Bidan Urut lepas bersalin/keguguran di Kedah & Penang - eyzamiel

18.3.18

Bidan Urut lepas bersalin/keguguran di Kedah & Penang

Hai korang.. Pejam celik pejam celik dah dekat 4 bulan Eyza keguguran. Allahhuakbar!! Rasa macam baru je lagi. Bukan rezeki Eyza lagi masa tu, lepas ni kita usaha lagi. Hihihi.

Lepas je gugur hari tu, Eyza balik kampung berpantang kat sana. Walaupun Eyza gugur, Eyza tetap pantang 2 minggu. Urut tungku semua Eyza buat. Sama macam kita pantang bersalin jugak. 

Eyza rasa bertuah sangat sebab kakak senior masa sekolah dulu sekarang ni dah jadi Bidan jaga orang lepas pantang. Dia dulu bekas nurse dekat Hospital Swasta kat Penang ni. Lepas tu, dia ambik kursus dan belajar ilmu-ilmu perbidanan ni dan sekarang memang expert la.

Sebelum balik kampung, Eyza dah booking akak ni. Eyza panggil dia Kak Ilah tapi ramai yang kenal dia dengan panggilan Maksu.

Eyza ambik pakej 3 hari berturut-turut. Rawatan yang Eyza ambik ialah :
* Bertangas
* Body Stim
* Mandi Herba
* Berurut
* Bertungku
* Pakai Bengkung

Bertangas
Hari pertama, mula-mula Eyza kena Bertangas dulu. Panas. Asyik bangun duduk bangun duduk je. Hahaha. Tapi bertangas ni bagus tau untuk kesihatan badan dan peranakan. 


Ada 7 kebaikan bertangas ni iaitu:
1. Mengecutkan rahim dan menguatkan otot vagina
2. Mengurangkan bau badan dan bau yang kurang menyenangkan pada alat sulit.
3. Membantu mempercepatkan pemulihan selepaa bersalin/keguguran
4. Melancarkan darah Nifas
5. Mengurangkan masalah rahim
6. Mengelakkan masalah kegatalan
7. Membantu melangsingkan tubuh


Body Stim
Dah selesai bertangas, Eyza buat body stim. Yang ni lebih kurang dengan sauna jugak. Badan akan rasa segar je.


Mandi Herba
Mandi Herba ni pun best tau! Settle buat body stim, kita akan mandi air herba untuk buat badan kuat, segar dan wangi sebab bidan Eyza ni buat sendiri tau rempah ratus mandian herba ni. Dia pun ada jual. Tapi Eyza tak ingat pulak sepeket berapa RM.

Berurut
Dah segar badan lepas mandi, barulah berurut. Menjerit-jerit Eyza masa urut tu sebab badan dah masuk angin. Macam mana tak masuk angin, dah seminggu gugur baru balik kampung nak buat treatment ni semua.Tapi lepas urut badan best la.

Bertungku
Seumur hidup Eyza tak pernah bertungku. Ni baru nak buat. Ingatkan just letak tungku and dap dap je. Rupanya kena tekan. Hahaha.. menjerit lagi la jawabnya.

Bengkung
Bengkung ni memang wajib la pakai kalau kita berpantang sebab ia buat badan kita tak menggelebeh dan boleh kembali shape gitu. Bidan Eyza ni dia pakai bengkung panjang yang jenis ikat. Memang rasa jalan pun macam robot, tapi demi untuk penjagaan semula dalaman dan luaran. Apa ada hal. Tapi serius memang best sebab perut tak buncit.

3 hari berturut- turut Eyza buat treatment yang sama, cuma hari last bidan Eyza siap lulurkan badan Eyza dengan lulur yang dia buat sendiri. Best habaq hang. Kulit lembut je. Dah la wangi.

Eyza memang puas hati sangat ambik dengan maksu ni. Dah la harga berpatutan, maksue siap datang rumah cust tau. Tak payah susah-susah kita nak pergi rumah dia. Lagi satu, maksu jugak ada buat pakej untuk jaga ibu berpantang start dari urut, masak dan jaga baby semua dia buat.

Harga? Eyza jamin memang berpatutan dengan servis dia. Kat KL memang tak dapat la harga macam ni. Berbaloi sangat.

So, kalau sesiapa yang plan nak berpantang area Utara (Kedah / Butterworth / Penang) bolehlah contact maksu. Diskaun? Tu Eyza tak pasti. Tapi try la cuba nasib dengan sebut blog Eyza. Hihihi.

Boleh contact maksu kat nombor macam kat bawah ni.

Maksu : ±60195153539

Selamat Berpantang uolls!

Gambar : kredit google


No comments:

Post a Comment