31.1.17

Hair Mist Hajarose buatkan rambut kurang gugur dan lembut

31.1.17,Tuesday, January 31, 2017
Semua orang nakkan rambut yang sihat dan cantik kan? Eyza pun macam tu jugak. Walaupun Eyza bertudung tak bermakna Eyza kena abaikan penjagaan rambut.

Eyza ni ada masalah rambut gugur dan kering di hujung. Pakai syampu je tak cukup untuk selesaikan masalah Eyza ni. Nasib baik Eyza jumpa dengan satu produk yang dapat membantu mengurangkan masalah Eyza. 

Produk rambut dari Hajarose ni memang best. Kalau kita beli by pos, diaorang akan balut cantik-cantik dn penuh dengan ciri keselamatan bagi elakkan botol pecah.


Mist Rambut Hajarose di ada 2 wangian iaitu Teratai dan Melor. Untuk kali ni Eyza try Mist Rambut Melor. Kalau dah namanya melor dah tentu-tentu la bau bunga melor. Dulu-dulu, Eyza suka petik bunga melor kat pokok dan sematkan kat rambut. Terus rambut jadi wangi.


Mist rambut Hajarose bukan sekadar wangian rambut, vitamin B5 di dalam botol ini akan menyuburkan serta menyegarkan rambut dengan wangian Teratai atau melor bersama-sama dengan Vitamin E yang juga melembapkan rambut dari luar dan dalam.


Cara nak guna pun senang je.

Spray sedikit Mist Rambut Hajarose di atas tapak tangan,tambahkan setitik dua essential oil pilihan kita. Bukan sahaja melembapkan tetapi ia merangsang minyak semulajadi rambut untuk menambahkan kelembutan dan sinar rambut.


Eyza sukakan Mist rambut ni sebab rambut Eyza dah kurang gugur dan makin lembut. Nak sikat pun dah senang. 

Sebotol hanya berharga RM 39.90. Dengan pembelian 2 botol, akan dapat free postage. Yeay. Best kan?

So, sesiapa yang ada masalah rambut macam Eyza bolehlah try Hair Mist ni.

Keterangan lanjut boleh layari:
Whatsapp : +6012-7071725
Email : hello@hajarose.com
Instgram :@hajarosekl


30.1.17

The grand launch of e-commerce giant, GT Dollar Malaysia at Sime Darby Convention Centre.

30.1.17,Monday, January 30, 2017
Kuala Lumpur, 16th January 2016 – Y.B. Datuk Mas Ermieyati Binti Samsudin, Deputy Minister of Tourism and Culture debuted the launch of e-commerce giant, GT Dollar Malaysia at Sime Darby Convention Centre, Bukit Kiara, Kuala Lumpur today at the Malaysia FinTech Ecosystem Conference and GT Dollar Grand Launch.


The event was witnessed by distinguished government officials as well as 3,000 prominent IT and e-commerce industry leaders who support the development of a dynamic FinTech ecosystem, paving way for SMART innovations like GT Dollar, making Malaysia a force to reckon with in the FinTech sector.

This collaboration between the Malaysian government and GT Dollar helps to alleviate the lives of people through the launch GT Dollar mobile application, which is a “one-stop mobile e-commerce platform” that seeks to build a cohesive community for consumers and merchants from a myriad of industries to interact within its marketplace.


To complement this collaborative effort, GT Robot an innovative high-technological form under the GT Group, specializes its advancement in humanoid robotic solutions. In recognition of it’s advancement, the Malaysian government is planning to allocate a zone located along the Malacca-Negeri Sembilan border for GT Robot’s own manufacturing and assembly plant, which is worth approximate to RM 300 million in investment. This plant estimated to generate income for the company of approximate USD 20 Billon (which is equal to 10 Million pieces of Mobile Robot) and create more than 10,000 working opportunities for locals in the next 5 years. The GT Robot plant will be the first in Asia with eco-friendly manufacturing with the high technology equipment after China.


Today, marks the launch of a groundbreaking event that will go down in history. Unveiling an all new improvised major update of GT Dollar application, the world’s first social mobile e-commerce software. This new concept was first found in year 2014 by the GT Group President and CEO Dr. Paul Zhang Baolu, who is equipped with over 30 years of industry experience in high-technology management, economic and tourism development worldwide. The company is valued at more than $4.7 billion. The conference is aimed to drive development of regional interne use, where users and businesses connect seamlessly without barriers. This benefits the consumers greatly as businesses become more affordable thus stimulating economic growth, national tax revenue and employment growth.

As a major update, there will be new enhanced key features to help alleviate the overall user experience. Through the adoption of SMART technologies which comprises of AR technology to for implement “the seek honey feature”, “catch a bee to earn GT Cash features” which can be used for purchases within the interactive marketplace as well as being an effective Bee Commerce tool to help users manage their finances effectively by enjoying exclusive long term savings, emerging as Malaysia’s trendsetter in the world of e-commerce.

This application aims to embrace technology, thus contributing towards the economic growth of the country. A comprehensive platform for both consumers and merchants, encouraging cash free transactions around the world. With zero registrations, subscription and advertising fees, merchants need to purchase GT Dollar (Virtual Currency) and distribute it to their users anytime, anywhere. This will in turn form into e-promotion or e-advertising with minimal charges. The Online Payment Gateway will be used to accept payment online – E-wallet / Visa (Credit, Debit, Prepaid) / MasterCard (Credit. Debit, Prepaid) / CUP Card (Credit, Debit, Prepaid) / Direct Debit Account to perform transaction charges. 


GT Dollar primary focus is about a creating a world of convenience centered around virtual credits account to allow users to make payment via an e-wallet system which enables extensive search for products or services via a marketplace.

GT Dollar allows SMEs to function virtually. It connects them with new and existing consumers and maintains a loyalty programme through the distribution of virtual credits (GTD). Communication between merchants and consumers is facilitated via seamless GPS- location and user-friendly booking platforms.

The application serves as a composite of one’s daily lifestyle and a city guide to complement and simplify the increasingly hectic lifestyle by providing users with an unprecedented access to a large database of over 80,000 merchants worldwide hitherto not on Internet or mobile, but who offer a great range of products. Merchants and users can enjoy other services beside online shopping such as fund transfer, utilities bills payment, prepaid air time top-up, Social Network Chat (for up to 20 people in each group) and etc.

As per statistic, there are more than 18 million active digital users in Malaysia and up to 2015, a total 77.3% of Malaysian households have access to broadband services.

The application is active all through the day, allowing users to shop at their own convivence at the ease of their Smartphone. “We saw the opportunity to take advantage of the digital boom and developed an innovative solution that benefits both businesses and consumers” said Mr Patrick Chew, Country CEO of GT Dollar Malaysia.
payment online – E-wallet / Visa (Credit, Debit, Prepaid) / MasterCard (Credit. Debit, Prepaid) / CUP Card (Credit, Debit, Prepaid) / Direct Debit Account to perform transaction charges. 




YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau, Minister of MOSTI mentioned, “in 2015, there were 3.4 billion Internet users globally with an expectation that it would increase to 9 billion over the next 10 years. Indeed, the government recognizes the importance of digital technology in propelling the economic growth. We are pleased to see a local company embarking on an innovative effort that is in line with the government’s aspiration to surge in the development of technology. We applaud GT Dollar for being a game changer in the e-commerce sector. And I am sure that users will benefit at large from utilizing the platform and its features”.

GT Dollar aims to shape the future of mobile travel and drive tourism growth with potential collaborations with Tourism Association to increase the tourism landscape in Malaysia. Paul Zhang being the Chairman of the China Tian Ma Travel Group, the third largest travel services and recreation provider in China hopes to woo China tourists to Malaysia with GT Dollar, which will serve as an essential city guide for tourists.

GT Robot is planning to start up its manufacturing and assembly plant in Malaysia located along the Malacca-Negeri Sembilan border which is worth approximate to RM 300 million in investment. This plant estimated to generate income for the company of approximate USD20 Billion (which equal to 10 Million pcs Mobile Robot) and create more than 10,000 working opportunity for the local in next 5 years. The GT Robot plant will be the first in Asia with eco-friendly manufacturing with the high technology equipment after China.

GT Dollar Malaysia hopes to expand its e-commerce business globally and be the gateway for Asia. At this launch, GT Robot, the innovative high-technological wing of GT Group that specializes its advancement in humanoid robotic solutions will be unveiling two of its robots called the GT Wonder Boy, a SMART social bot companion and GT Gobot, a multifunctional service bot that is targeted to improve the overall quality of people’s life, transcending into a new era of intelligence.


25.1.17

5 Barang yang diidamkan dari LAZADA untuk Tahun 2017!

25.1.17,Wednesday, January 25, 2017
Eyza ni tiap-tiap tahun ada Azam dan angan-angan. Ada yang berjaya Eyza capai dan ada yang tak. Untuk angan-angan yang tak berjaya tu, Eyza akan cuba berusaha jugak untuk dapatkan.Orang kata tak salahkan kalau kita berangan. Mana la tahu angan-angan akan jadi kenyataan satu hari nanti.Sebab tu la,sempena Tahun baru 2017 ni, Eyza ada angan-angan lagi dan angan-angan tu ialah nak dapatkan 5 barang yang Eyza idamkan dari LAZADA.  

Eyza selalu jugak godek-godek web LAZADA ni. Macam tak percaya je bila LAZADA ada buat sale sempena Tahun Baru Cina 2017 ni. Rambang mata dibuatnya. Cuba uolls tengok dekat http://www.lazada.com.my/cny-red-hot-sale/ mesti akan tergoda macam Eyza jugak. Tahun ni adalah tahun ayam, harap-harap ada la tuah Eyza untuk dapatkan barangan ni. Macam peribahasa Melayu, Tuah Ayam nampak di kaki, Tuah manusia siapa yang tahu. Hihihi. 


Nak tau tak apa yang Eyza nak sangat-sangat untuk tahun ni? Jom Eyza senaraikan satu-satu.

1. Canon SX710 20MP 30x Opticat Zoom (Black)

Dah lama Eyza nak sangat ada kamera ni. Sebagai seorang Blogger, kamera adalah salah satu benda yang penting untuk Eyza.Kalau pergi event atau review produk nak la gambar nampak cantik. Bukan setakat ambik gambar je. Nanti client pun tak suka. Jenuh la dok survey sana sini. Nak cari ikut macam Eyza nak dengan harga yang berpatutan. Survey punya survey, Eyza minat dengan Kamera Canon SX710 20MP 30x Opticat Zoom (Black) ni. 
Eyza suka dengan kamera ni sebab kamera ni 20.3 mp dan boleh connect wifi. Senang sangat. Terus je masuk ke dalam Handphone.Pastu dah boleh terus update blog. Mudah kan?

Link kat sini


2. Midea Fully Automatic Washing Machine 7kg MFW-701S

Ha.. yang ni pulak Eyza ingat nak belikan untuk Mama kat kampung. Washing Machine kat rumah dah rosak. Kesian mama, kena basuh dan perah baju sendiri. Kalau ada Midea Fully Automatic Washing Machine 7kg MFW-701S  ni, dapat la Mama berehat. Mesin basuh ni dicipta dari mesin keluli tahan karat.Tahan lama la kalau macam tu.
Kenapa 7kg je? Sebab tak ramai pun kat rumah kampung. Mama ngan ayah je. Tak banyak sangat baju yang hendak dibasuh. Eyza teringin sangat nak hadiahkan mesin basuh ni kat mama. Harap-harap dapat la tercapai impian yang satu ni.

Link kat sini


3. Philips HD2139 Pressure Cooker Electric 6.0L (Brown)

Memandangkan Eyza ni jenis yang masak setiap hari Eyza nak sangat Philips HD2139 Pressure Cooker Electric 6.0L (Brown) ni.Hubby Eyza jenis yang suka makan Sup Tulang dan kalau ada pressure cooker ni dapat la Eyza masak dengan cepat walaupun hari bekerja. Kekadang sian hubby, kena tunggu lama untuk makan sup tulang sebab nak tunggu daging tu lembut. Kalau ada pressure cooker ni, dapat la kenyangkan perut hubby dan buat dia happy selalu.
Eyza suka Pressure Cooker jenama Philips ni sebab tahan lama, tak melekat,mudah nak baca sebab skrin kat periuk ni besar,mudah nak guna,ada timer untuk 24 jam dan ianya juga buatkan kita senang dan dapat makan makanan yang menyihatkan.

Link kat sini



4. New Women Casual Shoes Lace-up Sneakers Fashion Breathable Flats Running Shoes

Ni lagi satu wishlist Eyza tahun ni. Tahun ni Eyza ada rancangan nak pergi bercuti tapi secara 'backpackers'. Bila sebut 'backpackers' mesti sinonim dengan jimat. Bila jimat pulak mesti sinonim dengan kena naik turun kenderaan awam. Ha.. ni la gunanya Sneakers ni. Supaya kaki Eyza tak sakit dan juga selesa sepanjang Eyza bercuti nanti. New Women Casual Shoes Lace-up Sneakers Fashion Breathable Flats Running Shoes ni best sebab ianya berkualiti tinggi, Fesyen dan rekabentuk khas serta ringan dan lembut. Kasut ni jugak sesuai untuk kasual, berjalan dan berlari. Wow. Nak guna pergi jogging la sebab salah satu azam tahun ni adalah nak kurus. Harap-harap la berjaya.

Link kat sini


5. SKG MY610 Juicers & Fruit Extrctors (red)

Dah lama sebenarnya Eyza dok ushar nak beli SKG MY610 Juicers & Fruit Extrctors (red) ni tapi tak jugak beli lagi. Kan azam tahun ni nak kurus. Nak la banyak minum juice supaya cepat kenyang. Sebab tu la nak sangat-sangat juicer. Lagi satu Eyza suka juicer ni sebab bilah dibuat dari keluli, terbina dengan ciri-ciri keselamatan dan yang paling best ialah kita akan dapat 30% lebih jus dari juicer biasa. Yes! Itu yang Eyza cari.

Link kat sini

Ni la 5 barang yang dah lama Eyza idamkan nak beli. Tapi, memandangkan kewangan tak berapa mencukupi, kita tangguhkan dulu la. Kalau la semua yang Eyza idamkan ni jadi kenyataan, bestnya la. Harap sangat semua ni dapat tercapai dalam waktu terdekat.

Setelah dikira-kira harga 5 barang ni, rupa-rupanya memang "ONG" la. Jumlahnya sama dengan Tahun 2017. Tak percaya? Jom kita kira.

1. Canon SX710 20MP 30x Opticat Zoom (Black) - RM 1010.00
2. Midea Fully Automatic Washing Machine 7kg MFW-701S - RM 451.00
3. Philips HD2139 Pressure Cooker Electric 6.0L (Brown) - RM 325.00
4. New Women Casual Shoes Lace-up Sneakers Fashion Breathable Flats Running Shoes - RM 92.00
5. SKG MY610 Juicers & Fruit Extrctors (red) - RM 139.00

TOTAL: RM 2017

Ngam-ngam orang kata. Semoga tahun 2017 ni akan memberikan kita kebahagian dan kesihatan yang baik. 


Ada yang teringin ke dengan barang-barang yang Eyza pilih ni? Ala.. tak susah pun. Buka je web http://www.lazada.com.my/cny-red-hot-sale/ macam-macam uolls boleh shopping. Sementara SALE ni memang berbaloi la kita nak beli apapun kat sini.

Selamat Tahun Baru 2017 dan Gong Xi Fa Chai.


21.1.17

Jom makan dekat Alanna's Kitchen di Pandan Indah

21.1.17,Saturday, January 21, 2017
Kadang-kadang pening jugak kepala fikir nak makan kat mana kan? Tambah-tambah kalau dari satu family tu ada pelbagai citarasa.

Macam Eyza ngan hubby pun selera tak sama. Eyza ni penggemar Spagethi tapi Hubby pulak memang selera dengan Nasi je. Kebanyakan kedai kalau jual western mesti tak ada Nasi dan kalau kedai tomyam pulak mesti tak ada Western.


Kalau uolls pun ada masalah macam Eyza ni, Eyza yakin yang lepas ni uolls takkan ada masalah nak pilih tempt makan ikut selera masing-masing.

Kredit : Sally Samsaiman
Alanna's Kitchen yang terletak di Pandan Indah ni memang tempat kegemaran Eyza lepak. Spagethi Carbonara kat sini sedap. Hari Rabu tempohari, Eyza dengan geng-geng blogger yang lain lepak kat sini untuk cuba resepi baru kat Alanna's ni.

Arabic Lamb Mandy (RM 18.90)
-Nasi sedap, daging kambing lembut dan cukup rasa rempah. Kena pulak dengan salad timun dan tomato. Memang best la. Tak sedar boleh habis sepinggan.

Beef Stew + Mandy Rice (RM 17.90)
-Beef Stew ni datang dalam set tau. Selalunya Beef Stew akan dihidangkan dengan Nasi Putih tapi kat sini unik sebab dihidangkan dengan Nasi Mandy. Daging lembut dan stew penuh dengan rasa rempah. Semuanya cukup rasa. 

Carbonara Seafood (RM 17.90)
- Yang ni palinggggg Eyza suka. Hahaha. Nampak tak berapa banyak g tu. Eyza kalau datang sini memang akan order Spagethi Carbonara je. Sebab Spagethi kat sini tak muak langsung. Resepi kuah Carbonara tu adalah dari owner kedai ni sendiri tau. Memang lain la dari tempat yang Eyza pernah makan. Seafood pun banyak. Pendek kata memang tak kedekut la.

Grilled Sambal Fish (Seabass) + Rice (RM 12.90)
- Grilled Sambal Fish ni agak pedas tau. Tapi, pedas-pedas sedap. Ikan ni kita meratah saja pun sedap. Kalau tak tahan pedas sangat boleh request supaya tak pedas sangat. Sambal ikan ni ada rasa masam-masam manis. Ditambah pulak dengan isi ikan yang fresh memang best la set ni. 

Shish Tawook Grill Chicken + Rice (RM 12.90)
- Set ni Eyza paling suka ayam ni sebab cukup rasa rempah perap dia. Ayam pun lembut dan tak kering. Berbaloi dengan harga.


Kredit : Sally Samsaiman
Bolognese Cheesy Rice Ball (RM 10.90)
- Ha.. menu ni agak unik dan rasanya Eyza tak pernah jumpa lagi kat Restoran lain. Dalam bebola besar ni ada Nasi dan Cheese yang bila kita potong Cheesenya akan meleleh. Dan apa yang bestnya, bebola ni kita makan dengaan kuah Bolognese. Lain dari yang lain. 


Waffles with 2 scoop Ice Cream (RM 10.90)
- Ni pun kegemaran Eyza kat sini. Waffle yang sedap dan garing dihidangkan pulak dengan Aiskrim homemade memang best la. Eyza paling suka Aiskrim Green Tea kat sini. Sedap tau. Kita boleh piih perisa Aiskrim selera masing-masing.


Abalone Scallop Porridge (RM 28.90)
- First time Eyza makan Scallop dengan Abalone ni. Sedap rupanya.Abalone dengan Scallop ni kan mahal sebab tu tak pernah try. Tapi, kat Alanna's ni semangkuk bubur ni cuma berharga RM 28.90. Dah la portion banyak. Boleh share 2 orang kalau camtu.

Blueberry Cheese Cake

Lemon Cheese Cake

Cappuchino Mousse Cake
- Penggemar desert macam Eyza kena try Kek kat sini. Semua Kek kat sini tak ada bahan pengawet. Setiap hari akan dijual kek yang berbeza. Maksudnya, hari-hari kek akan dibuat baru. 

One Scoop Ice Cream
- Kalau just nak desert yang tak terlampau heavy, boleh jugak order Aiskrim saje. Macam Eyza bagitau tadi, setiap Aiskrim kat sini dibuat sendiri oleh owner kedai ni tau.

Terliur tak? Kalau terliur boleh terjah Alanna's Kitchen. Kat sini jugak ada wifi. Kalau nak makan sambil layari Internet, kat sini la tempatnya.

Untuk keterangan lanjut boleh layari :
Instagram : Alanna's Kitchen
Waze : Alanna's Kitchen

14.1.17

Makan Seafood di Crab Factory, SS2 Petaling Jaya

14.1.17,Saturday, January 14, 2017
Suka makan Seafood tak? Kalau tanya Eyza of coz la Eyza suka. Dalam banyak-banyak Seafood Eyza paling suka Udang dan Sotong. Kalau dapat yg Fresh lagi la best.

Minggu lepas Eyza sempat ke Restoran Crab Factory yang terletak di SS2, Petaling Jaya. Wow.. jauh kan Eyza pergi makan. Tapi takpe demi kerana Seafood. Hihihi.


Sampai je depan kedai, kami disambut oleh Orang Hitam ni. Seksi you.


Eyza macam biasa la, sebelum order sibuk dok menjelajah dalam kedai. 


Hiasan dalaman Restoran ni simple je tapi sedap mata memandang. 




Ha.. dah puas menjelajah baru la Eyza nak order. Tengok menu pun dah telan ailio. Semua nampak best. Ikutkan hati nak je pesan semua. Tapi, kenangkan karang membazir kita batalkan je la hasrat tu yer.


Sebelum makan kami diberikan apron plastik ni untuk cover baju kita. Ye la, kang tengah syok-syok ketuk ketam terpercik pulak kuah kat baju. Kan dah comot. Kalau ada plastik ni baju kita selamat la.


Konsep kat sini jenis makanan semua dilambakkan atas meja. Tapi, bukanlah lambak terus camtu je. lapik dulu kertas minyak dengan plastik baru la diaorang hidang makanan. Bagus tau konsep camni. Takyah basuh pinggan banyak-banyak.

Ok, joms tengok apa yang  kami makan. Jangan terliur tau. Hihihi.


First, Eyza makan Cajun Fried Chicken Wing. Omak ai. Kalau sape yang suka pedas memang akan suka la dengan Chicken Wing ni. Eyza makan 2 ketul tau. Walaupun pedas, tapi pedas dia buat kita rasa nak makan lagi. Sambil taip ni sambil telan ailio sebab teringat kesedapan chicken wing ni. Lepas tu baru Eyza makan Seafood.

Ha.. ni la yang ditunggu-tunggu oleh kami semua. Seafood Time!

Makanan dihidang terus atas meja camni. Best o makan ramai-ramai. Terasa kemesraannya.. lagi best kalau makan sambil bergossip.. 



Ni namanya Seafood Set Meat Crab . Nampak best kan? Set ni ada 4 tahap kepedasannya tau. Kita boleh request ikut selera masing-masing. Macam Eyza yang tak hardcore sangat pedas ni, cukup la pedas tahap kedua. Tu pun dah cukup pedas bagi Eyza.


Kami makan Set Meat Crab ni dengan Garlic Rice. Nasi tu sedap. First time Eyza try Garlic Rice ni. Dalam Set Meat Crab ni dah tentu-tentulah ada Ketam, Mussel, lobster, Scallop, Sotong, Kentang dan Jagung. Kalau datang berdua je, Eyza rasa ambik set ni pun dah cukup. Banyak betul Seafood dalam ni. Set ni cuma berharga RM 175.00.



Set yang ni pulak didatangkan dengan lobster dan kepah. Nama set ni ialah GB Yabbies-L .



Eyza suka makan Seafood ni semua dengan Fried Mini Mantao. Rasa Mantao ni sedap. Ada rasa masin-masin manis. Lembut pulak tu.


Yang ni paling jadi favourite Eyza. Kuah lemak tu buat Eyza rasa teringat-ingat. Set ni namanya Jumbo Jap S.Prawn Creamy Lemak. Ha.. panjang tak nama. Kitaorang ambik set ni siap add on Sausages. Creamy Lemak tu memang lemak. Tapi lemak dia tak muak tau. Lemak yang buat kita rasa nak makan lagi. Cicah plak dengan Mantao memang rasa tak nak berhenti makan.



Ni pulak hidangan yang penuh Udang je. Nampak cam simple kan? Tapi bila dah rasa memang rasa tak cukup seekor. Yg ni namanya Prawns Spicy Plum. Kuah dia ada rasa masam masam manis. Udang pulak fresh. Memang best la dok meratah.


Puas hati la kami makan. Semua sedap. Penggemar Seafood memang kena datang sini dan rasa sendiri.


Kredit : Kolin

Ni hasil Eyza makan. Licin. Hahaha.


Kredit : Kolin

Kalau nakkan kelainan dan nak makan Seafood Best bolehlah terjah kat Crab Factory ni. Sebelum datang digalakkan buat tempahan dulu bagi mengelakkan takde tempat nanti.


The Crab Factory
21, Jalan SS2/64,
47300 Petaling Jaya,
Selangor.

03-78655850