30.4.14

Jom kita join YOGA bersama Blogger Terkenal Yuyu Zulaikha dan Whisper

30.4.14,Wednesday, April 30, 2014
Korang pernah tak rasa kurang selesa atau bocor bila datang period? Ha.. aku ni kalau period jenis yang pengaliran banyak.. sampai pernah la terbocor kat sofa... nasib baik sofa umah pak jang aku tu leather, kalau kain... jenuh aku nak cuci... :)

Dari zaman sekolah lagi aku memang dah pakai Tuala Wanita jenama Whisper... tapi, bila dah kerja.. aku suka tukar-tukar jenama... kekadang aku pakai Whisper la...Kotex la.... Libresse la... semua aku suka.. aku ni kan jenis yang tak tetap pendirian sikit... hahaha... tapi, Whisper tetap no1 di hati... sebab setakat aku pakai Whisper ni, blom pernah bocor la kalau kita tukar 'bila sampai waktunya'... memang selesa la.. nak buat apa-apa aktiviti lasak pun tak ada masalah... even kalau korang nak ber'yoga' pun Insyaallah tak bocor...


U'alls teringin tak nak try Yoga? atau yang dah pernah try tapi nak buat lagi? Ha... kali ni Whisper ada bagi peluang untuk sesapa yang teringin nak ber'yoga'... siap bole buat Yoga dengan Blogger terkenal Yuyu Zulaikha lagi... Nak tau macam mana korang bole join? korang klik iklan Whisper kat blog aku ni atau korang klik jer sini... pastu...

Jawab soalan mudah ni kat Blog Yuyu :

"Assalammualaikum, saya berminat untuk sertai kelas yoga bersama-sama Yuyu Zulaikha kerana..."

kalau nak dipilih sebagai antara 2 yang akan join yoga class pada hari sabtu nanti, please, cepat-cepat jawab slogan tu bersama nama url facebook ya.senang nanti Yuyu PM terus kat fb. bukan senang tau nak join benda-benda best camni..tambah-tambah kalau ianya free... memang berbaloi..

Ha.. senang kan? aku dah buat.... korang jangan lupa yer.. jom kita cuba nasib.. mana la tau rezeki ada utk jumpa Yuyu.. bole la minta tips blogging ngan dia.. :)

29.4.14

Salahkah

29.4.14,Tuesday, April 29, 2014
Salahkah - Hafiz & Rossa (OST Bukan Kerana Aku Tak Cinta)

Hafiz
Salahkah ku bila mencintamu sepenuh hati
sedang ku tahu pasti keluarga tak merestui 

Rossa 
Biarkan dunia berputar seiring waktu berjalan
sampai saat nanti tiba
waktu merestui cinta yang terlarang 
untuk kita berdua  

Dari jauh ku berlari mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua  

Hafiz
Dari situ ku sedari mungkinkah saat nanti
cinta kita berdua bisa ku miliki  

Salahkah ku bila mencintaimu 
mencinta sepenuh hati  

Rossa + Hafiz
Biarkan dunia berputar seiring waktu berjalan
sampai saat nanti tiba
waktu merestui cinta yang terlarang 
untuk kita berdua  

Rossa
Dari jauh ku berlari mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua 

Hafiz
Dari situ kusedari
Mungkinkah saat nanti
Cinta kita berdua bisa kumiliki

Salahkah.. salahkah
Salahkah.. salahkah ku..

Dari jauh ku berlari mengejar mimpi-mimpi
berat rasanya ku dapatkan semua 

Dari situ kusedari
Mungkinkah saat nanti
Cinta kita berdua bisa kumiliki

Notakaki : Rindu pulak kat abg Jebat.. hahaha...


28.4.14

Sarapan Honey Star dan Susu Low Fat...

28.4.14,Monday, April 28, 2014
Ha.. kalau hari tu aku sarapan Air kopi dari OldTown White Coffee ngan biskut jagung... kali ni pulak aku sarapan Honey Star berpasangan pulak dengan susu Low Fat Nestle.. memang gandingan yang serasi la kan...

gandingan serasi bersama..

Tuang dalam mangkuk...

Masukkan susu Low Fat...

Kacau..

dan..... makan......
 Senang kan? sekejap saja kita dah bole makan... tambah best sebab makanan ni berkhasiat....

dan... lepas makan tu... jangan lupa minum air kosong.. sebab... kan Honey Star tu manis.. kena la kita balancekan balik dengan air kosong... betul tak?

sekurang2nya aku akan habiskan sebotol sehari air kosong...
So, apa kata mulai hari ni kita Say No to Nasi Lemak (makan sesekali xpe)... supaya badan sihat otak cerdas... hahaha...

Nota kaki: Ingat nak mulakan Diet Atkins, tapi asyik tak berjaya jer... kuang..kuang..kuang...

24.4.14

OldTown White Coffee pilihan sarapan pagi ni...

24.4.14,Thursday, April 24, 2014
Sarapan hari ni aku langsung tak ambik nasi... nak cuba tukar.. tak nak ambik heavy breakfast.. kunun nak light2 jer la..

Semalam pergi Speedmart 99.. Nampak ada jual OldTown White Coffee ni dalam kotak kecik.. terus aku beli.. beli yang kecik dulu sebab nak try.. aku ambik perisa Hazelnut sebab terpengaruh dengan Ceera n Kathy.. tengok diaorang minum macam sedap jer... harga pun murah jer... 3 sachet RM 2.90.. ok la kan.. kita cuba dulu..kalau sedap, baru beli yang pack besar....

ada 3 sachet dalam 1 kotak ni..
Semalam kat rumah dah bancuh satu sachet.. Rasa? Oh ! memang sedap dan creamy... pasni memang OldTown White Coffee ni jadi minuman kegemaran aku la...aku suka dengan rasa kopi ni.. x sakit kepala pun... aku ni jenis susah sikit nak minum kopi.. yang mana tak serasi tu akan buat aku pening dan banyak keluar angin... tp ikut mulut la.. bukan ikut bontot.. hahaha.. lagi 1 yang best pasal kopi ni sebab ia membuatkan aku senang membuang.. lepas minum, rehat kejap.. terus cari Cik Toilet..hahaha... pastu, badan terus rasa ringan jer...

Pagi ni, bawak 1 sachet pg opis.. malas nak makan nasi lemak.. badan pun dah kembang sebab asyik makan nasi lemak jer utk sarapan.. tu yang tukar pulak... sarapan pagi ni aku just ambik Air kopi dari OldTown White Coffee perisa Hazelnut dengan 2 pack Biskut jagung... aku tau.. makanan ni pun tak berapa sihat.. tapi bedal je la.. hihihi....

2 gandingan yang serasi bersama.... sedap banget biskut jagung ni....
Cara nak bancuh ni pun mudah jer... semudah 1,2,3...

Mula-mula....

Tuang 1 paket OldTown white cofee dalam cawan...

Tambah air panas...

kacau... Yeay.. dah siap...

Pastu, cicah biskut jagung dengan OldTown White Coffee... memang best la..
Alhamdulillah... walaupun sarapan simple jer pagi ni... tapi, tetap kenyang... 

Jemput minum...
Walau macam mana pun kita nak diet.. Sarapan jangan lupa ambik tau.. sebab... sarapan tu penting.. kalau tak ambik sarapan.. nanti  lunch, mula la kita makan macam tak makan setahun... hihihi...

Ok, sampai disini dulu pesanan duta sarapan anda.. Bye..   :)

22.4.14

Jalan-jalan Kluang - Mersing - Kluang

22.4.14,Tuesday, April 22, 2014
Dulu kan hubby duduk Mersing... Aku dok Kl... weekend baru jumpa.. sekarang ni hubby dah dok KL.. tu yang best.. tapi.. sesekali hubby kena jugak turun Mersing untuk pantau projek kat sana... Kalau hubby pergi Mersing... aku mesti nak ikut.. Sebab aku nak singgah minum kat KLUANG RailCoffee dulu... Masa aku mula-mula dtg Kluang, aku sanggup ni suruh hubby singgah walaupun penat.. sekarang ni kalau gi sana, ni la tempat wajib aku lepak... kedai ni betul-betul kat Stesen Keretapi Kluang... aku mmg rekemen la kedai ni kalau korang gi Kluang...

Tengok.. lama tau kedai ni.. dari tahun 1938.. cuba kira dah berapa tahun kedai ni ada... huhuhu.. lama tu...
kedai dia biasa je.. kopitiam.. tapi best leh lepak-lepak santai.. mknn pun sedap dan murah...
kredit : google
Kalau kat gerai ni, aku selalu order kopi panas ngan Bun (bulat) kaya + butter.. sedapnya.. bun tu yang paling best...tak jumpa lagi kat KL ni... ada jugak Nasi Lemak, bihun goreng ngan kuih muih yang di letak atas meja.. makan jer..pastu nnt bayar la.. kat sini mmg murah.. biasa la harga gerai..Bun bulat tu RM 1.50 satu... kopi pun x sampai 2 ringgit.. ok la.. aku + hubby makan pulut udang 2,kopi 2, nasi lemak 2, roti bakar 2.. nak tau tak berapa kami kena.. baru RM 10.50.. murah kan?

Roti bulat ni la yang menjadi idaman hati aku... sedap...
Dah kenyang, baru la kami gerak ke Mersing pulak... sampai kat sana.. cari jer hotel Bajet yang murah2.. jangan risau.. banyak hotel murah kat sana sebab ramai pelancong yang transit kat hotel dulu sementara nak pergi Pulau Tioman... kami menginap kat Sakiza View.. betul-betul kat Bandar Mersing... semalam cuma 68 ringgit.. ok la tu kan... setakat nak tido jer.. bukan honeymoon..  x bole nak demand mcm2 kalau bayar pun ciput kan.. tapi.. bilik dia ok.. yang penting bilik air bersih.. budak receptionist tu pun friendly... Dah check in... hubby pergi Site kejap.. aku dok dalam bilik jer... hubby balik baru gi jalan-jalan.. just pg jalan-jalan kat tepi pantai.. pantai mersing ni mmg meriah kalau petang.. ada mcm2 aktiviti.. bole main layang-layang..bole naik kuda... bole makan-makan sebab banyak kedai makan kat tepi pantai tu.. aku ngan hubby just makan ABC sementara nak pg Dinner...

Ni la Hotel Sakiza View...
Malamnya, kami pg Dinner kat Tepi Pantai.. aku pun tak tahu nama tempat tu apa.. yang aku tau.. kat situ ada banyak kedai dgn kilang keropok lekor... best jugak Dinner tepi pantai... romantik gitu.. cuma.. salah pilih kedai kut.. sebab makanan tak sedap...

Balik bilik.. terus tido..penat sangat.. esoknya aku lepak bilik jer sebab hubby nak kena pg Site lagi.. sampai kul 11 hubby lom balik.. aku siap2.. gi check out dulu.. tinggal bag kat kaunter hotel.. pastu gi Lunch kat Marrybrown sorang2.. hubby settle kerja, ambik aku terus kami gerak ke Kluang....

Sampai Kluang, lunch dan cari hotel dulu... macam2 hotel yang kami survey... last2 kami decide nak duduk kat The Imperial Hotel.. yang bestnya.. hotel ni betul2 kat tengah bandar kluang... harga semalam 140 rasanya.. tapi sebab aku dapat Gov rate..cuma kena bayar dalam 115 jer.. untung kan? hotel ni xde breakfast, cuma diaorang akan bagi suratkhabar untuk hari esoknya.. kita bole pilih suratkhabar apa yang kita nak.. aku rasa hotel ni hotel baru memandangkan semua dekorasi dalam tu nampak moden jer...

The Imperial Hotel
kredit : Google

Lobi Hotel
kredit : google

ni la bilik kami
kredit : google

ada jugak disediakan air panas...
kredit : google

Bilik air dia mmg best.. cuma lantai licin sikit..bukan sebab berlumut tapi sebab jenis tiles kut...kena hati2..

Toiletries disediakan..

macam2 ada.. siap ada sikat, berus gigi ,ubat gigi ngan shower cap lagi...


Souvenir dari hotel.. cantik x?

aku suka lukisan kat kepala katil ni..unik..

siap disediakan air mineral lagi..

kalau x nak minum mineral, bole jer buat air teh @ nescafe..
lepas check in, lepak dalam bilik jer.. tido dulu.. malam baru kluar cr Dinner.. makan kt kedai tomyam.. tak sedap...  tak puas makan rasanya.. nasib baik la kat depan hotel ada Domino's.. terus pg sana pulak.. tapau.. makan dalam bilik...

Dah balik Dinner, baru teringat nak amik gambar.. hihihi...


Aku satu..hubby satu....
Esoknya, pagi2 lagi kami dah check in... ingat sebelum balik KL nak la singgah dulu kat Kluang RailCoffee.. sekali bila sampai..la.. tutup pulak.. naper ek? aku pun tak tau.. nasib baik hubby cakap yang Kluang RailCoffee ni ada jugak restoran.. tapi.. kalau restoran, sendiri mau ingat la.. mesti la harga restoran kan.. tapi tak pe la.. daripada kempunan nak makan..


Ni la restorannya.. kat sini aku jumpa Shahrol Shiro... tengah lepak minum ngan kawan dia...
Sampai sana, orang memang ramai sangat... sebab waktu Lunch... aku order kopi ais, hubby pulak kopi o ais.. hubby amik couple set nasi ayam.. dan aku tambah Bun butter + kaya 2 keping.. hihihi.. puas hati kami makan.. harga tak de la mahal..berpatutan.. lebih kurang je dgn gerai... cuma kena gov tax dengan service charge aje.. ye la.. restoran kan... kena la bayar tu semua..

Muka sabar tunggu Nasi ayam peberet dia...

Air aku ngan hubby.. harga sama je.. baik order kopi ais... untung sikit...

peberet aku..
 dah makan kenyang... terus nak gerak balik KL...  sampai kat RNR Pagoh... hubby ajak makan bubur ayam... mula2 aku tak nak.. tapi bila dah makan.. sedapnya... sambal hitam tu yg buat rasa dia best.. tambah2 ayam dia guna ayam goreng rangup... sedap la..

Bubur Ayam 

Dah kenyang.. baru la terus balik KL... aku memang suka ikut hubby outstation.. bole makan macam2 yang jarang jumpa kat KL... hihihi...

Notakaki: kat wesite Kluang Railcoffe ada tulis yang diaorang ada cawangan kat Batu Caves.. lepas ni dah x payah la ank pg Kluang.. sebab kat KL pun dah ada... Terbaik la..


18.4.14

Cabut Gigi

18.4.14,Friday, April 18, 2014
Dah banyak hari sebenarnya gigi aku ni buat hal.. asal malam jer x bole tido sebab sakit sangat-sangat... tp, aku still rilek.. x nak pg klinik gigi... tapi, malam rabu hari tu.. sampai pkl 2 pagi aku x bole tido.. berapa kali aku asyik pg gosok gigi ngan kumur listerine.. still x jalan... nak tak nak, terpaksa la serah diri gak kat Dr gigi.... hihihi..

Hari Khamis pagi.. siap-siap pakai baju kerja..ingat nak masuk opis lepas jumpa Dr...dah siap terus pg klinik.. depan rumah jer.. so, bole jalan kaki.. tapi.. aku still mengada nak hubby teman.. nasib baik hubby layan jer.. padahal, pagi tu dia ada meeting pkl 10 pg... bertuah punya bini..hahaha... 


Klinik Pergigian Cheras...
 Masa aku sampai ni, dah ada lebih kurang 6 orang yang dok tunggu.. aku dapat no 3607 .. maknanya aku org ke7 la...

No Saya.. :)


Aku ingatkan kat KK ni bole guna e-GL.. aku pun xde la amik GL dari opis.. bila sampai kat kaunter.. aku pun tunjuk la pas jabatan.. tapi, budak kat kaunter tu kata x bole.. nak GL jugak... kalau x, aku kena bayar seringgit.. xpe la, nak buat macam mana.. seringgit je pun..bayar la...

Muka cuak nak jumpa Dr Gigi
 Dekat sejam gak aku tunggu, baru no aku naik... aku dapat Dr Perempuan Chinese.. Cantik dan lembut jer orangnya... Dia kata gusi aku yang ada masalah.. dia suggest buat rawatan akar.. tapi, kena buat 3 kali.. aku ni kan jenis penakut sikit kalau jumpa Dr banyak kali... pastu, aku tanya la kalau nak cabut je gigi tu bole x? Dr kata bole je kalau aku nak... erm.. bincang ngan hubby.. dia kata cabut je la... aku cakap kat dr.. cabut jer.... Dr. suntik ubat bius... pastu, aku kena pg bayar lagi seringgit sebab nak cabut pulak... so, total 2 ringgit.... murah la ni.. kalau kat swasta, maunya satu gigi dekat 70 ringgit...

resit bayaran gigi aku...
 Untuk bagi ubat bius tu berkesan dulu baru cabut.. DR suruh la aku gi kumur dan tunggu dulu kat luar... dalam setengah jam (agak-agak aku la).. baru DR panggil.. nebes gak la time tu.... tapi tawakal je la.. daripada dok sakit je malam-malam..kan susah... Mula-mula masa DR tu nak cabut, aku rasa la sakit sikit.. pastu aku siap angkat tangan lg cakap sekejap..lawak betul time ni.. DR pun mcm cuak jer tgk aku.. Dr nak tambah dos ubat kebas, aku plak x nak.. nak cucuk tu pun aku takut gak.... (aku ni nama je kerja bawah Kementerian Kesihatan tapi amatlah penakut jumpa Dr ngan jarum..hahahah..)

Dr tu lembut je cakap ngan aku.. Dia kata dia akan buat pelan-pelan dan kalau aku rasa sakit nanti angkat tangan dia berenti... Alhamdulillah, pastu, x sakit.. tengok-tengok dah cabut pun...

Muka baru lepas cabut... x sakit tapi bila tgk hubby terus rasa touching..
dah lepas cabut tu... tunggu jap kat luar sebab DR nak tulis MC...sebab dah lambat, terpaksa la hubby mesej semua orang bgtau meeting postpone ke hari Jumaat sebab nak teman bini dia yang manja ni...

MC saya...
Aku dapat MC jer.. ubat xde.. aku minta ubat tahan sakit.. Pembantu Pembedahan Pergigian tu cakap yang makan panadol jer.. tapi, masalahnya..panadol pun xde kat rumah aku.... malas la nak mintak... balik umah, hubby amik kereta nak pg kedai.. aku pun sibuk jer nak ikut sekali sebab aku takut nak naik lift sorang-sorang..sebab lift tu selalu buat hal...bukan takut apa, takut lift tu berenti, pintu x bole bukak...aku sorang-sorang kat dalam tu.. x ke naya...Hubby pergi kedai beli panadol, minyak cap kapak ngan ayam sebab nak buat bubur... mula2, hubby nak bl bubur MC'D jer.. tapi, aku x nak sebab aku tak berapa suka dengan bubur tu sebab ada rasa minyak bijan.. aku ni alergik sikit kalau ada minyak bijan... spoil mood nak makan...

2 penyelamat bila cabut gigi...
Balik rumah, aku bgtau resepi..hubby pun masak la bubur ayam kat aku.... licin gak la aku makan..

Bubur ayam versi hubby.. walaupun nampak kosong tapi sedap.. sebab dimasak dengan kasih sayang kut.. hahaha.. ayat poyo je kan..
Pastu, telan ubat.. yang bestnya... lepas makan ubat..aku tak tido pun..hubby yang tido... sapa yang sakit sebenarnya ni kan? dalam pukul 1.30 ptg aku kejut hubby sebab dia ada meeting lain pulak pukul 3 ptg.. hubby gi meeting, tinggal la aku sorang-sorang sementara adik aku balik kerja..

Syukur sangat sebab cabut gigi kali ni x sakit.. aku pernah jugak cabut kat klinik kerajaan yang lain, sampai malam sakit siap kepala berdenyut-denyut.. kali ni, aku rasa mcm x cabut gigi jer.. memang terbaik la DR LOIS... Jasamu tetap dikenang...