29.4.16

Systema melancarkan kempen "Start Right Brush Right"

29.4.16,Friday, April 29, 2016
Semua orang mesti suka gigi yang cantik dan sihat. Kalau muka je cantik, tapi gigi rongak pun akan buat kita rasa kurang confident nak bercakap dan senyum kan?

Sempena Bulan Kesihatan mulut sedunia baru-baru ini, ada Roadshow "Start Right Brush Right" berus Gigi jenama Systema yang diadakan di One Utama.


Objektif utama kempen ni adalah memberi info serta cara penjagaan gigi melalui pemilihan berus gigi yang terbaik dan sesuai. Selain dari tu, pengunjung juga diajar cara-cara memberus gigi dengan betul


Ada banyak pilihan berus gigi dari Systema yang sesuai untuk seisi keluarga. Setiap satu berus gigi ni ada fungsi yang berbeza mengikut keadaan gigi kita.


Sebelum ni, eyza main beli je berus gigi. Asal boleh guna. Tak kisah pun jenama apa. Tapi selepas ni, memang akan setia dengan berus gigi Systema je sebab memang kita dapat rasa perbezaan berus gigi Systema dengan jenama lain.


Bulu berus gigi Systema lebih halus berbanding jenama lain.Bulu-bulu halus tu dapat memberus dan membersihkan ruang-ruang sempit diantara gigi 40% peratus lebih bersih berbanding jenama biasa. Selain itu, berusnya juga lebih lembut pada gusi dan dapat mengurangkan tekanan memberus sebanyak 66%.Ianya dibuat dari PBT gred tinggi untuk tahan lebih lama dan dapat kering dengan lebih baik.



Sayangi gigi ye. lepas ni kena pastikan berus gigi kita sesuai dan mesra gusi.

Untuk maklumat lanjut boleh layari :

26.4.16

Mudahnya memasak dengan Makanan Dalam Tin TC Boy

26.4.16,Tuesday, April 26, 2016
Kadang-kadang datang mood malas masak dan nak mudah je mesti kita terfikir makanan dalam tin kan? Eyza pun sama, kalau malas nak pergi pasar beli makanan basah mesti akan masak cara simple dan senang dimakan dengan makanan dalam tin.

Itu yang bila dapat parcel dari TC Boy rasa happy tu. Yeay. Boleh la masak macam-macam. Kalau nak pergi travel pun senang sebab makanan dalam tin jenama TC Boy ni dipek dengan tin yang senang dibuka.


Sebenarnya Produk TC Boy adalah produk dari Malaysia tau. Ianya telah dikeluarkan dan dipasarkan sejak tahun 1991. Maknanya dah 25 tahun dipasaran. Lama tu.Jenama ni agak terkenal di Luar Negara seperti di Egypt, Asia Barat dan negara Asia seperti Thailand, Brunei dan semestinya Malaysia.

Produk TC Boy adalah produk sihat sebab tak ada MSG dan perisa tiruan tau. Dan ada banyak khasiat produk ni, antaranya:

  • Omega 3 - kaya DHA dan EPA yang membantu meningkatkan kolestrol yang baik(HDL) dan boleh mengurangkan kolestrol tidak baik (LDL)
  • Protein - keperluan nutrien yang diperlukan oleh tubuh manusia untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu
  • Kalsium - sangat memainkan peranan yang utama iaitu pembesaran tulang, pembekuan darah, mengurangkan kontraksi otot dan melancarkan saraf
  • Rendah lemak - boleh membantu mengurangkan penyakit seperti penyakit jantung dan obesiti

Sesuai sangat untuk sesapa yang berdiet sebab rendah lemak kan. Banyak rupanya produk TC Boy di pasaran. Di antaranya ialah:

TC Boy Tuna & Salmon :
~Tuna Chunky Flakes in Vegetable Oil
~Red Salmon Salad
~Tuna Sandwich Delite
~Tuna Real Mayonnaise
~Tuna Mayonnaise Spread Style
~Solid Tuna in Spring Water
~Tuna with Chilli Padi
~Solid Tuna in Vegetable Oil
~Solid Tuna in Sunflower Oil
~Solid Tuna in Brine
~Solid Tuna in Virgin Olive Oil


TC Boy Sardines & Mackerel :
~Fried Mackerel In Chilli Sauce
~Mackerel in Tomato Sauce
~Sardines in Tomato Sauce

Ok, untuk semua produk ni eyza dah try beberapa resepi. Kat bawah ni eyza nak share cara eyza masak.


Untuk TC Boy Sardin eyza just buat Sambal Tumis Sardin.

SAMBAL TUMIS SARDIN TC BOY CAHAYA HATI

Bahan:
Setin Sardin jenama TC Boy, Minyak masak , Sebiji Bawang Besar, Segenggam cili kering, seulas bawang putih, air asam jawa dan garam secukup rasa.

Cara:
1.Rebus cili kering yang telah dipotong-potong kecil,
2.Kisar cili yang siap direbus, bawang besar, bawang putih dan air asam
3. Masukkan minyak masak ke dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar sampai pecah minyak. 
4. Masukkan sardin sekali dengan kuah, perisakan dengan garam.
5. dah siap dan boleh dimakan dengan nasi atau roti.


Selain tu, kalau sardin masih ada baki. Bolehlah buat Sandwich sardin.


SANDWICH SARDIN TC BOY HATI GEMBIRA 

Bahan:
Roti, Sambal tumis sardin, Mayonis

Cara:


1.Lenyekkan sardin beserta dengan kuah (kuah tak perlu banyak)


2.Masukkan Mayonis dalam sardin yang telah dilenyek


3. letak atas roti. Kalau nak letak salad dan timun pun boleh.
4. dah siap dan boleh dimakan .


NASI GORENG SEMARAK CINTA TUNA TC BOY

Bahan:
1 tin Tuna with Chili Padi jenama TC Boy, Minyak masak , Sebiji Bawang Besar, cili padi (ikut suka banyak mana), seulas bawang putih, nasi beras perang dan garam secukup rasa. Untuk hiasan: salad dan cili padi

Cara:
1.Potong Bawang besar, bawang putih dan cili padi.
2.Masukkan minyak dalam kuali dan tumis bahan potong, bila naik bau masukkanTuna TC Boy.
3. Masukkan Nasi dan garam.
4. Gaul hingga masak.
5. dah siap dan boleh dimakan.


Untuk Tuna Ketulan Dalam Minyak Zaitun extra Virgin TC Boy pulak eyza just buat Salad. Maklumla, nak diet kan. hihihi

SALAD TUNA TC BOY KASIH SAYANG


Bahan:
1 tin Tuna Ketulan Dalam Minyak Zaitun extra Virgin TC Boy, lemon, salad, cili padi dan mayonis (terlupa nak masukkan dalam gambar)

Cara:


1. koyak-koyakkan salad dalam mangkuk


2. Potong cili api kecil2 dan gaulkan bersama ketulan tuna.


3. Masukkan ketulan tuna dalam mangkuk salad.


4. Perahkan lemon


5. masukkan Mayonis


6. Siap untuk dimakan. Sedap dan berkhasiat ni.

Sesekali teringin nak makan PIZZA. tapi, malas nak keluar. apa kata kita buat sendiri je. Nasib baik ada Tuna Mayonis Sebenar TC Boy.

PIZZA TUNA TC BOY CINTA KASIH


Bahan:
1 tin Tuna Mayonis sebenar TC Boy,  mayonis , sos dan roti.


1. sapu roti dengan Tuna


2. Carik-carikkan cheese dan letak atas tu.


3. Letak sos dan mayonis. Bakar dalam oven.


4. Dah siap dan boleh dimakan

Last but not least, eyza nak makan simple je. So, kita buat Telur gulung berinti Tuna Mayonis Salad Spread.

TELUR GULUNG TUNA TC BOY GEMERSIK KALBU


Bahan:
1 tin Tuna with Mayonnaise salad Spread TC Boy, Minyak masak , sebiji telur, salad, oregano, sekeping cheese, garam secukup rasa dan lada sulah

Cara:



1. Pukul telur dan buat seperti telur dadar tapi nipis sahaja.



2. letakkan sekeping cheese diatas telur.


3. Susun salad di atas cheese


4. Letakkan Tuna TC Boy

5. Lipat dua. Sedap dimakan dengan sos dan mayonies











Mudah je kan resepi-resepi ni. Dah la menjimatkan masa. Yang penting perut pun kenyang. Produk TC BOY adalah halal dan boleh dimakan tanpa was-was.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Website:  TC BOY
FB : TC BOY


24.4.16

Best ke Filem Redha?

24.4.16,Sunday, April 24, 2016

Filem Redha arahan Tunku Mona Riza telah menemui penonton di pawagam bermula 14 April. Filem inspirasi dari kisah benar itu menceritakan tentang kehidupan ibu bapa membesarkan anaknya yang menghidap autisme. 

Autisme merupakan masalah gangguan otak yang membatasi kemampuan penghidap tersebut dalam aspek komunikasi, interaksi sosial dan tingkah laku.

Menampilkan lakonan pasangan suami isteri Namron dan June Lojong. Manakala Harith Haziq dan Izzy Reef sebagai kanak autisme. Turut dibintangi oleh Nadiya Nisaa, Remy Ishak, Ruminah Sidek, dan Susan Lancester.

TAJUK : REDHA
Tarikh Tayangan : 14 April 2016
Genre : Drama, Keluarga
Pengarah : Tunku Mona Riza
Pelakon : Nam Ron, Harith Haziq, June Lojong, Izzy Reef, Ruminah Sidek, Nadiya Nisaa, Remy Ishak, Susan Lankester
Terbitan :  Current Pictures Sdn Bhd 

Ramai yang cakap Filem Redha ni best. So, eyza memang dah plan nak pergi tengok minggu depan dengan hubby.

Dan, dalam dok plan tu dapat pulak jemputan dari Blogger Rasul untuk menonton filem ni. Wah.. ni best ni. Bincang ngan hubby, dia cakap ok sbb Ahad dia tak kerja. Yeay.

Movie Screaning ni dekat Cineplex e Curve. Start pukul 2, teruja punya psl Pkl 1 kami dah sampai. 


Awal-awal dah masukkan tisu dalam bag sbb Ju dah pesan.Takut menangis. Tapi, Memang berguna pun tisu tu. Ada scene yang betul2 menyentuh perasaan dan airmata laju je turun.


Lepas daftar, lepak dulu dalam Lounge sambil menunggu untuk masuk tengok wayang.



SINOPSIS FILEM REDHA
Mengisahkan tentang pasangan suami isteri iaitu Razlan (Namron) dan Alina (June Lojong) memiliki seorang anak autistik yang bernama Danial. Perasaan sayang Razlan terhadap anaknya itu semakin lama bertukar benci apabila mendapat tahu anaknya itu menghidap penyakit autisme.


Sepanjang wayang start, eyza memang fokus je. Cuba selami apa tu penyakit Autisme. Sebelum ni eyza pun tak berapa tahu tentang penyakit ni. Tapi, lepas tonton filem ni banyak yang eyza dapat belajar.


Memang tak rugi tau tonton filem ni. Kita yang tak pernah ada pengalaman tentang anak-anak Autisme ni pun akan rs macam mana sakitnya hati bila masyarakat sekeliling yang tak faham apa tu Autisme.



Tabik la dengan setiap pelakon cerita ni. Semua memainkan peranan dengan baik sekali.


So, jangan tunggu lama-lama. Pergi la tonton filem ni. Gerenti tak menyesal. Banyak ilmu ttg Autisme yang dapat kita pelajari.

Thanks sekali lagi utk blogger Rasul dan D'kayangan Steamboat sebab sudi invite eyza. 

17.4.16

Glamour Resque Private Workshop With Shizens

17.4.16,Sunday, April 17, 2016
2 April hari tu,  eyza diberi peluang oleh The Butterfly Project utk join "Glamour Resque Private Workshop with Shizens". Memang eksited la nak pergi sebab ramai yang cakap Lip Tattoo dari jenama Shizenz ni adalah yang terbaik dan best seller kat sini.


Workshop kali ni dibuat di Shizens Pavillion. Memang ekslusif sangat.


Sampai je dah nampak banyak barang skincare dan mekap.


Cushion Powder jenama Shizens adalah yang terbaik eyza pernah pakai. Tak perlu pakai foundation. Just dap dap kat muka terus cantik. Muka nampak natural macam tak pakai bedak sangat. 


Barang-barang skincare pun tak mengecewakan. Eyza dapat rasa beza kulit muka sebelum dan selepas guna skincare Shizens. Muka jadi lembut dan nampak segar je.


Produk Shizens ni dibuat dari bahan semulajadi dan memang sesuai dengan kulit org Asia. Eyza sempat try Lip Tattoo Shizens. Memang best dan menjimatkan sbb Lip Tattoo ni selain guna kat bibir untuk jadi lipstik, ianya juga bertindak untuk mencerah dan melembapkan bibir yang hitam dan kering. Bukan tu saja, ianya boleh juga guna untuk buat blusher dan eyeshadow.Memang serbaguna.


Dekat Workshop ni jugak, kami diajar cara menggunakan skincare dan mekap yang betul. 


Dah tau teknik, apa lagi terus je teruja nak buat sendiri.



Ms Honey ni la yang banyak ajar macam mana nak guna semua benda2 tu. Pergi muka togel, balik event trs mekap. Hihihi.


Ni plak partner menconteng eyza, Emi dan Shafiqah.



Ok, dah banyak tips yang eyza dapat kat workshop ni. Muka pun dah siap mekap.


Jom balik. 


Untuk info lanjut bole layari :

Web : http://www.shizens.com
Instagram : @myshizens
Facebook : Shizens