30.7.17

Rindu Makanan Sarawak? Jom makan dekat Sarawak's Bowl

30.7.17,Sunday, July 30, 2017
Eyza ni memang peminat laksa Sarawak dengan Mee Kolok. Tapi kat KL ni susah nak cari makanan Sarawak. Setakat yang Eyza tahu cuma Dapur Sarawak yang terletak dekat belakang Hospital Tawakal.Kat situ Eyza dah pernah makan. 

Kali ni Eyza nak cuba dekat Sarawak's Bowl pulak. Eyza dah lama tau yang Sarawak's Bowl ni bukak kedai dekat Setapak Central tapi x berkesempatan untuk Eyza pergi sana. Nasib baik baru-baru ni diaorang dah bukak cawangan dekat Sunway Putra Mall. Ha.. ni best la sebab dekat dengan opis. So, eyza apa lagi.. terus je la ajak geng-geng makan terjah kat sini.

Sarawak's Bowl Sunway Putra Mall


Dekat Sunway Putra Mall ni, Sarawak's Bowl terletak di tingkat 4. Kedainya kecik je tapi ada lebih kurang 10 meja kalau x silap. Kalau waktu lunch memang penuh. Terpaksa menunggu sikit.


Sekarang ni dekat Sarawak's Bowl tengah buat weekday Promotion Lunch. Amik main course dengan air cuma RM 10.50 termasuk gst.


Nasib baik la gang2 makan Eyza ni semua boleh je nak try makanan baru. Macam Eyza takpe, memang makanan kegemaran.


Kami order lain-lain sebab nak rasa nanti. 3 orang je order, sorg lagi nak makan wafer. Ni la menu yang kami makan. 

Laksa Sarawak

Mee Jawa

Mee Kolok Daging

3 Layer Tea

Pendapat Eyza :

Makanan:
 Semua sedap. Eyza paling suka Mee Kolok kat sini. Dah la semua makanan portion banyak. Kenyang habis. Membe Eyza sampai ajak pegi makan kat situ 2 hari berturut-turut sebab nak makan laksa Sarawak.

Servis:
Erm.. Mungkin sebab baru 3 hari bukak masa Eyza pergi tu.. Eyza tengok servis agak kelam kabut. Bila kita dah order dan bayar, tak tahu macam mana nak tahu makanan dah siap. Kena asyik tengok kat kaunter je sbb dia just panggil je ikut no dekat resit. Kalau leka mmg tak dengar.

Tapi... seminggu lepas tu.. kami pergi lagi dan dah ada perubahan yang bagi Eyza sangat memudahkan. Sarawak's Bowl dah buat style restoran Korea iaitu bagi no macam ni. Bila dah siap, ia akan berbunyi dan kita terus ambik makanan. Senang sikit macam ni. Tak perlu asyik dok tgk kat kaunter, kita dah boleh berborak dengan tenang sebelum makanan siap.


Sarawak's Bowl Setapak Central


Semalam pulak Eyza pergi Setapak Central. Dah alang-alang kat sana, Eyza pun try la makan kat Sarawak's Bowl. Dekat sini, kedai lebih luas dan banyak meja.

Eyza teringin nak makan Ayam Pansuh.. masa kami sampai tu dalam pukul 10.30 tapi nasi belum masak.. ok.. xpe la.. 

Eyza order Laksa Sarawak dan Mee Kolok. Sebab semalam Sabtu, x dapat la harga yang RM 10.50.. Eyza ok je sebab Eyza rasa harga dan portion memang berbaloi. Dah la sedap. Laksa Sarawak kat sini memang sedap macam Eyza makan kat Sarawak. Puas hati.


Kat Sarawak's Bowl ni konsepnya layan diri. Jangan tunggu orang ambik order plak. Dekorasi dekat kedai ni pun cantik.





Eyza lebih suka air dekat Sarawak's Bowl Setapak Central sebab lebih umph.. yang dekat Sunway Putra agak cair sikit.


Eyza memang puas hati makan kat sini sebab semua makanan sedap. Cuma tak puas hati tak dapat ayam pansuh. Takpe.. next time Eyza pergi, eyza akan try menu tu pulak.

Untuk sesiapa yang teringin makanan Sarawak, Eyza memang suggest uolls makan kat sini. 

Sunway Putra - Tingkat 4
Setapak Central - Second Floor

29.7.17

Open House Opis... Penutup Syawal...

29.7.17,Saturday, July 29, 2017
Sekejap je rasa Ramadhan & Syawal tahun ni. Lepas raya hari tu, ramai la yang buat open house. Ada yang sempat Eyza pergi ada yang tak. Selain open house, ada jugak open office.. Tahun ni opis Eyza pilih Syawal terakhir untuk buat open opis..


Ada 6 Bahagian dalam Jabatan Eyza ni. Dan untuk tentukan menu, diaorang cabut undi.

Selain gerai, ada cabutan bertuah dan karaoke. Eyza macam biasa la, tak bertuah. Hahaha.





Untuk tahun ni, Bahagian Eyza dapat menu Rojak Buah, Desert dan air.





Kami decide buat air yang tengah viral sekarang ni iaitu air soda herbs.. selain tu ada air sirap selasih, Teh tarik, Rojak Buah, kuih talam dan aiskrim.

Alhamdulillah.. gerai kami adalah gerai paling sibuk dari awal sampai habis. Sampai licin la semua menu. Best sangat. Kalau meniaga rasanya banyak untung. Hahaha.


Ramai yang minat dengan air soda herbs. Aiskrim pun sedap. Satu kon cuma 80 sen. Memang berbaloi la. Siap abg tu bagi lebih. Eyza x suka kon, apa lagi tadah aiskrim dalam mangkuk la.. memang puas makan. Hihihi.



Seronok jugak buat aktiviti macam ni sekali sekala.. Untuk tahun ni dah settle.. Tahun depan tak tahu la menu apa pulak. Hihihi...

27.7.17

Kem Ramadhan Yeos's 2017

27.7.17,Thursday, July 27, 2017
Walaupun Ramadhan dah lama berlalu, tapi Eyza baru nak up cerita pasal program Kem Ramadhan Yeos ni. Terlupa sebenarnya Eyza belum cerita lagi kat sini pasal kem ni. Hihihi.

Eyza sebenarnya dah lama teringin nak join program CSR macam ni tapi asyik ada halangan je.


Tapi, tahun ni Alhamdulillah Eyza dapat join. Happy sangat rasanya. Kami semua berkumpul dulu dekat Kilang Yeo's yang terletak di Shah Alam.


Untuk tahun ni, kami semua berkesempatan ke Teratak Nur Barakah yang terletak di Shah Alam jugak.


Pihak Yeo's sediakan bas untuk kami ke sana. 


Sampai je kat sana, kami dibahagikan tugas. Eyza dengan kak Hani kena buat aktiviti dengan anak-anak ni. Kami mewarna dan hias rumah dengan kaf raya.



Eyza suka betul tengok lukisan adik Abirah ni. Cantik & Kreatif.


Ada yang dapat tugas mencuci dapur, cuci laman, lipat baju dan cuci tandas.


Selesai mengemas, ada jugak sesi bercerita. Suka anak-anak kat sini.


Dah selesai semua tu, kami pun bersiap-siap untuk berbuka puasa.


Kami dihidangkan dengan makanan yang sedap-sedap dan paling penting ada air soya yeo's cincau. Banyak gelas jugak la Eyza minum masa berbuka tu.


Acara kemuncak apabila pihak Yeo's memberi sumbangan wang tunai kepada rumah amal ni an duit raya pada semua anak-anak kat sini.




Happy Eyza bila tengok anak-anak ni semua happy. Harap-harap tahun depan Eyza dapat join lagi aktiviti macam ni.

Tq Yeo's.

22.7.17

Sambutan Anniversary ke 10.. Makan Sushi King je...

22.7.17,Saturday, July 22, 2017
20.07.2007
-
20.07.2017

Alhamdulillah... pejam celik pejam celik... rupanya dah 10 tahun Eyza jadi isteri orang... Ya Allah.. rasa macam baru je kahwin.. Hihihi..

Dalam 10 tahun ni.. macam-macam dah kami tempuh sama-sama... dan moga ikatan perkahwinan ni kekal sampai Jannah.. Amin...

Untuk tahun ke 10 ni, Eyza sebenarnya banyak sangat plan... tapi tak dapat nak laksanakan sebab banyak sangat halangan... takpe.. tak kisah la sambut macam mana janji dapat spend time together kan...

Eyza sebenarnya dah lama nak makan kat Sushi King, tapi asyik la tak pegi.. Nasib baik sempena Anniversary ni Hubby nak melayan tekak bini dia nak makan Sushi.. So.. jom la kita gi Sushi King...


Sebenarnya kan, ni first time Eyza ngan hubby masuk sini. Selama ni dok beli Sushi kat Aeon je..

Sampai je, pilih meja terus tekan kat skrin ni nak order. Eyza suka sistem Sushi King ni.. takyah kita nak tggu panggil waiter bagai...


Lepas order, sempat la dok tengok Sushi yang tengah bergerak tu.. dok pikir nak ambik yang mana.. Bila datang je yang Eyza ngan hubby suka, terus je ambik.. kalau x, nak tunggu pusing balik jenuh la. Kami pi malam so dah tak banyak sangat pilihan Sushi.. tapi tetap kenyang uolls..


Kalau makan Sushi Eyza suka minum air yang masam-masam sikit.. Hubby pilih Honey Lemon Tea dan Eyza pilih Lemon Blackcurrent..


Pastu order Udang salut tepung (tak ingat dalam bahasa jepun panggil apa) 😄


Yang lain-lain kami bedal sushi...semua yang menarik hati Eyza duduk dalam pinggan pink.. 

Kat sini setiap pinggan harga lain-lain.. kalau tak silap pinggan pink harga RM 4.24.




Sebelum balik tu, tekak nak makan Aiskrim.. Tengok menu nampak Matcha Ice Cream.. terus la order... 

Ya Allah.. sedapnya Matcha Ice Cream kat sini.. banyak plak tu.. Ni pun rasa macam nak pi makan Matcha Ice Cream lagi je...


Dah habis makan terus minta bill... Nasib baik ada baucer menang contest dari Blogger Mahamahu RM 50.. Total bill cuma RM 55.50. Tambah RM 5.50 je.. Jimat dah duit hubby ahkak..


Eyza suka Sushi King ni sebab servis pantas dan pekerja pun mesra pelanggan.. Terbaik la...


Untuk My Dearest Husband:
Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 10 Sayang.. Moga Perkahwinan kita kekal ke Jannah.. Eyza nak kita tua sama-sama. Thanks sebab selalu sabar dengan Adeng dan sentiasa setia dengan Adeng walaupun Adeng ada kekurangan.

I Love U till Jannah!!!

Muah!!