25.1.16

Makanan sedap di Restoran Cuisines The Haven, Ipoh

25.1.16,Monday, January 25, 2016


Hari tu aku dah cerita tentang percutian kami kat The Haven kan? Kali ni aku nak cerita tentang makanan best yang kami makan kat sana.Lepas check in dan rehat kejap kat bilik, kami pun terus turun ke The Cuisines untuk Dinner. Perut dah lapar. 


Restoran Cuisines ni terletak bersebelahan Pool dan kita boleh menikmati pemandangan yang indah dari sini. Kat atas restoran pulak ada gym, lepas makan boleh la gi bersenam pulak. hihihi.

Malam ni kami makan makanan Mediterranean Delights ..  Wah. Best ni. 

Semua dah lapar
 Dekat Cuisines ni, semua makanan yang mereka masak bebas MSG sebab mereka mementingkan makanan sihat. Tak ada lah lain sangat pun rasa makanan tanpa MSG. Still sedap je aku rasa.

Untuk mulakan hidangan Mediterranean ni, kami dihidangkan dengan Hummus, Moutabal dan Lebanese Tabouleh Salad.

 Lebanese Tabouleh Salad.
Lebanese Tabouleh Salad ni best sebab campuran daun pudina, parsley dan masam lemon tu buat gabungan ni nampak sempurna dan sedap.

Moutabal 
Moutabal ni dibuat dari terung. Rasa kelainan dan boleh tahan sedap jugak.

Hummus
Hummus ni dibuat dari kacang kuda. Sedap. Aku suka yang ni. Bila cicah dengan roti lagi best.




Untu air, kami dihidangkan dengan Pineapple Juice. Sedap. Nenas ni tak gatalkan lidah langsung. aku siap minta tambah air lagi sebab satu tak cukup. hihihi.


Untuk hidangan utama, kami dihidangkan dengan Chicken Shawarma dan New Zealand Beef Shawarma.

Chicken shawarma
New Zealand Beef Shawarma
 Aku suka daging sebab lembut dan juicy. Tak cukup rasanya sepinggan tu. hahaha

Chicken Skewer atau sate ayam


Dan penutup untuk Dinner ni, kami makan Marble Cheese Cake. Sedap. Aku ni dah la penggemar Cheese Cake. Memang kena la ngan tekak aku. Untuk dinner ni, aku betul2 puas hati.

So, esoknya untuk breakfast pulak masih di The Cuisines. Breakfast dibuka seawal 7.30 pagi. Ada banyak pilihan makanan untuk breakfast kat sini sampaikan tak tahu nak makan apa.


 Suasana restoran yang kemas, bersih dan tersusun jugak buat kita mudah nak ambil makanan. Untuk breakfast, kat sini berkonsepkan buffet. Makan la sampai kenyang.















Ramai yang cakap kalau datang The Haven jangan lupa try Nasi Lemak kat sini. Ok. Dah orang recommed kita wajib la try kan?

 Sungguh aku tak menyesal try. Memang sedap. Sambal memang cukup pedas dan rasa.



Kelainan kat sini ialah telur dadar cheese. ni pun sedap. bila kita potong dah jadi macam pizza sebab cheese banyak.

Kalau menginap kat sini, korang tak perlu risau tentang makanan. Memang kenyang. Lepas ni kalau ada rezeki lagi. Nak lagi menginap kat sini. Dah la staff kat sini sangat ramah dan sangat membantu. Terasa layanan macam puteri. :)


17.1.16

Pretzel dan Kopi Sedap di Cafe Pretz n' Beanz

17.1.16,Sunday, January 17, 2016
Aku memang suka cuba makanan kat kafe yang tampilkan kelainan dan sedap.Baru-baru ni aku gi lepak ngan member-member kat satu cafe ni. Kat Cafe ni, ianya memperkenalkan Pretzel dan Kopi sebagai menu utama. Pretzel dan Kopi memang gandingan yang serasi. Tak kisah la pagi, petang atau malam pun kita boleh nikmati hidangan ni.Cafe yang dimaksudkan ialah Cafe Pretz n' Beanz yang terletak di Solaris, Mont Kiara.



Mula-mula sampai kat cafe ni, aku ingatkan Pretzel kat sini sama je dengan pretzel lain yang aku pernah try. Tapi, bila tengok je menu, aku dah tau kat sini memang ada kelainannya. Tengok gambar kat menu memang buat aku rasa nak order semua. Tapi, fikir balik, jangan tamak. Kang kalau tak habis, kan membazir.hihihi..

So, jom tengok apa yang aku n geng order.

Pretzel Basil Cheese
Pretzel Cinnamon Sugar
Memandangkan kat sini menu utama adalah pretzel, rugi la kalau tak cuba kan? Aku order Pretzel Cinnamon Sugar dan Pretzel Basil Cheese. Untuk penggemar Cheese macam aku, mesti suka Pretzel Basil Cheese sebab rasa kemasinan dan lemak cheese tu. Ditambah pulak dengan kelembutan Pretzel. Erm.. yummy. Tapi, Pretzel Cinnamon Sugar pun sedap jugak. Rasa serbuk kayu manis yang serasi bila dimakan dengan Pretzel. Buat rasa tak cukup satu.

Kalau nak lagi best, korang boleh order extra dip selection yang ada macam Caramel Sauce, Chocolate Sauce, Cream Cheese & Sour Cream with Onion.

Pizza Hot Pepper Chili Chicken
Pizza Hawaian Chicken
Bagi penggemar Pizza pulak, kat sini pun ada Pizza jugak tau. Apa yang menariknya Pizza kat sini ialah Doh Pizza dibuat dari Doh yang sama dengan Pretzel. Memang lembut dan gebu. Dah sejuk pun masih lembut.Untuk pizza, aku order 2 jenis iaitu Hawaiian Chicken  & Hot Pepper Chilli Chicken. Boleh pilih nak saiz 7 inci atau 10 inci. Memandangkan kami Cuma berlima, baiklah pilih 7 inci je. Kang tak habis. Sebab banyak lagi makanan lain. Harga pulak berbeza mengikut topping. Tapi jangan risau, harga sangat la berpatutan sesuai dengan rasa dan kualiti.

Sebelum datang sini, aku sempat baca review pelanggan. Diaorang cakap, kat sini ada hidangan Pretzel dimakan dengan Stew. First time dengar ni. Ramai yang suggest suruh try Green  Curry Chicken. Dah alang-alang datang, baik kita try kan. Betul ke sedap?

Pretzel, Butter Rice and Green Curry
Bila dah try, memang betul sedap. Rasa lemak, masin, pedas semua cukup rasa. Tak berhenti-henti aku dok makan Green Curry ni. Kalau tak nak cicah ngan Pretzel, korang boleh jugak order Butter Rice. Sedap jugak bila digandingkan bersama. Untuk sesiapa yang tak suka kari, jangan risau tau sebab korang boleh pilih Beef Goulash atau Cheesy Chicken.

Champignon Baked Egg
Kat sini juga, diaorang ada sediakan menu Breakfast untuk sepanjang hari. Kalau datang malam, dan teringin nak makan menu Breakfast. Order saja. Untuk ‘All Day Breakfast’ ni, aku try Champignon Baked Egg. Aku suka sangat menu ni sebab ada campuran telur, Cheese dan Cendawan yang banyak. Rasa macam tak cukup semangkuk. Hahahah. Tak muak walaupun cheese banyak. Memang puas hati.

Volcano Chocolate Cake With Ice cream
Triple Chocolate Cake
Untuk desert pulak, aku try Triple Chocolate Cake dan Volcano Chocolate Cake With Ice Cream. Dua-dua sedap. Cuma, kalau tanya aku antara dua ni mana lebih sedap. Dah tentu-tentu aku akan pilih Volcano chocolate Cake With Ice Cream. Kek yang rangup kat luar, cair kat dalam pastu makan pulak dengan aiskrim. Memang Melting. Aku sorang je boleh hadap sepiring kek ni.

Green Tea Ice Blended & Florentino Cookies
Lemon Breeze (Green Apple , lemon and Honey)
Green Mint Chocolate
Alamak, asyik cerita pasal makan je kan? Aku lupa nak cerita pasal air. Aku order air 2 jenis. Masa mula-mula aku order Green tea Ais Blended. Green Tea kat sini lain tau dengan Green Tea Thailand. Rasa lebih pekat dan tak ada rasa jasmine yang kuat. Air kedua yang aku order, adalah Jus Sihat Lemon Breeze. Campuran Epal Hijau, Madu dan lemon yang sesuai untuk detox semula selepas makan macam-macam. Hihihi..





Dekorasi dalam kedai jugak simple dan menarik. Kalau sukakan ruang yang berhawa dingin boleh duduk di dalan cafe dan kalau suka ruang yang lepak santai dan untuk merokok bolehlah lepak di meja yang disediakan di luar kedai. Dua-dua best. Pilih je yang mana suka.


Ok, kalau korang masih tercari-cari tempat yang santai dan untuk lepak dengan kawan-kawan bole la try kat sini. Macam-macam makanan sedap ada.

Pretz n’ Beanz Café
22, Jalan Solaris 4, Mont Kiara 50480 Kuala Lumpur
No. Tel: 03-62049733
Facebook : pretznbeanz

Opening Hours:
Monday – Thursday (7.30 am – 12.00 am)
Friday – Sunday (7.30 am-1.00 am)


Filem DILWALE , Best ke?

,Sunday, January 17, 2016

Sape dah tengok Dilwale? Apa pendapat korang? Hari ni aku baru sempat gi tengok citer ni kat wayang. Ramai yang cakap best sampaikan tiket Sold Out. Betul ke best? 


Shah Rukh Khan - Raj Randhir Bakshi/Kaali
Kajol - Meera Dev Malik
Varun Dhawan - Veer Randhir Bakshi
Kriti Sanon - Ishita Dev Malik
Varun Sharma - Sidhu
Johnny Lever - Mani Bhai
Sanjay Mishra - Oscar Bhai
Mukesh Tiwari - Shakti
Pankaj Tripati - Anwar
Boman Irani -  King
Vinod Khana - Randhir Bakshi
Kabir Bedi -  Dev Malik
Nawab Shah -  Raghav
Chetna Pandey -  Jenny

Sinopsis Filem Dilwale


Permusuhan keluarga dua kumpulan gangstar antara Randhir dan Malik yang kemudiannya bertukar menjadi cinta antara anak mereka Kaali dan Meera. Namun Randhir yang akhirnya cuba berbaik dengan Malik demi anak mereka tetapi dikhianati oleh Malik sehingga kedua ketua gangstar ini terbunuh. Berlaku salah sangka dan penipuan yang mengakibatkan Meera menuduh Kaali yang menembak bapanya.

Lima belas tahun kemudian, di Bulgaria, Kaali mengubah identitinya sebagai Raj yang membesarkan adiknya Veer dengan penuh kasih sayang dan menyembunyikan identiti sebenar keluarga mereka. Pertemuan Veer dan Ishita dan berhasrat untuk berkahwin telah membongkar sejarah silam antara Raj dan Meera.

Apakah hubungan Ishita dan Meera, dan apakah akhirnya hubungan cinta Kaali dan Meera, kenalah saksikannya di pawagam yang menayangkan filem hebat ini.


Pendapat Aku:

Permulaan cerita agak boring bagi aku tapi lepas je Raj (Shah Rukh Khan) teringat balik kisah dia dengan Meera (Kajol) 15 tahun lepas terus aku rasa cerita ni best. Maybe sebab aku ternanti-nanti kemunculan Kajol. Lagi satu, aku rasa watak adik dia tak perlu ada pun tak pe.. dah cukup watak Kajol ngan Shah Rukh. hihihi.. tapi, bila tengok sampai habis, aku dah faham memang kena ada watak adik diaorang. kalau tak macam mana nak satukan Meera dan Raj ni kan.

Kajol cantik. Shah Rukh hensem. Lagu best. Pemandangan cantik. Serba serbi aku puas hati.Tak bosan la cerita ni. Cuma kalau endingnya diaorang kawin lagi best. So, far aku puas hati Aku bagi 4/5 bintang.