16.10.13

::Percutian Bajet ~ Sabah (Part 4 & Final)::

16.10.13,Wednesday, October 16, 2013
Mesti korang dah nak muntah kan baca citer tentang Sabah ni.. siap part by part.. x jugak habis.. hihihi...ok.. aku janji.. ni part yang paling last..pasni aku citer tentang lain pulak... Kat KK kami  semua menginap kat De Galleria Hotel .. dekat Kg. Air.. depan hotel pulak ada Pasar malam..senang nak shoping.. harga barang kat sini lebih murah dari Pasar Filipina... Cuma kalau kat sini, parking agak susah la..  sbb pasar malam... tapi, alhamdulillah la.. sepanjang kami kat sana senang gak dapat parking.. x payah la nak round 2, 3 kali... 

Bilik Aku ngan Hubby...

Toilet bersih...

Bilik mandi kaca.. seksi u..hahaha..
Dah lepas masuk bilik.. mandi n solat... terus kami gi cari makanan.. lapar betul... jalan2 kat Pasar malam.. xde pulak orang jual makanan... pastu, jalan kat kedai2 kat situ pulak.. jumpa la kedai melayu.. tengok ramai sangat orang kat situ order sup... tapi, aku ngan hubby order nasik goreng.. adik ipar aku order sup campur ngan nasik putih..

Kami tapau je.. nak makan dalam bilik sebab dah letih... bukak je bekas nasi.. terus terperanjat.. banyaknya nasi... sebungkus bole makan 2 orang kalau macam ni... last2, kami cuma makan sebungkus je.. sebungkus lg cuma suku bekas je yg kami makan... dah kenyang...

Besoknya, kami plan nak pg Pulau pulak.. masa aku gi dulu, aku cuma ambik 1 pulau je.. kali ni kami ambik 3 pulau.... Pulau Mamutik, Manukan dan Sapi.... kami sewa terus 1 bot.. senang... ikut masa kita je.. x payah tggu orang lain.... makanan kami beli siap2 kat jetty sbb kat Pulau nanti agak mahal...

Heroin...

Hero kami...

habis senget benget tudung kena tiupan angin...

si kecik tu terus bukak balutan tangan dia sendiri sebab takut x dpt mandi laut....

Pulau Mamutik..







Masa kitaorang pergi ni cuaca x berapa elok... agak menakutkan la jugak sbb bot dah terumbang ambing masa kami nak pg Pulau Sapi (pulau last)....


nasib baik semuanya selamat.. cuma masa perjalanan  dari Pulau sapi ke Jetty... hanya Allah je yang tahu macammana perasaan aku.. dah la hujan lebat.. bot kami dah macam Roller Coster.. xde satu pun bot kat laut kecuali bot kami... memang scary... nasib baik selamat sampai.. walaupun kami semua dah lencun...

Balik je dari Pulau, terus balik hotel.. mandi n solat..pastu keluar balik..gi Rumah terbalik pulak... aku x masuk pun..bagi kawan2 aku je yg masuk.. xde apa pun kat sana...


Balik dari Rumah Terbalik.. semua orang dah lapar... aku bawak diaorang pg makan Lokan Panggang.. kat area Politeknik Kota Kinabalu... Banyak sangat gerai kat sana .. semua jual menu yang sama... cari punya cari..kami pun berenti la kat satu gerai ni.. tengok2 ada plak jalan2 cari makan.. kira femes gak la gerai ni..
kami order Jelly Kelapa Buah, Kelapa Bakar, Lokan Panggang ngan air Kelapa... Lokan  pun dah tinggal 3 longgok jer.. terus kami habiskan semua...

kelapa bakar... sedap gak air dia..

Hubby yang menyibuk bila aku amik gambar... aku tengah makan jelly kelapa buah.. memang terbaik.. teringat2 aku.. sedap..

Lokan Panggang.. pun terbaik...

Ni la jelly kelapa buah.. lain sikit rasa dr yg kat semenanjung.. kat sini pakai santan.... bila makan sejuk2.. sekali ngan isi buah..memang terangkat la... aku makan 2 tau..
 Balik tu, kami terus gi makan kat Pasar Malam dekat pasar Filipina.. xde amik gambar pun sebab semua dah lapar.. sorang pun x teringat nak ambik gambar.. dah kenyang.. baru semua gerak gi shopping pulak kat Pasar Filipina.. beli mutiara ngan hasil laut... harga? bole la tahan.. tapi lebih murah kat Pasar malam kg. Air... Balik dari situ, sambung shopping lg kat Pasar Malam depan rumah. hotel.. aku x join pun sbb dh penat.. terus balik hotel...

Esok pagi2 dalam pukul 7.30..kami dah check out sbb flight kul 9 pagi... singgah pasar basah sbb ingat nak beli lobster bawak balik KL.. tapi, xde rezeki pulak.. time kami pergi tu Lobster xde.. yg sejuk beku ada la..hubby x mau...pastu, terus gerak pg airport.. check in semua.. sekejap je tunggu..terus naik flight...



yg bestnya naik MAS sbb diaorang ada sediakan hiburan sekali.. x la boring dalam flight.. budak2 bole tgk kartun..aku layan movie je la...


Selamat tinggal Kota Kinabalu... ada masa i sampai lagi...

Bajet :
Hotel di KK ~ RM 88.00 x 2 malam = RM 176.00
Pakej pulau ~ satu couple = RM 111.00 (termasuk bot,life jacket, snorkeling set, cukai pulau ngan tiket masuk pulau)
Makan tengahari ~ RM 5.50 x 2 = RM 11.00
Makan Lokan Panggang ~ selonggok RM 12.00
Jelly Kelapa Buah ~ 2 x RM 4.00 = RM 8.00
Air Kelapa sejuk = RM 3.50
Makan di Pasar Malam = Percuma sbb adik ipar belanja
Shopping kerongsang ngan cincin di Pasar Filipina = RM 50.00
Kuih Cincin ngan Amplang = RM 50.00

Total : RM 421.50

Total keseluruhan selama 4 hari 3 malam kat sana (lebih kurang) = RM 1248.30 untuk satu couple.. ok la tu kan.. bajet aku pun 1.5k untuk semua..kiranya ni masih lg dikira Cuti-cuti bajet la gak kan...  hujung bulan ni aku nak balik Sarawak pulak.. ni baru namanya..menjelajah Sabah dan sarawak.. hihihi..



::Percutian Bajet ~ Sabah (Part 3)::

,Wednesday, October 16, 2013
Ha.. semalam dah berjimba-jimba ngan BBQ kan... hari ni kami semua nak gi jalan-jalan pulak kt area Kundasang ni... Pukul 6 pagi aku dah bangun.. dah terang benderang...Subuh gajah la jawabnya... habis semua bilik aku ketuk suruh diaorang bangun.. tapi hampeh.. semua tgh syok dok tarik selimut lagi.. aku pun pg dapur masak air, buat maggi... lepak la sorang2 kat luar bilik..tengok keindahan alam... best gak.. sejuk2 makan maggi sambil tengok hutan rimba... aman je...

Pemandangan dari balkoni bilik aku..masa ni baru pukul 6 pagi.. dah terang benderang camni...
 Dalam pukul 7 pagi, baru la yang lain2 bangun...  semua dah pg mandi.. aku yang bangun awal ni bole pulak dok berlegar2 kat depan bilik sambil lepak tengok alam... x mandi lagi... dalam pukul 7 lebih tu..tup2 lampu terpadam..alamak, xde elektrik la pulak.. aku dah cuak..blom mandi ni... macam mana nak bukak water heater kalau xde elektrik.. x berfungsi la... nak masak air panas, adik aku pulak guna cerek... dah la lambat pulak air dalam cerek tu nak masak...nak tak nak terpaksa la mandi air sejuk... memang rasa nak nangis..macam mandi ais batu.. sejuk giler... menggigil terus... pucat muka aku time tu.. hahaha.. padan muka aku.. bangun awal..tapi x mandi awal.. tu la padahnya.. diaorang semua sempat mandi pakai water heater.. nasib aku la kan... elok lepas je aku mandi, tetiba ada elektrik balik.. rupanya suis elektrik tu tertendang jatuh... la... macam saja nak kenakan aku je..huhuhu.. x pe la... merasa jugak mandi air batu..  kalau saja2.. xde masa aku nak mandi air yg sejuk camtu.... dalam kul 8 lebih, semua dah ready.. siap utk check out... senang sikit.. sbb dah x pyh nak kejar2 balik utk check out nnt...


Hubby buat rambut cacak.. nak tergelak aku..dia kata sejuk sangat....sampai rambut semua tercacak..bole pulak camtu...hahaha...


Adik aku ngan husband dia...

Ketua rombongan....

kena pastikan semua orang dah ready utk pg next destination pulak...

ada 5 kunci bilik utk dipulangkan... lupa pulak nak bgtau..kat sini ada free wifi.. memang laju.. x payah risau.. x boring punya dok kat sini...

Part ni yang paling best... menapak naik ke atas sbb semua takut nak naik ngan van.. lawak2..

Selamat tinggal J.Residence.. ada jodoh jumpa lagi..cewah...
 tempat pertama yang kami pergi mesti la Gunung Kinabalu sebab dari J.Residence ke sini dalam 5 minit je..mmg dekat sangat... bayaran masuk sorang RM 3.00. kanak2 RM 1.00..







Masa 1st time aku pg dulu bole turun bawah ni..kali ni gate tu tutup.. orang yg nak mendaki pun xde..kalau x, memang meriah ngan orang yg nak mendaki  ke Gunung Kinabalu.....

Dah habis kat Gunung Kinabalu.....
 Turun je dari situ, semua orang lapar... kami terus gi makan dulu kat area situ2 jugak... kat area Kundasang ni makanan dia agak mahal... aku ambik nasi ayam penyet, hubby makan nasi campur (ikan ngan sayur) ngan air limau ais 2.. tahu berapa harga? 22 hinggit tau... tertanjat boboi...

kalau pg sabah, x sah la kalau x makan kepak ayam madu..memang mabeles la...
 dah kenyang, ingatkan nak ke tempat Sungai Moroli-Fish Massage ... tapi x jadi sebab kami terpaksa singgah ke sini dulu....


Sebab anak kawan aku asyik menangis jer.. tangan dia sakit....


Bawak pg kecemasan sbb hari tu hari Sabtu..klinik biasa x bukak... sementara mak ayah dia bawak yg bongsu tu jumpa dr.. aku la yg jadi baby sitter utk kakak ngan abg dia... habis la air ikan kat hospital ranau ni diaorang main..hihihi.. x pe la..janji jangan menangis sudah...


Lama jugak baru la siap.. kena x ray bagai.. dr kata tangan dia patah... dah kena simen pulak.. lawak betul..  ada jugak nama dia kat hospital ranau ni... Simen dari Sabah...

ini la si kecik yg patah tangan tu.. tak tau la dia jatuh kat mana sampai jd camtu..mesti masa main2 malam BBQ tu...

Dah habis kat hospital, kitaorang terus x jd pg spa ikan sbb masa dah xde.. terus ke Poring Hot Spring...



kat sini pun sekejap je.. lupa pulak nak bgtau.. tiket masuk ke Gunung Kinabalu tu bole pakai balik kat sini..tunjuk je kat kaunter tiket.. x payah beli yang baru..jimat.. tapi, dengan syarat masuk hari yg sama je tau...

kat luar sini pun ramai jugak yg jual souvenir... tapi dah mahal sikit..masa aku pg tahun 2009 harga dia agak murah...
 Balik dari sini kami terus ke Desa dairy Farm... Bayaran masuk sini sorang 4 ringgit...kanak2 percuma je...

Cantik kan?
 Kitaorang sampai sana dalam pukul 3 lebih.. sedang elok je sbb lembu-lembu tengah beratur utk diperah susu.. ramai sangat orang time ni...




Tengah beratur nak beli susu lembu..Fresh dari ladang...



punya la tamak..beli yg besar terus.. sekotak cuma RM 4.80 je.. sedap.. tapi banyak sangat...last2 tak habis pun.. masukkan dalam botol susu anak2 kawan aku.. nasib baik diaorang suka...


Aiskrim pun sedap..cuma cepat cair sebab angin kat sana mmg kuat....
kat sini aku cuma beli susu ngan fridge magnet seketui..buat kenangan...



 Indahnya alam ciptaan Allah..kagum aku... dari situ, kitaorang terus nak gerak balik KK pulak.. tapi sebelum tu singgah kejap kat Pekan Nabalu.. shopping dulu.. banyak jugak la kami memborong... sedar2 dah gelap... tu pun kalau husband kawan aku x bunyi hon, kitaorang dok sibuk shopping lagi... x ingat yg perjalanan nak balik KK tu panjang lagi.. kul 6 dah gelap kat sana... kul 6.30 baru gerak dr Pekan Nabalu... Hotel kat KK dah call aku tanya jd masuk ke x...hihihi... mesti diaorg pelik..dh malam, tapi still x sampai lg... alhamdulillah dekat pukul 9 malam kami pun sampai hotel kat KK.... Pasni aku citer tentang kat KK pulak... tapi, tu semua dalam Part 4 pulak la yer...

Bajet :
Tiket masuk Gunung Kinabalu ~ RM 3.00 x 2 = RM 6.00
Makan Tengahari (1 couple) = RM 22.00
Aiskrim kat Hospital Ranau = RM 3.00
Tiket masuk Desa Dairy Farm ~ RM 4.00 x 2 = RM 8.00
Fridge Magnet Desa dairy Farm = RM 5.00
Aiskrim =RM 3.50
Susu Coklat Besar = RM 4.80
Shopping kat Pekan Nabalu ~ T-shirt (RM 16.00 x 2) ngan Fridge Magnet (8 ketui - RM 20.00) = RM 52.00

Total : RM 104.30