25.11.14

Percutian Bajet ke Pulau Langkawi ~ Hari Kedua ( Cable Car Langkawi )

25.11.14,Tuesday, November 25, 2014
Ha.. bila dah kenyang.. baru la kita boleh sambung jalan-jalan... Dari Jom Ikan Bakar, kami terus gerak ke Oriental Village... kalau dah datang sini.. rugi la tak naik Cable Car...

Hiasan dalam toilet.. cantik kan? ala-ala Bali... 
Dulu masa aku pergi.. Harga tiket cuma 15 ringgit jer untuk Dewasa (My Card).. sekarang ni dah naik harga.. sorang 20 ringgit.. sebab apa dah naik harga? nanti aku citer..


Alhamdulillah.. masa kami sampai tu... cuaca ok.. dapat la kami naik... Mula-mula beratur beli tiket.. dapat tiket dan kat tiket tu ada macam barcode ni....


Untuk masuk ke tempat cable car.. kita kena sentuh barcode tu kat satu mesin khas.. ala-ala tempat coin lrt tu... bila dah touch.. baru bole jalan... setiap sorang ada barcode yang berbeza.. so, jangan nak tipu yer.. beli tiket 3, tapi nak masuk 4 orang... no..no..no.. tak bole tau...

Tadi aku ada citer yang tiket dah naik kan? Nak tau tak sebab apa? sebab.. dulu.. kalau kita dah masuk dalam.. diaorang akan terus suruh kita beratur untuk naik Cable car... Tapi, sekarang ni lain.. mula-mula masuk.. diaorang suruh kita masuk dalam satu bilik ala-ala panggung wayang... tapi sebelum tu, pihak Cable Car ada ambik gambar kita...


Mula-mula aku suspen gak.. nak buat apa ni.. aku bukan beli tiket wayang.. Bila dah masuk.. duduk.. wayang start.. rupa-rupanya diaorang mainkan .. erm.. apa yang aku nak sebut yer.. x tau plak macam mana aku nak explain.. dia sebenarnya.. roller coster tapi dalam versi 4d ke 6d ke aku pun tak tau...


Mula-mula.. ikan jaws ni kuar dulu.. besar.. rasa macam kami duduk kat aquaria plak.. mula-mula ok..pastu.. dia langgar cermin.. terus crack dan pecah.. semua menjerit.. rasa macam betul jer...


Dah habis jaws tu buat gabra... kami pun dibawa dengan roller coster.. rasa macam betul2.. bila roller coster tu jatuh terjunam.. semua menjerit.. termasuk la aku.. hihihi... aku ada ambik video.. tapi malas nak share kat sini..


Rasa sendiri baru best.. kawan-kawan aku kata, diaorang tengok tu rasa pening.. nasib baik aku steady jer... Dah habis menjerit kat dalam tu.. baru kami bole naik Cable Car...


Sebelum naik, pihak Cable car tunjuk la gambar yang diaorang ambik masa mula-mula masuk tadi.. terpulang la nak beli ke tak.. kami tak beli pun.. mahal..


Ni kali kedua aku naik Cable Car ni.. tapi tetap teruja... hahaha.. over jer sebenarnya aku ni...


Mama lagi best.. kalau kita bergoyang jer dia marah.. takut jatuh katanya... lawak betul...


Ya Allah.. cantik betul pemandangan dari atas.. memang rasa sejuk.. tambahan pulak baru lepas hujan.. memang berkabus.. ala-ala oversea gitu...



Mama yang kontrol dan buat-buat steady..


Aku n Elly plak asyik dok bergambar jer.. tapi seriau gak la bila bergegar...


Sebenarnya, masa mula-mula sampai.. aku nak solat kat surau bawah.. tapi, keadaan surau kat depan Pintu masuk Oriental Village sangat-sangat menyedihkan.. macam tak terurus... sesiapa yang pernah pergi, mesti tau kan macam mana rupanya.. tak payah la aku cerita kat sini.. tapi harap sangat pihak pentadbiran ambik berat dengan surau kat sini...

Ok, berbalik pada cerita Cable car ni... Mula-mula kami tak nak turun kat perhentian pertama.. tapi.. bebudak kat situ pujuk gak suruh turun.. la.. rupa-rupanya.. ada lagi kena ambik gambar.. layankan aje la.. kat sini pun kami x beli gak...

Nasib baik kat perhentian pertama ni ada surau.. terus aku gi Solat Jamak dulu... Ya Allah.. best kut rasa dapat sembahyang kat atas tu.. dan yang paling bset.. bila ada jer cable car sampai.. bergoyang-goyang dibuatnya.. tapi goyang-goyang manja jer.. Nak ambik air sembahyang pun menggigil.. sejuk sangat air kat atas tu.. dah macam kat Kundasang...

Lepas solat.. terus naik semula untuk perhentian kedua... tapi, sayang sikit la sebab masa kitaorang pergi jambatan gantung ditutup sebab tengah renovation.. agak frust sikit la kat situ.. kat sini pun ada jurugambar dok tunggu.. kami dah tak mau bergambar kat sini.. ye la.. kami tak nak beli pun.. maklumla.. pakej bajet..


Tapi, sebab dah naik kan.. posing je la kat situ... kabus memang tebal.. ada waktunya tak nampak langsung pemandangan sekeliling...


Masa aku tengah syok dok posing.. sekali ada binatang apa ntah.. terbang masuk dalam mata.. menggelupur kejap la aku kat situ.. tenyeh2 baru ok sikit.. tapi still rasa tak selesa gak..


Bila masukkan air dalam mata baru ok.. nasib baik lagi.. kalau tak, terus spoil mood nak bercuti..


Tinggi kan?


Masa turun bawah.. hujan dah turun.. tapi renyai-renyai je la.. sebelum balik.. mama sempat la beli souvenir untuk anak-anak dia... ukir nama kat cincin.. satu 10 hinggit jer...


Dah settle semua.. kami gerak ke....   erm.. tunggu yer untuk next entry.. :)

Bajet:
Tiket Naik Cable Car ~ RM 20.00 (seorang)
Masuk Toilet ~ 0.30 sen

Total : RM 20.30

21.11.14

Candle Light Dinner di Bora Ombak

21.11.14,Friday, November 21, 2014
Kita rehat jap dari cerita Langkawi.. ni aku nak citer tentang Sambutan Besday aku hari tu.. #Throwback..

Besday aku tahun ni jatuh hari kerja.. malas la aku nak ambik cuti.. kerja lagi best.. dok umah pun bosan gak sebab hubby kerja.. Aku memang dah tau perangai laki aku tu.. dia ni bukan jenis yang romantik... sebelum-sebelum ni.. dia akan bagi duit.. pastu aku beli la apa yang aku nak.. sebab.. dia pernah beli hadiah kat aku masa anniversary yang pertama dulu... dia beli handbag... mahal gak la...tapi.. aku tak berkenan... tak kena ngan citarasa aku.. sejak dari tu.. dia akan bagi duit atau dia akan bayar apa yang aku berkenan.. tu la.. cerewet lagi.. memang non ado la dia nak buat surprise-surprise bagai... kekadang teringin jugak, masa hari besday ke anniversary ke.. datang jer opis.. tengok2 ada orang hantar bunga.. ala.. macam dalam drama tu..hihihi.. tapi, memang takde la.. sepanjang 13 tahun aku kenal dia.. baru 3 kali aku dapat bunga... First masa mula-mula kenal.. second masa konvokesyen aku n third masa Anniversary pertama.. pastu, memang dah tak dapat... nak buat macam mana.. terima la seadanya...

Takpe la.. walaupun hubby tak romantik.. yang penting dia ingat besday aku... Hubby ni senang jer.. dia siap cakap.. bagi bunga tak kenyang.. abg belanja sayang makan la... lagi kenyang... hahaha... macam mana la bini dia ni tak makin bulat.. asyik dok bagi makan jer.... So, tahun ni.. dia kata nak blanja aku Candle Light Dinner.. dia suruh aku pilih nak makan kat mana.. Tengok! aku gak nak kena bagitau... dia memang bukan jenis yang suka buat surprise.. aku ada cadangkan 2 tempat.. Bora Ombak ngan Flora Cafe.. Tapi, last-last kami pilih Bora Ombak sebab dekat ngan rumah.. lagipun hari kerja kan.. malas nak pergi jauh-jauh..nnt jammed..

Hubby serahkan kat aku untuk buat tempahan... mula-mula, aku ingat nak ambik pakej Candle Light Dinner.. yang tu harga RM 150.00 je satu couple.. tapi.. hanya boleh ambik menu yang ada dalam pakej.. terus aku tak jadi.. aku nak pilih menu sendiri.. Aku call buat tempahan jer dulu.. menu semua aku nak tengok kat sana sebab aku ambik ala-carte... pastu, kalau nak tambah setting meja untuk Candle Light Dinner.. pihak Bora Ombak cuma cas RM 50.00 satu table.. ok la tu.. tapi kena call dulu bagitau nak setting meja.. yang ni diaorang tak paksa pun.. nak ambik bole, taknak ambik pun takpe.

Dalam pukul 8 malam baru kami gerak ke Bora Ombak.. sebelum tu hubby singgah Tesco Ampang dulu.. beli kek.. beli 2 slice jer sebab nanti sape yang nak makan kek kalau beli banyak-banyak.. lagipun sambut berdua je kan... 

Masa otw tu hujan gerimis.. aku dah mula rasa macam.. ala.. x best la.. mesti semua tempat basah.... aku tak pernah pergi Bora Ombak ni.. so, aku tak dapat bayang macam mana.. aku ingatkan kat sana konsep terbuka takde bumbung.. :)


Sampai jer Bora Ombak.. aku tengok environment dia memang tenang.. cantik... macam kat Bali...


Pintu gerbang pun cantik.. kat tepi pintu tu ada gong.. kalau rajin ketuk la.. tu tanda nak umumkan ada customer...


Masuk jer dalam.. cakap kat waiter yang aku dah buat tempahan.. bagitau nama dan nanti diaorang tunjuk meja... Wah.. ni baru betul candle light dinner..


Menu dia pun menarik... ada western.. dan jangan risau.. nasi n tomyam pun ada tau.. bukannya makanan omputih jer ada kat sini.. ;)



Dah order semua.. kami lepak-lepak makan kek sambil berborak.. heaven sangat.. rasa macam zaman bercinta plak.. tapi masa bercinta dulu mana ada bercandle light bagai..



Aku pilih kek Chocolate Indulgence ngan Blueberry Cheese dari SR.. sedap.. 





Aku order air Lemongrass Chiller ( RM 6.90 ++) hubby plak order watermelon juice ( RM 6.90 ++ ) ngan Orange Juice ( RM 7.90 ++)... hubby memang.. kalau minum mesti akan order 2 jenis.. kalau kat rumah, aku memang akan bancuh sejag air untuk makan malam .. hubby sorang jer minum... aku kurang sikit minum air manis kalau kat rumah... 

Air serai tu, aku memang tak rekemen sebab rasa serai ngan air gula semata-mata.. aku pernah minum kat restoran Indonesia, sedap gak.. sebab dia campur Lemon.. yang ni ngak ada lemon yer.. :) tapi.. aku rekemen kalau korang order air buah.. memang betul-betul terasa buah.. pekat dan puas hati....


Chicken Chop ( RM 18.90 ++ ) hubby punya.. abaikan la rupa dia yang buruk tu.. hubby dah kuis2.. aku cakap.. jap! nak ambik gambar dulu.. hahaha.. sabar je la..


Ni plak aku order... Asmara Grilled Chicken ( RM 20.90 ++ ) rasa? ok la.. kurang kick sebab takde rasa pedas.. maklum la.. aku ni kan kuat pedas..


Crispy Chicken Wing ( RM 12.90 ++ ) ni sedap... rasa BBQ.. rekemen... sambil makan.. sambil dok borak-borak santai ngan hubby..


Malam tu.. orang tak ramai sangat.. sebab hujan kut.. 



yang paling best kat sini bila ada live band... diaorang siap pergi dari satu meja ke satu meja untuk nyanyi.. meja pertama dah tentu2 la meja aku.. diaorang nyanyi 3 lagu.. kita boleh request nak lagu apa.. tapi hubby kata ikut suka... haish.. aku baru ingat dia nak buat romantik sikit.. suruh diaorang nyanyi lagu Happy Birthday.. tapi.. nan hado.. hahaha.. budak-budak tu nyanyi lagu Teratai , Permata untuk Isteri ngan lagu apa ntah satu lagi.. tak ingat... rasa touching plak bila diaorang nyanyi lagu Permata Untuk Isteri.. ntah tak tau nape...


Diaorang ni memang sporting.. tambah2 budak yang dok belakang aku tu...


Bila aku ambik gambar, dia siap ke tepi sikit supaya gambar dia masuk sekali..


Suara pun sedap.. memang sesuai la lagu-lagu yang diaorang nyanyi.. Masa aku gi tu ada satu group macam mak-mak datin je gayanya.. siap mintak lagu-lagu dangdut.. bebudak ni nyanyi jer.. memang happening la..


Sambil layan lagu sambil makan aiskrim Banana Boat ( RM 10.90 ++ ) .. memang best la.. tambah2 pulak masa tu tengah hujan gerimis.. rasa cam kat Cameron plak.. eh.. mood berangan.. *mata keatas*


So far, aku suka ngan environment kat sini... memang rekemen untuk korang yang nak bercandle light dinner... makanan pun not bad.. pekerja peramah.. dan yang paling best.. Band nyanyi sedap.. :)


Last but not least... Mesti la kena ada gambar Besday girl women yang puas hati sangat..



Rating : Makanan ~ 7/10
               Suasana   ~ 9/10


Bora Ombak
G1, Persiaran Mamanda 1,
Ampang Point,
68000 Ampang,
Selangor.

03-42516303

Landmark : sebelah sport planet Ampang

19.11.14

Percutian Bajet ke Pulau Langkawi ~ Hari Kedua (Kilang Minyak Gamat Nusantara & Jom Ikan Bakar)

19.11.14,Wednesday, November 19, 2014

Sambung balik cerita kat Langkawi... 

Kat pekan kuah kami cuma singgah ambik duit jer.. malam baru plan pergi beli coklat.. panas sangat siang-siang ni.. nnt coklat cair.. lagipun.. perut dah berbunyi-bunyi.... lapar... Masa tu jam dah pukul 1.30 petang.. maunya tak lapar.. Tapi, On The Way nak ke kedai makan tu.. kami singgah dulu kat Kilang Minyak Gamat Nusantara.. dah alang-alang lalu kan.. nanti dah tak payah pusing balik.. Kalau dari Pekan Kuah..kilang ni kat sebelah kiri.. betul-betul tepi jalan.. dari jauh dah nampak Botol Minyak Gamat yang besar ni..


Kiranya ni Kilang campur tempat jualan gak la.. sebab diaorang proses buat minyak gamat kat sini.. ada yang cakap, kita bole celup tangan dalam minyak gamat yang menggelegak tu.. tak panas.. tapi tak tau la betui ka tak.. x berani plak aku nak cuba... ada 2 kawah.. tapi ada bilik khas la.. tak boleh masuk...


Kat sini jugak, diaorang ada letakkan banyak informasi tentang minyak gamat ni.. cuma nak tak nak baca jer..



Bahagian dalam kedai.. ada macam-macam.. bukan saja ubat dari gamat.. dari tongkat ali pun ada...



Kalau korang memang suka ngan produk Gamat Nusantara, korang bole la pilih mana yang berkenan..


Yang penting tagline dia.. Jangan Pulang Tanpanya! tapi.. aku tak beli apa-apa pun kat sini.. dah tak bole fokus kat lain.. dok nampak nasik jer.. lapar..

Selesai kat situ... kami pun terus ke JOM IKAN BAKAR.. kedai makan ni boleh dikatakan fofular gak la kat Langkawi ni.. kedai ni area Padang Mat Sirat.. dekat dengan Beras Terbakar ngan Airport.. kalau lalu depan beras terbakar, jalan lagi ke depan.. pastu nampak asap berkepul-kepul kat udara... ha.. betul la tu.. situ la kedai dia...


Kami sampai dah agak lewat.. dah tak banyak pilihan ikan... Kami ambik Ikan Siakap Bakar ngan Cencaru Bakar.. pastu ada la lauk sampingan kat pinggan masing-masing..


Apa yang best sangat pasal ikan bakar kat sini? Pendapat aku la.. Isi ikan fresh ngan sambal dia yang super sedap.. puas hati la... masa kami dok makan tu, nampak la Fizz Fairuz ngan Almy Nadia.. diaorang baru sampai.. nak makan kat situ.. tapi nasi pulak dah habis.. terpaksa la diaorang cari kedai lain.. tak sempat aku nak bergambar ngan diaorang... Almy bila tengok live, memang cantik sangat.. terserlah seri ibu mengandung... untung Fizz...


Kat sini, air self service jer.. senang.. diaorang dah siap bancuh.. korang pilih la nak air apa... kalau tak silap aku air boleh jer refill... sebab tgk ramai refill jer.. free kut.. aku tak refill pun....

Murah gak la makan kat situ... 4 orang siap air, ikan bakar ngan lauk pauk dalam pinggan masing-masing.. baru RM 44.00 ... memang berbaloi sangat.. kalau kat KL tak dapat ni...

Kat sebelah kedai Jom Ikan Bakar ni ada jual Coconut Shake.. aku pun beli 2, untuk aku ngan mama.. yang lain tak nak.. rupa macam best.. tapi bila minum.. macam kureng sikit la.. lagi sedap aku beli kat Downtown Cheras.. hihihi...



Dah kenyang semua... baru la kami gerak ke Destinasi lain plak... next episod plak yer.. :)

Bajet :
Makan kat Jom Ikan Bakar ~ mama belanja (Free)
Coconut Shake ~ RM 7.00 (2 cawan)

Total : RM 7.00