9.12.13

Dugaan Betul La...

9.12.13,Monday, December 09, 2013
Minggu ni adalah minggu yang memang benar-benar menguji kesabaran aku ngan hubby.. apa taknya, macam-macam yang jadi... Hanya Allah je tempat untuk aku mengadu segala masalah....

Mula-mula kereta buat hal... hantar bengkel... kena dalam RM600++... dah settle tu, aircond kereta pulak tetiba je x de rasa sejuk... keluar angin jer... bawak pg kedai.. masuk aircond (RM60), pakai 2 hari, terus keluar angin balik..panas..berpeluh-peluh dalam kereta.... hubby bawak la pulak pg kedai lain... tung tang tung tang... ntah apa yang cina tu buat..last2 dia charge RM 250.. Fine.. bayar je la.. ingatkan dah ok.. pastu lepas je 2,3 hari.. aircond buat hal lagi.. still keluar angin... Arrgggghhhhhh... tension betul aku.. hubby pg la balik kedai Cina yg charge RM 250 tu.. bole dia x nak mengaku salah dia.... pastu, siap srh hubby tambah lg RM600 sbb dia kata ada benda lain lg yg rosak..mengamuk la hubby..yg geramnya, cina tu siap cakap camni "Lu yg datang cari kedai wa Ma, bukan wa panggil lu datang"... amboi..sedapnya bahasa..ms orang pg kedai ko xde pulak nak cakap mcm tu.. last2 hubby malas nak bertekak.. cina tu tetap gak nak menang.. hubby pun blah... mmg dah x datang la kedai tu... patut la keta pun x de dlm kedai..kalau servis teruk camtu, xde sapa nak dtg kedai ko pasni... dah la sekarang musim hujan... nak tak nak, kena gak la bawak pg kedai lain..kali ni aku suruh pg kedai kat Blkg Hospital Ampang.. kat situ dia teliti sikit sbb dia mmg Specialist buat Aircond jer... lepas dia check, dia kata ada bocor (aku x faham, apa yg cina sblm ni tukar, sbb mcm xde buat apa-apa pun)... hubby pun kata ok, tukar je la sbb xde aircond susah gak.. x pasal-pasal kerja aku asyik dok lap cermin depan keta kalau hujan... dah settle semua, kena charge dalam RM 400++... Alhamdulillah, dah ok... Aku mmg recommed cina yg kedua ni sbb dia punya servis mmg puas hati...

Settle satu hal... pastu, ada pulak benda lain yg jadi...sabtu mggu lepas hubby kerja.. aku dok rumah je sebab nak siapkan bunga telur adik aku yg nak kawin bulan 2 ni... hubby cakap dia balik petang.. tapi, tunggu punya tunggu sampai pukul 9 malam dia x balik.. aku dh mula risau..nk call, kredit xde.. nak keluar malas... aku pun tunggu.. dalam 9 suku tu hubby balik... monyok je muka dia.. aku tanya kenapa.. dia senyap jer... aku dah mula x sedap hati.. aku desak gak nak tahu... Rupa-rupanya duit hubby hilang... dia citer.. dia pg toilet... ntah macam mana dia tak perasan yang wallet dia terjatuh dari seluar...dia keluar sekejap jer dari toilet.. bila sedar, dia patah balik.. check dalam toilet... tengok2 wallet ada.. Alhamdulillah.. tapi................... duit dh xde..kena kebas.... dah la dalam tu ada RM1000++... duit tu utk bayar kereta ngan kad kredit..Ya Allah, dugaan lagi... Mula-mula aku mmg rasa macam ralat, tapi bila difikirkan balik.. mungkin bukan rezeki kami..nak buat macam mana.. Kami Redha...tapi, sekarang ni dok fikir... mana nak cekau duit .. duit dh banyak abis bulan ni...huhuhu... tapi, hubby cakap, jangan risau..nnt dia usahakan... aku ni dahla jenis suka fikir.. sampai sakit kepala la... nasib baik x migrain..hihihi...


2 comments:

  1. YA ALLAH.. besar dugaan..moga tabah hadapi dugaan ..in sha allah ada lagi rezeki yang lagi besar ganti yang hilang :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah... mudah2an ada hikmah atas apa yg terjadi...

      Delete