25.7.14

Half Day..

25.7.14,Friday, July 25, 2014

Alhamdulillah.. Bos bagi half day hari ni.. Yeay.. bole la balik settlekan apa yang patut.. adik aku ajak gi Times Square.. tapi aku macam malas... ingat nak pergi Ampang jer.. nak beli tudung lagi 2 helai..

Untuk semua.. Selamat Hari Raya Aidilfitri..Selamat Balik Kampung..Berhati-hati di Jalan Raya.. Maaf andai selama aku menulis ni ada sakitkan hati sapa2.. kosong-kosong yer.. :)

24.7.14

Shopping di Jalan TAR

24.7.14,Thursday, July 24, 2014

Sekejap jer rasanya Ramadan dah nak tinggalkan kita.. cuma tinggal lebih kurang 3 hari lagi kita dah nak sambut Raya...Alhamdulillah... tapi dalam masa yang sama agak sedih sebab terpaksa berpisah dengan Ramadan.. tapi, nak buat macam mana.. Syawal pulak yang nak ambik alih.. :)

Macam entry aku yang ni.. aku balik Umah FIL tahun ni.. Orang lain semua dah gerak balik kampung.. aku jer dok steady lagi kerja... Hari Sabtu baru aku ngan hubby nak gi shopping kat Sogo.. harap-harap la KL dah lengang sikit masa tu...

Ni aku nak citer pasal semalam.. Semalam kan.. Aku, Achik ngan adik ipar aku, Ida pergi shopping kat Jalan TAR.. Disebabkan opis aku ngan Jalan TAR tu dekat jer.. kami decide nak gerak lepas opis.. aku tinggal kereta kat opis, pergi naik keta Ida jer.. senang.. 1 keta sudah.. tak payah nak bawak sorang satu...

Kuar jer kat depan Dataran dah start jammed.. Adoi.. ingatkan kitaorang jer nak shopping pas kerja..hihihi.. lama gak la sangkut jammed.. kami parking kat Semua House jer.. senang...

Meriah betul Jalan TAR kalau dekat-dekat nak raya ni..barang pun banyak dah turun harga..malam raya nanti mesti murah lagi..Mula-mula sampai..jalan-jalan dulu..cuci mata.. survey apa yang patut.. pastu gi cop tempat dulu kat kedai makan sebelah Mydin tu.. Masa tu dah dekat pukul 7..memang sedang elok la.. nasib baik kami dapat tempat sebab ramai jugak la yang terpaksa berbuka berdiri sebab tempat makan dah penuh...

Alhamdulillah.. selesai berbuka, baru la ada tenaga nak tawaf satu Jalan TAR ni..masa ni orang masih tak berapa ramai.. selesa lagi la nak beli barang... Macam-macam yang kami beli.. beratus gak la sorang habis.. tu baru kat Jalan TAR.. semua rasa nak beli.. tudung banyak yang cantik-cantik..rambang mata tengoknya.. Makin malam, makin ramai orang.. sesak nafas dibuatnya.. rasa nak pitam..berhimpit-himpit.. aku risau kat Ida jer..diakan tengah pregnant.. takut gak la kalau orang langgar dia ke apa.. Masa tengah jalan tu, nampak Norfa, tak sempat borak sangat pun.. orang dah makin ramai.. sampai ada yang tolak-tolak.. kalau ikutkan, ada lagi barang yang aku nak beli.. tapi, sebab aku dah rimas dan lemas..kitaorang pun gerak balik jer la..

Masa sampai kat Semua House, aku dah cuak gak.. Dah tutup..Adoi..macam mana nak ambik kereta ni.. tanya guard kat situ.. nasib baik kalau untuk parking, bole masuk dalam Semua House.. dan.. masa nak pergi parking tu... tetiba jer.. KAKI AKU CRAMP atau kalau orang Penang kata TARIK MENGKARUNG.. Adoi.. terus aku tak boleh jalan... lama gak la dok bertapa tepi jalan tu.. lama-lama aku gagahkan jugak diri untuk jalan... Kesian Ida..mula-mula aku cakap kat dia, aku nak drive..tapi, bila jadi macam tu..terpaksa la dia drive jugak... Time-time orang nak shopping raya ni, parking kat sana memang mencekik sikit.. kitaorang kena bayar parking RM 13.00. Mahal benau.

Sampai jer kat area Maluri.. alamak jalan pulak jammed.. semua orang pakat parking tepi jalan sebab nak pergi shopping kat Downtown.. aku rasa dekat sejam gak la kami terkandas jammed tu..padahal umah aku dah dekat sangat kat Downtown.. kesian lagi kat Mak Buyung tu... dahla keta manual..sakit kaki dia..

Sampai jer rumah, tengok hubby dah tido..kesian dia.. Bini dia asyik dok shopping sangat.. sampai balik lewat..nasib baik hubby faham.. hihihi...

Notakaki : Sepanjang aku Jalan TAR, aku tengok makin ramai pulak peminta sedekah yang suka letak Yasin kat tangan tu... Tengok muka macam Myanmar.. ramai kut.. kalau bagi sorang..selang 10 ke 15 minit.. datang pulak yang lain..parah la macam tu.. dah la kalau kita dah pegang Yasin tu, kena bayar.. Aku tengok ada sorang brader ni kesian gak la.. Dia dah bagi duit kat budak tu, pastu budak tu siap mintak lagi.. Takkan la 1 Yasin kecik tu 10 hinggit... ada jugak yang aku tengok, diaorang pakai sari, nampak perut..pastu pakai tudung dok mintak sedekah..tak tau la memang Islam, atau Bulan puasa ni aje yang mengaku Islam... kalau tak silap aku, tahun lepas pun dah ada yang kena tangkap pasal berpura-pura jadi Islam bulan Ramadan untuk minta sedekah.. tahun ni makin ramai plak..siap pergi kat setiap orang.. bila aku tak bagi, dia bole sepak kerusi kat meja makan tu.. Adoi.. dah rasa macam, aku kat negara dia ke dia kat negara aku ni?... Aku kalau nak bagi, aku tengok jugak..kalau orang tu memang cacat aku bagi..tapi, kalau badan sihat walafiat..memang tak la..sendiri mau ingat la..

22.7.14

Dapat 4 CPUV dari Nuffnang...

22.7.14,Tuesday, July 22, 2014
Aku suka Page Nuffnang yang baru..kemas dan menarik.. Dan sejak-sejak Nuffnang buat pembaharuan ni... Makin banyak pulak CPUV untuk blog aku.. Alhamdulillah... Rezeki...

Sekarang ni ada 4 lagi CPUV yang tengah menari-nari kat blog aku... Ada CPUV Invest Smart Campaign , Tesco Delivery Lab , Kastam Malaysia ngan uMobile Prepaid Free Meal..

Harap-harap makin banyak la iklan yang sudi singgah kat blog aku ni.. TQ Nuffnang..

21.7.14

Pekasam Daging Yang Sedap

21.7.14,Monday, July 21, 2014

Selalunya kan.. kalau bulan puasa.. mesti ada stok ikan masin ngan telur masin kat rumah aku.. kalau takde, ikan pekasam pun takpe..bukannya apa.. kalau sahur aku ngan hubby memang suka makan simple-simple jer.. goreng jer pekasam..pastu buat sup telur n sambal belacan..heaven rasanya...

Tapi, hari tu, aku ada tengok kat fb.. ramai dok citer tentang daging pekasam.. aku pun nak try la.. whatsap ngan akak yang jual tu... rupa-rupanya, dia dok dekat jer ngan umah aku... terus aku pergi ambik kat rumah dia... mula-mula aku order 3 bungkus... sebungkus RM 10.00.

Balik rumah, potong daging kecik-kecik..Goreng bawang besar dengan cili api, pastu masukkan daging sekali ngan beras tu.. goreng garing-garing.. sedapnya..memang boleh makan bertambah-tambah la.. Pastu, citer kat membe-membe opis... ramai pulak yang order..repeat order kali kedua 14 bungkus..tu pun ada yang tak dapat...

Ni pun, membe-membe aku nak order lagi..sedap sangat la tu.. aku just tolong ambikkan jer..tak ambik untung pun.. tapi, bila tengok banyak sangat permintaan..macam nak buat bisnes jer.. hahaha.. untung-untung bole glamer macam Kiah Pekasam tu..hihihi..

19.7.14

De Pauh Garden.. Tempat pilihan berbuka puasa yang best..

19.7.14,Saturday, July 19, 2014
Kalau korang kat area Butterworth dan tak tahu nak makan kat mana.. aku memang rekemen sangat-sangat korang pergi makan kat De Pauh Garden.. Kedai ni kat area Permatang Pauh.. dekat jer ngan Politeknik Permatang Pauh...

Masa aku balik kampung hari tu... aku bawak family aku gi berbuka puasa kat sana.. Family aku memang dah selalu makan kat situ.. aku ngan hubby jer kira baru 1st time nak makan kat sana... Kalau bulan puasa ni.. memang kena call dulu untuk reserved tempat..kalau walk in takut penuh.. masa kitaorang sampai pun, tempat memang dah penuh.. semua orang dah reserved..

Kat sini, servis pun cepat.. sebelum sampai waktu berbuka.. semua orang dah dapat hidangan...kalau kita baru order pun, cepat jugak sampai.. puas hati la...


Reserved atas nama aku... 8 orang jer sebab adik aku, alang tak balik.. dia akan balik dekat nak raya nanti sekali dengan nak sambung cuti sebab nak bersalin kat kampung...


Acik n Adik... Selfie dulu sementara tunggu waktu berbuka..


Ayah aku pun layan si bongsu ni selfie..


Sabar menunggu waktu berbuka...


Siakap stim limau..kegemaran mak aku n hubby... Mak n hubby order Set Nasi ngan ikan... dalam set tu ada Siakap Stim Limau, Tomyam Campur , Sayur Campur ngan 2 gelas jus...


Ni aku punya... Fish n Chip.. sedap...


Ni adik Ipar aku, Ida yang Order.. Spicy Chicken Chop...


Burger Komtar ni Angah Punya...


Air kami order 2 jag.. 1 jag air tembikai.. 1 lagi air bandung cincau... hubby order Fresh Oren n Adik Bongsu aku order jus epal.. Tapi air adik ngan hubby dah termasuk sekali dalam set Ikan mak aku tu...


Lamb Chop ni pulak Adik Bongsu aku punya..dia memang peminat tegar kambing.. tak sempat nak mintak sikit..tengok-tengok jer dah tinggal tulang.. hihihi..sedap sangat la tu..


Acik makan set nasi gak ngan mak aku.. sambil tu dia order kentang goreng ni... sedap.. langsung tak berminyak..


Ayah aku memang kalau ajak makan luar.. dia mesti akan order Mee atau Koay teow... kali ni dia order Koay Teow Kuah...


Air tembikai yang sedap... manis dan sejuk... Tuang siap-siap sementara tunggu azan...




Sabar sementara tunggu azan..padahal.perut dah berbunyi-bunyi lapar...

Alhamdulillah.. dapat jugak aku berbuka puasa ngan family.. Tahun ni sedih sikit.. sebab aku tak raya kat Penang sebab tahun ni giliran rumah Mertua plak.. Naik Belon... Balik Sarawak..takpe la..giliran tetap giliran.. Alhamdulillah... dari mula kawin kami dah buat sistem ni.... Tak pernah lagi la kami bergaduh pasal balik kampung...

Bila banyak sangat kejadian tentang kapalterbang ni.. aku dah mula rasa cam takut sikit nak naik Flight ni..hihihi.. nak buat macam mana.. dah tak ada pilihan.. Tawakal pada Allah je la... Moga aku selamat pergi dan balik... Amin..

#Pray4Gaza
#Pray4MH17
#Pray4MH370

Al-Fatihah untuk semua yang terlibat dalam Nahas MH17 yang beragama Islam... Salam Takziah..

18.7.14

Rumah Peranginan Kerajaan Morib

18.7.14,Friday, July 18, 2014
Sambungan dari Entry ni..

Kan aku ada citer yang aku tak jadi nak menginap kat Gold Coast Morib kan? Sebenarnya kat Morib aku menginap kat Rumah Peranginan Kerajaan .. kebetulan pulak, time aku bukak website tu memang ada kosong.. aku pun booking la sebab bole buat BBQ.. sekali, family aku tak dapat join.. bila berdua, memang aku tak BBQ la.. makan jer kat kedai.. senang cerita...


Nak sampai kat sini.. kena lalu depan Pantai Morib.. jalan je terus sampai nampak signboard macam kat atas ni...

Alhamdulillah.. urusan check in mudah.. staff pun friendly....Aku ambik rumah 2 bilik (berkembar)... ok la.. murah pun murah.. semalam cuma RM50 jer...


Bilik Utama ada 2 katil single.. aku ngan hubby tak tido bilik ni sebab aircond dia panas sikit..


Bilik air dalam bilik utama..


Bilik kedua pun ada 2 katil single.. kami cantumkan jer bagi rapat.. tak best la tido jauh-jauh..hihihi.. dalam bilik ni pun ada bilik air jugak.. 


Kat dalam ni ada meja makan, peti ais, tv, dapur dan kelengkapan masak..kalau datang ramai-ramai best la..boleh masak.. sebelah rumah aku tu diaorang datang 1 family ..best la sikit..meriah...malam tu, masa aku dok tengah siap2 nak pg makan malam..aku dengar bunyi orang ketuk pintu.. saspen gak la..bila bukak, nampak anak orang sebelah tu..nak pinjam garam..alamak.. sori la dik, akak tak masak la..makan luar jer.. 

Lupa plak nak bagitau..kat sini jugak mereka memang sediakan shower gel, sampoo ngan sabun.. sama jer macam kat hotel cuma towel memang kena bawak sendiri.. mereka tak sediakan.. masa pergi tu aku lupa bawak towel... petang tu mandi lap ngan kain pelikat hubby... habis lencun..hahaha..


Lepas Check in sempat nak bergambar kat depan tempat pendaftaran....


Sebelum balik KL, aku sempat pergi borong kerepek dulu sebab orang kata kerepek Banting ni best.. aku xde pulak ambik gambar.Aku beli kerepek Ubi Kayu Pedas, Kerepek Kacang Dhal ngan Kerepek Pisang....memang sedap la..puas hati.. Pastu kami singgah jugak kat Kedai makan yang best kat Banting ni.. Sup Tulang dia memang terangkat..Terbaik la.. Tu hubby yang bawak..aku tak ingat nama kedai..sori... dan sebelum sampai KL, kami ada singgah satu tempat ni.. hilangkan haus... yang tu, nanti aku citer yer...Bye..

MH 17

,Friday, July 18, 2014

Semalam, bertubi-tubi whatsap masuk kat handfon aku.. semuanya pasal Pesawat MAS MH 17 yang dikatakan terhempas di Ukraine...

kredit : sini

Aku tak berani nak tulis apa-apa lagi tentang tragedi ni buat masa sekarang... Kita tunggu dan lihat dulu siasatan yang akan dibuat...

Salam Takziah untuk semua penumpang MH 17. Al-Fatihah..


14.7.14

Percutian 2 Hari 1 Malam di Morib

14.7.14,Monday, July 14, 2014
Alhamdulillah... Masa besday hubby hari tu..Dia tak nak hadiah.. dia cuma nak aku sponsor gi bercuti sambil rehatkan fikiran..tapi, nak percutian yang dekat dan tempat yang dia tak pernah menginap lagi... sebab dia kata, sekarang ni kerja dia makin banyak dan stress...tak bole nak cuti lama-lama.. OK, Fine.. lagi senang kerja aku.. tak payah aku dok fikir nak beli apa kat dia.. Maka, aku sebagai isteri yang menurut perintah, terus buat percutian 2 hari 1 malam ni... Mula-mula aku plan nak pergi Melaka atau PD, tapi hubby tak nak sebab dia dah selalu pergi..boring katanya.. Cari punya cari.. aku pun suggest la Morib.. Hubby kata ok sebab dekat jer dengan KL.. tak jauh sangat...  Bila hubby dah kata ok..aku pun terus cari tempat nak menginap... mula2 ingat nak duduk kat Gold Coast Morib Resort... tapi, tak jadi sebab ingat nak bawak family aku join sekali.. aku pun cari la tempat yang bole BBQ bagai.. tapi, last-last family aku tak dapat join sebab ada hal lain... takpe la.. chalet pun dah tempah.. aku pergi je la berdua ngan hubby..

Kami gerak dari KL lewat sikit.. dalam pukul 11 lebih macam tu... Sampai sana blom pukul 2.. tak dapat la nak check in lagi.. so, kami pun jalan-jalan la dulu kat Pantai Morib...


Kat sini, ada satu gerai ni jual Takoyaki.. aku beli 2 bekas perisa sotong.. sedap.. berbaloi la beli sebab besar.. 4 ketul RM 5 kalau tak salah aku..

Hubby pulak lapar, dia makan nasi ayam.. aku cuma minum cendol  ngan makan Tako jer... kat sini cendol dia macam lain sikit sebab x guna santan.. tapi guna susu cair.. rasa ok, cuma kurang manis jer...


Hubby pulak order air Coke.. comel jer botol coke ni.. dah lama rasanya tak dapat air bergas dalam botol kaca macam ni..


 Habis makan..ingat nak tapau makanan sikit untuk kudap-kudap dalam bilik.... Orang kata kalau dah datang Morib, wajib try Sotong Bakar Morib.. apa lagi.. Jom la kita try...


Selain dari Sotong Bakar, kat sini jugak ada Tauhu Bakar...


Aku beli Sotong Bakar 1 bekas (RM 10.00) ngan Tauhu Bakar (RM 5.00)..


Pastu, kami pun jalan2 n bergambar dulu kat situ... Kat Morib ni Pantai dia tak cantik.. Kalau nak mandi, memang tak digalakkan la..

Tapi, kat sini memang meriah.. ada banyak kedai jual macam-macam.. ada baju, kraftangan, makanan.. pendek kata.. tak boring la jalan kat sini...


Hari kami sampai kat sana.. ada perlawanan Bola Sepak Pantai..meriah gak la kat situ.. 



Ada jugak orang main kereta kecik ni.. orang panggil apa ek? Kereta Tamiya ke? hihihi...



Dah penat jalan-jalan dan posing kat situ..kami pun gerak ke Chalet.. Nak tau kat mana kami menginap? Ha.. yang tu next entry aku citer yer...

Dah check in.. rehat-rehat.. makan-makan.. dan tido-tido... kami pun jalan-jalan kat Pantai.. Dekat jer Pantai ngan Chalet cuma pantai dia agak kotor la... xde apa pun yang bole dibuat kat situ..kejap jer kitaorang kat situ...


Aku ambik gambar guna monopod... hubby pulak curi-curi ambik gambar aku..hihihi...


Buat ucapan untuk hubby....


Tara.. siap ada tapak kaki aku ngan hubby... Cer teka yang mana satu tapak kaki aku? :)

Pastu.. balik bilik.. mandi, solat dan siap-siap nak pergi Dinner plak... Aku tanya guard kat Chalet kat mana nak makan ikan bakar sedap.. dia kata jauh sikit dari situ... erm..malas la nak pergi jauh2..kami pun makan kat area Pantai Morib tu jugak..

Memula ok kat situ.. Rasa romantik.. duduk tepi pantai..cahaya lampu samar-samar siap ada orang basking lagi.. Tapi kan..bila time nak order.. dah la order Ikan bakar kedai lain, air kedai lain, nasi putih n lauk pauk panas kedai lain.. kat situ dah spoil sebab bila dah order ikan.. kena tunggu orang lain pulak ambik order yang lain.. last-last..ikan dah lama sampai..nasi tak jugak sampai... Dah la aku order lain hantar lain.. order untuk sorang dia buat 2 orang..pastu, makanan pulak tak sedap.. nasib baik ikan bakar ngan jus buah sedap.. terubat jugak la bengang aku ni.. kalau ikutkan aku nak jer komplen..tapi, hubby tak bagi..dia kata tempat orang..jangan nak buat hal..OK, Fine... aku sempat beli kepak ayam madu..nasib baik sedap.. buat bekalan makan dalam bilik nanti..

Sebelum balik, aku ajak hubby gi jalan-jalan dulu.. sempat la snap gambar kat depan Gold Coast Morib ni.. InsyaAllah, nanti kalau datang aku nak duduk sini pulak...


Esoknya, dalam pukul 11 pagi.. kami pun siap-siap nak check out..




Ok la.. percutian singkat jer pun... walaupun ada pengalaman tak best.. takpe la..janji aku dapat gembirakan hubby.. Maybe pasni, kena pilih tempat yang betul-betul best.. baru la tak rasa frust sangat...