Tips, Itinerary, Pakej dan Bajet untuk 4 hari 3 malam ke Jogja / Yogyakarta - eyzamiel

7.2.18

Tips, Itinerary, Pakej dan Bajet untuk 4 hari 3 malam ke Jogja / Yogyakarta

Alhamdulillah.. Eyza berjaya jugak habiskan entry trip ke Jogja. Sebelum ni entry bercuti tak pernah habis. Hahaha.


Ok.. Last entry ni Eyza nak share tips kalau ke Jogja.

Tips
- Kalau ke Goa Pindul wajib bawak baju spare dan selipar sebab baju kita akan basah semua ye. 
- Kena pandai mengelak dari peniaga di Candi Borobudur. Diaorang akan ikut kita start kita turun kereta dan nanti bila kita dah turun dari Candi pun still ramai yang ikut. Kalau x sampai hati beli la tapi harga agak mahal kalau kita tak tawar menawar. 
- Pakai kasut yang selesa. Eyza lebih prefer sport shoes sebab banyak tempat yang kita kena jalan jauh dan mendaki macam Candi Borobudur.
- Tak payah bawak banyak sangat duit rupiah sebab barang kat sana murah.



Tentatif 4 hari 3 malam

14jan
Pick up airport
Jurang tembelan
Rumah hobbit
Hutan pinus
Cek in hotel

15jan
Merapi mount
Borobudur
Bukit rhema
Back hotel

16jan
Timang beach gondola
Cave waterafting goa pindul
Pintoe langit
Back hotel

17jan
Cek out hotel
Kalibiru
Tamansari
Beli oleh2 shoping market
Drop airport

Pakej 

Pakej supir +hotel +tiket masuk:

6pax
Seorang rm675

Termasuk:
-hotel 4h 3m(bintang 2/3)
-transport supir minyak parking
-semua tiket masuk tempat
-naik jeep merapi
-naik pokok kalibiru
-alat+pemandu cave waterafting goa pindul
-naik jeep menuju timang beach

Tak termasuk:
-naik gondola timang beach



Bajet
Tiket Flight (Pergi Balik) - RM 367.90

Pakej Supir - RM 675.00

Luggage - Balik 20kg RM67 + RM33.50 20kg (share dengan partner)
Total : RM 100.50

Meal atas flight - RM20
Pergi Nasi Ayam
Balik Chicken Lasagna

Insurans - RM28

Duit Makan - RM150

Duit belanja kat Jogja:
Hari Pertama - RM 24.00
Hari Kedua - RM 122.10
Hari Ketiga - 125.50
Hari keempat - 23.70
Total : RM 295.30

Tukar RM300
(Dapat 1 juta rupiah)

Total belanja trip Jogja untuk 4 hari 3 malam ialah RM 1636.70



Ha.. tu la bajet Eyza ke Jogja.. Kalau beli tiket time promo mesti lagi murah sebab maksu dengan yan dapat tiket dalam 220 je. Kitaorang beli lambat, tu harga lain. Untuk pakej supir tu Eyza puas hati sebab semua dah bayar. Just bawak duit belanja dan duit naik gondola je.  Kalau tak shopping tukar RM 100 je dah cukup. Eyza bawak RM 300 siap ada balance lagi RM 4.70.. Hihihi.. ok la tu kan balance duit rupiah boleh buat kenang-kenangan..

Settle dah trip Jogja.. Tahun depan ke mana pulak ye? Hihihi.

Entry lain pasal Jogja:






No comments:

Post a Comment