10.9.15

Island Hoping (Pulau Dayang Bunting, Eagle Feeding & Pulau Beras Basah)

10.9.15,Thursday, September 10, 2015
Walaupun aku dah 3 kali datang Langkawi... tapi sekali pun aku tak pernah pegi Island Hoping.. selalunya datang jalan-jalan n shopping jer... So, disebabkan kali ni aku datang ngan hubby.. So, kami decide nak gi Island Hoping sebab salah satunya nak pegi Pulau Dayang Bunting....


Aku beli Tiket Island Hoping ni kat Amzar Motel je... senang.. malas nak survey2.. lagipun tunggu je depan motel...

Ada 2 waktu korang boleh buat Island Hoping ni... Pagi n petang... Aku ambik pagi... Sebelum pukul 9 pagi aku dah terpacak depan Amzar Motel... Dengan tak makan apa-apa.. semangat tau nak pegi naik Speed Boat.....

Dalam pukul 9.05 pagi ada van yang sampai... dia collect resit n suh kitaorang naik van untuk dia bawak pegi Jetty... setiap orang ada sticker tau untuk membezakan tempat mana korang beli tiket... sticker kami kaler pink...

Sampai Jetty.. beli makanan dulu... nak makan kat Pulau nanti... Dalam 20 minit jugak la tunggu.. baru la diaorang panggil utk naik bot.. Kat situ ada banyak bot.. semua tengah stanby nak pg Pulau....

Masa nak berjalan ke tempat bot.. akan ada orang tunggu untuk ambik gambar kita.. tapi selalunya candid je sebab dia tak bgtau.. nasib baik aku tengok dia tangkap gambar orang depan.. So, bila time aku sempat lagi aku buat Peace.. hihihi...


Dalam Bot kami cuma ada 2 couple dari Malaysia... kami n partner sebelah... yang lain2 semua pelancong dari Arab...


Masa kami sampai kat Jetty.. hujan turun renyai-renyai.. aku dah risau dah.. takut laut bergelora.. Tapi kami Tawakal je pegi sbb abg bot tu kata bole...


Masa ni hujan rintik-rintik.. langit nampak gelap...

Satu pesan aku.. kalau nak naik speed boat jangan la pakai selendang licin macam aku pakai ni... habis tunggang langgang tudung.. hahaha...


Mula-mula naik bot tu cam takut je.. melambung-lambung kami semua... hahaha... tapi nasib baik abg tu pro.. lama-lama rasa best plak dok melompat-lompat....


Happy sangat aku bila dapat tengok sendiri depan mata Pulau Dayang Bunting yang orang dok sebut-sebut tu... Cantik sangat.. dengan air laut yang biru.. SubhanAllah.. 


Bila dah pandang depan mata... memang nampak macam perempuan mengandung yang tengah baring...  Unik...



Kat sini kami diberi masa sejam je.. tak cukup masa sebenarnya sebab nak mendaki je dah ambik masa.. nak mandi lagi.. agak rushing la...


Untuk masuk ke Pulau Dayang Bunting ni.. kena bayar seorang 2 ringgit.. so, jangan lupa bawak duit ye...


Dah bayar... boleh masuk dalam n mula mendaki untuk ke Tasik...


Kat sini banyak monyet.. so, hati-hati.. jangan bawak bag plastik.. nanti kena sambar ngan monyet.. aku bawak bagpack.. semua sumbat dalam tu...


Bole tahan letih gak la nak memanjat sebelum sampai ke Tasik.. tapi.. bila dah sampai.. hilang semua rasa penat... Teruja beb.. Cantik sangat... Kuasa Allah kan... Macam pelik ada tasik kat tengah laut... tapi memang unik sangat...


Mula-mula aku ingat nak celup kaki jer.. pastu tengok ramai yang mandi... macam best jer.. tapi aku ni tak pandai berenang.. takut gak.. nasib baik ada tempat nak sewa Life jacket.. so, aku pun sewa la satu.. Hubby tak payah sebab dia memang terer berenang...


Kami memang dah pakai siap-siap baju untuk mandi.. so, apa lagi.. takyah tukar.. terus jer terjun ... walau pakai life jacket.. aku tetap penakut.. dok kat tebing-tebing je.. hubby je dok riang gembira berenang ke sana sini...



Selain mandi, ada jugak aktiviti lain kat situ.. kalau suka santai-santai sambil romantik bole la naik bot kayuh-kayuh tu... tapi aku tak sure plak berapa harga aktiviti lain.. sebab aku ada masa tak banyak.. so, kitaorang terjun je mandi manda dalam tasik..



Kat sini ada ramai jugak yang cuma pakai bikini.. malu weolls tau... hahaha.. dan yang paling tak bole blah... ada sorang awek ni.. mandi pakai t-shirt elok je ... naik atas.. trs bukak t-shirt.. toing... pakai bra jer.. terjojol la benda yang tak sepatutnya...  perah-perah t-shirt kat situ n pg tukar baju.. keluar dari bilik persalinan.. tengok2.. rupanya pakai tudung... huhuhu.. tertanjat gegirl... rasanya dia lupa kut tu tempat public sebab tu dengan selambanya bukak baju untuk diperah kat depan orang ramai... hahaha...


Aku ngan hubby tak tukar baju pun.. terus je pakai baju tu sebab kami nak ke Pulau Beras Basah plak.. nak mandi laut...


Perlu diingatkan.. sebelum turun bot.. nanti diaorang akan bgtau no bot.. so, kena ingat tau sebab nnt balik.. diaorang akan tanya bot no berapa.. sebab semua bot nampak sama.. jangan silap naik bot tau...




Perjalanan kami diteruskan ke tempat Helang berkumpul.. Banyak.. dok berlegar-legar.. Abg Bot tu lempar kulit ayam.. laju je helang-helang tu sambar..


Aku pakai kamera henpon je.. tak nampak sangat helang-helang tu...



Selesai kat situ, kami pun dibawa ke Pulau Beras Basah... n lagi satu, kalau sesapa nak kencing atau berak.. baik buang siap-siap masa kat Pulau Dayang Bunting sebab kat Pulau Beras Basah ni takde toilet ye.. kalau ada yang nak lepaskan hajat kat sini.. pepandai la masuk hutan..hihihi...






Mula-mula aku ingat tak nak mandi laut.. tapi, bila hubby terjun.. aku pun rasa nak join.. maka basah la lagi sekali sebab kami mandi laut plak.. yang bestnya.. air laut dia tak panas.. seronok la mandi.. jernih je airnya...




Kat sini pun kami tak tukar baju.. sbb takde toilet kan... so, baju yang kami bawak tu bole pakai jalan-jalan nnt.. jimat baju.. 


Dalam pukul 1 petang.. Bot datang n kami pun balik ke Jetty.. Sampai je kat Jetty.. diaorang yang ambik gambar kita masa mula-mula tu dok panggil suh tgk balik gambar... Nasib baik ok gambar aku ngan hubby.. So, kitaorang beli buat kenang-kenangan.. murah je pun.. RM 10.00..


Selesai Citer Island Hoping.. Cost aku akan letak kat entry pasni... :)

2 comments:

  1. Pernah pergi sekali je kat sini... best! Tasik dayang bunting tu, gerun gak la masa nak menyelam sebab kaki tak rasa tanah ke apa.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ar Ina.. gerun gak.. pastu, k.eyza dok kat tebing mcam kena sedut ke bawah.. ke perasaan je sebab takut? hihihi..

      Delete