Pregnancy : Macam mana tahu pregnant? - eyzamiel

11.12.17

Pregnancy : Macam mana tahu pregnant?

Alhamdulillah... Terima Kasih Ya Allah...

Kalau uolls dah lama follow dan baca blog Eyza mesti tau yang Eyza ni tengah Trying To Conceive. Masuk tahun ni dah 10 tahun Eyza TTC. Eyza dengan suami tak pernah putus asa cuma kami tak fikir sangat macam masa 5 tahun pertama perkahwinan.. Sekarang ni kami enjoy je.. kalau ada rezeki ada la.. 

Tapi... bulan 10 hari tu Eyza tak period.. Eyza ingatkan period dah ting tong balik.. biar la.. malas nak fikir.. Nanti2 period la tu...

Sampai la bulan 11, eh.. still tak period jugak..  Last period 22/9.. ikutkan dah delay 14 hari..  Masa delay 7 hari tu hubby dah suruh check UPT tapi Eyza tak mau sebab takut kecewa lagi. Ye la.. sepanjang 10 tahun kami kawin tak pernah sekalipun UPT positif. So, Eyza pun tak nak la buat. Eyza fikir period buat hal je.

5 Nov tu Birthday Eyza, ingat nak buat UPT tapi bila fikirkan balik tak nak la...kang kalau negatif spoil mood masa birthday pulak.. Sampai la tarikh 10 November hari Jumaat, pagi tu sebelum pergi kerja Eyza beranikan diri untuk test UPT. Tu pun sebab anak buah Eyza jumpa UPT yang dh lama Eyza beli dulu. Eyza sendiri pun dah lupa.

Masuk bilik air, kencing dan celup. Sekejap je naik 2 line terang. Eyza pandang result UPT tu tak berkelip. Tak puas hati, ambik lagi satu test, pun sama jugak naik 2 line terang. Eyza keluar dari bilik air sambil pegang UPT tu dan tunjuk pada adik Eyza. Dia dah nangis tengok n cakap positif ni along. Eyza boleh pandang dia macam takde perasaan. Jadi blur kejap tak tau nak buat apa.

2 UPT yang Eyza buat pagi 10/11/2017

Eyza tak puas hati.. dalam hati dok fikir maybe UPT tu rosak sebab dah lama. Lunch tu keluar pergi farmasi beli UPT jenama Guardian. Petang tu balik kerja terus test lagi. Sama jugak, naik 2 line terang. Tak puas hati celup lagi yang biasa sama jugak 2 line terang.

Erm. Dok fikir betul ke ni. Sabtu (11/11/2017) Eyza pergi Watson beli lagi UPT, dah buat still sama keputusan. 


Dan.. last sekali yang buat Eyza rasa Eyza tak mimpi dan keputusan ni tak silap bila Eyza sanggup keluar pergi Farmasi beli jenama Clearblue pulak. Tengok harga memang rasa nak menangis tapi untuk kepastian punya pasal sanggup beli dan Alhamdulillah keputusannya PREGNANT!

Ya Allah.. masa ni baru Eyza menangis sebab rasa bersyukur dan terima kasih pada Allah akhirnya makbulkan jugak doa Eyza dan hubby. 


Malamnya Hubby balik baru bagitau hubby dan hubby menangis. Eyza apa lagi, dah meraung dah sebab terlalu happy dengan rezeki Allah bagi. Terus kami buat sujud syukur atas rezeki yang kami tunggu selama 10 tahun. Hadiah Birthday yang paling mahal untuk Eyza tahun ni.

Masa Eyza dapat tahu tu Eyza baru pregnant nak masuk 7 minggu. Isnin tu Eyza ngan hubby terus ke Klinik Kesihatan. Kat sana diaorang just bagi appoinment untuk datang buka buku Pink nanti. Tarikh yang diaorang bagi ialah pada 23/11.. dan nurse minta bawak gambar scan masa bukak buku.. So, seminggu lepas tu Eyza pergi scan dekat Klinik Mutiara, Bukit Indah.. Doktor cakap kecik lagi dan masih tak dapat dengar degup jantung. Tapi baby duduk dalam kantung semua elok. Alhamdulillah.


Dr bekalkan obimin untuk sebulan. Tapi Eyza tak makan lagi Obimin still makan Folic Asid je. Bila dah masuk 10 minggu baru la makan Obimin ni.


Terima kasih ya Allah. Doakan kandungan Eyza ni sihat dan sempurna dan dipermudahkan hingga Eyza melahirkan nanti

Next entry Eyza cerita pengalaman buka Buku Pink kat Klinik Kerajaan pulak ye.

*dah lama Eyza draft entry ni.. terfikir patut atau tak Eyza tulis sbb... nnt la Eyza inform di entry berikutnya. Eyza selalu doakan kawan-kawan TTC jugak akan menjadi ibu satu hari nanti. Amin...

29 comments:

  1. Tahniah Eyza... seronoknya dgr org mengandung ni.. liez pun ada pengalaman tunggu utk mengandung maauk 3thn berkahwin... smp satu masa malas fikir dan buat xkisah pun tup tup tetiba mengandung... syukur sgt.. buat eyza semoga selamat bersalin nnt yaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  2. Ya ampun... eyza peknen!!! Ida tumpang gembira!! Allahhhh. Bestnyaaa eyza.. Jaga kandungan baik2 yeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Ida.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye. Eyza pun sentiasa doakan Ida jugak.

      Delete
  3. Alhamdulillah...Eyzaaaaaa!!!!
    Rasa nak melompat peluk Eyza bila baca entri ni....Ya Allah!! Seronoknya...walaupun tak kenal rapat dengan Eyza dan tak pernah jumpa...memang inilah berita yang Yani tunggu-tunggu untuk semua TTCians.....jaga diri baik-baik k Eyza??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Yani.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye. Tahniah ye Yani nak dapat baby dah.

      Delete
    2. Ya Allah! Kenapa Eyza? Patutlah lama Yani tunggu next entry Eyza...apa-apa pun Yani doakan kesihatan Eyza kembali sembuh dan diberikan rezeki hamil secepat mungkin...amin ya rabbal alamin...

      Delete
  4. Alhamdulillah. Penantian selama 10 tahun akhirnya tercapai.
    InshaAllah yang baik2 untuk awak dan kandungan. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  5. allahuakbar..tahniah sis,,hadiah yang tidak ternilai drNya,,,smg sis dan kandungan sihat walafiat dan dlam rahmatNya sentiasa.baca post sis ni sy dh tersengeh2..rasa happy sgt bg pihak sis,,10 tahun menanti rahmat ni,,sy ttc 4 tahun pun rasa lama dah menanti,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  6. Ya Allah kak eyza...from the first moment Sally follow blog akak setiap kali nak komen sally baca link kecik ade tu "000 org doakan eyza pregnant" tuu...akk tau tak setiap detik sally baca sally niat dalam hati semoga tercapai impian akk setiap kali sally nak komen..setiap kali sally nak menaip komen...

    tahniah kak tahniah! semoga selamat semuanyaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Sally.. Tapi Allah lebih sygkan baby K.Eyza. Doakan K.Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  7. Assalamualaikum, tahniah Eyza.. Aini pun ttc juga dh 6 thn lbh.. Alhamdulillah lps buat IUI di HKL bulan Nov, Aini positif pregant.. Wish you all the best and bykkan rehat tau.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam.. Tq Aini.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye. Moga kandungan awak sihat sehingga melahirkan.

      Delete
  8. Allahu..tahniah eyza!! jg diri baik2 k...alhamdulillah kita tompang happy untuk awak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  9. Replies
    1. Tq kak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  10. happy for you eyza & dah baca juga status terbaru eyza di fb..be strong & keep positive, k..Lama dah kenal eyza, kalau tak salah dalam forum Ratu Hati tapi sogan nak tegur..hehe..eyza member RH gak,kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye. Eyza perasan jugak hr tu.. tapi takut salah org.. ni pun dah lama x aktif kat RH.. hihihi...

      Delete
    2. Insyaallah..Aamiin..Mungkin Allah nak bagi yang lebih baik.. twin maybe ;)
      Sama la kita, eyza..dah tak aktif kat RH..TTC tanpa guide forum ke apa..nak cari info apa2, guna pakcik google je..hehe

      Delete
    3. Sama la.. Eyza pun banyak google je. Mudah2an kita ada rezeki baby 2018.

      Delete
  11. Alhamdulillah
    Tumpang happy sis..
    Seronok haaa..
    Take care k..
    Jaga makan minum..

    Sy pon ttcian jugak..
    6 tahun..
    Alhamdulillah, now anak dh 3 tahun 4bulan.
    Masoh berusaha utk 2nd baby pulak.
    Doakan saya juga ye 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Tapi Allah lebih sygkan baby Eyza. Doakan Eyza mengandung lagi ye.

      Delete
  12. Eyza tahniah...!


    Boleh cuba lagi dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak.. Usaha utk baby 2018 pulak.. Hihihi

      Delete
  13. Saya jumpa blog ni tadi bila search pasal folic acid.. Tahniah kak... Sebak pulak rasa sbb sy pun TTC jugak.. Dah hampir 3 taun.. Doakan kami kak.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar ye.. InsyaAllah ada rezeki nanti.. Kita usaha lagi.. Anyway.. akak keguguran masa 12 minggu..

      Delete