26.4.17

Pengalaman Naik Gajah di Krabi, Thailand

26.4.17,Wednesday, April 26, 2017
Ok.. dalam Entry sebelum ni Eyza ada mention kan pasal naik gajah? Ha.. ni la Eyza nak cerita ni. Sebenarnya ni kali kedua Eyza naik gajah. Hubby pulak baru first time naik. Walaupun Eyza dah naik kali kedua tapi tetap ada kelainannya. Ye la, masa first time naik Eyza naik dekat A Famosa Resort, Melaka. Masa tu trek pendek je. Yang dekat Thailand ni jauh dan jalan dia mencabar. Ada waktu Eyza kecut perut jugak. Hahaha.

Eyza ambik pakej naik gajah je sebab kami nak isi masa sebelum check in bilik. Untuk pakej ni, kami ambik dekat kedai yang ada depan Ananta Burin. Abang tu orang Pattani dan pernah kerja kat Malaysia. Pandai cakap melayu. Senang nak berkomunikasi. Harga pakej Gajah ni mana-mana pun sama je. Seorang 500 Baht. Lebih kurang RM 50 duit kita.


Dah bayar semua. Dia bagi time pukul berapa nanti van akan ambik kita kat hotel. Kami just lepak depan lobi sampai van sampai. Masa tu, cuma ada kami dengan 1 lagi couple mat saleh.

Tempat gajah ni simple je. Macam perkampungan kecil. Tak ada apa sangat kat situ.


Masa kami sampai, gajah-gajah ni tengah makan. Kami kena tggu lebih kurang setengah jam sebelum boleh naik gajah.


Gajah pertama dinaiki oleh pasangan mat saleh tu.. Kami ambik gajah yang kedua. Sebelum naik kena bukak kasut. Memula macam geli je bila tapak kaki kita kena badan gajah tu sebab badan dia lembik. Dah lama-lama baru ok.


Mula-mula kami lalu perkampungan gajah ni. Just tanah merah je masa ni. Dah la panas lit lit. Jenuh tahan muka. Berpeluh-peluh. Dah lama-lama tu baru la kami masuk dalm hutan.


Bila masuk hutan ni memang adventure. Naik turun bukit. Eyza seriau betul bila gajah tu menjunam nak turun bukit. Rasa macam nak jatuh. Dah la tinggi. 


Budak yang bawak gajah kami ni tak friendly. Takut i nak sembang dengan dia. Hahaha.


Muka Eyza ngan hubby masing-masing cuak bila gajah ni tak nak jalan dan penjaga dia cucuk dengan senjata tajam. Kami kesian ada, takut pun ada... risau gajah tu mengamuk pun ada. Adoi.. pengalaman sangat.



Lepas penat turun naik bukit dalam hutan, gajah ni masuk dalam sungai untuk basahkan badan. Tapi... gajah yang couple mat saleh tu berak banyak giler dalam air.. pastu ambik air tu sembur2 plak kat kami. Adoi. Mandi air taik gajah hari tu. Hahaha.



Dah puas dia mandi, barulah balik ke perkampungan tadi. Kat sana diaorang ada jual gambar kita naik gajah tapi eyza tak beli pun sebab tak cantik..

Van pun dah tunggu, kami terus balik ke hotel.

Balik hotel.. kami dua2 berebut mandi sebab nak bilas badan yang kena air taik gajah... Memang pengalaman betul..

25.4.17

Menginap di Ananta Burin Resort Aonang Krabi

25.4.17,Tuesday, April 25, 2017
Hai uolls.. Eyza ni kalau buat entry percutian suka part by part, lepas tu selalu tak habis cerita.. Ampun sangat.. Hahaha..

Ok..ok... Hari ni Eyza cam rajin sikit, so Eyza akan sambung Entry Krabi walaupun dah setahun lebih entry ni terperap. Ok la tu kan... dari terkubur terus macam entry Langkawi hari tu.. Huhuhu...

Untuk hari ketiga, Eyza decide tukar hotel yang best sikit. Dah 2 hari asyik berjalan je.. Hari ketiga ni kami nak buat aktiviti santai je.. Malam terakhir kami kat Krabi, Eyza booking Hotel Ananta Burin dekat Agoda.


Hotel ni tak lah jauh sangat dari The Dream Garden, tapi kalau berjalan boleh berpeluh jugak la ketiak. 

Selepas Check Out dari The Dream Garden, kami decide tahan tuk tuk untuk ke Ananta Burin pulak. Ok.. naik tuk tuk seorang cuma 20 Baht.

Tuk tuk akan berhenti di tepi jalan besar dan kami kena jalan ke dalam sikit baru jumpa Ananta Burin. Tapi tak lah jauh mana pun.

Sampai je kat lobi, diaorang hidangkan dengan welcome drink. Rasa macam air serai. Eyza pun terus pergi check in.. Tapi, bilik kami blom siap lagi. Memandangkan kami tak nak buang masa, kami pun tinggal bag kat lobi hotel dan jalan-jalan depan hotel je. Kalau nak tinggal bag just inform je diaorang, nanti diaorang akan simpan di tepi kaunter dan akan letak nombor kat bag supaya tak tertukar. Bagus betul.

Kat depan Ananta Burin ni memang banyak kedai yang menawarkan sewa motorsikal dan pakej2 di Krabi. Kedai makan halal pun banyak sekitar sini. Pusing-pusing kat situ, kami pun decide nak pergi naik gajah. Rasa macam tak lengkap pulak kalau tak naik gajah kat Thailand ni kan. Nanti Eyza cerita pengalaman naik gajah ye.


Balik dari naik gajah, kami dah boleh check in. Yeay.. happy sangat sebab badan pun dah melekit. Nak mandi..

Masuk je dalam bilik, terus Eyza bertambah-tambah happy. Keadaan bilik sebiji macam gambar. Bukan indah khabar dari rupa. Eyza suka betul dengan hiasan katil kat sini. Membangkitkan mood honeymoon. Dah lama berangan nak ada hiasan angsa 2 ekor ni. Nasib baik kat Ananta Burin ni Eyza dapat. 




Nak tahu tak kenapa Eyza pilih Ananta Burin? Sebab kat sini ada bilik yang access pool. Yeay.. senang sikit nak mandi manda kalau macam ni. Eyza terus book bilik ni awal-awal.


Dalam bilik ni semua kemudahan asas ada. Dalam peti ais penuh dengan air.. kat atas meja ada keropok.. boleh je nak makan.. tapi time nak check out nnt kena bayar la.. air mineral je free..Tapi.. kalau nak makan keropok kena tengok betul-betul sebab keropok dalam bilik Eyza tu perisa babi.. Hahaha..

Lagi satu, kat Ananta Burin ni makanan tak halal (Eyza tanya pada receptionist).. Tapi, kita boleh request makanan halal. Memandangkan Eyza agak was was dengan penggunaan periuk belanga dan pinggan bagai...Eyza memang tak makan langsung kat sini walaupun breakfast include dah dalam bilik yang Eyza ambik.


Eyza suka tengok angsa dari towel ni. Rasa sayang tau nak bukak. Kalau ada towel lain untuk Eyza mandi, memang Eyza tak bukak la.


Sebelum kitaorang bukak towel tu.. jom la kita bergambar sampai lebam..


Petangnya kami keluar beli souvenir lepas tu balik bilik lepak mandi pool je kat bilik.. Puas hati.. boleh terjun bila-bila kita suka sampaikan malam pun sambung mandi lgi..


Eyza memang suggest sangat Hotel Ananta Burin ni sebab suasananya memang privacy.. sesuai untuk pasangan yang nak honeymoon.


Masa Eyza booking, Eyza dapat bilik access pool ni dengan harga RM 358.63 semalam. Bagi Eyza harga ni sangat-sangat la berbaloi dengan keadaan dan layanan pekerja hotel. InsyaAllah, kalau ada rezeki ke Krabi lain kali Eyza akan menginap kat sini lagi.

Entry lain di Krabi boleh baca kat sini:







24.4.17

Cleodora mengeluarkan Koleksi Aidilfitri 2017

24.4.17,Monday, April 24, 2017
Wanita dan perhiasan umpama lagu dan irama tau. Kalau takde macam tak lengkap je penampilan. Tapi ye la.. Tak semua orang mampu nak beli berlian. So, kita beli la yang ala-ala tapi nampak mewah gitu kan. 

Sebab tu la Cleodora akan melancarkan koleksi  Aidilfitri dengan tema 'Bling Bling Aidilfitri". Ni merupakan projek pengeluaran berskala besar dan pengeluaran secara menyeluruh melibatkan beberapa buah negara seperti Indonesia, Brunei, Singapura, Vietnam, Myanmar, Qatar dan Australia.


Cleodora ni diasaskan oleh Dato Seri Ratu sejak tahun 2011 tau. Maknanya dah 6 tahun produk ni bertapak di pasaran fesyen. Tapi sebelum ni penjualan aksesori ni agak slow sikit sampailah pada Tahun 2014, Dato Seri Ratu keluarkan koleksi Flora & Fauna yang unik, elegan dan mewah.

Baru-baru ni Eyza sempat la ke Showroom Cleodora ni untuk tengok sendiri koleksi ni. Masuk-masuk je Eyza dah rambang mata. Semua nampak unik dan cantik. Koleksi Cleodora lengkap dari subang hingga la ke gelang tangan. Semua ada.

Eyza suka tengok koleksi Teddy Bear. Comel je. Bukan saja sesuai untuk kanak-kanak, Eyza yang dah dewasa ni pun berkenan.

Koleksi Subang




Koleksi Rantai







Koleksi Gelang





Koleksi Cincin





Cantik kan? Kalau korang yang tengok ni rasa cantik, inikan pulak Eyza yang tengok depan-depan. Rasa nak semua je koleksi ni. Hihihi.


Cleodora ni menggunakan emas kuning dan putih kualiti 24k. Emas ni mudah dibentuk, teguh dan mampu memberi pegangan utuh untuk batu permata yang menghiasinya. Warna emas yang tahan lama dan tak akan pudar walaupun didedahkan dengan air, habuk dan haba.

Harga Cleodora memang mampu milik dan ianya dapat menyerlahkan penampilan si pemakai supaya tampak ekslusif dan mewah.


Dato Seri Ratu menyeru para usahawan dan sesiapa sahaja yang berminat untuk sama-sama menceburi bidang perusahaan Cleodora.Selain bimbingan profesional dan latihan perniagaan, Cleodora menawarkan pelbagai insentif lumayan seperti percutian percuma, wang tunai dan kenderaan mewah.


Galeri pameran dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat pukul 9 pagi hingga 5 petang di Suite 110 & 111, tingkat 26  Menara Maxis KLCC  khas untuk anda.

Untuk maklumat lanjut boleh layari:

Atau boleh hubungi :
Pegawai Pemasaran Cleodora
Puan Hani - 0174520144

22.4.17

Buffet Ramadhan 2017 : Bangi Golf Resort menjanjikan Buffet Ramadhan yang murah dan lebih dari 200 jenis makanan.

22.4.17,Saturday, April 22, 2017
Tak lama lagi dah Bulan Ramadhan. Banyak la Hotel dan Restoran yang buat Preview Buffet Ramadhan. Salah satunya yang memang menjadi kegemaran Eyza ialah Bangi Golf Resort. 

Eyza ingatkan tahun ni tak dapat la nak merasa makanan best dekat sini sebab tak dapat jemputan kan. Tapi, rezeki sangat sebab Sally ajak. Tq Sally. ☺


Untuk tahun ni Bangi Golf Resort buat preview ni waktu malam. Rasa macam betul-betul bulan puasa pulak bila malam ni. 

Restoran Bangi Golf Resort ni dah dapat Halal dari Jakim dan juga merupakan salah satu di antara beberapa Kelab Golf yang diiktiraf dengan Akreditasi ini sejak tahun 2009. So, jangan ragu-ragu nak buka puasa kat sini.


Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort ni bermula dari 29 Mei sampai 23 Jun 2017.  Ada masa lagi kalau uolls nak rancang majlis berbuka ramai-ramai nanti.

Eyza suka makanan dekat BGR ni sebab tiap-tiap tahun mesti ada lebih dari 200 jenis makanan yang boleh Eyza pilih. Banyak kan?

Dah la Buffet kat sini murah. Harga Baucer bermula dari RM 58 bagi dewasa dan RM 28 bagi kanak-kanak.

BGR ni ada Signature Dish yang memang ada tiap-tiap tahun. Kalau takde tu macam pelik la. Lagipun ramai yang datang sini, mesti cari menu ni termasuk la Eyza.


Menu Telur Separuh Masak. Kalau Orang dengar mesti cakap.. Ala.. Telur je pun. Tapi.. kalau uolls dah rasa, mesti nak lagi. Kat sini ianya tak dipanggil Telur Separuh Masak tapi "Sous Vide Eggs With Mushroom Espuma" . Dengar nama pun dah tau yang telur ni lain dari yang lain. Try la. Memang sedap.

Selain dari Telur, ada lagi pelbagai menu yang tak kurang hebatnya. Buat penggemar Desert macam Eyza mesti akan ke tempat desert dulu. Rambang mata nak pilih sebab semua nampak sedap.

Beranika pencuci mulut ada kat sini. Antaranya Serawa Durian, Assorted Swiss Roll, Pandan Gula Melaka, Salted Corn Green Velvet Cake, Caramel surprise dan Banana-na.





Dah tiga tahun Eyza dapat merasa Buffet Ramadhan dekat BGR ni dan sepanjang 3 tahun ni Eyza tak pernah miss ambik Tiamisu sebab sedap sangat. Sebab tu la, awal2 orang ambik makanan berat tapi Eyza serbu tempat desert dulu. Takut Tiramisu abis. Hihihi.


Masa kat Korea hari tu, tekak ni memamg teringin sangat nak makan sate.  Nasib baik la dekat BGR ni ada. Terdapat 2 jenis iaitu sate ayam dan daging. Eyza suka sebab sate lembut dan kuah kacang pun sedap.


Takkan la dah datang jauh-jauh nak makan desert je kan. Mesti nak try makanan lain. Ok.. jom tengok apa makanan best kat sini. Ada Daging Bakar, Mee Mamak, Golden Sand Spagethi Carbonara, Peri-Peri Chicken Drumlets dan bihun soto.








Untuk menu yang bercirikan melayu, Restoran BGR dengan bangganya memperkenalkan menu Nasi Lemak Istimewa sebagai tarikan  utama tahun ini. Menu tersebut akan dihidangkan bersama rendang daging Taik Minyak, sambal sotong kembang, Ayam Bercili Masak Ketumbar, Ikan Masak Asam Kari dan Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato.







Lasagna pun ada kat sini. Ha.. jarang kan buffet Ramadhan ada Lasagna. Eyza pun tak nak la lepaskan peluang rasa Lasagna kat sini.




Dah settle makan-makan, kami semua dijamu pulak dengan "Durian Runtuh". Durian Musang King tu. Sepanjang Bulan Ramadhan nanti, pengunjung boleh membeli durian yang dibawa khas dari Raub, Pahang.



Blogger Mawardi pun tak nak ketinggalan untuk tunjuk skill buka durian.


Selain buah-buahan segar tempatan, terdapat juga Gelato (aiskrim) yang diproses segar oleh Sweet Scoopz, yang terkenal dengan gelato berperisa Musang King dan P.G.A ( Passion Fruit, Guava, Asam Boi). Buah durian dan gelato boleh dibeli dan dibawa pulang di mana pengunjung BGR Restaurant akan diberikan diskaun ekslusif.Pengunjung juga bakal dihiburkan dengan persembahan muzik secara "live" dari jam 6.30 petang sehingga  9.30 malam setiap hari. Restoran BGR juga menawarkan lebih dari 800 parking serta ruang solat untuk tetamu. 



Dah lama tak jumpa adik-adik #EAOfficialCrew ni. Dapat gak lepas rindu bila jumpa kat sini. Seronok dapat makan durian puas-puas. 

Jangan lepaskan peluang untuk berbuka di Bangi Golf Resort Tahun ni. Harga baucer bermula RM 58 (dewasa) dan RM 28 (kanak-kanak). 

Berita baik untuk yang nak berbuka bersama rakan-rakan opis atau keluarga, ni ada harga offer tau.

Harga untuk tempahan berkumpulan:

20 hingga 49 orang - RM 55 (Dewasa) / RM 26 (Kanak-kanak)
50 hingga 99 orang - RM 52 (Dewasa) / RM 24 (Kanak-kanak)
100 orang dan ke atas - RM49 (Dewasa) / RM 22 (Kanak-kanak)
*kanak-kanak (3 hingga 11 tahun)

Untuk maklumat lanjut dan tempahan boleh hubungi:

Cik Adira - 011-10575088
+603 89253728 / 603 8210 2288

Alamat:
Bangi Golf Resort
No. 1, Persiaran Bandar,  
Bandar Baru Bangi, 
43650 Selangor.

No. Tel : 1-700-81-8557

Koordinat GPS : 2.95716N , 101.76518E

Email : sales@bgrrest.com

Website : Bangi Golf Resort



Hashtag : #BGRbuffetramadhan17