July 2018 - eyzamiel

31.7.18

Hotel De Art di Seksyen 9, Shah Alam

Tuesday, July 31, 2018 5
Hotel De Art di Seksyen 9, Shah Alam
Hotel De Art di Seksyen 9, Shah Alam|Eyza ni jenis yang suka stay kat hotel. Tak kisah la dekat ke jauh ke, kalau ada peluang memang nak dok hotel. Malas nak ulang alik. 

Salah satu hotel yang Eyza rasa nak stay kalau pi Shah Alam dah tentu la Hotel De Art. Hotel ni ada lagi 3 cawangan dekat Shah Alam dan 1 dekat USJ Subang. 

Kebetulan hari tu Eyza memang ada hal kat Shah Alam and dah plan ngan hubby nak JJCM kat area Shah Alam ni. So, apa lagi Eyza terus la book hotel De Art ni. Mula- mula Eyza ingat nak book yang cawangan i-city tapi takde rezeki sebab i-city penuh. Weekend kan. Mesti ramai yang nak bawak family jalan-jalan dekat i-city.

Tapi takpe, tak dapat kat i-city Eyza book pulak dekat Hotel De Art cawangan Seksyen 9. Selain dari Seksyen 9 dan i-City, hotel ni pun ada dekat Seksyen 7, Seksyen 19 dan USJ 21 Subang. Setiap satu hotel ni ada tema dan lukisan yang menarik. 

Shah Alam
I-City - Tema Fantasy Wonderland
Seksyen 7 - Tema Wallpaper
Seksyen 19 - Tema 3D
Seksyen 9 - Tema Hope & Inspiration

Subang
USJ 21 - Tema Garden


Dekat seksyen 9 ni baru je lagi bukak. Kalau tak silap Eyza, baru seminggu buka masa Eyza check in hari tu. Eyza saja pilih yang dekat Seksyen 9 sebab hotel baru. Kira Eyza antara yang terawal rasmikan hotel De Art cawangan Seksyen 9 ni. 

Hotel ni dekat giler dengan Plaza Masalam. Boleh jalan kaki je. Tak sampai 500 meter pun. Dah la belakang hotel ada KFC, Restoran Ayam Penyet, Secret Recipe.. pendek kata korang takkan kelaparan la. Dah la kat dalam Plaza Masalam tu ada jugak kedai makan dan yang penting ada Giant dan Mesin Atm. Boleh la kita shopping jajan untuk makan dekat hotel.



Lobi simple je tapi sedap mata memandang. Nampak kemas dan tersusun.



Walaupun hotel ni cuma 2 tingkat, tetap ada lif tau. Tepi hotel pulak ada kedai dobi. So, x yah risau kalau bawak baju sikit ke apa. Boleh beli dekat Plaza Masalam atau basuh je kat dobi sebelah.



Eyza dapat bilik 203. Dekat sangat dengan lif. Eyza suka lukisan dekat dalam bilik ni. 


Bilik ni takde la besar mana. Tapi, boleh dikatakan bilik ni lengkap.

Katil Queen

Cermin Besar

TV dan meja untuk buat kerja

penyangkut baju yang comel

Bilik air yang selesa
Ada sinki
Hair Dryer

Cermin dan tempat letak barang mandian

Water Heater

Mandian & Syampoo

paip air

Selalunya kan kalau kita duduk hotel yang harga murah ni diorang tak sediakan air. Tapi dekat Hotel De Art, ada air mineral dan air panas lagi. Keetle pun disediakan. Just masak dan bancuh air je utk minum.



Esoknya pihak hotel siap hantar sarapan kat bilik. Best tau. Nasi lemak dia sedap.


Sape kata kalau bajet ciput tak boleh tido kat hotel. Hotel De Art ni cukup selesa untuk kita menginap. Kalau ada rezeki Eyza nak try menginap kat cawangan lain pulak.


Untuk maklumat lanjut boleh tengok dekat:

23.7.18

Cendol Durian Viral Seksyen 24 Shah Alam

Monday, July 23, 2018 2
Cendol Durian Viral Seksyen 24 Shah Alam
Cendol Durian Viral Seksyen 24 Shah Alam| Eyza dah lama teringin nak rasa Cendol Durian dekat Seksyen 24 Shah Alam ni. Kalau pergi Shah Alam, asyik tak sempat nak singgah je. Kebetulan Sabtu hari tu Eyza stay hotel kat Shah Alam.So, apa lagi terus la terjah Cendol Viral ni. 

Selalu Eyza baca diaorang cakap kena beratur panjang. Sebelum pergi Eyza dah risau dah takut ramai. Alhamdulillah masa Eyza sampai tu x ramai pun. Eyza boleh terus order je kat kaunter tanpa beratur.


Harga cendol durian kat sini ikut harga pasaran buah durian. Masa Eyza pergi tu cuma ada 2 pilihan sama ada Durian D24 atau i0i. Eyza pilih Cendol Durian D24 kecik. Semangkuk berharga RM 15. Boleh la kalau nak rasa. Hahaha. Eyza ambik 1 cendol durian dan 1 cendol pulut. Total RM 20.00.


Kat sini bukan saja Cendol durian, tapi ada lebih kurang 100 jenis cendol. Pilih je yang mana berkenan. Eyza mmg dah plan nak makan Cendol Durian, so Eyza tak rasa la cendol lain.


Lepas order dan bayar, diaorang akan bagi no. Nanti dia siap diaorang hantarkan cendol dekat meja.


Tengok pun dah buat terliur. Pulut tu unik sebab kaler merah. Pulut tu yang buat kaler cendol tu naik.


Eyza lupa plak nak mintak pulut untuk cendol durian. Tapi takpe, Eyza ambik je pulut dekat cendol hubby. Hahaha.Baru la cantik gambar tu.




Seorang Eyza happy giler dapat jugak makan Cendol Durian kat Shah Alam ni. Licin tau Eyza makan.



Kalau korang nak try jugak, boleh la ke Medan selera Seksyen 24,Shah Alam.


Sedap ke tidok? Boleh la. Sedap jugak la bagi Eyza tapi durian tu memang mantap. Boleh la nak try makan. Selera masing-masing kan.

17.7.18

POTBOY x FAVE: EXPERIENCE MALAYSIA'S NO. 1 ONLINE TO OFFLINE GROCERY SALES

Tuesday, July 17, 2018 1
POTBOY x FAVE: EXPERIENCE MALAYSIA'S NO. 1 ONLINE TO OFFLINE GROCERY SALES
Hari tu kan Eyza sempat la ke Jaya One untuk Karnival PotBoy x Fave. Macam-macam barang ada kat sana. Dah la murah pulak tu. Rambang mata la dibuatnya. Potboy ni adalah tempat untuk kita online shopping. Macam-macam ada kat sana. Kalau korang malas nak pergi pasaraya untuk shopping barangan keperluan rumah, pergi je ke web potboy. Gerenti korang suka sebab dapat berjimat. Tunggu je depan rumah, nanti diaorang hantar. Dah la Free Delivery dan takde minimum order. 


Masa Karnival hari tu, diaorang ada buat pertandingan Makan Nasi dengan BonChilli untuk rebut RM 1111 tau. Eyza pun konon nak cabar diri la dengan join pertandingan ni.


Untuk pusingan pertama kami semua kena try BonChilli dengan tahap pedas 10. Ya Allah, rasa macam panas giler dalam mulut. Hahaha.






Tengok la banyak mana serbuk cili yang kitaorang kena habiskan. Agak2 dapat tak Eyza makan?

Sebelum makan

Yang masih berbaki lepas makan

Eyza makan 3 suap je sebab perut dah bergelodak. Hahaha. Hebat diaorang yang dapat habiskan. Salute la.


Ni barisan top 5


Sally berjaya jadi orang kelapan habiskan nasi yang pedas tu. Hebat.




Ha.. ni la pemenang untuk hadiah RM 1111 tu. Tengok dia makan ngeri tau sebab dia bukak penutup dan tuangkan semua serbuk cili dalam mulut. Dah la tahap pedas 15.  Giler betul. Hihihi.


Macam-macam produk  ada kat Karnival ni macam Maggi, Milo, 100 Plus, Sabah Tea, POKKA, Beras Jasmine, Kopi Kapal Api, Coca Cola dan macam-macam la. Semua pembayaran menggunakan apps FAVE. Scan je barcode dah siap. Senang sangat.  Kalau korang nak tengok barangan yang dijual kat web, korang boleh klik Potboy.












Dah la banyak sample kat sana. Orang kata try sampai kenyang la. Memang puas hati.





Akhirnya!! tengok la apa yang Eyza dapat borong kat Karnival ni. Macam-macam. Sampaikan nak balik tu terus ambik grab hantar kat rumah sebab berat sangat. Bagi Eyza barang kat sini murah dan berbaloi untuk kita beli.

Maklumat lanjut boleh layari:


Happy shopping uolls!