November 2018 - eyzamiel

14.11.18

Pak John Steamboat tampilkan kelainan dengan adanya Smoked Duck

Wednesday, November 14, 2018 0
Pak John Steamboat tampilkan kelainan dengan adanya Smoked Duck

Sape je yang tak suka makan kan? Eyza ni memang pencinta makanan, tambah-tambah kalau Steamboat & BBQ. Memang pantang tengok orang kata.

Selalu kalau kat KL ni Eyza suka makan Steamboat dekat Pak John Steamboat & Grill. 

Sebelum ni Eyza akan pergi kat Pak John E-Curve tapi sekarang ni dah ada cawangan yang lebih dekat dengan rumah Eyza iaitu Cawangan dekat IOI Putrajaya. Yeay.. Lepas ni kalau teringin nak makan Steamboat memang Eyza akan datang sini la.


Cawangan IOI Putrajaya ni baru je dibuka pada 28 Disember tahun lepas. Kiranya belum sampai setahun pun lagi.

Kat sini korang boleh pilih nak makan kat luar atau kat dalam. Kat luar berkonsepkan open air dan kat dalam ada aircond.


Masuk je dari Pintu depan tu, korang dah nampak makanan yang sedap-sedap. Ada macam-macam pilihan sampai rambang mata dibuatnya.


Eyza paling suka Daging yang diperap kat sini sebab tak liat langsung. Sedap pulak tu. Perapan semua masuk dalam daging. Bukan saja daging, ayam pun sedap. Kiranya perapan tu semua ngam la.


Seafood tak payah cerita la. Memang kegemaran Eyza. Ada sotong, Udang, Kepah, Pepahat,Ikan dan macam-macam la. Fresh pulak tu.


Pilihan sos pun banyak. Eyza paling suka sos pedas manis tu. Kalau tak cukup pedas, boleh tambah cili api ikut selera masing-masing.


Selain dari makanan untuk kita grill atau masukkan dalam kuah, ada jugak nasi goreng, mee goreng, cucur jagung, fishcake, jagung cawan dan macam-macam la. Sampai tak tahu nak makan yang mana.



Eyza jenis yang suka masukkan Maggi atau Udon dalam kuah Steamboat. Ha.. kat sini ada banyak jugak pilihan mee yang boleh kita pilih. Ramen pun ada tau.



Pencuci Mulut pun ada seleksi kek, buah-buahan, cendol, fruit coctail dan puding.


Selain tu, ada juga waffle dan ABC. Eyza suka makan waffke campur dengan Aiskrim. Ngam rasanya.


Penggemar Aiskrim macam Eyza mesti suka sebab kat sini pun ada aiskrim. Best betul. Siap kita boleh letak topping ikut kegemaran kita.


Untuk pilihan air, ada disediakan air berkarbonat, air tak berkarbonat, air panas dan yang paling penting air kosong dari Coway. Tekan je mana yang korang nak.


Dan... yang paling istimewa kat Steamboat ni dan Eyza rasa tak ada kat tempat lain ialah Smoked Duck. Wah. Eyza memang suka sangat sampaikan 4 mangkuk Eyza makan.

Selain dari Smoked Duck, ada juga Abalone Slice, Premium Beef dan Lamb Slice. Ni semua antara daging yang mahal jugak la. So, memang berbaloi kalau beli pakej Steamboat kat sini sebab boleh makan selagi mampu. Tak ada cas dah.Cuma janganlah membazir kan.


Dim Sum pun ada. Just bagitau je diaorang kat sana. Nanti diaorang akan bagi.


Asyik cerita pasal menu je kan. Jom kita tengok apa yang Eyza dengan Hubby makan.


Dah selalu sangat kami ambik kuah tomyam, kali ni kami nak try Sup Ayam. Sup Ayam dia mula-mula rasa plain je. Tapi bila kita dah masukkan seafood semua, terus kuah tu jadi sedap. Betul tak tipu. Try la. Cuma kuah tu tak pedas la. Kalau nak pedas boleh tambah cili api.


Kami ambik sikit-sikit je dulu sebab takut membazir. Eyza paling banyak ambik Smoked Duck dengan Premium Beef sampaikan Eyza langsung tak pergi bahagian menu yang lain. Nasib baik la hubby banyak ambik makanan lain, kalau x memang tak merasa la jawabnya.


Ha.. ni la 4 menu yang Eyza terpaling suka kat sini. Rugi tau kalau makan kat sini tapi tak try. 


Ada 5 pilihan sup kat sini iaitu Beef Bone Pepper Soup, Tomyam Soup, Curry Soup, Miso Soup dan Chicken Soup. Pilih je yang mana berkenan di hati.


Kat sini ada lebih kurang 160 pilihan makanan. Dan, kat sini jugak kita boleh reserved untuk Private Dinner, Full Moon, Birthday Party, Business Lunches, Company Annual Dinner dan Wedding Party.

Buat yang tertanya-tanya harga. Ni Eyza sertakan senarai harga macam kat bawah ni. Memang berbaloi sangat.


Maklumat lanjut:
Cawangan IOI City Mall
GE-11, Ground Floor,
IOI City Mall6 , 62502 Putrajaya
Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Cawangan E-Curve
Lot LG-13A & LG-15,
E-Curve Mall, No. 2A,
Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,
47820 Petaling Jaya, Selangor.

Website : www.pakjohn.com
Facebook : www.facebook.com/pakjohn.ytf
Instagram : www.instagram.com/pakjohnsteamboatbbq

12.11.18

Happening Giler Hi-Tea dekat Atmosphere 360 Revolving Restaurant , Menara Kuala Lumpur

Monday, November 12, 2018 0
Happening Giler Hi-Tea dekat Atmosphere 360 Revolving Restaurant , Menara Kuala Lumpur

Sabtu lepas, Eyza dengan kawan-kawan ofis pergi Hi-Tea dekat Menara Kuala Lumpur. First time tau Eyza sampai sini. Nama je dah stay KL 18 tahun, hari ni baru la dapat jejak. 


Alhamdulillah plan menjadi sebab tak ada yang tarik diri last minit. Saja la letak tema biru putih sebab nak bagi cantik dalam gambar. Best sebab semua sporting ikut tema.

Bila Eyza masukkan kat ig story, ramai yang dm tanya harga. Ok, untuk tiket aquarium + hi-tea sorang cuma RM 75.00. Bab pembelian tiket, kami serahkan dekat Fahmi sebab dia lagi arif. Kami bawak diri je pada hari kejadian.


Sampai je kat sana, kami kena pergi kaunter dulu untuk tukar baucer dengan tiket. Kami saja je datang awal sikit sebab nak masuk Aquarium kat sini. Rugi la kan dah beli pakej tapi tak masuk.


Tempat ni tak la besar mana pun. Kalau beli tiket asing semata-mata nak tengok ikan dalam ni, Eyza rasa rugi kut. Baik tak payah. Kami sebab dah beli, terjah je la.


Yang bestnya masa kami masuk tu tak ramai orang pun. Seronok la ambik gambar. Rasanya kalau pakai kamera kodak macam dulu-dulu sekajap je dah habis segulung. Hihihi.




Dah puas tengok ikan, kami naik balik kat atas sebab nak tukar tiket untuk naik Menara. Tapi, sebab baru pukul 3 petang tak boleh la naik. Hi-Tea start pukul 3.30 petang.Kami pun jalan-jalan sekitar situ je la sambil ambik gambar lagi.


Nasib baik la semua jenis yang gila bergambar. Tak ada la boring sementara nak tunggu. Tapi, perut tak payah cakap la. Macam-macam lagu ada. Sanggup tak nak makan heavy sebab nak makan kat sini.




Pukul 3.30 petang baru la kami boleh naik atas. Nak naik lif pun jenuh jugak sebab sesak. Terpaksa berhimpit-himpit. Nasib baik la lif dia cepat jugak. Tak terasa pun naik tinggi. Sedar-sedar dah sampai.


Sebelum dapat makan, kami berhenti dulu dekat skydeck untuk ambik gambar. Walau lapar, posing tetap posing. Nak naik lagi tak tahu bila kan. So, kita posing la puas-puas.



Sekejap je kami kat situ. Perut pun dah lapar. Jom la kita gi makan. Nak tunggu lif kat sini pun satu hal jugak. Orang ramai. Last-last kami naik tangga je. Nasib baik la setingkat je.Kalau x jenuh la. 




Tak sempat nak ambik gambar makanan banyak-banyak sebab orang dah serbu. Dah la chef dia tak friendly. Agak spoil kat situ la. Nasib baik adik yang waiter tu friendly dan layan je kitaorang. Terubat sikit geram kat chef tu. 


Kitaorang kalau boleh nak semeja semua 11 orang tu tapi x muat. Terpaksa la berpisah. Lelaki 1 meja, perempuan 1 meja. Takpe la. Janji dapat makan sama.


Yang bestnya bila makan kat sini ialah lepas je amik makanan, datang balik tengok meja ko dah kat hujung. Pastu bila dah pusing sampai x nampak makanan ko dah malas nak bangun amik sebab jauh. So, tak ada la pembaziran makanan di situ. Lagipun leh diet sebab ko malas nak jalan jauh amik makanan.


Lagi satu yang tak bestnya kat sini, kata Hi-Tea sampai pukul 5.30 tapi 5.10 tu waiter dah datang kutip sudu garfu ko macam dah tak bagi makan dah. Lauk pauk pun dah kemas-kemas sebab banyak dah habis. Agak ralat kat situ la. Tak sempat makan kek dan bubur jagung.





Ini je yang Eyza makan. Alhamdulillah kenyang. Tak dinafikan makanan kat sini sedap. Puas hati la.


Alhamdulillah, Hi-Tea ni best sebab semua sekepala dan gila-gila. Harap tahun depan buat lagi. Agak-agak nak pergi mana pulak ek tahun depan.