16.10.13

::Percutian Bajet ~ Sabah (Part 3)::

16.10.13,Wednesday, October 16, 2013
Ha.. semalam dah berjimba-jimba ngan BBQ kan... hari ni kami semua nak gi jalan-jalan pulak kt area Kundasang ni... Pukul 6 pagi aku dah bangun.. dah terang benderang...Subuh gajah la jawabnya... habis semua bilik aku ketuk suruh diaorang bangun.. tapi hampeh.. semua tgh syok dok tarik selimut lagi.. aku pun pg dapur masak air, buat maggi... lepak la sorang2 kat luar bilik..tengok keindahan alam... best gak.. sejuk2 makan maggi sambil tengok hutan rimba... aman je...

Pemandangan dari balkoni bilik aku..masa ni baru pukul 6 pagi.. dah terang benderang camni...
 Dalam pukul 7 pagi, baru la yang lain2 bangun...  semua dah pg mandi.. aku yang bangun awal ni bole pulak dok berlegar2 kat depan bilik sambil lepak tengok alam... x mandi lagi... dalam pukul 7 lebih tu..tup2 lampu terpadam..alamak, xde elektrik la pulak.. aku dah cuak..blom mandi ni... macam mana nak bukak water heater kalau xde elektrik.. x berfungsi la... nak masak air panas, adik aku pulak guna cerek... dah la lambat pulak air dalam cerek tu nak masak...nak tak nak terpaksa la mandi air sejuk... memang rasa nak nangis..macam mandi ais batu.. sejuk giler... menggigil terus... pucat muka aku time tu.. hahaha.. padan muka aku.. bangun awal..tapi x mandi awal.. tu la padahnya.. diaorang semua sempat mandi pakai water heater.. nasib aku la kan... elok lepas je aku mandi, tetiba ada elektrik balik.. rupanya suis elektrik tu tertendang jatuh... la... macam saja nak kenakan aku je..huhuhu.. x pe la... merasa jugak mandi air batu..  kalau saja2.. xde masa aku nak mandi air yg sejuk camtu.... dalam kul 8 lebih, semua dah ready.. siap utk check out... senang sikit.. sbb dah x pyh nak kejar2 balik utk check out nnt...


Hubby buat rambut cacak.. nak tergelak aku..dia kata sejuk sangat....sampai rambut semua tercacak..bole pulak camtu...hahaha...


Adik aku ngan husband dia...

Ketua rombongan....

kena pastikan semua orang dah ready utk pg next destination pulak...

ada 5 kunci bilik utk dipulangkan... lupa pulak nak bgtau..kat sini ada free wifi.. memang laju.. x payah risau.. x boring punya dok kat sini...

Part ni yang paling best... menapak naik ke atas sbb semua takut nak naik ngan van.. lawak2..

Selamat tinggal J.Residence.. ada jodoh jumpa lagi..cewah...
 tempat pertama yang kami pergi mesti la Gunung Kinabalu sebab dari J.Residence ke sini dalam 5 minit je..mmg dekat sangat... bayaran masuk sorang RM 3.00. kanak2 RM 1.00..







Masa 1st time aku pg dulu bole turun bawah ni..kali ni gate tu tutup.. orang yg nak mendaki pun xde..kalau x, memang meriah ngan orang yg nak mendaki  ke Gunung Kinabalu.....

Dah habis kat Gunung Kinabalu.....
 Turun je dari situ, semua orang lapar... kami terus gi makan dulu kat area situ2 jugak... kat area Kundasang ni makanan dia agak mahal... aku ambik nasi ayam penyet, hubby makan nasi campur (ikan ngan sayur) ngan air limau ais 2.. tahu berapa harga? 22 hinggit tau... tertanjat boboi...

kalau pg sabah, x sah la kalau x makan kepak ayam madu..memang mabeles la...
 dah kenyang, ingatkan nak ke tempat Sungai Moroli-Fish Massage ... tapi x jadi sebab kami terpaksa singgah ke sini dulu....


Sebab anak kawan aku asyik menangis jer.. tangan dia sakit....


Bawak pg kecemasan sbb hari tu hari Sabtu..klinik biasa x bukak... sementara mak ayah dia bawak yg bongsu tu jumpa dr.. aku la yg jadi baby sitter utk kakak ngan abg dia... habis la air ikan kat hospital ranau ni diaorang main..hihihi.. x pe la..janji jangan menangis sudah...


Lama jugak baru la siap.. kena x ray bagai.. dr kata tangan dia patah... dah kena simen pulak.. lawak betul..  ada jugak nama dia kat hospital ranau ni... Simen dari Sabah...

ini la si kecik yg patah tangan tu.. tak tau la dia jatuh kat mana sampai jd camtu..mesti masa main2 malam BBQ tu...

Dah habis kat hospital, kitaorang terus x jd pg spa ikan sbb masa dah xde.. terus ke Poring Hot Spring...



kat sini pun sekejap je.. lupa pulak nak bgtau.. tiket masuk ke Gunung Kinabalu tu bole pakai balik kat sini..tunjuk je kat kaunter tiket.. x payah beli yang baru..jimat.. tapi, dengan syarat masuk hari yg sama je tau...

kat luar sini pun ramai jugak yg jual souvenir... tapi dah mahal sikit..masa aku pg tahun 2009 harga dia agak murah...
 Balik dari sini kami terus ke Desa dairy Farm... Bayaran masuk sini sorang 4 ringgit...kanak2 percuma je...

Cantik kan?
 Kitaorang sampai sana dalam pukul 3 lebih.. sedang elok je sbb lembu-lembu tengah beratur utk diperah susu.. ramai sangat orang time ni...




Tengah beratur nak beli susu lembu..Fresh dari ladang...



punya la tamak..beli yg besar terus.. sekotak cuma RM 4.80 je.. sedap.. tapi banyak sangat...last2 tak habis pun.. masukkan dalam botol susu anak2 kawan aku.. nasib baik diaorang suka...


Aiskrim pun sedap..cuma cepat cair sebab angin kat sana mmg kuat....
kat sini aku cuma beli susu ngan fridge magnet seketui..buat kenangan...



 Indahnya alam ciptaan Allah..kagum aku... dari situ, kitaorang terus nak gerak balik KK pulak.. tapi sebelum tu singgah kejap kat Pekan Nabalu.. shopping dulu.. banyak jugak la kami memborong... sedar2 dah gelap... tu pun kalau husband kawan aku x bunyi hon, kitaorang dok sibuk shopping lagi... x ingat yg perjalanan nak balik KK tu panjang lagi.. kul 6 dah gelap kat sana... kul 6.30 baru gerak dr Pekan Nabalu... Hotel kat KK dah call aku tanya jd masuk ke x...hihihi... mesti diaorg pelik..dh malam, tapi still x sampai lg... alhamdulillah dekat pukul 9 malam kami pun sampai hotel kat KK.... Pasni aku citer tentang kat KK pulak... tapi, tu semua dalam Part 4 pulak la yer...

Bajet :
Tiket masuk Gunung Kinabalu ~ RM 3.00 x 2 = RM 6.00
Makan Tengahari (1 couple) = RM 22.00
Aiskrim kat Hospital Ranau = RM 3.00
Tiket masuk Desa Dairy Farm ~ RM 4.00 x 2 = RM 8.00
Fridge Magnet Desa dairy Farm = RM 5.00
Aiskrim =RM 3.50
Susu Coklat Besar = RM 4.80
Shopping kat Pekan Nabalu ~ T-shirt (RM 16.00 x 2) ngan Fridge Magnet (8 ketui - RM 20.00) = RM 52.00

Total : RM 104.30

No comments:

Post a Comment