22.4.14

Jalan-jalan Kluang - Mersing - Kluang

22.4.14,Tuesday, April 22, 2014
Dulu kan hubby duduk Mersing... Aku dok Kl... weekend baru jumpa.. sekarang ni hubby dah dok KL.. tu yang best.. tapi.. sesekali hubby kena jugak turun Mersing untuk pantau projek kat sana... Kalau hubby pergi Mersing... aku mesti nak ikut.. Sebab aku nak singgah minum kat KLUANG RailCoffee dulu... Masa aku mula-mula dtg Kluang, aku sanggup ni suruh hubby singgah walaupun penat.. sekarang ni kalau gi sana, ni la tempat wajib aku lepak... kedai ni betul-betul kat Stesen Keretapi Kluang... aku mmg rekemen la kedai ni kalau korang gi Kluang...

Tengok.. lama tau kedai ni.. dari tahun 1938.. cuba kira dah berapa tahun kedai ni ada... huhuhu.. lama tu...
kedai dia biasa je.. kopitiam.. tapi best leh lepak-lepak santai.. mknn pun sedap dan murah...
kredit : google
Kalau kat gerai ni, aku selalu order kopi panas ngan Bun (bulat) kaya + butter.. sedapnya.. bun tu yang paling best...tak jumpa lagi kat KL ni... ada jugak Nasi Lemak, bihun goreng ngan kuih muih yang di letak atas meja.. makan jer..pastu nnt bayar la.. kat sini mmg murah.. biasa la harga gerai..Bun bulat tu RM 1.50 satu... kopi pun x sampai 2 ringgit.. ok la.. aku + hubby makan pulut udang 2,kopi 2, nasi lemak 2, roti bakar 2.. nak tau tak berapa kami kena.. baru RM 10.50.. murah kan?

Roti bulat ni la yang menjadi idaman hati aku... sedap...
Dah kenyang, baru la kami gerak ke Mersing pulak... sampai kat sana.. cari jer hotel Bajet yang murah2.. jangan risau.. banyak hotel murah kat sana sebab ramai pelancong yang transit kat hotel dulu sementara nak pergi Pulau Tioman... kami menginap kat Sakiza View.. betul-betul kat Bandar Mersing... semalam cuma 68 ringgit.. ok la tu kan... setakat nak tido jer.. bukan honeymoon..  x bole nak demand mcm2 kalau bayar pun ciput kan.. tapi.. bilik dia ok.. yang penting bilik air bersih.. budak receptionist tu pun friendly... Dah check in... hubby pergi Site kejap.. aku dok dalam bilik jer... hubby balik baru gi jalan-jalan.. just pg jalan-jalan kat tepi pantai.. pantai mersing ni mmg meriah kalau petang.. ada mcm2 aktiviti.. bole main layang-layang..bole naik kuda... bole makan-makan sebab banyak kedai makan kat tepi pantai tu.. aku ngan hubby just makan ABC sementara nak pg Dinner...

Ni la Hotel Sakiza View...
Malamnya, kami pg Dinner kat Tepi Pantai.. aku pun tak tahu nama tempat tu apa.. yang aku tau.. kat situ ada banyak kedai dgn kilang keropok lekor... best jugak Dinner tepi pantai... romantik gitu.. cuma.. salah pilih kedai kut.. sebab makanan tak sedap...

Balik bilik.. terus tido..penat sangat.. esoknya aku lepak bilik jer sebab hubby nak kena pg Site lagi.. sampai kul 11 hubby lom balik.. aku siap2.. gi check out dulu.. tinggal bag kat kaunter hotel.. pastu gi Lunch kat Marrybrown sorang2.. hubby settle kerja, ambik aku terus kami gerak ke Kluang....

Sampai Kluang, lunch dan cari hotel dulu... macam2 hotel yang kami survey... last2 kami decide nak duduk kat The Imperial Hotel.. yang bestnya.. hotel ni betul2 kat tengah bandar kluang... harga semalam 140 rasanya.. tapi sebab aku dapat Gov rate..cuma kena bayar dalam 115 jer.. untung kan? hotel ni xde breakfast, cuma diaorang akan bagi suratkhabar untuk hari esoknya.. kita bole pilih suratkhabar apa yang kita nak.. aku rasa hotel ni hotel baru memandangkan semua dekorasi dalam tu nampak moden jer...

The Imperial Hotel
kredit : Google

Lobi Hotel
kredit : google

ni la bilik kami
kredit : google

ada jugak disediakan air panas...
kredit : google

Bilik air dia mmg best.. cuma lantai licin sikit..bukan sebab berlumut tapi sebab jenis tiles kut...kena hati2..

Toiletries disediakan..

macam2 ada.. siap ada sikat, berus gigi ,ubat gigi ngan shower cap lagi...


Souvenir dari hotel.. cantik x?

aku suka lukisan kat kepala katil ni..unik..

siap disediakan air mineral lagi..

kalau x nak minum mineral, bole jer buat air teh @ nescafe..
lepas check in, lepak dalam bilik jer.. tido dulu.. malam baru kluar cr Dinner.. makan kt kedai tomyam.. tak sedap...  tak puas makan rasanya.. nasib baik la kat depan hotel ada Domino's.. terus pg sana pulak.. tapau.. makan dalam bilik...

Dah balik Dinner, baru teringat nak amik gambar.. hihihi...


Aku satu..hubby satu....
Esoknya, pagi2 lagi kami dah check in... ingat sebelum balik KL nak la singgah dulu kat Kluang RailCoffee.. sekali bila sampai..la.. tutup pulak.. naper ek? aku pun tak tau.. nasib baik hubby cakap yang Kluang RailCoffee ni ada jugak restoran.. tapi.. kalau restoran, sendiri mau ingat la.. mesti la harga restoran kan.. tapi tak pe la.. daripada kempunan nak makan..


Ni la restorannya.. kat sini aku jumpa Shahrol Shiro... tengah lepak minum ngan kawan dia...
Sampai sana, orang memang ramai sangat... sebab waktu Lunch... aku order kopi ais, hubby pulak kopi o ais.. hubby amik couple set nasi ayam.. dan aku tambah Bun butter + kaya 2 keping.. hihihi.. puas hati kami makan.. harga tak de la mahal..berpatutan.. lebih kurang je dgn gerai... cuma kena gov tax dengan service charge aje.. ye la.. restoran kan... kena la bayar tu semua..

Muka sabar tunggu Nasi ayam peberet dia...

Air aku ngan hubby.. harga sama je.. baik order kopi ais... untung sikit...

peberet aku..
 dah makan kenyang... terus nak gerak balik KL...  sampai kat RNR Pagoh... hubby ajak makan bubur ayam... mula2 aku tak nak.. tapi bila dah makan.. sedapnya... sambal hitam tu yg buat rasa dia best.. tambah2 ayam dia guna ayam goreng rangup... sedap la..

Bubur Ayam 

Dah kenyang.. baru la terus balik KL... aku memang suka ikut hubby outstation.. bole makan macam2 yang jarang jumpa kat KL... hihihi...

Notakaki: kat wesite Kluang Railcoffe ada tulis yang diaorang ada cawangan kat Batu Caves.. lepas ni dah x payah la ank pg Kluang.. sebab kat KL pun dah ada... Terbaik la..


No comments:

Post a Comment