorang terus x jd pg spa ikan sbb masa dah xde.. terus ke Poring Hot Spring...



kat sini pun sekejap je.. lupa pulak nak bgtau.. tiket masuk ke Gunung Kinabalu tu bole pakai balik kat sini..tunjuk je kat kaunter tiket.. x payah beli yang baru..jimat.. tapi, dengan syarat masuk hari yg sama je tau...

kat luar sini pun ramai jugak yg jual souvenir... tapi dah mahal sikit..masa aku pg tahun 2009 harga dia agak murah...
 Balik dari sini kami terus ke Desa dairy Farm... Bayaran masuk sini sorang 4 ringgit...kanak2 percuma je...

Cantik kan?
 Kitaorang sampai sana dalam pukul 3 lebih.. sedang elok je sbb lembu-lembu tengah beratur utk diperah susu.. ramai sangat orang time ni...




Tengah beratur nak beli susu lembu..Fresh dari ladang...



punya la tamak..beli yg besar terus.. sekotak cuma RM 4.80 je.. sedap.. tapi banyak sangat...last2 tak habis pun.. masukkan dalam botol susu anak2 kawan aku.. nasib baik diaorang suka...


Aiskrim pun sedap..cuma cepat cair sebab angin kat sana mmg kuat....
kat sini aku cuma beli susu ngan fridge magnet seketui..buat kenangan...



 Indahnya alam ciptaan Allah..kagum aku... dari situ, kitaorang terus nak gerak balik KK pulak.. tapi sebelum tu singgah kejap kat Pekan Nabalu.. shopping dulu.. banyak jugak la kami memborong... sedar2 dah gelap... tu pun kalau husband kawan aku x bunyi hon, kitaorang dok sibuk shopping lagi... x ingat yg perjalanan nak balik KK tu panjang lagi.. kul 6 dah gelap kat sana... kul 6.30 baru gerak dr Pekan Nabalu... Hotel kat KK dah call aku tanya jd masuk ke x...hihihi... mesti diaorg pelik..dh malam, tapi still x sampai lg... alhamdulillah dekat pukul 9 malam kami pun sampai hotel kat KK.... Pasni aku citer tentang kat KK pulak... tapi, tu semua dalam Part 4 pulak la yer...

Bajet :
Tiket masuk Gunung Kinabalu ~ RM 3.00 x 2 = RM 6.00
Makan Tengahari (1 couple) = RM 22.00
Aiskrim kat Hospital Ranau = RM 3.00
Tiket masuk Desa Dairy Farm ~ RM 4.00 x 2 = RM 8.00
Fridge Magnet Desa dairy Farm = RM 5.00
Aiskrim =RM 3.50
Susu Coklat Besar = RM 4.80
Shopping kat Pekan Nabalu ~ T-shirt (RM 16.00 x 2) ngan Fridge Magnet (8 ketui - RM 20.00) = RM 52.00

Total : RM 104.30