October 2019 - eyzamiel

28.10.19

Majlis Perkahwinan Anak Lelaki Bongsu Bonda Rozita Ibrahim Bertemakan Kesultanan Melayu Klasik

Monday, October 28, 2019 2
Majlis Perkahwinan Anak Lelaki Bongsu Bonda Rozita Ibrahim Bertemakan Kesultanan Melayu Klasik
Siapa yang tak kenal kan dengan Bonda Rozita Ibrahim, Dato' Seri Aliff Syukri dan Yatie Sendayu Tinggi. Mereka ini antara Usahawan yang berjaya di Malaysia dan apa yang lebih membanggakan, mereka adalah anak-beranak dan semuanya berjaya dengan produk masing-masing. Kiranya diaorang ni bersaing secara sihat sesama sendiri.

Semalam telah berlangsungnya Majlis Resepsi adik lelaki Dato Seri Aliff Syukri dan Yatie Sendayu Tinggi yang juga merupakan anak kepada Pengasas Jamu Ratu Malaya iaitu Bonda Rozita Ibrahim. Aiman Hazeem dan Siti Nurhafizah telah melangsungkan Akad Nikah pada Hari Jumaat lepas, resepsi sebelah perempuan pada Hari Sabtu dan malam tadi adalah kemuncak untuk Majlis sambut menantu.


Sebelum Majlis bermula, Eyza sempat la bertanya kepada Dato Aliff kenapa Majlis tak dibuat dihotel? Tahu tak apa jawapan dia? Maknya kedekut! Lawak betul Dato Aliff ni. Tergelak-gelak semua. Sempat dia kenakan Bonda dia sendiri.




Majlis yang diadakan di Dewan Perdana Felda ni dihias cantik dengan Dekorasi Alam seperti yang Bonda mahukan. Melangkah je dalam dewan, Semua dah terpukau dengan tema yang berkonsepkan Zaman Kesultanan Melayu Lama. Pelamin serba mewah berwarna Emas tersergam cantik. Memang sesuai dengan Raja dan Ratu sehari.

Kredit : Reef


Pasangan pengantin diarak masuk dengan tandu seperti Raja dulu-dulu sambil diiringi dengan selawat. Memang cantik sangat pasangan Raja sehari ni. Terselah kegembiraan dan seri pengantin mereka berdua. Sama cantik sama padan bagai pinang dibelah dua. Majlis ini seperti mengenang kembali ke Zaman Bangsawan dan Melayu dulu-dulu.

Majlis ini dihadiri oleh lebih kurang 1000 tetamu yang cantik berpakaian tradisional. Semua sporting sebab pakai baju tradisional klasik seperti songket dan hiasan kepala. Tetamu Kehormat yang dijemput ialah Menteri Besar Selangor dan Isteri. 

Majlis dimulakan dengan Bacaan Doa dan selepas itu semua hadirin ditayangkan dengan cerita pendek berlatar belakangkan dua darjat dan cinta tidak direstui antara seorang Raja dan seorang gadis biasa.

Semua hadirin dihiburkan dengan tarian tradisional, nyanyian ghazal dan yang lebih happening ialah persembahan dari Dato Jamal Abdillah. Suara dia memang sama live atau kat TV. Memang best la.

Apa yang menariknya ada juga acara cabutan bertuah dan hadiah untuk pakaian tercantik di Majlis Resepsi ni. Antara hadiahnya ialah barangan Mewah yang ditaja oleh Bonda iaitu Handbag Michael Kors dan barangan dari butik Bonda iaitu Deratu Butik serta Handbag berjenama Coach dan Charles & Keith dari Dato Aliff Syukri. Bestnya. Tak pernah lagi rasanya Majlis perkahwinan yang bagi hadiah mewah macam ni. Bertuah la siapa yang dapat tu.



Majlis yang menelan belanja lebih dari setengah juta ni boleh dikatakan Wedding Of The Year dan Perkahwinan ini tidak ditaja oleh mana-mana pihak pun. Semuanya dari Bonda sendiri dan keluarga. Majlis ini bertujuan untuk menyatukan dan merapatkan silaturrahim sesama ahli keluarga dan kawan-kawan yang sentiasa meyokong Bonda dari dulu lagi.


Semoga perkahwinan ini kekal ke Jannah dan Tahniah Bonda kerana dapat menantu baru. Semoga keluarga Bonda sentiasa ceria dan murah rezeki.



19.10.19

Teruja wei bila first time dapat join Butterfly Coachella Party

Saturday, October 19, 2019 6
Teruja wei bila first time dapat join Butterfly Coachella Party
Sekarang ni Eyza memang jarang join event dengan komuniti blogger. Tapi, bila Tammy dari Butterfly Project inform nak buat Butterfly Cochella Party, terus je Eyza daftar. Teruja nak join sebab Eyza tau apa je party yang Butterfly Project buat memang best. Rugi la kalau tak join.

Event kali ni dibuat dekat Hearty Party yang terletak di Setia Alam. Mula-mula segan jugak nak pergi, tapi akhirnya ada Emi dan Sally. Baru la tak bosan nak drive dari KL ke Setia Alam kan bila ada kawan berborak.

Party Venue | Hearty Party Sdn Bhd 


Sampai je kat tempat Event, Eyza dah agak kagum sebab aktiviti ada di setiap tingkat. Macam Photobooth dekat tingkat bawah sekali dengan pendaftaran. Senang sangat. Daftar dan terus boleh bergambar.


Party Photobooth | Tagbooth Photobooth 

Eyza tak sempat bergambar kat sini sebab masa sampai tu sibuk nak pergi toilet, pastu buat task lagi kat tingkat 2 sampai lupa nak turun balik ambik gambar kat booth. Tapi Eyza tengok ramai yang bergambar kat situ. Cantik-cantik gambar diaorg. Rugi sangat tak sempat. Excited Eyza tengok dress up masing-masing. Semua ikut tema. Eyza je rasa pakai apa yg ada je.


Ops..lupa plak nak cerita pasal task yang kami kena buat. Setiap orang kena pergi setiap booth, buat task macam tangkap gambar dengan produk, buat video then upload dekat ig atau ig stories. Lepas tu tunjuk kat diaorang dan boleh claim goodies bag. 

Best sangat sebab datang cuma bawak handbag. Balik bawak berbag-bag. Heaven beb.

Kalau ada Butterfly Projects, memang wajib ada Althea Korea. Yes! Althea Korea. Eyza ni dah la memang suka sangat produk dari Althea ni. 


K-Beauty | Althea Korea 


Kami semua dapat barang-barang Althea dan paling best kami dapat produk terbaru iaitu A'Bloom Brow Wow Eyebrow Pencil. Ada 3 pilihan warna iaitu 01-Grey Brown, 02-Dark Brown dan 03-Soft Brown. Nanti bebila free Eyza buat video tutorial ye untuk semua warna Eyebrow ni. Tak sabar nak try tau.

Mini Gallery Voir pun ada kat sini. Eyza ni antara yang suka handbag voir ni. Bilik Voir ni la paling crowded sekali sebab semua sayang nak tinggalkan bilik ni sebab susun atur cantik ditambah pulak dengan barangan voir yang pelbagai dan menarik.



Fashion | Voir Gallery

Eyza pun dapat satu handbag tau. Warna coklat lagi. So cute dan cantik. I love it! Bag ni boleh pegang ala-ala datin dan boleh galas/sling kat bahu sebab dia ada tali panjang sekali.


Kalau snack kudap-kudap Eyza memang suka kekacang dari Signature Market. Selalu Eyza beli online je. 

Heatlhy Snacks | Signature Market Healthy Snacks 

Kat sini baru la Eyza dapat tengok sendiri setiap paket produk ni. Banyak rupanya barangan di bawah Signature Market. Eyza baru tahu. Tapi yang pasti, semua sedap dan menyihatkan. Memang tak rugi la kalau beli.



Eyza suka tengok bunga-bungaan yang ada kat sini. Cantik tau. Eyza pun dapat bawak balik sekuntum. Kami boleh pilih nak warna apa. Eyza ambik kuning. Rare sikit kan. Pink dah biasa.



Flowers | Avantgarde Blooms Flowers 


Eyza ni bukan la penggemar kopi tapi Eyza suka betul Mocha dari Curmudgeon's Brew. Yang paling best tak manis pun tau. Memang menjaga kesihatan sangat. Satu lagi Eyza try coklat. Dan kalau korang nak yg rare, jangan lupa try Peanut Butter. Unik sangat.

Cold Brew Coffee | Curmudgeon's Brew Cold Brew Coffee


Dah puas jalan-jalan dalam tu, kami pun terus naik ke tingkat 3 untuk makan dan rilek santai sambil dengar nyanyian.



Tempat dia memang santai la. Sambil makan sambil tengok sunset. Pastu borak-borak ngan kengkawan. Rasa macam tengah pergi bercuti gitu. Padahal kat Setia Alam je pun.

Memang sesuai sangat kami minum-minum sambil borak dengan jus dari Lerz. 

Fruit Tea | Lérz' Tea & Coffee Fruit Tea



Serius sedap minuman dari Lerz. Eyza sorang je sampai 2 cawan. Memang terasa fresh je bila lalu kat tekak.

Kalau dah minum mesti ada makan kan. Ha.. Bab makan ni bukan Eyza nak puji la. Tapi semua sedap. Sampaikan kenyang betul kami malam tu. Tq Party Caterer buat kitaorang kekenyangan sangat.

Party Caterer | JomParty


Sambil-sambil makan tu kami dihiburkan dengan nyanyian dari Sidh Haizad Yusuf. Memang best la. 


Dengan party ala-ala taman, dengar lagu live lagi. Rasa tak mau balik. Tapi apakan daya, kena la balik.

Party Live Music | Sidh Haizad Yusoff

Untuk sape yang tak nak balik lagi, diaorang join painting workshop. Eyza n gang terpaksa balik lepas makan dan tak join workshop sebab rumah jauh dan tak nak lewat sangat sampai rumah.

Painting Party | Hearty Party Sdn Bhd


Serius tak rugi join Butterfly Cochella Party walau agak jauh. Berbaloi dengan semua goodies bag dan dapat jumpa ramai kawan-kawan baru. Tq Tammy dan Butterfly Project sebab anjurkan party yang ohsem. Tak lupa jugak Tq pada Eros (www.fishmeatdie.com)  untuk sebahagian gambar-gambar yang cantik ni.


Thanks jugak untuk semua Sponsor. Happy Me!

13.10.19

Dinner bertemakan Culture Glam di Vistana Hotel Kuala Lumpur

Sunday, October 13, 2019 2
Dinner bertemakan Culture Glam di Vistana Hotel Kuala Lumpur

Hai korang. Salam hujung minggu. Buat apa tu? Minggu ni Eyza just lepak santai kat rumah je. Penat dah. Nak rest je.

Minggu lepas Eyza sempat la join Dinner opis. Mula-mula macam malas nak join. Tapi kawan-kawan ramai pergi, terus jadi semangat nak pergi.


Bab baju pun satu hal jugak. Maklumlah saiz limited edition. Hihihi. Mula-mula Eyza plan nak pakai baju kebaya batik je. Tapi last minit teringat member yang kat opis lama. Terus wasap dia mintak pinjam sari. Nasib baik la dia ada sari instant dan lagi best saiz besar. Yeay. 






Dinner tu buat kat Hotel Vistana, Eyza pun bincang dengan hubby macam malas je nak balik. Hubby kata check in je la dan lagi best hubby teman sekali walaupun dia x join dinner tu. Alhamdulillah. Takde la penat nak drive balik lepas tu.

Dinner ni Eyza tak ambik MUA pun. Eyza gigih angkut barang mekap dan mekap sendiri. Ala, mekap simple-simple je. Kejap je siap. Sayang duit nak upah MUA. Hahaha.

Malam tu semua orang bukan main cantik lagi. Kawan-kawan Eyza ada yg jadi Puteri Mesir, Maharaja Cina, Puteri Jasmin, Arab dan macam-macam la. Semua sporting gitu.

King & Queen of the night

Tak sia-sia member eyza sewa baju. Dia dapat King of the night dengan baju Maharaja cina. Memang lain dari yang lain. Berbaloi sangat sebab dapat RM 200 tau.

Sebelum balik tu, kami bergambar dulu sampai lebam. Lepas tu Eyza balik bilik, buang mekap dan teman hubby makan kat kedai tepi hotel tu. Kesian hubby lapar. 






Apapun memang best sangat dinner ni. Harap tahun depan tema fantasy pulak. Baru la lain dari yg lain.