14.2.14

Part 2 : Hatyai, Thailand (Hotel, Tuk Tuk dan Pasar Malam)

14.2.14,Friday, February 14, 2014
Dah penat kami berjalan-jalan.. kami semua dibawa ke Hotel..yeay... bole mandi dan solat sambil rehat2 dulu... Kami menginap kat Kosit Hotel .... Hotel ni x lah besar sangat.. tapi ok la.. selesa.. ada cafe sendiri , siap ada sijil perakuan halal dan yang paling penting ada lif...

depan hotel..
aku lupa pulak nak ambik gambar dalam hotel... tapi aku rasa ok la ngan hotel ni.. bersih dan besar jugak untuk yang bajet.. dalam bilik air siap ada Bath tub lagi.. tapi aku x berendam pun.. aku ni jenis fobia sikit nak berendam dalam tu.. banyak sangat tgk citer hantu..tu yg takut tu..hihihi... cuma satu je yang x berapa best... plug point cuma ada 1 jer.. tu pun dalam bilik air.. kena hati2 la..jgn sampai plug tu kena air.. dan lagi satu..kalau ke thailand, jangan lupa beli travel plug adapter yang international sbb kat sana bukan macam kat sini.. dah siap semua..tinggal cucuk jer..kat sana kalau xde plug adapter memang susah la ko nak cas handset bagai... 1 lagi yang best pasal hotel ni sebab wifi dia laju giler..puas hati..mula2 kami ingatkan kat lobi jer ada wifi, rupa2nya dalam bilik pun ada... i like.. :)

Dah puas mandi, solat dan berehat, aku n geng decide nak gi cari makan.. lapar la pulak.... tanya kat receptionist.. apa tempat yg best petang2 ni.. diaorang suggest pg Pasar malam... Ok... kami pun keluar je dari hotel... terus nampak berderet jer tuk tuk (kenderaan macam teksi kat Malaysia)... cakap nak pg Night Market... tapi sebelum tu tanya harga dulu..takut kena tipu... kami kena THB 20 sorang.. ok la.. lebih kurang 2 ringgit je duit kita....

Bergambar dulu kat lobi sebelum keluar mencari tuk tuk...

Dalam tuk tuk...

Best sebab cuma kami berempat je yg naik tuk tuk ni...

yang kat belakang tu la tuk tuk.. ala-ala lori kecik...

Best merasa naik tuk tuk ni.. kat Malaysia x dapat ni...
Tempat pertama yang kami tuju dah tentu la gerai yang jual makanan.. lapar kut... macam2 yg kami tanya kat akak ni sebelum kami decide nak makan kat gerai dia.. nasib baik dia pun sabar je layan kami..hihihi.... korang jangan risau part nak makan kat sini.. banyak sangat gerai muslim... harga pun lebih kurang je dengan Malaysia....

ayam goreng kat Thailand memang sedap... terliur pulak aku...

gerai kat sini simple jer.. tapi makanan dia sedapp.. yang bestnya kat thailand ni, ko minta la air apa pun.. semua THB20...murah kan? sirap dia pun rasa lain.. sedapp... teh ais jangan cakap la..memang terbaik..rugi kalau pg sana x try teh ais ngan sirap dia...

Dim Sum..

Muka hepi dapat makan.... tengok betapa besar ayam goreng dia... tapi.. sedap sangat.. nasi aku THB 500..


Dim Sum.. cuma THB 30..
 Bila dah kenyang... bermula la misi shopping kami... part ni yang paling best... hihihi... Pasar malam kat sini ala-ala style UpTown Damansara... siap lot kedai berbumbung.. x payah nak bukak payung..pastu yang bestnya sebab xde bunyi bising generator macam kat Pasar Malam kita.. senang sikit nak shopping...









Dah puas menghabiskan duit kat sini.. kami pun naik la tuk tuk balik hotel.....

Muka hepi dapat shopping... esok sambung lagi....

Depan hotel..baru sampai dari Pasar Malam...


Dah sampai hotel.. terus pergi simpan barang dulu kat bilik.... pastu kami sambung lagi merayau... mencari saloon rambut pulak..korang  jangan risau jalan kaki kat sini... rasa selamat je sebab malam2 pun still happening lagi kat sini.. banyak tempat urut dan salon yang masih bukak.... ramai yang akan tawarkan harga yang memang lagi murah dari kat Malaysia... jalan punya jalan... kami pun jumpa la satu saloon ni.. kat situ saloon merangkap spa sekali la... dia bagi harga yang berbaloi la bagi aku... aku just potong dan cuci rambut.. THB 200.... membe aku buat rambut ikal THB 300... dan sorang lagi urut kaki THB 200 gak.... aku puas hati la kat sini.. sebab lepas je potong dan cuci, diaorang siap urut2 bahu ngan kepala sekali..hilang semua stress.. memang terbaik.. kalau pg sana, korang cuba la buat urutan thai..best.... settle tu, kami pun terus balik hotel..dekat saja..so, kami jalan kaki jer berempat... balik hotel..solat.. terus tido... esok kami ke mana? tunggu.....

Terlepas cerita Part 1? klik jer sini...

Part 1 : Hatyai, Thailand

No comments:

Post a Comment