19.11.14

Percutian Bajet ke Pulau Langkawi ~ Hari Kedua (Kilang Minyak Gamat Nusantara & Jom Ikan Bakar)

19.11.14,Wednesday, November 19, 2014

Sambung balik cerita kat Langkawi... 

Kat pekan kuah kami cuma singgah ambik duit jer.. malam baru plan pergi beli coklat.. panas sangat siang-siang ni.. nnt coklat cair.. lagipun.. perut dah berbunyi-bunyi.... lapar... Masa tu jam dah pukul 1.30 petang.. maunya tak lapar.. Tapi, On The Way nak ke kedai makan tu.. kami singgah dulu kat Kilang Minyak Gamat Nusantara.. dah alang-alang lalu kan.. nanti dah tak payah pusing balik.. Kalau dari Pekan Kuah..kilang ni kat sebelah kiri.. betul-betul tepi jalan.. dari jauh dah nampak Botol Minyak Gamat yang besar ni..


Kiranya ni Kilang campur tempat jualan gak la.. sebab diaorang proses buat minyak gamat kat sini.. ada yang cakap, kita bole celup tangan dalam minyak gamat yang menggelegak tu.. tak panas.. tapi tak tau la betui ka tak.. x berani plak aku nak cuba... ada 2 kawah.. tapi ada bilik khas la.. tak boleh masuk...


Kat sini jugak, diaorang ada letakkan banyak informasi tentang minyak gamat ni.. cuma nak tak nak baca jer..



Bahagian dalam kedai.. ada macam-macam.. bukan saja ubat dari gamat.. dari tongkat ali pun ada...



Kalau korang memang suka ngan produk Gamat Nusantara, korang bole la pilih mana yang berkenan..


Yang penting tagline dia.. Jangan Pulang Tanpanya! tapi.. aku tak beli apa-apa pun kat sini.. dah tak bole fokus kat lain.. dok nampak nasik jer.. lapar..

Selesai kat situ... kami pun terus ke JOM IKAN BAKAR.. kedai makan ni boleh dikatakan fofular gak la kat Langkawi ni.. kedai ni area Padang Mat Sirat.. dekat dengan Beras Terbakar ngan Airport.. kalau lalu depan beras terbakar, jalan lagi ke depan.. pastu nampak asap berkepul-kepul kat udara... ha.. betul la tu.. situ la kedai dia...


Kami sampai dah agak lewat.. dah tak banyak pilihan ikan... Kami ambik Ikan Siakap Bakar ngan Cencaru Bakar.. pastu ada la lauk sampingan kat pinggan masing-masing..


Apa yang best sangat pasal ikan bakar kat sini? Pendapat aku la.. Isi ikan fresh ngan sambal dia yang super sedap.. puas hati la... masa kami dok makan tu, nampak la Fizz Fairuz ngan Almy Nadia.. diaorang baru sampai.. nak makan kat situ.. tapi nasi pulak dah habis.. terpaksa la diaorang cari kedai lain.. tak sempat aku nak bergambar ngan diaorang... Almy bila tengok live, memang cantik sangat.. terserlah seri ibu mengandung... untung Fizz...


Kat sini, air self service jer.. senang.. diaorang dah siap bancuh.. korang pilih la nak air apa... kalau tak silap aku air boleh jer refill... sebab tgk ramai refill jer.. free kut.. aku tak refill pun....

Murah gak la makan kat situ... 4 orang siap air, ikan bakar ngan lauk pauk dalam pinggan masing-masing.. baru RM 44.00 ... memang berbaloi sangat.. kalau kat KL tak dapat ni...

Kat sebelah kedai Jom Ikan Bakar ni ada jual Coconut Shake.. aku pun beli 2, untuk aku ngan mama.. yang lain tak nak.. rupa macam best.. tapi bila minum.. macam kureng sikit la.. lagi sedap aku beli kat Downtown Cheras.. hihihi...



Dah kenyang semua... baru la kami gerak ke Destinasi lain plak... next episod plak yer.. :)

Bajet :
Makan kat Jom Ikan Bakar ~ mama belanja (Free)
Coconut Shake ~ RM 7.00 (2 cawan)

Total : RM 7.00

8 comments:

  1. dah lama x gie langkawi...minyak gamat pun dah habis nie...boleh ler plan nanti gie langkawi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lynn.. plan jangan tak plan.. langkawi best. :)

      Delete
  2. kemain tagline dia kan.. tapi dulu ida pergi, mak ida mmg berbotol2 dia belii kehkehekeh folow sgt tagline ! hiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. biasa la tu.. mak eyza pun.. kalau gi Langkawi.. minyak gamat ngan coklat paling banyak dia borong.. nak buat souvenir katanya... :)

      Delete
  3. kalau pergi bercuti ke langkawi tak sah kan kalau tak beli coklat dgn minyak gamat..so rugi la eyza tak beli hari tue.. hehehe.. makanan pun nampak best.. harga pun murah jugak tuh..ermmm tiba2 rasa mcm nak ke langkawi lagi.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyza beli minyak gamat.. tapi yang perusahaan kampung tu jer... tak beli kat Nusantara ni..

      langkawi ni tak pernah tak best kan? best ajer... x puas rasanya.. eyza pun macam nak pg lagi... :)

      Delete
  4. Assalam eyza,
    seeedaaaaaaaaaaappppp kan makan kat jom ikan bakar
    iols dok teringat2 lagi rasanya itu
    MURAH ya ampun kan3
    jangan kata kat KL, kat PENANG pun jangan harap dapat rege soper ni he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. dah la sedap.. murah plak tu.. kat Penang makan memang mahai.. mak eyza pun dok komplen, blanja market makin naik.. :)

      Delete