February 2018 - eyzamiel

23.2.18

Jalan-Jalan Makan Angin Ke Seoul, Korea (Hari keempat & kelima)

Friday, February 23, 2018 6
Jalan-Jalan Makan Angin Ke Seoul, Korea (Hari keempat & kelima)
Hai uolls.. akhirnya setelah nak dekat setahun baru Eyza dapat habiskan entry ke Seoul, Korea ni. Ok la tu kan dari tak habis macam entry Krabi. Hahaha.

Untuk hari ke empat ni kami ke Petite France, Nami Island, Seoul Tower dan makan ikan bakar sedap di.. alamak.. x ingat plak nama tempat tu.. Sorry sangat.. almaklum la dah lama pegi sampai dah lupa.. Aku buat kerja giler sebab pakai dress yang kain nipis sampaikan Sally tanya betul ke aku nak pakai dress tu sebab sejuk kut.. Tapi sebab dah bawak aku pakai je la walaupun bila malam jenuh tahan sejuk.. Buat kerja gila betul aku ni.

Awal pagi kami dah bangun sebab nak ke Nami Island. Yeay.. Nak ke sini kami kena naik train untuk ke sana. Dah sampai stesen, untuk ke Nami kami kena naik bas pulak. Tiket bas tu kena simpan tau sebab nanti nak balik guna tiket yang sama jugak. Jimat kan? Bayar sekali je. Korang boleh turun dekat mana2 tempat pelancongan dan yang penting simpan tiket.

Mula-mula kami turun kat Petite France dulu. Kat sini ala-ala perkampungan Perancis. Kecik je tempat ni. Kat sini pun merupakan salah satu lokasi penggambaran Running Man jugak.


Petite France
Dekat sini kami just melawat sekeliling je sambil bergambar. Ok la..kita dapat rasa ala-ala ada kat Perancis walaupun Eyza blom pernah sampai sana. Ambik mood dulu. Mana la tau ada rezeki nak jejak Perancis pulak nanti. Amin.. Doa-doakan la ye.






Kat sini cuaca panas tapi sejuk sebab angin. Dah penat berjalan kami pun berhenti beli Green Tea Latte. Boleh tahan la harganya.Beli satu share je la. Hihihi.


Depan Petite France ni ada Mini Mart.. Eyza teruja masuk situ sebab susu Melon offer beli 2 percuma satu.. Apa lagi.. terus borong sebab dekat area guest house susah nak jumpa perisa Melon ni.Gigih usung susu banyak2 bawak pegi Nami Island dengan Namsan Tower. Nasib baik bawak bag sandang.


Pulau Nami / Nami Island
Ha.. kalau datang Korea, sini macam lokasi wajib la kita datang. Rugi tak jejak. Tapi orang kata waktu paling cantik ialah pada musim Autumn sebab daun semua kaler cantik-cantik.







Dekat dalam Nami Island ni ada je Restoran Makanan Halal. Kami dapat rasa makan nasi goncang. Eyza ada buat video, tapi sebab memori full maybe Eyza dah terbuang plak. Rugi betul. Tapi serius best sebab satu pengalaman baru untuk kita. Sebelum makan kita kena goncang dulu bagi semua ramuan dalam tu sebati dengan nasi. Gambar pun takde. So sad.


Dah kenyang, kami pusing-pusing dalam Nami Island ni. Besar jugak kawasan ni. Tak larat nak jalan semua tempat. Lagipun kami agak kejar masa sikit nak ke tempat lain pulak.



Balik tu kami dok cari Mesin air sebab nak beli Green Tea. Kat mesin air ni murah je green tea dia. Sedap pun sedap.


Namsan Tower
Balik dari Nami Island, kami terus ke Namsan Tower. Nak ke sini kena naik bas. Ramai jugak yang naik bas. Jenuh bersesak macam sardin dah masa tu.




Bila dah sampai, kita kena mendaki pulak untuk ke Namsan Tower. Boleh tahan penat jugak la. Tapi bila dah sampai rasa puas sangat.

Kat Namsan Tower ni la ada kunci banyak-banyak tu. Kunci yang dekat Bukit Bendera pun tak sampai lagi, Korea Eyza sampai dulu.

Eyza xde pun bwk lock.. just tgk lock orang je la..takpe..kita lock kat Bukit Bendera je la. Hihihi. Orang boleh tahan ramai kat sini. Nak bergambar pun jenuh tunggu. Bila dah nak gelap baru la kami turun ke bawah balik.


Perhentian terakhir kami untuk hari keempat ni ialah makan ikan bakar. Eyza tak tahu nama apa tempat ni tapi serius ikan bakar kat sini sedap. Walaupun perjalanan kami nak pergi kedai tu agak mencabar sebab tak ingat jalan tapi berbaloi la. Puas hati.


Sebelum balik, kami jalan-jalan dulu sekitar bandar baru balik guest house. Eyza siap pergi cari 7e nak beli promo susu pisang yang buy 2 free 1. Tapi xde.. susu pisang kan hot seller.. memang tak la diaorang nak buat promo. Badan pun dah letih. Balik mandi, packing untuk balik KL esoknya.




Hari kelima (terakhir)
Hari terakhir takde aktiviti pun, just siap-siap nak pegi airport je. Flight kami awal jugak, tu yang tak sempat nak merayau lagi hari last.


Alhamdulillah.. selesai sudah Trip 5 hari 4 malam kami ke Seoul, Korea. Kalau ada rezeki memang Eyza akan repeat Korea lagi. Banyak tempat lagi nak jelajah.


Kira-kira hari ke 4 & 5:
Susu Melon - 5200 won (RM 20.90)
Green Tea Latte - 4900 won (RM 19.70)
Green Tea Cawan - 600 won (RM 2.41)
Susu Pisang - 10,400 won (RM 41.81)

Total: RM 84.82

Kadar tukaran : 1000 won = RM 4.02


Entry Korea :
























22.2.18

Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari

Thursday, February 22, 2018 1
Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari
Eyza ni memang Ratu Shopping Online! Tiap-tiap bulan ada je Parcel sampai kat opis. Sampai Budak opis pun dah malas nak angkut parcel Eyza bawak naik opis. Pandai-pandai la ambik sendiri kat Pentadbiran. Padahal dah buat azam hari tu tahun ni tak nak shopping online, tapi still shopping jugak sebab banyak sangat sale, tambah-tambah Web Shopee. Betul-betul buat Eyza tak kuat sebab barang-barang kat sini murah. Ada macam-macam barang plak tu. Ni dengar kata nak buat Sale lagi, dah tentu la Eyza salah sorang yang akan grab peluang ni. Hihihi.

Shopee, platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Hari Gaji dari 26 hingga 28 Februari 2018 - satu inisiatif yang didorong oleh tabiat membeli-belah pengguna dalam tempoh penerimaan gaji. Pengguna Shopee boleh menikmati pelbagai tawaran hebat dan potongan harga sepanjang kempen ini, termasuk pulangan tunai sebanyak 18% berbentuk syilling Shopee atas produk promosi. Bagi setiap pembelian RM1, pengguna akan menerima 18 syiling Shopee yang memberikan lebih ganjaran dan penjimatan.


“Tahun lepas, kami mendapati purata peningkatan sebanyak 25% dalam bentuk jumlah transaksi sepanjang tempoh penerimaan gaji iaitu dari tarikh 25 hingga 31 setiap bulan. Aliran ini mendorong kami untuk melancarkan Kempen Hari Gaji dan skema pulangan tunai 18% yang membolehkan pengguna setia kami berjimat semasa waktu kemuncak aktiviti membeli-belah,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

Pada masa yang sama, aktiviti membeli-belah ini menunjukkan peningkatan semasa waktu makan tengah hari dan selepas makan malam dengan rekod trafik tertinggi antara pukul 12.00 tengah hari hingga pukul 1.00 tengah hari dan dari pukul 8.00 malam hingga 9.00 malam. Bagi menyelesaikan pembelian mereka, pembayaran berbentuk pemindahan wang secara dalam talian merupakan cara pembayaran paling popular, diikuti oleh pembayaran menggunakan kad kredit dan debit dan seterusnya, pemindahan bank.

Berikut merupakan kategori popular sepanjang tempoh penerimaan gaji:

No
Kategori
Kategori Kecil
1
Mobil & Gajet
Sarung & Pelindung; Audio; Bank Kuasa & Bateri
2
Kesihatan & Kecantikan
Produk Kecantikan Kulit; Makanan Tambahan; Berus & Peralatan Solek
3
Permainan, Kanak-kanak & Bayi
Fesyen Kanak-kanak; Permainan & Pendidikan; Perkakas untuk Makan & Penyusuan
4
Pakaian Wanita
Baju; Pakaian Dalam & Pakaian Tidur; Gaun
5
Perabot & Perhiasan Rumah
Hiasan Dalaman; Tempat Menyimpan untuk Dapur; Kelengkapan Bilik Tidur
*Sila rujuk infografik dilampirkan


Shopee akan memulakan keraian sempena hari penerimaan gaji ini dengan jualan pra-kempen bermula dari 21 Februari yang membariskan tawaran eksklusif daripada jenama terkemuka seperti Elianto, Pro Shop, Reckitt Benckiser dan banyak lagi. Sepanjang 3 hari kemuncak kempen (26 hingga 28 Februari) ini, pengguna boleh menikmati tawaran hebat atas lebih 5,000 produk dari kategori terpilih termasuklah Mobil & Gajet; Kesihatan & Kecantikan; Permainan, Kanak-kanak & Bayi; Perabot & Perhiasan Rumah; Perkakas Rumah; Barang Runcit & Haiwan Peliharaan; Fesyen Wanita dan Fesyen Lelaki. Shopee turut bekerjasama dengan jenama seperti L’Oreal, Nestle, Big Pharmacy, Bagstation, XES Shoes dan Vivo untuk memberikan penjimatan berganda untuk pengguna tegar Shopee di seluruh Malaysia. Pada masa yang sama, Jualan Murah Shocking Sale akan digandakan hingga 5 kali sehari sepanjang tempoh kempen yang menawarkan pelbagai produk kegemaran ramai pada harga yang amat rendah bagi tempoh terhad, hingga kehabisan stok.




Sepanjang kempen ini, Shopee turut melancarkan permainan Facebook Live: Edisi Hari Gaji pada 26 Februari pada pukul 2.00 petang yang membolehkan pengguna memenangi syiling Shopee dan hadiah utama berupa telefon bimbit Samsung Galaxy Note 8 bernilai RM3,999. Bagi menambahkan lagi keriangan kali ini, pengguna juga boleh menyertai Jualan Lelong Mobil Hari Gaji di shopee_mamak pada aplikasi Shopee sepanjang kempen dan berpeluang memenangi hadiah bernilai lebih RM4,000 termasuk sebuah Nubia M2 Lite, sebuah OPPO F5 dan sebuah Penyedut Hampagas Dyson.

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.



20.2.18

Jalan-Jalan Makan Angin ke Seoul, Korea ( Hari ketiga)

Tuesday, February 20, 2018 0
Jalan-Jalan Makan Angin ke Seoul, Korea ( Hari ketiga)
Hai korang.. Sekian lama pending entry Korea ni baru mai mood rajin. Lama nau mood tu nak sampai kan? Hihihi.

Untuk hari ketiga kami kat Bumi Korea ni, awal-awal pagi kami dah keluar. Tak sempat sarapan dekat Guest House sebab roti blom sampai, so Dayah belikan kami sarapan dekat Dunkin Donut area stesen Subway tu. Lepas dah kenyang, kami pun teruskan perjalanan untuk explore apa lagi yang best kat sini.


Eyza suka tengok mesin jual barang-barang ni. Senang je kan kalau nak apa-apa. Just masukkan duit dalam mesin, dah dapat barang.


Destinasi pertama kami ialah Chandeokgung Palace dan sebelum masuk kami mencari kedai yang buat perkhidmatan sewa Hanbok. Kebetulan yang dekat Istana ni tak banyak kedai yang ada. Jauh pulak tu kena berjalan untuk pergi kedai-kedai ni.. Dan yang paling sakit hati bila takde saiz Eyza!!!!! Frust betul.. Takde rezeki Eyza nak bergaya dengan Hanbok. Maybe kena datang Korea lagi nanti bila dah kurus. Eh.. hahahah..



Disebabkan Eyza dengan adik Eyza takde saiz, Ida sorang je la yang pakai. Ok la tu kan..ada jugak wakil yang pakai.

Chandeokgung Palace


Kat sini ianya lebih kurang dengan istana yang Eyza pergi hari kedua.  Kami just berjalan ambik gambar je dalam tu. Tapi yang bestnya kat sini angin kuat dan bunga-bunga cherry blossom pun gugur. Berangan la sekejap macam salji yang turun. 

Dalam ni bunga-bunga pun cantik. Ada macam-macam warna. 





Dah penat kat situ.. perut pun lapar... Eyza tak tahu mana Sally bawak kitaorang makan. Deko kedai ni unik dan semua makanan dihidangkan dalam pot tanah liat macam dekat belakang tu. Eyza paling suka pajeon kat kedai ni. Rasa macam tak cukup je. Rindunya nak makan kat sana lagi.



Dah kenyang, kami berjalan sekitar  situ untuk tengok cenderahati dan cuba street food. Adik Eyza beli Crepe dan Eyza beli Aiskrim dalam kon bentuk ikan. Unik sangat. Aiskrim tu siap ada sarang lebah dan madu lagi. Sedap.




Seterusnya kami ke Flower Festival.. 


First time Eyza tengok bunga tulip hidup depan mata. Selalu asyik bunga plastik je kan. Teruja betul bila dapat pegang.



Kat sini bukan taman tapi sepanjang jalan ada bunga bermacam jenis. Selain tu, ada juga persembahan yang dibuat oleh warga tempatan.


Untuk makan malam kami ke Myeongdong Street. Kedai ni memang ramai. Kena beratur untuk dapatkan meja. Tapi.. bagi Eyza berbaloi la beratur sebab makanan kat sini sedap walaupun macam nasi goreng je pun. Maybe rencah dia tu yang buat sedap.



Apa yang uniknya kat sini ialah bila diaorang goreng depan kita. Bolehlah kita makan panas-panas.



Selesai makan, rugi la kalau balik terus sebab sini ialah syurga membeli belah kosmetik Korea.

Tapi sebelum shopping, Eyza beli Aiskrim ni sebab tertarik dengan bentuk bunga ros. Sedap tau rasa masam-masam manis sebab ni aiskrim yogurt.




Eyza jugak sempat rasa Greyan Ppang iaitu sejenis roti lembut dan atasnya ada telur ..pastu tabur pulak dengan kuaci. Sedap tau makan panas-panas.


Dekat sini Eyza tak shopping sangat pun sebab tak tahu nak beli apa. Ada la beli losyen dengan mask muka. Masa kat Malaysia banyak list, dah sampai sini jadi blur kejap. Hahaha.


Apa pun ni adalah satu pengalaman yang best untuk Eyza. Eyza ni bukan kaki shopping sangat sebab Eyza more tu nak cuba makanan baru je sebab tu x shopping. 

P/S : Tak sabar nak habiskan entry Korea.. Hihihi..

Kira-kira :
Aiskrim Ikan - 4000 won ( RM 16.00)
Losyen tangan - 1000 won ( RM 4.20)
Mask Muka - 9500 won ( RM 38.19)
Air Mineral - 1000 won ( RM 4.20)
Aiskrim Bunga - 3800 won ( RM 15.28)
Greyan Ppang -2000 won ( RM 8.04)

Total : RM 85.91

Entry Korea yang lain: