30.9.14

Apa yang menarik di Busan?

30.9.14,Tuesday, September 30, 2014
Korang pernah berangan nak pergi Korea? Aku? Of coz la.. aku ni takde la minat K-Pop bagai.. cuma aku minat giler tengok Running Man..kalau bole memang tak nak miss setiap episod.. Aku suka tgk Jeneral Kim Jong Kook.. sweet bila dia senyum..hihihi.. 

Sebab penangan Running Man la aku nak sangat pergi Korea.. Running Man tu selalu pergi tempat-tempat yang best.. tu yang aku macam teruja sangat tu..

Apa yang menarik di Busan, Korea? Banyak sangat... aku kan.. kalau la dapat gi sana... aku teringin nak pegi banyak sangat tempat best kat sana...

Busan merupakan sebuah kota pelabuhan dan metropolitan di sebelah tenggara Korea Selatan. Busan juga adalah kota kedua terbesar selepas Seoul. Ia juga adalah bandar pelabuhan terbesar di Korea Selatan dan pelabuhan kelima paling sibuk di dunia dengan tan kargo. Busan kawasan metropolitan yang dibahagikan kepada 15 daerah pentadibiran utama dan sebuah daerah tunggal. Pada tahun 1995, Busan menjadi sebuah Bandar Metropolitan yang pesat membangun. Inilah serba sedikit sejarah mengenai Busan.

Dikelilingi gunung-ganang di satu bahagian dan laut berangin di bahagian lain, serta rebakan bandar yang memenuhi setiap ruangnya, Busan memancarkan aura menarik yang ringkas dan selesa seperti di rumah sendiri. Di "ibu kota musim panas" Korea inilah anda dapat menemui pantai terbesar, sungai terpanjang dan landskap semula jadi paling indah di negara ini. Ia juga menjadi tuan rumah kepada Festival Filem Antarabangsa Busan yang terkenal di serata dunia. Dengan senyuman mesra daripada penduduknya dan cuaca yang menyenangkan sepanjang tahun, tidak hairanlah jika bandar kedua terbesar di Korea Selatan ini menjadi tempat percutian utama untuk penduduk tempatan dan juga pelancong.


Ni antara tempat best yang aku nak pergi:-

1. Haeundae Beach!


Best o.. Haeundae Beach @ Pantai Haeundae ni adalah Pantai Tercantik di Korea... Aku ni dah la suka Pantai.. lebih-lebih lagi kalau pasir yang putih.. air yang jernih.. memang rasa macam nak lepak situ lama-lama jer.. rasa tenang jer..


Ni pulak pemandangan waktu malam... Cantik kan... bersih jer persekitaran kat situ....

2. Busan Aquarium



Busan Aquarium ni lebih kurang jer ngan Aquaria KLCC.. tapi.. kalau kita dah ke negara orang, mesti la kita nak kena masuk jugak..mesti ada sesuatu yang unik kat sana yang xde kat Aquaria.. sebab tu la aku takkan puas hati selagi tak masuk tengok sendiri..

3. Busan Tower


Busan Tower ni ala-ala KL Tower la.. cuma yang bestnya kat sini, kita dapat tengok pemandangan yang sangat-sangat cantik.. siap boleh nampak Laut lagi..Busan Tower ni terletak di Taman Yongdusan yang cantik..menara setinggi 118 meter ini menawarkan pemandangan yang cantik sangat-sangat.Kat sana jugak, boleh letak Mangga Cinta.. ala.. mangga yang couple yang memang fomous kat Korea tu..

4. Kuil Haedong Yonggungsa



Kuil Haedong ni unik sangat sebab terletak di Pinggir laut Berbatu.. Selain dari reka bentuk yang unik, pemandangan kat sini jugak sangat cantik..

5. Pasar Ikan Jagalchi




Pasar Ikan Jagalchi adalah pasar Ikan terbesar di Korea.. yang bestnya kat sini, makanan laut yang dijual memang segar sangat.. aku ni dah la penggemar makanan laut.. kalau la pergi sana, aku takkan lepaskan peluang ke sini.

6. Taejongdae Park



Kat taman ni.. kita boleh berjalan-jalan sambil menikmati ciptaan Allah yang cantik sangat-sangat ni.. siap boleh nampak laut dari taman ni.. Cantik.. 


Bagi sesiapa yang penat nak berjalan, jangan risau.. ada tram disediakan..

Taejongdae Park merupakan salah satu monumen di Busan. Ia merupakan bukit yang di tumbuhi dengan pokok pine. Terdapat sebuah rumah api di Taejongdae Park. Di bawah rumah api di resort ini adalah batu yang dipanggil Sinseon Rock, dinamakan sempena mitos bahawa dewa dan dewi datang ke sini untuk berehat. Pada batu ini terdapat angka yang dipanggil Mangbuseok, dinamakan selepas kisah seorang wanita yang menunggu suaminya yang telah dibawa ke Jepun. Taejongdae juga terkenal dengan upacara berdoa untuk hujan, dilakukan apabila terdapat kemarau, dan hujan pada 10 Mei lunar dipanggil 'Hujan Taejong' itu. 


7. Gamcheon Cultural Village



Tempat ni sebenarnya dalah perkampungan setinggan yang telah dikomersialkan dan dijadikan tempat perlancongan.. kalau peminat Running Man mesti tau tempat ni sebab Rancangan tu pernah buat penggambaran kat kawasan ni.. kampung ni terletak di lereng-lereng bukit yang menghadap laut.. memang cantik la view dier..

8. Makanan Halal di Korea

Ha.. ini yang paling penting sekali.. aku kalau pergi mana-mana.. mesti akan pastikan tempat tu senang nak dapat makanan halal...



Kat Busan ni memang ada makanan halal.. jangan risau.. antara restoran makanan halal yang ada di sana adalah di Cappodocia, Turkish Kebab House, Busan.. Ia terletak betul-betul disebelah Masjid Busan.. Senang.. lepas makan, boleh terus solat.. Kiranya Busan ni jugak Muslim friendly la..

Ni pulak info cuaca kat sana.. 

Musim panas
22°C - 26°C
Minum banyak air.

Musim luruh
18°C - 25°C
Masa yang sesuai untuk bersiar-siar.

Musim sejuk
-3°C - 6°C
Bawa jaket supaya kekal hangat pada malam yang dingin.

Musim bunga
9°C - 18°C
Masa terbaik untuk melawat sewaktu musim Pesta Bunga Sakura.

Banyak lagi tempat-tempat lain yang menarik di sana.. aku cuma listkan sebahagian aje.. So, macam mana? teringin tak nak pergi Busan? Aku of coz la teringin... Kalau diberi peluang, aku teringin nak pergi waktu sejuk.. sebab dari kecik aku dah berangan nak main salji.. Bestnya.. mesti romantik kan? ;)



Aku tulis ni sebab aku masuk Cabaran Winter in Busan anjuran Bloggers.com dan Majalah Libur .. Kalau menang boleh la aku main salji di Busan dengan Man Raja Lawak...

InsyaAllah, kalau ada rezeki.. dapat la aku capai hajat aku nak main salji di Busan.. Doakan aku yer kawan-kawan.

kredit : sini, sini, sini, sini dan sini..

29.9.14

Makan-makan di MJ Cafe & Restaurant, Kenanga

29.9.14,Monday, September 29, 2014
Ni citer Jumaat hari tu.. Aku n gang pergi makan kat MJ Cafe. MJ Cafe ni kat dalam Pusat Borong yang besar tu.. Kenanga Wholesale Centre.. Kali ni makan besar sikit sebab dah gaji.. Yeay.. Tak lah.. sebenarnya, kami semua gi makan kat situ sebab salah sorang membe opis aku dah nak bertukar.. pergi Hospital Selayang..Tu yang kitaorang kuar makan ramai-ramai..ye la, pasni dah jauh dah kalau dia nak datang semata-mata nak lunch ngan kami...


Mula-mula dok fikir gak nak makan kat mana.. tu pun, nasib baik membe aku bagitau nak makan kat MJ Cafe.. aku ok jer sebab sebelum ni dah pernah makan kat situ.. Sedap... banyak menu...




Membe aku buat reservation dulu..  sebab kedai tu selalu penuh.. nak tunggu makanan lagi..nanti lambat..order siap2 senang sikit.. sampai je terus makan...


Aku order Sirap Ais Krim Vanila (RM 4.00) ngan Chicken Chop (RM 15.90) .. 


Tapikan.. aku macam tak puas hati la ngan Chicken Chop ni.. kecik.. tak kenyang.. Rasanya sekarang ni dah tukar chef kut.. sebab makanan dia dah tak sesedap dulu.. tapi, bole la...


Tapi, kat sini.. Tom Yam dia best..cukup rasa la orang kata.. sedap....




Aik.. tetiba terselit budak kecik dalam tu..hihihi.. tu anak membe aku.. Rayyan..  merangkap anak angkat aku kat rumah... kalau kat rumah, aku selalu jer culik dia.. main kat rumah aku... dia kena join kitaorang sebab pengasuh dia ada hal.. so, kitaorang semua la jadi pengasuh dia hari tu.. dia pulak jadi penghibur kitaorang...


Habis makan, sempat la kami semua dok cuci mata kat dalam tu.. banyak baju yang murah-murah.. rambang mata dibuatnya...




Membe aku Noly (yang tengah) ni la yang nak pindah ke Hospital Selayang.. Dia dah lama kat Farmasi ni.. dia nak pindah pun sebab opis jauh.. dah tak larat nak ulang alik.. 


Korang abaikan la gambar aku yang selebet tu.. tak suka pakai tudung tu.. muka aku nampak makin bulat..huhuhu...

Kalau korang nak try makan kat sini.. pergi jer ke Kenanga Wholesale centre.. Nak tau lebih detail? Klik bawah ni :


p/s: nanti aku citer tentang tempat makan steak yang best.. tunggu tau...

25.9.14

ABC Shah Alam.. Mengiurkan..

25.9.14,Thursday, September 25, 2014
Kredit : Blog ni

Ha.. ada sesapa terliur tak tengok gambar ABC ni? Sedap tau.. aku suka sangat sangat makan ABC.. kena plak makan waktu panas.. Pergh.. heaven rasanya..

Setakat yang aku makan..ini la ABC terbaik kat KL/Selangor.. sebab apa aku cakap terbaik? sebab.. korang tengok la isipadu dia.. mampat.. siap ada kacang besar-besar, buah , wafer stick ngan coklat cair.. erm.. memang menggoda.. cair di mulut.. aku ni dah la penggemar coklat, ABC ni memang menepati selera dan citarasa aku..

Dulu, kedai ABC ni kat depan akuarium Shah Alam tu.. tapi, sekarang dah pindah.. masa kat sana harga RM 2.50 semangkuk.. sekarang kat tempat baru RM 3.50.. bagi aku berbaloi kita bayar 3 ringgit lebih untuk ABC yang best macam ni.. Besar..boleh kongsi 2 orang..


Hari tu masa ayah aku datang KL.. aku pun bawak la dia gi makan ABC ni.. tapi kan.. ABC ni dah tak cantik macam dulu.. Dia dah tak letak dalam cawan.. letak dalam tuppaware lutsinar tu.. setahu aku, sebelum ni kalau kita tapau baru dia akan letak kat dalam bekas tu.. tapi, kali ni aku order makan kat situ pun dalam bekas ni.. tak tau la, kalau memang dah tukar dalam tu atau masa aku pergi bekas dah habis langsung sebab orang terlampau ramai.. 

Pendapat aku la kan, aku lebih suka ABC dalam cawan tu berbanding bekas macam ni.. walaupun rasa nya tetap sama.. tapi, aku suka tengok ABC dulu sebab dia cantik.. nampak coklat tu meleleh kat tepi-tepi..bila dah letak dalam bekas yang dalam..tak nampak menarik..

Kalau korang teringin jugak nak rasa ABC ni.. Korang terjah je food court kat Seksyen 2.. dekat ngan KFC n kedai fotostat bebudak UiTM.. kat situ, banyak gerai jual ABC macam ni.. tapi, aku selalu makan ABC ni kat Fraddo ABC atau Pegaga ABC.. Bukan setakat ABC, macam-macam ada kat sini..ABC kedai lain pun sedap gak.. sama jer rasanya.. 


kredit : sini 

So, ikut korang la nak try kedai mana.. Selamat Ber 'ABC' .. Bye

24.9.14

Dah petang, baru nak post WW..

24.9.14,Wednesday, September 24, 2014

kredit : sini 

22.9.14

Aku Suka Makan SUBWAY!

22.9.14,Monday, September 22, 2014
Sape kat sini suka makan SUBWAY? Cuba angkat tangan... hihihi..

Mesti ramai yang suka kan? aku pun suka.. sedap.. aku berani nak try SUBWAY ni pun sebab adik aku achik.. dia kata sedap.. harus la aku cuba kan..

Dulu-dulu masa nak beli agak lawak la.. aku tolak dia suruh order.. dia tolak aku.. hahaha.. nampak sangat jakun disitu.. maklumla.. saya hanya anak kampung yang sebelum ni cuma pernah makan KFC,Mc'Donalds ngan Pizza Hut saja..Eh? aptb ... ;) Bila jumpa sesuatu yang lain, mula la gelabah... pastu bila orang SUBWAY tanya nak order yang mana.. aku pun dengan penuh confident..gi tanya dia..yang mana satu yang sedap yer? mesti la dia kata semua sedap.. dah aku confius kat situ.. aku pun tunjuk je la sama ngan orang depan..padahal, aku tak kenal pun orang depan aku tu... tu la pengalaman pertama aku beli SUBWAY ni..

Tapi kan.. sekarang ni aku dah terer.. bole kata, kalau malas dan tak tau nak makan apa.. aku pun gi la AEON Maluri sebab nak beli SUBWAY.. senang.. Makanan sihat la katakan.. tapi, kalau ngan aku jadi tak berapa nak sihat.. sebab.. sayur mesti nak semua.. sos pun bercampur-campur banyak jenis.. sebab aku ni jenis suka makan sos banyak.. kalau sikit tak feel katanya.. kalau aku ngan achik tapau SUBWAY, hubby mesti tetap akan setia ngan KFC.. tak tau la. apa yang bestnya.. suruh curang sikit pun tak nak.. takpe.. jenis setia orangnya.. harap2 berpanjangan setianya abg yer..

Sekarang ni kan SUBWAY tengah buat promo tau... ni la antara promo yang ada..





Antara ketiga-tiga promo ni kan.. aku paling suka promo SUBWAY Every day Value.. Yeay.. sebab apa aku suka? Sebab murah la uolls.. akak kalau benda murah ni memang suka saje..

Hari tu, aku ngan achik gi SUBWAY.. kami pun order la SUBWAY Every day Value.. ingatkan kalau murah ni portion dia kecik.. rupa2nya tak.. sama jer.. berbaloi.. ada 4 perisa jer untuk promo ni.. Kalau tak silap aku ada Seafood & Crab, Chicken, Meatball dan lagi 1 perisa aku tak ingat la..





Aku kalau beli, memang akan mintak semua sayur kecuali bawang.. sebab tu la roti aku gemuk macam tuannya.. achik plak tak makan sayur, roti dia akan jadi sama kurus macam dia gak..

Ok, untuk korang yang tak pernah makan SUBWAY dan teringin nak makan gak.. ni aku bagitau cara-cara nak order..bukannya apa, takut jadi macam aku dulu..terpinga-pinga depan tu tak tau nak order apa.. :)


Mula-mula.. kita boleh pilih nak jenis macam mana.. bagitau jer kat pekerja SUBWAY.. diaorang memang cekap dan cepat buat kerja..


Dah pilih yang berkenan di hati.. pastu pilih plak jenis roti.. aku suka Parmesan Oregano.. selalu kalau makan SUBWAY roti tu aku order.. yang lain blom pernah try..


Settle pilih roti.. diaorang bakar.. dan bagitau inti apa yang kita nak.. kalau tanya aku apa yang sedap.. aku mesti akan jawab, semua sedap.. hihihi..


Langkah keempat.... kita boleh pilih sayur apa yang kita nak.. aku selalu pilih semua sayur kecuali bawang.... pilih jer.. diaorang tak marah pun..


Yang kelima.. kita pilih sos.. aku suka Sos Thousand island, Mayonis, Sos Cili ngan Sos BBQ..


Langkah yang terakhir.. kita boleh pilih nak tambah air atau tak.. kalau nak tambah air, bayar seringgit jer.. berbaloi kan.. aku selalu memang akan add-onn air.. Ais Lemon Tea.. sedap...

Ok? ada ke yang balik kerja ni terus nak gi SUBWAY? Aku la tu.. sambil menulis, sambil telan ailio.. lapaq.. :)

Nak tau outlet SUBWAY yang terdekat? Klik jer sini.. 
Page : SUBWAY ..
FB : SUBWAY