17.11.14

Percutian Bajet ke Pulau Langkawi ~ Hari Kedua ( Makam Mahsuri)

17.11.14,Monday, November 17, 2014

Dah puas shopping kat Beras Terbakar.. kami pun terus ke Makam Mahsuri.. sepanjang jalan nak ke sana.. memang cantik.. sawah padi terbentang luas..hijau jer... sejuk mata memandang..


Sampai jer.. parking.. terus ke kaunter tiket... tiket dah naik harga la.. masa mula-mula aku pergi dulu, tiket cuma 5 ringgit.. pastu naik 7 ringgit.. dan sekarang ni dah 10 ringgit... takpe la.. dah alang-alang sampai.. masuk jugak la.. walaupun kat dalam tu tak pernah berubah.. dari dulu sampai sekarang sama jer... 


Dah dapat tiket.. masuk dalam.. nasib baik sepanjang jalan tu ada macam2.. apa lagi..kita posing jer la dulu...


Masuk je kat pintu masuk.. dah dengar orang main Gamelan.. sayup-sayup jer... pandai diaorang main.. semua yang main alat muzik tu perempuan... best ar..



Cantik Aisyah ni.. sedap mata memandang... tapi sayang dia tak nak duduk kat Malaysia.. maybe tak serasi kut.. Maklumla dari kecik dah kat Thailand. tapi takpe la.. dia rajin jugak turun ke Langkawi ni...


Masa kitaorang dok sibuk ambik gambar, ada la akak ni nak ambik gambar ngan kitaorang sekali.. bagi ramai katanya.. kami on jer...


Kisah Mahsuri ni agak tragis jugak la.. kalau nak tau cerita tentang Mahsuri.. Baca la kat sini..

Makam Mahsuri
Nasib baik orang tak ramai kat dalam tu.. selesa la nak berjalan-jalan...







Telaga Mahsuri... air dia.. sejuknya... kami siap buat basuh muka lagi.. maklumla masa tu panas terik.. kena air telaga, memang best la..

sumber google..
dulu sebotol seringgit.. sekarang dah naik harga.. sebotol 2 ringgit...
Kat sini jugak, diaorang ada jual air telaga Mahsuri ni... air ni dah siap proses.. boleh buat minum... 


Aku pun dapat satu.. Mama belikan.. dia blanja kitaorang... tq Mama...

Dah habis kat dalam.. kami sambung gi tengok gerai-gerai kat area Makam Mahsuri ni.. kat sini aku rekemen beli...
~ Fridge Magnet ( 5 ketui - RM 10.00 )
~ Bam Serai ( 3 botol - RM 5.00 )
~ Minyak Gamat ( 15 botol - RM 8.00 )

itu je la yang aku rasa murah dari beras terbakar... yang lain-lain aku rasa sama je kut harganya... dan kalau nak beli minyak lintah.. kat sini pun ada jual.. hihihi... kat sini aku dah tak beli apa-apa.. sebab duit cash dah habis.. ye la.. kereta sewa kena bayar deposit 50 ringgit, hotel deposit seratus ringgit.. dah 150 dah duit aku kat situ... so, aku dok diam ja la kat sini.. tapi, ok gak.. duit tak habis shopping kat sini... 

Balik dari Makam Mahsuri.. kami ke Pekan Kuah dulu untuk ambik duit... Dah ada duit baru kita sambung jalan-jalan... Destinasi seterusnya... entry pasni yer.. :)

Bajet :
Tiket masuk ~ RM 10.00
Masuk Toilet ~ RM 0.30
Air telaga yang dah proses ~ Mama Blanja (Free)

Total Di Makam Mahsuri : RM 10.30



15 comments:

  1. seronoknya dapat ke makam mahsuri... ha ha ha...akak ni dah usia 32 tahun tapi tak lepas-lepas lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. langkawi ni best sebab bole shopping.. hihihi.. Farah... kita sebaya la.. eyza pun 32 gak.. :) cuba la nanti gi langkawi ... best...

      Delete
  2. Utk mengetahui sejarah.. Mmg kt sini tempatnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Papaglamz.. Langkawi is the right place.. :)

      Delete
  3. Rindunya Langkawi, last pergi tahun lepas. hehe

    Btw, Azwar follow sis Eyza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkawi xde apa yang berubah sangat.. cuma pantai cenang makin happening..

      Tq azwar.. Salam kenal..

      Delete
  4. mmg budget betul ni sampai masuk toilet pun kena masuk list...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tulis.. sebab senang orang nak buat rujukan.. lagipun, kita bole tau berapa duit yg habis.. :)

      Delete
  5. Replies
    1. Cuba la pergi.. best gak Langkawi ni..

      Delete
  6. Tumpang lalu Eyza,
    Saya pergi ke Langkawi ujung April hari tu..seronok sangat. Len kali nak pergi lagi, tak puas rasanya..kat makam mahsuri tu, part paling best adalah bila dorang main gamelan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole..bole..

      Eyza pun rasa pergi langkawi tak puas.. macam nak repeat lagi.. :)

      Delete
  7. best juga gi tempat camni... duit pun tak byk habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak.. tapi.. kat luar tu ramai orang meniaga.. kalau tak tahan mata memandang.. memang terbeli gak la.. :)

      Delete
  8. eyza, sis nk pegi bln dpn..nk ikut x...teruja sgt u...x sbr...x sbr..dh trbyg daa..mcm memanggil2.. :)

    ReplyDelete