March 2018 - eyzamiel

31.3.18

Buffet Ramadhan 2018 : Sheraton Imperial Kuala Lumpur memperkenalkan menu "Ramadhan Chefs Out" untuk Buffet Ramadan tahun ini

Saturday, March 31, 2018 2
Buffet Ramadhan 2018 : Sheraton Imperial Kuala Lumpur memperkenalkan menu "Ramadhan Chefs Out" untuk Buffet Ramadan tahun ini
BUFFET RAMADHAN 2018| Hai Korang.. Hari ni dah penghujung bulan Mac. Rasanya macam baru lagi kita sambut New Year 2018 kan? Tup tup... dah tinggal tak sampai 2 bulan pun lagi kita dah nak mula berpuasa.

Bila bulan puasa, banyak la hotel yang akan tawarkan Buffet Ramadhan dengan makanan dan harga yang sangat berpatutan. Salah satu hotel yng tawarkan Buffet Ramadhan tahun ni ialah Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur. Hotel ni sangat strategik kerana terletak berhadapan dengan Quill City Mall dan berdekatan Kg. Bharu. Lepas berbuka puasa, boleh terus sembahyang terawih dekat Masjid Kg. Bharu.

Tahun ni, Restoran Essence Hotel Sheraton Imperial mengetengahkan hidangan Malaysia Klasik dan korang akan rasai pengalaman berbuka dengan menu "Ramadhan Chefs Out".


"Ramadhan Chefs Out" ni adalah hidangan makanan laut yang dimasak oleh Chef dan dihidangkan kepada pelanggan. Kiranya ni ala-ala Shell Out la. Tak pernah lagi rasanya Buffet Ramadhan dekat mana-mana hotel buat konsep macam ni. 

Lepas je Azan Maghrib, Chef akan hidangkan "Chefs Out" ni dari satu meja ke satu meja. Untuk hidangan ni korang tak perlu bangun sebab ianya akan dihidangkan depan mata. Ada 6 jenis sos istimewa iaitu Butter Sauce, Coriander Thai Sauce, Kam Heong Taucu, Aglio Olio dan masala Curry. Best kan?


Dalam satu hidangan ni ada pelbagai jenis makanan laut macam udang, pepahat, kepah, siput sedut, sotong dan macam-macam la. Korang kena try kalau berbuka kat sini.

Selain dari pengalaman ber "chefs out", dekat sini juga ada lebih dari 300 jenis makanan yang terdiri daripada masakan melayu, makanan tempatan juga antarabangsa.

Tak lengkap Buffet Ramadhan tanpa kambing golek

Pelbagai jenis kerabu

Nangka Muda.. Yums..

Kerabu Betik

Pelbagai jenis Ikan Kering pembuka selera

Ulam-Ulaman.. Kat hotel pun ada petai tau.

Pelbgai jenis sambal belacan

Sate Ayam dan Daging

Roasted Whole Lamb with Mandy Rice

Essence Ayam Panggang Percik Ala Kelantan


Asam Pedas

Ikan Bakar


Sambal daging batang pinang dengan terung pipit

Selain dari lauk pauk yang pelbagai, kita juga boleh pilih hidangan seafood segar yang ada kat sini. Sushi pun ada tau! Penggemar Sushi tolong jangan susah hati. Hihihi.



Kari Ikan Salmon ni wajib try bila berbuka kat sini.


Rojak buah terbaik! Eyza suka kuah rojak ni. Just nice.


Tapai pun ada

Cheese Cake

Eyza dah la penggemar desert. Tengok desert yang pelbagai terus Eyza jadi tak tahu nak pilih yang mana. Semua nampak sedap.









Bread Butter puding dan kuih-muih tradisional pun ada kat sini. Pilih je yang mana berkenan.








Harga Buffet kat sini ialah RM 158 nett seorang dan kalau nak jimat baik korang tempah awal sebab harga early bird cuma RM 111 nett seorang (early bird dari sekarang hingga 16 Mei 2018). Jimat kan?

Kanak-Kanak bawah 9 tahun percuma dan 9 hingga 12 tahun hanya perlu bayar 50% dari harga dewasa. 

Buffet Ramadhan ni akan bermula di Essence pada 17 May 2018 hingga 12 Jun 2018.

Kalau korang buat group booking (30 orang dan ke atas), ada diskaun lagi tau iaitu sebanyak 30%. Ha.. apa tunggu lagi. Bos-bos tu apa salahnya belanja anak buah berbuka puasa kt hotel tahun ni. Kalau nak buat family gathering pun ok sebab tempahan berkumpulan berbaloi sangat.

Boleh juga enjoy 15-30% diskaun untuk participating bank card holder dan membership program member.

So, tunggu apa lagi. Jom la buat booking sekarang untuk berbuka puasa di Sheraton Imperial Kuala Lumpur Essence Restoran. 

Untuk tempahan boleh hubungi :
03-27179933
atau emailkan ke:
Essence.Venue@Sheraton.com

28.3.18

Alhamdulillah... Mengandung semula selepas 3 Bulan Keguguran

Wednesday, March 28, 2018 11
Alhamdulillah... Mengandung semula selepas 3 Bulan Keguguran
Alhamdulillah.. Eyza pun tak sangka Rezeki Allah bagi secepat ni. Syukur sangat. 

Lepas je gugur hari tu, Eyza memang tak ada follow up kat Hospital walaupun sebenarnya Eyza ada appoinment dekat HUKM awal bulan 3 hari tu. Eyza tak pergi sebab lupa!!!

Adoi.. jenuh la.. Simptom-simptom penuaan dah ketara. Hahaha.

Macam biasa,bila sampai waktu untuk Cik P datang kita memang dah sedia pad dalam handbag. Tunggu punya tunggu x datang. Patutnya 12 Mac hari tu la period. Aish.. lain macam ni.. sejak-sejak period dah regular,kalau x datang rasa lain sangat. Feeling-feeling la pregnant.. Hahaha.

Masa 11 Mac tu,balik kerja terus gi Watson beli UPT sebab takde rasa macam nak period. Pagi 12 Mac (hari yang sepatutnya period) pun xde jugak. Kita pun,bangun tido pagi tu terus la buat UPT. Nampak 1 line terang dan 1 line lagi samar sangat2. Masa ni dah terdetik. Pregnant ke? Tapi diam-diam dulu. Kat Hubby pun tak bgtau.

12 Mac 2018
Bila dah dapat keputusan samar macam tu, Eyza still confius. Rabu tu buat lagi sekali upt sbb dekat ofis ada ujian kecergasan. Nak double cornfirm. Takut je buat2 je aktiviti tu nnti rupa-rupanya ada baby dalam rahim. Kali ni keputusannya terang sikit dari sebelum ni. Tapi masih samar.  Hubby pun perasan Eyza happy pagi tu n dia teka Eyza pregnant. Tunjuk UPT kat dia, terus dia pun happy. Eyza bagtau dekat urusetia ujian kecergasan, Eyza tunjuk upt dan bgtau dr tarikh last period. Doktor anggarkan dalam 4 minggu macam tu.

14 Mac 2018
Ya Allah.. Happy sangat. Pastu, x puas hati. Buat lagi UPT pada 16 Mac 2018. Nak buat sampai UPT nampak terang. Pun sama. Still samar. Tapi nampak la line yg kedua tu.

16 Mac2018

18 Mac tu buat lagi. Nampak terang sikit dr sebelum ni. Tapi yg ni buat petang.Masa ni dah yakin sikit kata mengandung.

18 Mac 2018

Bila stok UPT pun dah habis, Eyza terus borong kat Lazada pulak. Suka UPT kaler pink ni. 21 Mac 2018,Buat lps bngun tido dah nmpk terang..

21 Mac 2018

Sebab stok ada banyak rajin la nk celup.. pagi ni celup lagi..  Alhamdulillah.. Terima kasih Ya Allah..

23 Mac 208

Eyza suka tengok UPT bersusun.. senang nak tengok..


Alhmdulillah.. Sujud syukur.. Kandungan Eyza baru lagi.. Tapi.. Ada sesuatu yang dah jadi... Nanti Eyza update kat entry seterusnya ye.

25.3.18

Kekalkan kulit lembut dengan Losyen Haruman Badan Dari Enchanteur

Sunday, March 25, 2018 1
Kekalkan kulit lembut dengan Losyen Haruman Badan Dari Enchanteur
Sejak dua menjak ni kulit Eyza kering je. Mungkin jugak sebab kerja dalam aircond 8-9 jam sehari. Dah tu Eyza ni jenis yang kurang minum air plak tu. Macam mana la kulit tak kering kan.

Eyza ni kalau kulit kering mula la rasa tak best sebab kulit jadi kasar je. Sebab tu la Eyza suka pakai Losyen Haruman Badan dari Enchanteur ni. Ianya bukan saja buat kulit lembap tapi jugak wangi. Kalau sekali pakai tu wangi satu bilik. Eyza paling suka sapu badan waktu nak tido. Rasa wangi n fresh je tau walaupun nak tido. Barulah suami suka. Eh.. Hahaha.


Losyen Haruman Badan Enchanteur ni  ada 3 jenis iaitu Satin Smooth, Radiant White dan 24H Moist.Boleh tak kalau Eyza kata Eyza suka semua bau yang ada. Tak tahu nak buat pilihan sebab semua wangi dan best. Sebab tu jugak la Eyza grab semua. Bukan tamak tau. Tapi Eyza jenis yang tak suka pakai satu wangian je. 

SATIN SMOOTH

Satin Smooth - Stunning

24H MOIST

24H Moist - Charming

24H Moist - Alluring

24H Moist - Romantic

RADIANT WHITE

Radiant White - Alluring

Setiap satu Losyen ni ada bau yang tersendiri. Rugi kalau tak try semuanya tau.

Eyza juga suka rangkaian Losyen Haruman Badan Enchanteur ni sebab ianya tak buat badan melekit. Eyza pernah dulu try satu Losyen ni, badan melekit lepas tu rasa macam tak selesa sangat. Sebab tu la bila dah jumpa yang berkenan terus try semua.


Losyen ni dijual dengan harga RM 11.90 (220 ml). Harga ni dah termasuk gst. Kalau ada promo kekadang boleh dapat lagi murah. Ianya boleh dibeli di Pasaraya Besar, Pasaraya, Farmasi atau kedai runcit.

Nak tau lebih detail, korang boleh layari: