Stress... dan cara mengatasinya... - Blog Eyzamiel

15.4.14

Stress... dan cara mengatasinya...


Ya Allah.. kebelakangan ni aku stress sangat.. sangat... sangat... Macam-macam yang jadi... dah rasa tak seronok macam dulu... Rindu zaman-zaman dulu... walaupun banyak kerja.. tetap hepi... sekarang? erm.. ntahla... KALAU AKU KAYA bak kata Awi Rafael... dah lama aku berenti.. dok umah goyang kaki jer.. bulan-bulan dapat duit... huhuhu...


Tetapi, bila aku fikir secara positif... mana-mana kerja pun mesti ada cabaran dan dugaan... tak seronok la kalau statik jer life ni kan? So.... mari kita cari penyelesaian untuk stress ni...

Cara mengatasi stress ini ada banyak. Namun sebagai orang Islam kita seharusnya berpegang kepada asas ajaran kita. Agar kita tidak terpesong apabila jiwa kita sedang berkecamuk. Ada orang yang hilang kawalan apabila stress, mereka lupa kepada ajaran agama, dengan mengambil jalan mudah dengan membunuh diri.
Stress ini kita perlu atasi dengan bijak, jika anda tanda-tanda awal kita stress, jangan kita biarkan ia berlarutan. Kita perlu cari punca, mengapa kita jadi stress, dengan apa kita stress, dengan siapa kita stress.
Apa bila kita tahu puncanya, senang untuk kita merawat stress kita. kalau kita tak tahu dekat mana yang rosak, macam mana kita nak baiki betul tak? Jika kita tak mampu buat seorang diri, kita carilah orang lain atau kawan yang boleh dipercayai, unutk kita usaikan stress kita.
Kita kena tahu sejauh mana ita mampu untuk menerima bebanan atau tekanan. Jika sudah sampai tahapnya, jangan kita nebeng teruskan juga, biar ada batasnya kita mencabar diri kita. Biar cukup persediaan kita, dari segi mental dan fizikla kita untuk teruskan cabaran hidup.
cara+mengatasi+stress+cara+islam
Mengingati ALLAH S.W.T
“(Yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka jadi tentram dengan mengingat Allah SWT. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah SWT hati menjadi tentram.” (QS Ar-Ra’d 28)
Kita sebagai hamba yang taat harus selalu mengingati pencipta kita. Tak kira dalam keadaan senang atau susah. Ada banyak cara untuk kita mengingati ALLAH S.W.T salah satunya adalah dengan zikir.
Basahkah lidah kita dengan zikir, jernihakan hati kita dengan zikir, dan tenang fikiran kita dengan zikir, cara untuk zikir dengan akal fikiran adalah dengan kita merening alam ciptaan tahn dan mengagumi kebesaran-Nya.
Membaca Al-Quran
Al-Quran adalah salah satu mukjizat Nabi Muhammad s.a.w dan kahsiat Al-Quran itu cukup banyak. Jadi jika amalkan sentiasa membaca Al-Quran, agar jiwa kita sentiasa rasa tenteram. Sambil itu kita dapat menbersih jiwa kita dan sentiasa dekat dengan ALLAH S.W.T.
Berdoa Agar Beban Kita Diringankan
Doa adalah senjata kita orang mukmin. Hanya kepada tuhan sahajalah tempat kita bergantung. Jadi kepada Dia sahaja kita meminta pertolongan. Apabila kita stress, rasa terbeban, kita berdoalah agar diringankan bebanan yang kita sedang hadapi. Semoga termakbul doa kita dan dapat menhilangkan rasa stress kita.
Ada juga doa khas untuk kita amalkan selalu apabila menghadapi stress.
حَــسْــبُـنَـا اْللهٌ وَنِــعْـمَ الْــوَ كِيْــلُ
Hasbunallahu Wa Nikmal Wakil Wala Haula Wala Quwwata Illa Billahil Aliyil Azzim

"Cukuplah Allah untuk (menolong kami, dan Dialah sebaik-baik Pengurus (Dan terserah kepadaNya segala urusan kami)".
Tidak ada keupayaan dan kekuatan melainkan dengan kekuasaan Allah Yang Maha Tinggi Lagi Maha Besar
Ya Arhamar Rahimin
Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Nota:
Apabila menghadapi tekanan baca ayat ini sebanyak mungkin sebagai zikir.
Insya'Allah hati akan menjadi tenteram.
Apa yang perlu kita ingat bahawa, apabila kita stress, jangan kita hilang punca, jangan kita cepat berputus asa dan menbiarkan jiwa kita berkecamuk dengan biarkan jiwa kita terus kosong tanpa ada pengisian rohani yang sepatutnya.
kredit : sini

Best jugak kan kalau pergi holiday tepi pantai sambil santai2 atas buaian macam kat bawah ni.. hihihi...


So.. tepuk dada.. tanya iman.. cara macam mana yang kita nak utk selesaikan stress ni.. Bagi aku... cara yang paling aku suka adalah dengan pergi bercuti... tapi.. masalahnya.. tak tahu nak pg bercuti kat mana.. hahaha.. kawan-kawan.. ada cadangan ke nak pergi mana untuk hilangkan stress?

2 comments:

  1. Bercuti adalah terapi stress :)
    MJ pun kekadang gitu la rasa macam nak duduk rumah je :D

    ReplyDelete
  2. tu la.. memang sekarang ni eyza perlukan percutian... ingat kalau x dpt gi jauh, pg dekat2 pun xpe.. :)

    ReplyDelete