16.10.13

::Percutian Bajet ~ Sabah (Part 4 & Final)::

16.10.13,Wednesday, October 16, 2013
Mesti korang dah nak muntah kan baca citer tentang Sabah ni.. siap part by part.. x jugak habis.. hihihi...ok.. aku janji.. ni part yang paling last..pasni aku citer tentang lain pulak... Kat KK kami  semua menginap kat De Galleria Hotel .. dekat Kg. Air.. depan hotel pulak ada Pasar malam..senang nak shoping.. harga barang kat sini lebih murah dari Pasar Filipina... Cuma kalau kat sini, parking agak susah la..  sbb pasar malam... tapi, alhamdulillah la.. sepanjang kami kat sana senang gak dapat parking.. x payah la nak round 2, 3 kali... 

Bilik Aku ngan Hubby...

Toilet bersih...

Bilik mandi kaca.. seksi u..hahaha..
Dah lepas masuk bilik.. mandi n solat... terus kami gi cari makanan.. lapar betul... jalan2 kat Pasar malam.. xde pulak orang jual makanan... pastu, jalan kat kedai2 kat situ pulak.. jumpa la kedai melayu.. tengok ramai sangat orang kat situ order sup... tapi, aku ngan hubby order nasik goreng.. adik ipar aku order sup campur ngan nasik putih..

Kami tapau je.. nak makan dalam bilik sebab dah letih... bukak je bekas nasi.. terus terperanjat.. banyaknya nasi... sebungkus bole makan 2 orang kalau macam ni... last2, kami cuma makan sebungkus je.. sebungkus lg cuma suku bekas je yg kami makan... dah kenyang...

Besoknya, kami plan nak pg Pulau pulak.. masa aku gi dulu, aku cuma ambik 1 pulau je.. kali ni kami ambik 3 pulau.... Pulau Mamutik, Manukan dan Sapi.... kami sewa terus 1 bot.. senang... ikut masa kita je.. x payah tggu orang lain.... makanan kami beli siap2 kat jetty sbb kat Pulau nanti agak mahal...

Heroin...

Hero kami...

habis senget benget tudung kena tiupan angin...

si kecik tu terus bukak balutan tangan dia sendiri sebab takut x dpt mandi laut....

Pulau Mamutik..







Masa kitaorang pergi ni cuaca x berapa elok... agak menakutkan la jugak sbb bot dah terumbang ambing masa kami nak pg Pulau Sapi (pulau last)....


nasib baik semuanya selamat.. cuma masa perjalanan  dari Pulau sapi ke Jetty... hanya Allah je yang tahu macammana perasaan aku.. dah la hujan lebat.. bot kami dah macam Roller Coster.. xde satu pun bot kat laut kecuali bot kami... memang scary... nasib baik selamat sampai.. walaupun kami semua dah lencun...

Balik je dari Pulau, terus balik hotel.. mandi n solat..pastu keluar balik..gi Rumah terbalik pulak... aku x masuk pun..bagi kawan2 aku je yg masuk.. xde apa pun kat sana...


Balik dari Rumah Terbalik.. semua orang dah lapar... aku bawak diaorang pg makan Lokan Panggang.. kat area Politeknik Kota Kinabalu... Banyak sangat gerai kat sana .. semua jual menu yang sama... cari punya cari..kami pun berenti la kat satu gerai ni.. tengok2 ada plak jalan2 cari makan.. kira femes gak la gerai ni..
kami order Jelly Kelapa Buah, Kelapa Bakar, Lokan Panggang ngan air Kelapa... Lokan  pun dah tinggal 3 longgok jer.. terus kami habiskan semua...

kelapa bakar... sedap gak air dia..

Hubby yang menyibuk bila aku amik gambar... aku tengah makan jelly kelapa buah.. memang terbaik.. teringat2 aku.. sedap..

Lokan Panggang.. pun terbaik...

Ni la jelly kelapa buah.. lain sikit rasa dr yg kat semenanjung.. kat sini pakai santan.... bila makan sejuk2.. sekali ngan isi buah..memang terangkat la... aku makan 2 tau..
 Balik tu, kami terus gi makan kat Pasar Malam dekat pasar Filipina.. xde amik gambar pun sebab semua dah lapar.. sorang pun x teringat nak ambik gambar.. dah kenyang.. baru semua gerak gi shopping pulak kat Pasar Filipina.. beli mutiara ngan hasil laut... harga? bole la tahan.. tapi lebih murah kat Pasar malam kg. Air... Balik dari situ, sambung shopping lg kat Pasar Malam depan rumah. hotel.. aku x join pun sbb dh penat.. terus balik hotel...

Esok pagi2 dalam pukul 7.30..kami dah check out sbb flight kul 9 pagi... singgah pasar basah sbb ingat nak beli lobster bawak balik KL.. tapi, xde rezeki pulak.. time kami pergi tu Lobster xde.. yg sejuk beku ada la..hubby x mau...pastu, terus gerak pg airport.. check in semua.. sekejap je tunggu..terus naik flight...



yg bestnya naik MAS sbb diaorang ada sediakan hiburan sekali.. x la boring dalam flight.. budak2 bole tgk kartun..aku layan movie je la...


Selamat tinggal Kota Kinabalu... ada masa i sampai lagi...

Bajet :
Hotel di KK ~ RM 88.00 x 2 malam = RM 176.00
Pakej pulau ~ satu couple = RM 111.00 (termasuk bot,life jacket, snorkeling set, cukai pulau ngan tiket masuk pulau)
Makan tengahari ~ RM 5.50 x 2 = RM 11.00
Makan Lokan Panggang ~ selonggok RM 12.00
Jelly Kelapa Buah ~ 2 x RM 4.00 = RM 8.00
Air Kelapa sejuk = RM 3.50
Makan di Pasar Malam = Percuma sbb adik ipar belanja
Shopping kerongsang ngan cincin di Pasar Filipina = RM 50.00
Kuih Cincin ngan Amplang = RM 50.00

Total : RM 421.50

Total keseluruhan selama 4 hari 3 malam kat sana (lebih kurang) = RM 1248.30 untuk satu couple.. ok la tu kan.. bajet aku pun 1.5k untuk semua..kiranya ni masih lg dikira Cuti-cuti bajet la gak kan...  hujung bulan ni aku nak balik Sarawak pulak.. ni baru namanya..menjelajah Sabah dan sarawak.. hihihi..



3 comments:

  1. bestnya..nak g bercuti gaklah..nk rehatkan badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. best gi bercuti ni.. tp eyza kn stop kejap sbb kena fokus kat kenduri adik.. x leh cuti lg..tahun depan baru bole..hihihi..

      Delete

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete