14.5.15

Mandi Manda di Air Panas Sg. Klah

14.5.15,Thursday, May 14, 2015
Sebenarnya ni citer dah berbulan yang lalu.. Baru teringat blom citer lagi..hihihi... Masa ni aku tak ingat cuti apa.. Raya Cina kalau tak silap aku.. Aku ngan hubby dah boring tahap gaban dok kat rumah tak de buat apa.. kebetulan membe aku baru balik dari Air Panas Sg. Klah ni.. tgk gambar2 dia pg sana cam best jer.. So, aku pun ajak la hubby gi sana...



Dari KL tak jauh sangat pun.. aku pakai Highway PLUS.. exit je Sungkai... lebih kurang dalam 2 jam camtu... Sampai sana, parking terus gi beli tiket...



Tiket Dewasa Sorang cuma RM 15.00... Pastu nnt dia akan bagi kertas untuk dipakai macam gelang.. menandakan kita dah beli tiket dan bole masuk ke Taman Rekreasi...


Dari pintu masuk ke Tempat Mandi lebih kurang 500m camtu la.. Tapi jangan risau sebab diaorang ada sediakan TRAM.. free jer..




Kat sana ada disediakan tandas dan loker untuk kemudahan kita... Tandas bersih... sewa loker cuma RM 3.00 jer... simpan je barang2 dlm tu.. selamat...



Kat sana ada pilihan untuk mandi kat air sejuk atau panas... Kami decide mandi kat air sejuk dulu sebab tgk kat situ meriah jer...



Dah puas berendam kat situ... kami pun trs gerak ke tempat air panas... sasaran utama ialah tempat untuk rebus telor.. nampak macam best jer..



Kat sini ada disediakan pondok menjual telor.. aku dah tak ingat berapa ringgit harga telor tu..  kalau tak silap, 5 biji RM 6 kut..



Ada signboard utk kita tahu berapa lama nak rendam telor dlm tu...


Hubby gigih dok masak telor.. aku tgk dr atas jer...


Tapi betul la.. telo yang direbus secara semulajadi ni rasa sedap dia lain macam.. ke aku yang kebulur pas berendam.. hahahah...

Habis makan telor.. rendam kaki jer dlm air panas.. tak lama pastu, trs gi tukar baju.. nak balik KL...


Sebab dah lewat. tram pun takde.. kami decide jalan kaki ke tempat parking... takde la jauh mana pun .. saje ngengada nak naik Tram...


Aku memang rekemen tempat ni untuk sesapa yang nak lari dari sibuk n jammed kat bandar.. kat sini tenang jer... 

Taman Rekreasi Air Panas Sungai Klah dilindungi oleh ketenangan hutan subur menghijau, dikelilingi oleh bukit-bukau dan anak sungai yang jernih. Dengan keluasan 6.5 hektar, anda boleh menikmati pemandangan indah ladang kelapa sawit dan dusun durian, sambil bersantai di kawasan ini.

Konsep unik yang direka khas bagi air mengalir dari mata air panas ke Kolam Renang dan Taman terapi di kaki Banjaran Titiwangsa berketinggian 200 kaki di atas paras laut sememangnya kejuruteraan yang kreatif untuk menarik pengunjung yang menghargai keajaiban semulajadi. Keluarga yang melawat taman itu boleh mencuba tempat mandi yang tersedia di sini bersama- sama keluarga. Satu lagi aktiviti terkenal yang harus dicuba ialah pengalaman merebus telur dalam air panas.

Bagi pengunjung yang berminat untuk merasai pengalaman urutan Melayu tempatan, pihak taman menawarkan pakej terbaik urutan tradisional yang boleh dimanfaatkan.

Untuk mengikuti aktiviti yang lebih mencabar, para pelawat boleh mengikuti cabaran menelusuri Sungai Sungkai atau berlari di trek sekitar taman rekreasi ini sambil menikmati alam semulajadi.

 Panduan Perjalanan

Laluan Darat
Melalui Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), keluar ke Tol Sungkai dan kemudian belok ke kiri di simpang. Hanya sejauh 1km di jalan utama, belok ke kiri dan ikut papan tanda. Taman ini terletak selepas perkampungan FELDA Sungai Klah.

 Sila Hubungi

FELDA Residence Hot Springs

Telefon: +605 438 8801/438 8803

1 comment:

  1. Assalam eyza,
    one fine day memang kena terjah ni
    my mak soka bebenor ayor2 panaih ni he3

    ReplyDelete