Majalah travel 3Sixty° AirAsia raikan isu yang ke-100 - Blog Eyzamiel

11.12.15

Majalah travel 3Sixty° AirAsia raikan isu yang ke-100


Bertempat di Marini's on 57, AirAsia telah mengadakan satu majlis untuk meraikan isu yang ke 100 Majalah Travel 3Sixty AirAsia. Kalau korang selalu naik Flight AirAsia mesti korang akan perasan dengan majalah ni.. memang akan ada atas Flight.


Majalah Travel 3Sixty dah menang macam-macam anugerah  sejak dimulakan pada tahun 2007.majalah ni juga merupakan satu-satunya majalah dalam penerbangan yang diaudit dan disahkan oleh Audit Bereau  of Circulation of Malaysia (ABCM).


Misi utama majalah ni adalah untuk memaparkan yang terbaik dalam percutian , budaya dan cara hidup dan pembaca dapat merasai pengalaman dan menpelajari tentang sesuatu.


Satu pertandingan khas yang bertemakan ‘travel 3Sixty°’ turut diumumkan bersempena dengan isu ke-100 ini. Pertandingan ini membuka peluang kepada pembaca majalah untuk menjemput pasukan editorial untuk melawat kampung halaman mereka dan juga akan ditampilkan sebagai rencana utama, membolehkan cerita-cerita tempatan dapat dikongsikan sebagai cerita serantau melalui majalah itu.


Inspirasi untuk pertandingan khas ini datang dari seorang guru sekolah dari kawasan luar bandar di Tebedu, Sarawak yang telah menghantar emel kepada pasukan editorial dan telah berkongsi cerita bagaimana beliau menggunakan majalah travel 3Sixty° untuk mengajar murid-muridnya tentang budaya lain di rantau ini, selain daripada meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris mereka.
Inisiatif beliau sampai ke telinga pasukan editorial apabila guru sekolah menulis dan meminta salinan lama majalah untuk disumbangkan kepada sekolah beliau. Sejak dari tu, salinan majalah travel 3Sixty° telah dihantar ke sekolah tersebut untuk digunakan sebagai sebahagian daripada pelajaranmereka.
travel 3Sixty° telah memenangi banyak anugerah dan penghargaan sejak ditubuhkan pada Ogos 2007. Yang terbaru pada bulan Jun 2014, majalah itu meraih Anugerah Pencapaian Platinum di Majlis Anugerah Kuala Lumpur Mayor’s Tourism Award 2014 bagi kategori Media Cetak Antarabangsa yang mempunyai 22 penerbitan disenarai pendek dari seluruh dunia yang bersaing dalam kategori yang sama.


Travel 3Sixty boleh didapati dalam penerbangan Malaysia AirAsia, AirAsia X, Thai AirAsia, Thai AirAsia X , Indonesia AirAsia, Indonesia AirAsia X, Philippines AirAsia dan India AirAsia. Pencapaiaan lain Travel 3Sixty selama penubuhan majalah ini adalah :

  • Sabah Tourism Award 2009 - Best Tourism Article On Sabah Published in Malaysia (Magazine)
  • 25th ASEANTA Awards for Excellence, Manado 2012 - Best Asean Travel Article.
  • 26th ASEANTA Awards for Exellence, Vientiane 2013 - Best Asean Travel Article.
  • Marketing & Advertising Singapore's Magazine of The Year 2013 - Third Place Magazine Of The Year in (Inflight Magazine Category)
  • 27th ASEANTA Awards for Excellence, Kuching 2014 - Best Tourism Photo.
  • 28th ASEANTA Awards for Excellence for Best Asean Travel Article, Nay Pyi Taw 2015.


No comments:

Post a Comment